Niels Willems

Eindelijk weer een topper van Pentax: K10D

zaterdag 30 juni 2007, 22:56 door | 23.880x gelezen | 9 reacties

De DSLR-markt wordt gedomineerd door twee grote spelers: Canon en Nikon. Samen verdelen deze twee topmerken 80 procent van de markt. Anderen, waaronder Pentax met iets meer dan 5 procent, volgen op grote afstand. Maar Pentax komt met een sterk alternatief voor de twee marktleiders: de K10D. Eerder kreeg Pentax de handen niet op echt elkaar voor bijvoorbeeld de K100D, *IST DL en IST DS. De Europese vakbladen vonden die camera's niet slecht, maar Canon en Nikon hadden steevast een beter alternatief in huis.

Met de K10D ligt dat anders. In vergelijking met zijn directe rivalen in de hobby-/amateurklasse - de Nikon D80 en de Canon EOS 400D - scoort de K10D goed. Sterker nog: Het Nederlandse Chip foto-video slaat de K10D hoger aan en het zeer kritische ColorFoto uit Duitsland en het Franse Reflex Numerique vinden de K10D evengoed als de Nikon en Canon.

Qua beeldkwaliteit kan de K10D niet tippen aan de Nikon D80. De deskundigen zijn unaniem dat de D80 de beste kwaliteit levert en steevast de minste ruis. De K10D maakt vooral indruk op de experts door zijn vele extra's. Zo heeft de Pentax-camera antistofmaatregelen die de Nikon D80 ontbeert. De Canon 400D heeft deze handige optie ook, maar mist net als de D80 een ingebouwde beeldstabilisator. In tegenstelling tot de concurrenten is de K10D ook nog eens stof- en spatwaterdicht. Een kwaliteit die tot voor kort enkel was voorbehouden aan de professionele spiegelreflexcamera's. Tevens heeft de K10D handige extra's, zoals een knopje op de body om direct het RAW-formaat te selecteren en twee instelwieltjes om snel en nauwkeurig het diafragma en de belichtingstijd in te stellen. Redacteuren roemen al deze extra's die op geen enkele camera in deze prijsklasse te vinden zijn.

Op HetBesteProduct.nl, waar testen uit Europese vakbladen zijn samengevoegd, scoort de Nikon D80 door zijn sublieme beeldkwaliteit iets beter dan de Canon EOS 400D en de Pentax K10D.

Dan is er nog de prijs. De body van de Pentax K10D en de EOS 400D vind je voor ongeveer 800 euro, de Nikon kost 200 euro meer. Maar dan de lenzen. Voor de Canon- en Nikon-camera's zijn die, met beeldstabilisatie, per stuk zo een paar honderd euro duurder dan voor de Pentax. Tel je alles bij elkaar op, dan kun je met een volledige Pentax-set wel eens het goedkoopst uit zijn. Neem daarbij de vele extra's en een beeldkwaliteit die de Nikon D80 benadert en je kunt niet anders concluderen dan dat de Pentax K10D een waardige blik verdient van de hobby/amateur-fotograaf.

pentax K10D

9 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 1 juli 2007 om 02:10

  Ehh, ik begrijp dit artikel niet zo goed, en al zeker de kop niet.
  De Pentax K10D is er al weer bijna een jaar en heeft inderdaad zeer lovende kritieken gehad op het gebied van prijs/prestatie verhouding.

  Op dit moment echter is het nieuws vooral gericht op een heel andere camera van Pentax die net is uitgekomen, de K100D-Super. Dit is net als de oude K100D een 6 megapixel camera maar nu uitgerust met beeldstabilisator en anti stof filter. Er zijn nog wat andere veranderingen t.o.v. de K100D en dit is, zeker gezien de verwachte prijs, ook weer een camera met mooie specificaties tegen een zeer gunstige prijs. Het is nog afwachten hoe goed deze camera zal zijn, maar daar zullen we over een paar weken achter komen als we de eerste test exemplaren mogen verwachten.

  Ik verwacht dus eigenlijk achter de kop "Eindelijk weer een topper van Pentax" geen berichten over de K10D maar over de nieuwe aanwinst, de K100D-Super.

 2. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op zondag 1 juli 2007 om 21:41

  @Brain. Daar heb je een punt. De K10D is natuurlijk niet nieuw maar op dit moment wel de meest relevante dSLR van Pentax. Als blogger ben ik nieuw en ik heb nog wat postings in mijn hoofd zitten van zaken die mij de laatste maanden opvielen. De goede recensies voor de K10D was er één van. Uiteraard volgen er ook postings van wat me de laatste dagen opviel.

 3. Gerrit B.
  Gerrit B. schreef op dinsdag 3 juli 2007 om 13:45

  Inderdaad niet de laatste Pentax op de markt. Toch een kleine aantekening wanneer we het over prijzen hebben. De D80 wordt momenteel voor € 819 euro aangeboden bij een grote zaak als Kamera Express, tegen de K10D voor € 789. Dat is een verschil van 30 en geen 200 euries. De 400D is overigens nog goedkoper. Verder kun je discussiëren over alle details als stabilisator en stofverwijdering, maar dat gebeurt op zoveel andere forums al genoeg/te veel. Vind ik allemaal weinig relevant. Dat de Pentax spatwater dicht is, vind ik duidelijk wel een plus. Desalniettemin blijft de D80 mijn favoriet.

 4. gast schreef op dinsdag 3 juli 2007 om 17:17

  @Gerrit, je hebt gelijk; prijsverschil in body is inderdaad kleiner dan 200. Bij de aanschaf van een "kit" zie je dat het verschil al weer snel oploopt richting de 200 euro, maar dat is niet wat hierboven staat. De D80 levert de beste beeldkwaliteit in deze klasse, daar is volgens mij iedereen het wel over eens. Maar veel (beginnende) fotografen hechten veel waarde aan de handige extra’s die bijvoorbeeld een K10D biedt. Misschien dat er daarom ook wel zoveel over wordt gesproken, ook de door de vakbladen. Je hebt toch het idee dat je meer krijgt voor minder. Wellicht genoeg om de (iets) mindere beeldkwaliteit te compenseren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.518 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord