Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Lars Paymans

iPhone X vs Galaxy S9: smartphonecamera's vergeleken

dinsdag 26 juni 2018, 15:15 door | 4.730x gelezen | 1 reactie

Met de iPhone X en Galaxy S9 hebben Apple en Samsung twee geweldige smartphone-camera's afgeleverd. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee telefoongrootmachten?

Zowel Samsung als Apple laten geen jaar voorbijgaan zonder de camera van hun nieuwste vlaggenschip te verbeteren. Al sinds de eerste iPhone verbetert Apple de camera van de iPhone en hetzelfde geldt voor Samsung.

Door de jaren heen zijn de twee rivalen een andere kant op gegaan wat fotografie betreft, en dat zie je terug als je plaatjes schiet met een iPhone X of Galaxy S9.

Iphone X - tweede indruk


Dit maakt de iPhone X-camera uniek


De iPhone X werd in september 2017 onthuld en kwam later dat jaar beschikbaar. Het toestel heeft een dubbele cameralens van 12 megapixels. Deze telelens en groothoeklens werken nauw samen om mooiere foto's te maken, en geven je ook de optie om optisch te zoomen.

Gekoppeld met Apples iOS-software zijn er bovendien wat leuke trucjes mogelijk met de iPhone X. Zo kun je met de Portretstand een 'bokeh-effect' simuleren, waarbij een object of persoon op de voorgrond scherp blijft terwijl de achtergrond bewust wazig wordt gemaakt.

Helemaal nieuw is de Portretbelichting-modus, waarmee je kunstmatig de belichting kunt wijzigen. Zo lijkt het net alsof iemand in een spotlight staat, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.

Deze modus zit momenteel nog in bèta, wat ervoor kan zorgen dat de belichting soms een stuk van iemands kapsel afsnijdt of om een andere reden voor een wat gek resultaat zorgt.

Lukt het de camera echter wel om de handen succesvol ineen te slaan met de software van de iPhone, dan levert het enorm indrukwekkende plaatjes op.

Galaxy S9


Zo innoveert Samsung met de S9-camera


De Samsung Galaxy S9 verscheen in maart 2018 en moet het met een enkele cameralens doen, die Samsung echter flink heeft aangepakt. Het is niet voor niks dat de slogan van de S9 luidt: 'The Camera. Reimagined.'

De cameralens heeft dezelfde hoeveelheid megapixels als de iPhone X (12), maar slaat vervolgens een hele andere weg in.

Dit is vooral te danken aan het variabele diafragma, die kan schakelen tussen f/1.5 en f/2.4. Omdat de camera overdag minder licht nodig heeft om scherpe foto's te maken is een diafragma van f/2.4 genoeg, maar in de avonduren kan de smartphone ervoor kiezen om over te stappen op een f/1.5 diafragma om extra licht op te vangen.

Dit gebeurt volledig automatisch en daarmee is de Galaxy S9 de eerste smartphone die dit doet.

Uit tests blijkt dat je het aanpassen van het diafragma het beste automatisch kunt laten gebeuren, want als je handmatig wisselt levert dit maar weinig verschil op. De cameralens van de smartphone is te klein om bij voldoende licht naar het andere diafragma te wisselen.

Foto's in het donker en in het licht


Dankzij dit diafragma zijn de foto's van de S9 duidelijk een stuk beter in het donker. De iPhone X heeft de luxe niet om zijn camera op deze manier aan te passen en probeert er dus het beste van te maken met de dubbele lens.

Ook dat zorgt voor schitterende plaatjes, maar wel met meer donkere vlakken waar de S9 nog wel details toont. Ook is er minder ruis aanwezig op de donkere kiekjes van de S9.

Overdag liggen de iPhone X en Galaxy S9 een stuk dichter bij elkaar. Zo toont de X overdag helderdere foto's met kleuren die natuurgetrouwer ogen. Daarbij is het ook een kwestie van smaak welke smartphone je de betere foto's vindt maken.

Zo zijn de kleuren van de S9 vaak iets feller, maar minder realistisch. Die overdreven kleuren van de S9 zorgen bovendien soms voor foto's met een wat wazige 'uitgeveegde' achtergrond.

Conclusie


Het is lastig om een winnaar aan te wijzen als je de camera's van de Galaxy S9 en iPhone X tegenover elkaar zet. De iPhone X is duidelijk de winnaar als je voor realistische foto's gaat, maar de Galaxy S9 raden we aan als je vaak foto's in donkere omgevingen maakt zoals tijdens concerten.

Daarnaast is het een kwestie van smaak of je van de fellere kleuren van Samsungs camera houdt, of voor de extra details gaat van de iPhone X.

Ook kunnen we niet negeren dat de iPhone X een paar honderd euro duurder is dan een Galaxy S9, wat ongetwijfeld ook een belangrijke rol zal spelen in het maken van een keuze tussen de twee.

In beide gevallen haal je in ieder geval het beste in huis wat smartphonefotografie momenteel te bieden heeft.

Voorbeeldfoto's iPhone XKat


Iphone X voorbeeldfoto


Voorbeeldfoto's Galaxy S9


Samsung Galaxy S9 review voorbeeldfoto


Samsung Galaxy S9 review voorbeeldfoto


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Lars Paymans

Over de auteur

Lars Paymans is redacteur bij BigSpark uit Nijmegen, uitgever van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl. Iedere dag test hij de nieuwste apps, smartphones, gadgets en alles wat nog meer met de telecomwereld te maken heeft. Volg Lars via Twitter of LinkedIn.

1 reactie

  1. R K
    R K schreef op woensdag 27 juni 2018 om 14:04  | reageer

    "In beide gevallen haal je in ieder geval het beste in huis wat smartphonefotografie momenteel te bieden heeft."

    In - bijvoorbeeld - de uitgebreide tests van DxOMark scoren de Google Pixel 2 en Xiaomi Mi 8 qua fotokwaliteit beter dan de iPhone X (zesde in de top 10). En de Samsung is al voorbijgestreefd door de HTC U12+ en de Huawei P20 en P20 Pro. Het kan dus beter, en ook iets goedkoper.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord