Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Eerste indrukken Sony Alpha 77, Alpha 65 en Nex 7

maandag 5 september 2011, 20:20 door | 10.322x gelezen | 6 reacties

Op de IFA in Berlijn was een besloten perspresentatie belegd om de Alpha 77, Alpha 65 en NEX 7 nader te introduceren. Deze "digital imaging workshop" was een eerste kennismaking met de nieuwe line up van Sony.
 

Nieuwe Sony line-up

Zoals eerder aangekondigd op Photofacts, is de Sony range uitgebreid met een aantal nieuwe camera's. In de presentatie werden de uitgangspunten en nieuwe features van deze camera's belicht.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van camera's is bij Sony altijd wat de consument wil en dat is bij deze camera's vertaald in: Snel en makkelijk. Snel zijn deze nieuwe camera's zeker, met een maximum van twaalf foto's per seconde voor de Alpha 77 en tien foto's per seconde voor het kleinere broertje/zusje de Alpha 65.

Sony Alpha 77


De Alpha 77 is de langverwachte opvolger van de Alpha 700 en is gericht op de 'prosumer'-markt. Sony gebruikers hebben lang moeten wachten op camera's in dit segment die ook een filmmogelijkheid hebben, maar met deze camera is er wel meteen een goed product neergezet. Een groot voordeel is de continue en zeer snelle autofocus tijdens het filmen.

Met de camcorderkennis die bij Sony aanwezig is, zou dit een heel goede, filmende dslr op moeten leveren. De microfoon op deze camera is weer verbeterd ten opzichte van die op de vorige modellen die kunnen filmen. De camera heeft een zeer stevige, metalen body die beter bestand is tegen stof en spatwater.

Electronic Viewfinder


Een van de vragen die tijdens deze bijeenkomst gesteld werd is of de opvolgers van de Sony Alpha 900 en Alpha 850 ook uitgerust zullen worden met een eletronische viewfinder. Antwoord hierop was dat dit wel de ingeslagen weg is en dat Sony vindt dat de kwaliteit hiervan zo hoog is dat dit mogelijk zou moeten zijn.

Als Alpha 900 gebruiker moest ik hier wel even van slikken, is een electronische viewfinder bijvoorbeeld wel geschikt om intensief in de studio te gebruiken? Reden om bij de Sony stand dit eens te proberen. Er was een aantal flamenco-dansers druk bezig om leuke fotomomenten te creëren zodat de diverse camera's en lenzen uitgeprobeerd konden worden.

De kwaliteit van de viewfinder valt mij alles mee, het beeld is -hoewel electronisch- helder en scherp. Bij een optische viewfinder heb je een continue beeld en gebruik ik het display voor een korte check net na de opname maar niet altijd, zeker met kinderen vind ik het handig niet telkens terug te kijken.

Een nadeel van de electronische viewfinder is dat het eigenlijk je liveview is op een klein schermpje: Op het moment dat je een foto maakt zie je die eventjes terug. Niet handig, want ondertussen kun je een leuk moment gemist hebben. Als je deze 'terugkijktijd' op nul zet heb je dit probleem niet, maar kun je ook niet even je korte check doen.

De tijd zal moeten leren of Sony daadwerkelijk een fullframe-camera op de markt gaat brengen met deze viewfinder. Ik ben wel bang dat de -toch al niet zo talrijke- professionele gebruikers hier niet blij mee zullen zijn.

Sony stand IFA2011

Sensor


De Alpha 77, 65 en de NEX-7 zijn allemaal uitgerust met dezelfde sensor. Verschillen tussen de 77 en 65 zitten hem voornamelijk in het aantal frames per seconde, grootte en materiaal -kunststof versus metaal- van de body en het aantal autofocuspunten.

Voor de Sony NEX-7 is een nieuwe adapter uitgebracht zodat de A-mount lenzen hierop gebruikt kunnen gaan worden. Interessant voor de bezitters van Sony en Minolta objectieven. De Sony NEX-7 heeft dus een grotere sensor (1.6x) dan de micro four thirds camera's.

Design


Met het design van de Alpha 77 en Alpha 65 wil Sony een nieuwe weg inslaan, met scherpe randen bovenop en zachte randen willen ze zich onderscheiden en toch een comfortabele grip realiseren.
Opvallend is het display op de bovenkant van de camera, dit ontbrak op de Alpha 700 en lijkt sterk op Canon en Nikon camera's.

Bovenkant ALpha 77

De Sony NEX-7 heeft naast touchscreen ook een aantal snelkeuze knoppen op de achterkant, en twee wieltjes zodat je snelle aanpassingen kan doen zoals bij een spiegelreflex. Ook heeft deze standaard een -ook weer true-oled- viewfinder en ingebouwde flits en een hotshoe.

Al met al een aantal mooie nieuwe producten van Sony, hopelijk binnenkort een uitgebreidere test van de beeldkwaliteit.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

6 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 5 september 2011 om 23:32  | reageer

  Wellicht is het een kwestie van wennen, maar die elektronische zoeker klinkt inderdaad niet al te prettig in het dagelijks gebruik. Vooral dat kunnen missen van een fotomoment is natuurlijk erg ongewenst.

 2. Eugène
  Eugène schreef op dinsdag 6 september 2011 om 00:26  | reageer

  Interessant stuk Antonette. Wat betreft de elektronische viewfinder zou het mij echt verbazen als de terugkijk functie niet volledig uit te zetten is. Daar zou inderdaad niet mee te werken zijn. Dan zou alleen nog de filmfunctie interessant zijn met meelopende focus. Kan een van jullie die A77 niet eens aan een grondige test onderwerpen?

 3. Jan
  Jan schreef op dinsdag 6 september 2011 om 01:30  | reageer

  Volgens Imaging Resource is de autoreview functie uit te zetten op de A77. Zo'n autofocus adapter op de NEX-7 lijkt prettig om de Alpha-lenzen te kunnen gebruiken; prijskaartje van USD 400 schrikt dan wel af en roept de vraag op wat een NEX-7 dan nog als pluspunt biedt ten opzichte van de iets grotere broers.

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 6 september 2011 om 09:28  | reageer

  @eugene Klopt, de terugkijktijd kan op nul, maar dan zie je ook op het grote scherm niets meer terug, of ik moet een functie gemist hebben dat je die twee apart zou kunnen instellen. Ik sta op het lijstje bij Sony voor een echte review, maar is altijd even afwachten wanneer een toestel beschikbaar is.

  @Jan Inderdaad! Maar na vijf dagen over de IFA sjouwen met een toch best zwaar toestel zou ik voordeel zien in het klein en licht.... vrolijk

 5. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 6 september 2011 om 12:23  | reageer

  Helemaal met je eens dat klein en licht voordelen kan hebben, maar een NEX 7 mét dat joekel van een adapter en een behoorlijke lens erop is ook niet licht meer, ook ergonomisch lijkt me het geen pretje. Die Nex 7 is overigens wel een prachtig toestel en de EVF op de nieuwe Sony's breken weer alle records. Het streven om camera's klein te maken is niet verkeerd, maar met APS-C sensor (Gelukkig niet zo klein als die andere EVIL camera's) kun je de objectieven niet kleiner maken. En dat is imo gelijk de zwakte van dit systeem.

 6. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 6 september 2011 om 12:27  | reageer

  De sensor van de NEX serie is overigens 1,5x ipv 1.6x, iets groter dus vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord