Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Gebruikerstest: Samsung NX10

zondag 4 juli 2010, 22:28 door | 8.693x gelezen | 0 reacties

Van Samsung ontving ik een NX10 camera om uit te proberen. De Samsung NX-10 is een camera met verwisselbare objectieven maar zonder spiegel. Een spiegelloze spiegelreflexcamera zou je kunnen zeggen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze camera?

Specificaties Samsung NX10
- 14,6 Megapixels
- Samsung NX-lensvatting
- 3,0 inch AMOLED Display
- Elektronische Viewfinder 100% beelddekking
- Maximale lichtgevoeligheid van 1600 ISO
- HD 1280 x 720 video opname

Dit type camera wordt ook wel systeemcamera's, EVIL of interchangeable-lens camera's genoemd.
In dezelfde categorie hebben Panasonic, Sony en Olympus al diverse modellen op de markt gebracht.

Mijn eerste indruk na het uitpakken van de camera was: Oh, schattig! Waarschijnlijk niet de reactie waar de gemiddelde producent op zit te wachten, maar het was wel het eerste dat in mij opkwam. Het toestel oogt als een kleine spiegelreflexcamera. Ik kreeg het toestel te leen met een 30mm f/2 objectief, de standaard 18-55mm zoom en een 50-200mm objectief.

Samsung NX10


Auto vs Eigen instellingen maken
Je kunt met deze Samsung vrij eenvoudig de meeste instellingen wijzigen. Ik moet wel zeggen dat de veelheid van menu's wel wat overweldigend was en dat ik soms de weg kwijtraakte.
Als je de camera van de automatische stand afhaalt komt wel de meest opvallende tekortkoming naar voren: De NX10 wordt ineens een heel stuk trager! Het afdrukken neemt opvallend veel meer tijd in beslag. Het maakt hierbij geen verschil of je sluitertijd-, diafragmavoorkeuze of handmatige instelling kiest. Een flinke tegenvaller.

Beeldkwaliteit
De kwaliteit van de foto's is prima, kleurweergave is goed, geen duidelijke kleurzwemen. Ook in slechte lichtomstandigheden -we probeerden de camera uit tijdens een dansvoorstelling in het theater- is er weinig ruis op de beelden te zien.

ISO 800 f 5,6 1/40 200mm


detail


De twee standaardobjectieven zijn, zoals de meeste, van een gemiddelde kwaliteit. Het 30mm objectief vond ik het meest aantrekkelijk, ik heb hier ook de meeste foto's mee gemaakt. Mooie scherpe opnames en door het lichtsterke f/2 diafragma fijn in het gebruik. Behalve het zelfportret onderaan dit artikel zijn de foto's zo uit de camera, zonder nabewerking.

Foto met 30mm objectief


detail


Gebruiksvriendelijkheid
Zoals gezegd: Een erg uitgebreide menustructuur en door de enorme hoeveelheid van instellingen lijken sommige icoontjes niet altijd logisch. Ik krijg bij mijn werk in een fotowinkel redelijk veel camera's in mijn vingers, vaak ook van klanten met vragen over instellingen en dergelijke, maar sommige iconen waren in mijn ogen niet logisch of niet direct herkenbaar. De camera houdt prettig vast. Het in- en uitzoomen vereist wel even wat handigheid.

Studio?
Kun je wat met de Samsung NX-10 in de studio? Kort gezegd: Nee. Het schermpje achterop en het schermpje dat je in de zoeker ziet geven allebei het beeld weer dat je instelling geeft. Ga je in de studio aan de slag, dan zal je schempje een te donker beeld laten zien. Het toestel krijgt moeite met scherpstellen en drukt maar met moeite af.

Ondanks het op de gok moeten kaderen heb ik er deze leuke opname mee gemaakt van Ghislaine en een vriendinnetje. Ik heb nog gezocht of ik die scherminstelling ergens kon wijzigen, maar kon het niet gevonden krijgen.

studiofoto


Nu denk ik niet dat Samsung deze camera ontwikkeld heeft voor gebruik in de studio en zal de gemiddelde gebruiker er ook niet aan gaan beginnen, maar mocht je de aanschaf van deze camera overwegen dan is het misschien goed om te weten.

Gebruikers
Naast dat ik zelf met de camera aan de slag ging heb ik diverse mensen het toestel in de hand gedrukt en gevraagd er een foto mee te maken en wat ze ervan vonden. Mijn moeder van 78 die de laatste vijf jaar waarschijnlijk zo'n drie foto's gemaakt heeft, maakte een foto met het 30mm objectief. Met haar niet al te vaste hand was de opname, zelfs bij voldoende licht, toch nog wat bewogen. Ze vond het schermpje wel fijn en kon de foto er goed op terugzien.

Het Amoled scherm is inderdaad haarscherp, heeft een mooi contrast en heeft een grotere inkijkhoek dan de meeste schermen. Mijn wederhelft Johan maakte er tijdens de balletvoorstelling van mij en Ghislaine een aantal bijzonder goede foto's mee op de automaat. Het was in het theater en de lichtomstandigheden waren bijkomstig niet echt goed.

Ook maakte hij een filmpje, dat ik om privacy-redenen hier niet kan tonen. Ik was hier zeker aangenaam door verrast. Toch zal hij het toestel niet snel aanschaffen. Hij zou er vooral op beurzen en bij persconferenties wat producten mee willen fotograferen voor publicatie op het web. Hiervoor vind hij het toestel te groot. Hij vond het wel een prettig toestel om te gebruiken.

Als laatste liet ik collega Roland er even mee spelen. Ook hij schroefde meteen het 30mm objectief erop. Net als ikzelf vond hij het toestel mooi, maar traag. Natuurlijk moesten we ook even de zelfportret stand, waar je er ook weer twee van hebt, even uitproberen!

say cheese


Conclusie
De Samsung NX-10 is een mooi toestel voor wie wel de voordelen wil hebben van de verschillende objectieven. Helaas is de camera niet geschikt voor wie van plan is om veel handmatig te gaan instellen.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord