Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hands-on preview: Canon EOS 5Ds en EOS 5Ds R

vrijdag 6 februari 2015, 06:19 door | 14.097x gelezen | 9 reacties

Vanochtend vroeg heeft Canon onder andere twee nieuwe high-end digitale spiegelreflexcamera's aangekondigd; de Canon EOS 5Ds en de Canon EOS 5Ds R. Afgelopen week kreeg ik de mogelijkheid om beide camera's al aan de tand te voelen in Londen. In dit artikel mijn eerste ervaringen.

Canon EOS 5Ds

Canon 5Ds specificaties


- 50,6 megapixel full-frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid van 50 tot 12.800 ISO
- 5 foto's per seconde
- 1,6x en 1,3x crop en 1:1 crop modus
- Dual DIGIC 6 processor
- EF lensvatting
- 61 punts autofocus (41 cross-type, 5 dual cross-type, zoals in de 1D X)
- iSA belichtingsmeetsensor met 252 zones (zoals in de 7D mark II)
- 3,2 inch TFT display
- Full HD video
- USB 3.0 aansluiting
- SD(XC) en Compact Flash geheugenkaartpoorten
- Gewicht: 845 gram
- HDR en Timelapse functie
- Spiegelvibratie controle systeem

De sensor die Canon gebruikt is door henzelf ontwikkeld. Het is dus geen Sony sensor zoals er wat geruchten rond gingen de afgelopen dagen.

Zijn voorganger, de Canon 5D mark III, is een allemansvriend; hij is geschikt voor vrijwel alle vormen van fotografie. Voor de Canon 5Ds ligt dit anders. Canon richt zich met deze camera specifiek op landschaps, architecteur, studio en portretfotografen. Dit zie je terug in de specificaties.

Een foto met een resolutie van 50 megapixel (een Jpeg is gemiddeld 18 megabyte, een RAW file circa 65 megabyte) heeft niet elke fotograaf nodig. Het is vooral handig voor fotografen die grote afdrukken willen maken en belang hechten aan goede zichtbaarheid van kleine details in een foto.

Je ziet het ook aan de lichtgevoeligheid. Je kunt tot maximaal 12.800 ISO werken. Voor veel werk prima, maar sommige fotografen hebben liever de mogelijkheid om bij nog minder licht te fotograferen.

Hoewel de camera beschikt over de mogelijkheid om full HD video op te nemen wordt dit gezien als een bijzaak. Canon heeft het tijdens de persintroductie zelfs niet eens genoemd.

Canon 5ds top

Twee 5Ds modellen?


Canon brengt twee modellen uit van de 5Ds. Een versie met low-pass filter (de 5Ds) en een versie zonder low-pass filter (de 5Ds R). We zagen en soortgelijke strategie eerder bij andere fabrikanten. Het weghalen van een low-pass filter geeft je meer scherpte in de foto, maar het heeft als nadeel dat er sneller moiré kan optreden.

Dat is geen ramp, want dit is eenvoudig achteraf te corrigeren. Het is echter wel een extra handeling. Voor fotografen die dit niet willen is er dus de 5Ds. Door de hoge resolutie van de sensor is de kans dat er een moirépattroon ontstaat ook een stuk kleiner dan bij lagere resolutie sensoren.

Canon EOS 5Ds R

In de praktijk is het overigens niet het weglaten van het low-pass filter, maar er wordt een aangepast filter gebruikt. Dit filter heeft niet langer de anti-aliasing effecten (die voor een iets zachter beeld zorgen), maar nog wel steeds de infrarood filterende eigenschap. Een nieuw type filter dus. Eentje die in slechts een beperkt aantal camera's gebruikt wordt momenteel. Dit is de reden waarom de versie 'zonder filter' duurder is dan de versie met.

Naast het filter (en het logootje voorop de camera) is er verder geen verschil tussen de twee modellen.

In de praktijk


Als je werkt met een Canon 5D mark III dan is de overstap naar de 5Ds bijna onmerkbaar. De body lijkt zoveel op die van zijn voorganger dat je voor je gevoel dezelfde camera in handen hebt. Alle knopjes zitten op dezelfde plek. Hooguit zal je in de menu's even moeten zoeken; de 5Ds heeft wat extra opties en ook zijn er een aantal menu items verplaatst.

De Canon 5Ds ligt dan ook prima in de hand en is prettig in te stellen en te gebruiken. Tenminste, dat vind ik als eigenaar van een 5D mark III. Het voelt volledig vertrouwd. Mocht je een Canon 6D gebruiken; de 5Ds is een fractie groter dan de 6D. Een merkbaar verschil.

Wat mij betreft is het een gemiste kans dat ze niet GPS en Wifi hebben toegevoegd. Ook het touchscreen dat Canon gebruikt op de consumentenmodellen had ik graag teruggezien in deze body. Helaas is dat dus niet het geval. Waarschijnlijk niet iets wat je specifiek gaat missen, maar aangezien de technologie er is had het zeker wat toe kunnen voegen.

Crop modus


De Canon 5Ds beschikt over drie crop-modussen. Hierbij krijg je een uitsnede van het totale beeld dat de sensor kan produceren. Je kunt kiezen voor een 1,6x crop of een 1,3x crop. Daarnaast heb je nog ratio keuzes van 4:3, 16:9 en een 1:1 modus.

Bij deze laatste versie wordt het beeld in een 1:1 verhouding (vierkant) opgeslagen. De maximale hoogte wordt gebruikt, maar aan de linker en rechter kant wordt een deel weggelaten.

5ds cropmodi

In de 1,6 en 1,3 cropmodus wordt een uitsnede van het beeld opgeslagen waarbij uiteraard het middelpunt gelijk blijft. Een grijze laag in de optische zoeker laat je precies zien welk deel van het beeld je vast legt. Je kunt nog wel door het grijze vlak heen kijken. Ik vond het een duidelijke oplossing die volgens mij prettig werkt. In de 1,6 cropmodus heb je nog steeds een afbeelding van 19 megapixel.

Overigens geldt de cropmodus alleen voor Jpegs. Werk je met RAW dan wordt gewoon het volledige beeld opgeslagen. Gebruik je Canon's Digital Photo Professional, dan kun je bij het bewerken wel de gekozen crop terugzien en gebruiken.

Bulb en Timelapse


In je camera heb je doorgaans voldoende controle over de sluitertijd. Er is echter een vreemde uitzondering. Wanneer je aan de slag gaat met langere sluitertijden moet je bij tijden langer dan 30 seconden gebruik maken van de bulb-stand.

In deze stand blijft de sluiter net zo lang open als dat je de ontspanknop ingedrukt houdt. Met behulp van extra aan te schaffen remote heb je wel meer opties, maar het brengt were een extra apparaat met zich mee.

Canon heeft dit gelukkig opgelost in de 5Ds. Wanner je in de bulb-stand werkt kun je nu in het menu exact instellen hoeveel uur, minuten en seconden je wilt dat de sluiter open blijft. Wel zo gemakkelijk! Het maximum is 99 uur, 59 minuten en 59 seconden. Ruim vier dagen dus.

Canon EOS 5Ds: Bulb instellen


Ook nieuw is de time-lapse stand. Hierbij kun je niet alleen een time-lapse sequence instellen. De camera maakt er ook direct een time-lapse filmpje van. Erg handig voor wie veel met time-lapse doet; het kan de nodige nabewerking schelen.

Vibratiebeperking


In een spiegelreflex klapt met hoge snelheid een spiegel omhoog en omlaag op het moment dat je een foto maakt. Dit kan voor trillingen zorgen die zichtbaar zijn in je foto. Om dit te verminderen heeft Canon het mechanisme waarmee deze spiegel op- en neergeklapt wordt aangepast.

De trillingen die veroorzaakt wordt door de spiegel is hierdoor een stuk minder. Dit kan weer zorgen voor scherpere foto's. Ook is de camera hierdoor stiller geworden bij het maken van een foto.

Bediening op maat


Canon heeft ook goed aandacht besteed aan het persoonlijk maken van je camera. Zo kun je nu ook het quick-menu helemaal naar smaak indelen. Het is natuurlijk prettig als hier alleen staat wat jij regelmatig verandert.

5ds custom quickmenu


Ook heeft de 5Ds 'fine detail picture style'. Hiermee kun je de beeldstijlen van de camera instellen zoals jij graag je foto's ziet. Je Jpegs zijn dan direct uit de camera meer volgens jouw smaak.

De Canon 5Ds vergeleken met de 5D mark III


De Canon 5Ds heeft veel weg van de bestaande Canon 5D mark III. Sterker nog, als je beide camera's naast elkaar zet moet je je best doen om de verschillen te ontdekken. Uiterlijk zijn er echt weinig verschillen. De programmavoorkeuzeknop heeft bijvoorbeeld niet het zilveren ringetje dat de mark III heeft. Wel worden de programmamodi aangeven in relief.

Canon 5Ds vs 5D mark III

Het grootste uiterlijke verschil is het kleine extra gripje aan de linkerkant van de camera. Ook zijn de aansluitingen iets anders, zo mist de microfoon uitgang en is er nu een USB3 aansluiting.

Innerlijk zijn de verschillende iets groter (en belangrijker). Uiteraard bevat de full frame sensor ruim het dubbele aan megapixels. Ook is het lichtmetingssysteem (die eerder te vinden was in de 7D mark II) beter dan die uit de 5D mark III.

Heb je reeds een 5D mark III dan is upgraden waarschijnlijk niet direct interessant. Tenzij je voor jouw fotografie veel voordeel kunt halen uit de 50,6 megapixel sensor natuurlijk.

50 megapixel in de praktijk


Beide Canon 5Ds modellen komen pas in juni dit jaar op de markt. De camera's waar wij mee gewerkt hebben zijn dan ook pre-productie modellen. Vandaar dat we de gemaakte foto's ook niet in volledige resolutie met je mogen delen. Ook mogen we geen 100% crop beelden laten zien. Dat is jammer, want juist dan zie je het voordeel van de enorme resolutie. Zelf kon ik natuurlijk wel de bestanden op 100% bekijken.

Canon 5Ds R met 11-24mm f/4


Foto gemaakt met een pre-productie 5Ds R
1/125s, f/11, ISO 100 @ 11mm

In de bovenstaande foto zie je het uitzicht vanaf het dak van het Nationaal Theater in Londen over de Thames. Wanneer je inzoomt op 100%, bijvoorbeeld bij de boten die je aan de overkant van de rivier bij de brug ziet liggen heb je nog zoveel detail in de foto zitten dat je probleemloos de tekst op het dak van die scheepjes kunt lezen (RNLI Lifeboats).

Met dit soort 50 megapixel bestanden wordt het wel heel makkelijk om een mooie panorama te maken uit één enkele foto. Ik kan me voorstellen dat dit een droom is voor een landschapsfotograaf. Die kan nu ook reeds kiezen voor een middenformaat camera. De Canon 5Ds is echter niet alleen veel goedkoper, hij is ook nog een stuk lichter om mee de sjouwen wanneer je op zoek gaat naar de mooiste plekjes.

Canon 5Ds in video


Canon USA heeft een Engelstalige video beschikbaar gemaakt over deze nieuwe camera's.
Je kunt de video hieronder bekijken.


Prijs en beschikbaarheid


De Canon 5Ds krijgt een adviesverkoopprijs van 3.549 euro. Voor de 5Ds R betaal je net wat extra. Deze camera kun je straks voor 3.749 euro aanschaffen. Beide camera's komen waarschijnlijk in juni op de markt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 6 februari 2015 om 12:21  | reageer

  Dat is vlot Elja, keek net naar mijn mail en kreeg een mail over de bevestiging. Ze gaan Sony achterna met de type benaming, dat had ik niet verwacht. Enfin, mooie aanvulling en de prijs valt me ook mee. Zou de 5DsR best willen hebben vrolijk.

 2. gast schreef op vrijdag 6 februari 2015 om 18:51  | reageer

  Ik ben wel benieuwd naar de gevolgen voor het glaswerk dat bij je dit megapixelmonster nodig hebt. Van 22mp naar 50mp is een behoorlijk verschil. Aangezien jij al met dit model getest hebt Elja, ben ik hier wel benieuwd naar.

 3. Jan
  Jan schreef op zaterdag 7 februari 2015 om 02:07  | reageer

  @Elja Je was er inderdaad vlot bij met deze hands-on. Was jij ook aanwezig op datfrisse dakterras waar de video werd geschoten met dit Canon interview? Spot yourself knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 7 februari 2015 om 13:25  | reageer

  @Jan; inderdaad daar was ik bij. In de video ben ik op 10 minuten vol in beeld terwijl ik de camera draai en er doorheen kijk. vrolijk

  @Gast; Ik heb dat nog niet uitgebreid kunnen testen, maar zo op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Canon gaf aan dat alle objectieven die na 2010 gemaakt zijn (zoals de nieuwe Canon 11-24mm, de Canon 24-70mm f/2.8 mark II en de Canon 70-200mm f/2.8 mark II) geschikt zijn voor deze 50 megapixel resolutie.

  @Leo; Ja, ik zie zo'n 5DsR ook wel zitten. Al zal mijn 5D mark III in de praktijk ook zeker nog wel even voldoende zijn. vrolijk

 5. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 7 februari 2015 om 14:34  | reageer

  Wat betreft vibratiebeperking, die voor zo'n hoge resolutie de scherpte zou kunnen verbeteren. Ik las dat ook de sluiter eigenlijk elektronisch zou moeten kunnen worden aangestuurd. Nikon doet dat wel met de 810, zei het nogal knullig. Wie weet komt dat nog, want het is niet ala Canon om zo vroeg een camera aan te kondigen die pas in juni op de markt komt. Ik vraag me ook af wat die maatregelen tegen vibratie eigenlijk betekenen voor het gebruik van het fotograferen met zoveel pixels. Mijn ervaring met een Foveon sensor van 48 mp gaat waarschijnlijk niet op, omdat daar de mp verdeeld zijn over drie lagen. Vraag me af wat de ervaringen van Nikon gebruikers met de D800 en 810 zijn wat dat betreft.

  @Gast, Canon claimt dat de objectieven van de laatste 5 jaar rekening hebben gehouden met zo'n hoge resolutie. (O, ik zie dat Elja je hierover al heeft geantwoord)

  @Elja, de 5D mark III zal ook wel blijven voldoen, het zijn gewoon andere camera's voor andere toepassingen. De hoge iso waarden zijn (veel) beter op de "normale" 5D mark III. Denk dat buffer van de Canon EOS 5DS ook wel sneller zal vollopen. Voor video hoef je het sowieso al niet te doen. Blijf het daarom nogal vreemd vinden dat de naam 5D wordt gebruikt. Zelfde body oké, maar verder. Enfin, voor de doelgroep zal het geen verwarring opleveren, die weten toch wel wat ze kopen.

 6. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op zaterdag 7 februari 2015 om 14:54  | reageer

  @Elja & Leo, Bedankt voor jullie reacties! Ik zie nu pas ik niet ingelogd met mijn post van gisteren (6-2-15 / 18:51). Voor de 70-200 f2.8L II was ik idd niet zo bang dat dit problemen op zou nemen. Met de 24-105 F4.0L, die op mijn 5DIII overigens prima presteert, ben ik daar iets minder zeker van.

  Wat ik mij overigens ook afvraag, wie heeft er zoveel MP nodig? De 5DII & III hebben met 21MP en 22MP voldoende resolutie om op A1 formaat af te kunnen drukken.

 7. gast schreef op maandag 9 februari 2015 om 00:03  | reageer

  Ik blijf het gewoon onzin vinden, zoveel megapixels op zo'n beeldsensor van een (fullframe) kleinbeeld camera.

 8. Van Den Heuvel Marcel
  Van Den Heuvel Marcel schreef op dinsdag 10 februari 2015 om 14:04  | reageer

  Ik blijf voorlopig bij mijn, 5D mark III,die jongens vinden toch steeds iets beter, en als amateur, heb je met die 5D
  al speel plezier genoeg .
  Hoogachtend .

 9. gast schreef op dinsdag 10 februari 2015 om 16:19  | reageer

  Goed artikel... ben zelf van plan naast mijn 7d, een fullframe erbij te kopen.. 6d, 5d mark3, of bovengenoemde camera's... mijn vermoedden is bevestigd...liever het "allemansvriendje"die alles kan... dan een megapixelmonster met iets meer beperkingen.... de mindere iso-waarde heeft voor mij de doorslag gegeven.....onbegrijpelijk.... 50 megapixel erin douwen.... en dan je iso omlaag schroeven.... jammer...had gehoopt op een echte alles-kunner.... met hogere iso-waarden en 8fps....... bedankt voor je review!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord