Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Haida magnetische filters, een perfect alternatief voor een filtersysteem

vrijdag 13 augustus 2021, 20:10 door | 4.923x gelezen | 3 reacties

Hou je van het fotograferen met lange sluitertijden? Heb je geen zin om een compleet filtersysteem te kopen? Zie je op tegen dat vastschroeven van ronde filters? Dan is het Haida NanoPro magnetische filtersysteem misschien een goede oplossing voor je. Ik heb ze voor je getest.

Wie graag met lange sluitertijden fotografeert is al snel aangewezen op een filtersysteem. Een filterhouder, een aantal adapterringen om de houder op elk gewenst objectief te plaatsen, en de filters natuurlijk.

Het is een flinke investering. Voor een kwalitatief goed filtersysteem ben je minimaal 400 euro kwijt. Natuurlijk kun je het zelf zo gek maken als je wilt, met diverse grijsfilters, grijsverloopfilters, en wie weet wat nog allemaal meer.

Nando haida m10 filters

Fotograferen met het Haida M10 filtersysteem op Lofoten. Voor deze filters met filterhouder is een aparte filtertas nodig. Niet iedereen zit daar op te wachten.


Een filtersysteem met drie verloopringen (bijvoorbeeld 67mm, 72mm, en 77mm), een polarisatiefilter, en drie grijsfilters (bijvoorbeeld een 3, 6 en 10 stops filter) vereist al snel een aparte filtertas. Het gebruik is erg handig, maar je moet het allemaal wel meenemen.

Schroeffilters in plaats van een filtersysteem?Het alternatief zijn losse schroeffilters. Die plaats je direct op het objectief. Je hebt zo veel minder spullen bij want een filterhouder en de adapterringen zijn niet langer nodig. Het nadeel is, dat als je een ND filter op meerdere objectieven met elk een andere filtermaat wilt gebruiken. Je zou dan voor elke filtermaat apart een ND filter moeten kopen.

Waarom zou je jezelf limiteren? Een filter kopen dat maar op één objectief past is natuurlijk zonde. Daar is nu juist het hele filtersysteem voor ontwikkeld. Eén filter kopen, en het op elk objectief kunnen gebruiken. Nu en in de toekomst.

Er zijn natuurlijk oplossingen voor. Step-up ringen. Die maken van de filtermaat van jouw objectief een grotere maat. Een 67mm filtermaat wordt een 82mm. Een 72mm filtermaat wordt ook een 82mm, en een 77mm filtermaat wordt... Je raad het al, ook een 82mm.

Nando haida nanopro step up ringen

Step-up ringen stellen je in staat om een grote maat filter op kleinere lensdiameters te plaatsen. Zo hoef je niet voor elk objectief apart een filter te kopen.


Dat betekent dat je met een paar step-up ringen een 82mm filter op elk objectief kan gebruiken. Koop één enkel grijsfilter van 82mm in diameter, samen met een aantal step-up ringen kun je het filter op al je objectieven gebruiken, ongeacht de filtermaat.

Daar kleeft natuurlijk ook weer een nadeel aan. Heb je wel eens een filter op je objectief geschroefd? Dat kan lastig zijn, zeker wanneer die filters heel dun zijn. Als je dan vervolgens het filter weer wilt verwijderen om het op een ander objectief te schroeven, dan is dat niet erg gebruiksvriendelijk.

Nando haida nanopro wad

Fotograferen op het wad. Hier wil je liever niet rommelen met schroeffilters. Een magnetisch filter klikt gewoon vast. Snel, veilig, en bijzonder handig.


Je zou dan denken dat het filtersysteem weer een goede oplossing is. En dat is ook zo, ware het niet dat er ook magnetische filters te verkrijgen zijn. Dit is een perfect alternatief, waarbij je het gemak hebt van het snel kunnen wisselen van filter, en het geringe formaat voor het meenemen.

Haida NanoPro magnetische filters, een perfecte oplossingDe afgelopen maanden heb ik de Haida NanoPro Magnetische ND filters gebruikt. Een magnetische houder werd eenmalig het objectief geschroefd. Het filter klikte dan simpel op zijn plek door het ervoor te houden. Alles dankzij de sterke magneten, die het perfect op zijn plek hielden.

Nando haida nanopro magnetisch

Het Haida NanoPro magnetische ND filter valt perfect in de magnetische ring. Plaatsen, verwijderen en wisselen is geen enkele moeite.


Hoewel ik met step-up ringen werkte om het 82mm filter ook op kleinere lensdiameters te gebruiken, zijn er ook magnetische houders in verschillende maten te krijgen. Een step-up ring naar 82mm die magnetische is. Dit betekent één keer de ring op je objectief schroeven en daarna alleen nog het filter erin klikken.

De filters zijn fantastisch. Ze zijn niet gevoelig voor flares en geven geen enkele kleurafwijking, ook niet bij het plaatsen van meerdere filters. De afsluiting is perfect zodat er geen enkele lichtlekkage mogelijk is. Bovendien zijn de filters zo dun dat een beeldhoek van 16mm op fullframe geen vignettering vertoond. Er is alleen een minimale vignettering bij gebruik van twee filters tegelijkertijd.

Nando haida kleurechtheid

Om de kleurechtheid te controleren heb ik zonder en met filters vergeleken. Alle beelden zijn onbewerkt. Er is geen enkele kleurzweem, ook niet met twee filters tegelijkertijd.


Wil je de hele review lezen? Dan verwijs ik je door naar mijn website, zodat niet alles twee keer op hoef te schrijven. Het mooie van het Haida NanoPro magnetische filtersysteem is, dat er een heel scala aan filters te verkrijgen zijn. Verschillende ND filters, een polarisatiefilter, een nachtfilter en zelfs een grijsverloopfilter.

Nando haida nanopro branding

De dynamiek van een branding aan de waddenzee. Gefotografeerd met het Haida NanoPro magnetische ND3,0 filter.


Daarmee kom ik op het enige minpunt van deze filters. Hoewel er een grijsverloopfilter voor verkrijgbaar is, zal bij een dergelijk systeem het verloop altijd en immer in het midden zitten. Dat is meestal niet de plek waar je het wilt hebben.

Gebruik je grijsverloopfilters? Dan is een filtersysteem de beste keuze. De lange 150mm filters geven je de mogelijkheid om het verloop overal in het beeld te plaatsen, en onder elke hoek. Dit zal met de magnetische ronde filters niet mogelijk zijn.

Nando haida wad minimalistisch

Minimalisme op het wad. Gefotografeerd met het Haida NanoPro magentische ND3,0 filter.


Gebruik je nooit grijsverloopfilters? Wil je alleen de grijsfilters, eventueel samen met een polarisatiefilter gebruiken? Dan is het zeker de overweging waard om te kiezen voor het handige magnetische systeem. Heb je al een filtersysteem, blijf daar dan gewoon bij. Want ook dat is natuurlijk perfect te gebruiken.

De Haida Nano-Pro magnetische filters zijn verkrijgbaar via www.omnifoto.nl. Besluit je tot aankoop over te gaan, vermeld dan in het opmerkingenveld bij je bestelling dat je alle informatie via mij hebt gekregen.

Nando haida nanopro ND filters

Haida NanoPro magnetische ND filters is een perfect alternatief voor wie geen compleet filtersysteem wil hebben.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:25  | reageer

  Ik ben me nog altijd aan het oriënteren naar een goed filtersysteem. Naar aanleiding van een video waarin Nando het M10 systeem van Haida gebruikt, is mijn oog op dat systeem gevallen. Omdat de portemonnee nog niet kan volgen moet ik nog een maandje wachten. Bij mijn weten is de filterhouder van dat systeem ook magnetisch bevestigd aan de adapterring. Klopt dat?
  Zijn de filters van het M10 systeem kwalitatief evengoed als die uit het nanopro programma?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 augustus 2021 om 10:52  | reageer

  @Donald:
  Kort maar krachtig; jazeker, de kwaliteit van de Red Diamond filters en de NanoPro filters zijn vergelijkbaar/even goed.
  De filterhouder van de Haida M10 is niet magnetisch bevestigd aan de adapterring. Deze is geklemd.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 24 augustus 2021 om 11:12  | reageer

  @Nando, hartelijk dank voor jouw antwoord op mijn vragen. Ik waardeer het zeer. Nu kan ik een betere keus maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord