Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Ger de Gram

Macrofotografie op de Canon SX120 IS

maandag 2 november 2009, 20:08 door | 9.996x gelezen | 9 reacties

Bij BesteProduct zijn we nu druk bezig om verschillende (goedkope) compactcamera's te testen. Er is een grote groep mensen die camera's tot 200 euro interessant vinden, maar daar is op internet maar weinig informatie over te vinden. Het is spiegelreflex wat de klok slaat. Goed, ik ontving van Canon de Powershot SX120 IS. Dat was een opvallend leuke camera, met een bijzondere macrofeature.

Fabrikanten doen er alles aan om hun camera zo compleet mogelijk te maken, met als gevolg een immense hoeveelheid aan functionaliteiten en mogelijkheden. In 1000 fps-filmen, een beamerfunctie en allerlei retoucheeropties: je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er op. De vraag rijst in hoeverre je hier als amateur behoefte aan hebt. Bovendien laat de kwaliteit van die functies vaak te wensen over. “Ik heb liever een camera zonder al die toeters en bellen die fatsoenlijk fotografeert”, zei fotograaf Marc Pluim vorige week nog tegen mij. Een waarheid als een koe als je het mij vraagt.

Uitzondering op de regel is de Powershot SX120. Deze compactcamera heeft tien keer optische zoom, dat is voor een compactcamera een flinke hoeveelheid. Maar grappig genoeg is het juist de speciale macrofeature waar ik van onder de indruk was.

Deze tien megapixelcamera heeft een aantal voordelen. Hij is relatief makkelijk in gebruik, heeft een flink en bovendien helder lcd-scherm en een draaiwieltje om snel je foto’s bekijken. Vooral dat laatste is handig en doet denken aan hoe dure DSLR’s dat doen. Intern kun je zo’n beetje alles instellen wat je maar wil. Helemaal uitgezoomd kun je gebruik maken van een diafragma van 2.8, wat mooie resultaten met betrekking tot scherpte/diepte kan opleveren. Hij stelt snel scherp, ook op bewegende objecten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze zwaan.

zwaan SX120


Aangezien deze compactcamera geen zoeker heeft moet je het doen met je lcd-scherm. Gelukkig kun je tijdens het fotograferen je instellingen wijzigen. Zo kun je je compositie dus donkerder of lichter maken met behulp van je ISO en diafragma. Erg handig om mee te oefenen, als je later van plan bent om een DSLR te kopen bijvoorbeeld.

De eerder genoemde macrofunctie werkt vrij makkelijk: kwestie van een knopje indrukken en aangeven dat je op de (bekende) bloemstand wil fotograferen. Toegegeven: een macrofunctie is niet uniek. Andere compactcamera's hebben deze mogelijkheid ook. Maar er is een verschil: de kwaliteit valt daar meestal van tegen. Foto’s zijn wazig, bevatten ruis of zijn simpelweg lelijk. Dat is bij de SX120 niet het geval. De camera stelt snel scherp en maakt heldere foto’s.

Een klein boeddhabeeldje Bloem SX120


Ik vond het erg leuk om mee te spelen en was verbaast over de aardige bokeh. Het is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een plastic fantastic 50 mm lens op een DSLR, maar het levert wel degelijk mooie plaatjes op. Zeker als je bedenkt dat hij nog geen 200 euro kost. Toch?

Voor mijn volledige mening, inclusief een filmpje (let niet op mijn korte haar) moet je BesteProduct.nl checken.

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

9 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 2 november 2009 om 22:04

  Had er bij dit artikel dan niet ook een macro foto moeten staan, als in "Vliegje op vol formaat" o.i.d.???

 2. Ger
  Ger schreef op maandag 2 november 2009 om 22:54

  @Brian

  Het klopt dat ik niet in een mierenhoop ben gaan liggen om het verschil tussen een mannetje en een vrouwtjesmier te fotograferen (of zijn die onzijdig?knipoog). Desalniettemin vind ik een foto van een boeddhabeeldje meteen maximale doorsnede van een centimeter behoorlijk macro. Maar goed, dat ben ik.

 3. tonv
  tonv schreef op dinsdag 3 november 2009 om 03:52

  In de moordende race om de gunst van de koper worden compacts en DSLR's afgeladen met (bedenkelijke) gadgets en functionaliteiten. Het is m.i. niet de markt die erom vraagt maar veelal een marketing policy van de leading brands. Zoals jij vermeld zou men zich beter kunnen focusen op de IQ van camera's maar misschien is dat niet de visie van amateurfotografen'.

  De macro-functie op deze Canon SX120 IS levert in ieder geval leuke resultaten op. En inderdaad ziet het bokeh op de bloemenfoto er ook verbazend aangenaam uit. Hoe zit het met het ruis niveau op deze camera?

 4. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 3 november 2009 om 08:24

  @Ger... Whahaha, ik heb werkelijk geen idee of die onzijdig zijn of niet (En om heel eerlijk te zijn, dat boeit mij ook totaal niet) maar ik zou daar ook nooit tussen gaan liggen. Ik vind alleen dat de kop, de tekst en de foto's niet echt bij elkaar horen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.347 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord