Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Ervaringen met de Elinchrom Ranger Quadra RX

woensdag 4 mei 2011, 19:42 door | 13.350x gelezen | 4 reacties

Onlangs kreeg ik in mijn mailbox een vraag waarom ik de Elinchrom Ranger Quadra RX gebruik. De mailer had al diverse reviews gelezen online, maar wilde van mij weten waarom ík hem gebruik. Hij vond het een bak met geld, en dat is het ook. Ik ga dan ook niet alle specs noemen, die zijn overal wel te vinden. Maar waarom heb ik destijds voor deze set gekozen?

Ranger Rx Quadra

Uitrusting


Wat betreft de koppen, er zijn twee versies en ik heb de snelle ervan. In mijn auto ligt standaard de Ranger Quadra koffer en twee statieven en ik neem meestal dan nog een Deep Octa, een Beautydish en een open reflector mee. Je hebt daar dan wel een koppelstuk voor nodig. Die kost ongeveer 75 euro, meen ik.

Toepassing


Ik gebruik de Ranger Quadra voor echt alles behalve in de studio, want daar heb ik een vaste set staan. Maar er is één ding waar een ander merk niet aan kan tippen en dat is de kwaliteit en de subtiliteit van het licht, waar Elinchrom bekend om staat.

Er zijn echt tonnen foto's bekend van model- en glamourfotografen die een bepaald effect hebben gekregen met de Ranger Quadra. Ik wil graag een ander soort effect laten zien wat ook mogelijk is met deze set, namelijk twee foto's die zijn gepubliceerd bij interviews in een zakelijk, regionaal magazine.

Patrick Drijver

Voordelen


1. De set is licht, compact en mobiel.
2. Snel op- en af- te breken, dus ideaal in situaties waar je op de klok moet werken.
3. Kleurtemperaturen en lichtopbrengst is geweldig.
4. Volwaardige flitsbuizen
5. Studiokwaliteit (dus mocht je geen studiolampen hebben dan is dit een volwaardige vervanging)
6. Alle accesoires (softboxen en dergelijke) van Elinchrom zijn normaal te gebruiken, middels een koppelstuk.
7. Goede bouwkwaliteit, zie ook hieronder.
8. Twee accu's (dus als de een leeg is en aan de lader hangt, kun je de ander mee verder werken)
9. Accu's zijn met een uur weer opgeladen en kun je tussen de 100 en 450 flitsen (afhankelijk van vermogen) mee per accu.

Ik gebruikte eerst B-merk apparatuur (Visico) op locatie, die waren na negen maanden compleet afgeleefd. Deze Ranger Quadra set heb ik nu een jaar en kan nog wel drie tot vijf jaar mee, dus is de set wat mij betreft erg duurzaam. Apparatuur bij mij heeft misschien nog wel meer te lijden dan bij andere fotografen. Maar ik maak echt overal foto's, ook in een sauna en met meel en stof.

Nadelen


Ik ben enorm tevreden over de ranger quadra, en weet maar een paar beperkingen:

1. De kabels tussen de kop en de accu vind ik te kort. Overigens kun je de kabels wel verlengen, door een kabel bij te kopen.
2. Dure accessoires, die niet uit te wisselen zijn voor een B-merk.
3. Aanschafprijs, het blijft een bak geld.
4. In een donkere situatie is de lichtopbrengst van de modelling-lamp (een LED-lamp) beperkt.

Afweging


Voor mij persoonlijk was de afweging destijds gauw gemaakt. Ik voel mij op ook op bedrijfsreportages gesterkt met deze lampenset, omdat ik de lichtsituatie nu beter kan 'manipuleren' en ik kan veel sneller werken, in vergelijking tot mijn oude set.

Karin van Leeuwen

Mocht je vragen hebben over de set, mijn werkwijze of iets anders, mail me dan of reageer onder het artikel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

4 reacties

 1. Hulskers Fotografie
  Hulskers Fotografie schreef op donderdag 5 mei 2011 om 14:11  | reageer

  Hi Marije,
  Geweldig om het zo te lezen, de specs zijn idd overal wel te vinden maar dit soort ervarings informatie niet, ikzelf loop ook erg te dubben of ik ze nou wel moet aanschaffen of mijn studioset (ook van Elinchrom) uit te breiden met een losse accu/battery. Wat ik trouwens nergens kan vinden is of beide koppen 400 watt/sec maximaal zijn, ik kan me voorstellen dat buitenfotografie (vooral op een zonnige dag) dit wel eens te weinig kan zijn, wat is jou ervaring? zijn beide koppen 400 w/s? Ik wil me namelijk meer bezighouden met modelfotografie op locatie(dus ook buiten) en zoek een goede aanvuller/vervanger voor mijn huidige set (welke wel draagbaar is maar toch nog erg onhandig)

  Groetjes
  Karel.

 2. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 6 mei 2011 om 14:02  | reageer

  mooie review hoor, bedankt daarvoor! Altijd fijn om een ongekleurde praktijtest te lezen.
  Mijn oog is ook al eens op deze set gevallen, maar dat kan op dit moment echt niet uit. Ik zou ze dan ook voor binnen gebruiken, maar dat doe ik toch bijna nooit. Maar het mooie is dat deze set juist beide situaties aan kan, toch?
  De foto's die je laat zien hebben wel echt een lichtbundel in het midden die naar buiten toe snel afneemt. Lijkt me een bewuste keuze, maar met de octabank en ietsje meer afstand kan het toch ook 'vlakker' lijkt me, of niet?
  (of zit ik nu gewoon naar softwarematige 'vignetting' te kijken?)

 3. Geert Kieboom
  Profiel  Geert Kieboom schreef op zondag 8 mei 2011 om 10:58  | reageer

  Een mooi artikel! Ik ben nu, na een aantal jaren te hebben gewerkt met een Falcon Eyes 150 Watt studiosetje, mij aan het oriënteren op studioflitsers van Elinchrom. Ik dacht zelf eerst aan de d-lite serie, maar wil toch meteen het "goede" spul kopen. Maar door alle verschillende series BX, FX, enz. zie ik door de bomen het bos niet meer. Heeft iemand ervaringen met één van deze serie en wat zou je mij aanraden als ik professioneel apparatuur wil aanschaffen? Ik ben niet van plan om de flitsers buitenhuis te gebruiken. Ik wil vooral studiowerk gaan doen zoals portret, glamour, naakt, enz.
  Alvast bedankt! Groetjes, Geert

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 10 mei 2011 om 19:16  | reageer

  @Marije, dank voor je heldere uiteenzetting!
  @Geert, de D-lite set bevalt mij prima! Ik weet niet hoe groot je studio is, maar deze 400W lampen met traploze instelling bieden in mijn ruimte (4 m x 10m) echt voldoende licht en mogelijkheden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord