Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Macrofotografie op de Canon SX120 IS

maandag 2 november 2009, 20:08 door | 11.019x gelezen | 9 reacties

Bij BesteProduct zijn we nu druk bezig om verschillende (goedkope) compactcamera's te testen. Er is een grote groep mensen die camera's tot 200 euro interessant vinden, maar daar is op internet maar weinig informatie over te vinden. Het is spiegelreflex wat de klok slaat. Goed, ik ontving van Canon de Powershot SX120 IS. Dat was een opvallend leuke camera, met een bijzondere macrofeature.

Fabrikanten doen er alles aan om hun camera zo compleet mogelijk te maken, met als gevolg een immense hoeveelheid aan functionaliteiten en mogelijkheden. In 1000 fps-filmen, een beamerfunctie en allerlei retoucheeropties: je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er op. De vraag rijst in hoeverre je hier als amateur behoefte aan hebt. Bovendien laat de kwaliteit van die functies vaak te wensen over. “Ik heb liever een camera zonder al die toeters en bellen die fatsoenlijk fotografeert”, zei fotograaf Marc Pluim vorige week nog tegen mij. Een waarheid als een koe als je het mij vraagt.

Uitzondering op de regel is de Powershot SX120. Deze compactcamera heeft tien keer optische zoom, dat is voor een compactcamera een flinke hoeveelheid. Maar grappig genoeg is het juist de speciale macrofeature waar ik van onder de indruk was.

Deze tien megapixelcamera heeft een aantal voordelen. Hij is relatief makkelijk in gebruik, heeft een flink en bovendien helder lcd-scherm en een draaiwieltje om snel je foto’s bekijken. Vooral dat laatste is handig en doet denken aan hoe dure DSLR’s dat doen. Intern kun je zo’n beetje alles instellen wat je maar wil. Helemaal uitgezoomd kun je gebruik maken van een diafragma van 2.8, wat mooie resultaten met betrekking tot scherpte/diepte kan opleveren. Hij stelt snel scherp, ook op bewegende objecten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze zwaan.

zwaan SX120


Aangezien deze compactcamera geen zoeker heeft moet je het doen met je lcd-scherm. Gelukkig kun je tijdens het fotograferen je instellingen wijzigen. Zo kun je je compositie dus donkerder of lichter maken met behulp van je ISO en diafragma. Erg handig om mee te oefenen, als je later van plan bent om een DSLR te kopen bijvoorbeeld.

De eerder genoemde macrofunctie werkt vrij makkelijk: kwestie van een knopje indrukken en aangeven dat je op de (bekende) bloemstand wil fotograferen. Toegegeven: een macrofunctie is niet uniek. Andere compactcamera's hebben deze mogelijkheid ook. Maar er is een verschil: de kwaliteit valt daar meestal van tegen. Foto’s zijn wazig, bevatten ruis of zijn simpelweg lelijk. Dat is bij de SX120 niet het geval. De camera stelt snel scherp en maakt heldere foto’s.

Een klein boeddhabeeldje Bloem SX120


Ik vond het erg leuk om mee te spelen en was verbaast over de aardige bokeh. Het is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een plastic fantastic 50 mm lens op een DSLR, maar het levert wel degelijk mooie plaatjes op. Zeker als je bedenkt dat hij nog geen 200 euro kost. Toch?

Voor mijn volledige mening, inclusief een filmpje (let niet op mijn korte haar) moet je BesteProduct.nl checken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

9 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 2 november 2009 om 22:04  | reageer

  Had er bij dit artikel dan niet ook een macro foto moeten staan, als in "Vliegje op vol formaat" o.i.d.???

 2. Ger
  Ger schreef op maandag 2 november 2009 om 22:54  | reageer

  @Brian

  Het klopt dat ik niet in een mierenhoop ben gaan liggen om het verschil tussen een mannetje en een vrouwtjesmier te fotograferen (of zijn die onzijdig?knipoog). Desalniettemin vind ik een foto van een boeddhabeeldje meteen maximale doorsnede van een centimeter behoorlijk macro. Maar goed, dat ben ik.

 3. tonv
  tonv schreef op dinsdag 3 november 2009 om 03:52  | reageer

  In de moordende race om de gunst van de koper worden compacts en DSLR's afgeladen met (bedenkelijke) gadgets en functionaliteiten. Het is m.i. niet de markt die erom vraagt maar veelal een marketing policy van de leading brands. Zoals jij vermeld zou men zich beter kunnen focusen op de IQ van camera's maar misschien is dat niet de visie van amateurfotografen'.

  De macro-functie op deze Canon SX120 IS levert in ieder geval leuke resultaten op. En inderdaad ziet het bokeh op de bloemenfoto er ook verbazend aangenaam uit. Hoe zit het met het ruis niveau op deze camera?

 4. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 3 november 2009 om 08:24  | reageer

  @Ger... Whahaha, ik heb werkelijk geen idee of die onzijdig zijn of niet (En om heel eerlijk te zijn, dat boeit mij ook totaal niet) maar ik zou daar ook nooit tussen gaan liggen. Ik vind alleen dat de kop, de tekst en de foto's niet echt bij elkaar horen.

 5. gast schreef op dinsdag 3 november 2009 om 16:36  | reageer

  @Brian
  Misschien moet je een artikel schrijven 'Zo kan het ook...

 6. Leon
  Leon schreef op dinsdag 3 november 2009 om 18:07  | reageer

  Ben het toch wel met Brian eens. Dit zijn gewoon close-up fotos's en meer niet. Was inderdaad beter geweest als je echte macro-foto's had geplaatst.

 7. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 3 november 2009 om 19:01  | reageer

  @Gast... Oh nee, zeker niet. Het is niet mijn bedoeling om Ger af te vallen of een wedstrijdje te doen wie het leukste schrijft want daarvoor is hij een veel te veel gewaardeerde collega. (En misschien zou ik het zelfs wel verliezen) vrolijk

  Maar even serieus, Ger heeft namelijk wel heel erg gelijk dat deze camera perfect te gebruiken is voor Macro fotografie, dus het is geen onzin wat hij hier loopt te vertellen. Alleen vind ik de foto's ter illustratie niet zo geweldig.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 4 november 2009 om 01:08  | reageer

  Brian heeft wel een beetje gelijk. Een sprekende titel aanvullen met de juiste kwalitatieve macrofoto's was wel wat beter geweest dan een paar gewone kiekjes.

 9. Ger
  Ger schreef op woensdag 4 november 2009 om 11:49  | reageer

  @iedereen

  Dank voor jullie input. Ik begrijp jullie punt ook wel. Maar mijn doel is niet om de perfecte macrofoto te maken, maar om de mogelijkheden van die functie te laten zien. Ik begrijp dat het in dit geval dan misschien slimmer is om een willekeurige (on)gedierte te fotograferen. Ik beloof bij deze plechtig dat, op het moment dat ik weer iets met macro doe, ik op mijn knieen ga. Al kost 't me drie dagen en nachten, ik zal die mier fotograferen.

  En wat ik tegen Brian zei: dat boeddhabeeldje is net zo groot als een willekeurige bij. Door de compositie lijkt dat misschien niet zo, maar dat vind ik zelf dan wel weer geslaagd.

  On topic (lees: de camera): als je een toestel zoekt tot 200 euro, dan vind ik dit echt een aanrader. De discussie wat nou wel of niet precies een macrofoto is (in mijn optiek is dat een foto van iets heel kleins) doet dat daar weinig aan af.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord