Iris van Liempt

Mijn kennismaking met de Nikon D7200

vrijdag 1 januari 2016, 22:22 door | 15.210x gelezen | 13 reacties

Momenteel schiet ik foto's met een Nikon D3100. Toen ik begon in 2012 was dit een leuk dingetje, maar inmiddels loop ik steeds meer tegen de beperkingen ervan aan. Zo zijn mijn foto's al nauwelijks meer bruikbaar als ik de ISO hoger dan 1600 wil hebben, en loopt de ISO überhaupt maar tot 6400.

Verder is deze camera met zijn drie beelden per seconde ook iets te traag naar mijn zin. Tijd voor een nieuwe camera dus.

Helaas heb ik echter drie lenzen in mijn bezit die niet passen op een full frame camera van Nikon, en strekt mijn budget niet dusdanig ver dat ik me een nieuwe (full frame) body én nieuw glas kan veroorloven. Daarom ben ik de D7200 van Nikon eens uit gaan proberen: een high end APS-C camera.

Nikon D7200

Ik heb in mijn leven in de categorie spiegelreflexcamera's eigenlijk alleen maar met mijn D3100 geschoten. Dit is dan ook mijn eerste 'review' van een andere camera. Ik acht mezelf daarom niet in staat om deze camera te vergelijken met zijn voorgangers en te vertellen wat er allemaal aan verbeterd is ten opzichte van bijvoorbeeld de D7100.

Deze review zal dan ook hoofdzakelijk gaan over hoe ik de camera ervaren heb. Hierbij zal ik uiteraard vaak vergelijken met mijn D3100. Ik pretendeer niet alles te weten, reken me er dus ook niet op af als ik informatie mis of als ik iets verkeerds zeg. Aanvullingen zijn altijd welkom.

Nikon D7200 specificaties


- 24,2 megapixels APS-C CMOS-sensor (cropfactor 1,5x)
- ISO bereik 100 – 25.600
- 6 beelden per seconde
- Nikon F-vatting
- 51 scherpstelpunten (waaronder 15 kruissensoren)
- WiFi (54 Mb/s)
- 765 gram (inclusief accu en geheugenkaart)
- Buffergrootte: 18 RAW, 100 JPEG
- Twee SD sleuven

De camera instellen


De camera beschikt over twee wieltjes: één op de voorkant en één op de achterkant. Deze gebruik je voor het instellen van verschillende functies. Ik moest daar best aan wennen, want op mijn D3100 werkt dat heel anders, maar het is eigenlijk best fijn.

Bij mijn D3100 moet ik met pijltjes door het menu heen lopen om bij de verschillende instellingen te komen, zoals ISO of witbalans. Daar ben ik aan gewend, dus dat stoort me niet. Maar met de D7200 merkte ik, zodra ik er wat handigheid in kreeg, dat ik de camera sneller kan instellen dan de D3100 en dus ook sneller kan aanpassen, mocht ik er tijdens het schieten onverhoopt achter komen dat de belichting toch niet is zoals ik het wil.

Autofocus


De camera is in staat om heel snel en accuraat scherp te stellen. De camera kan scherpstellen tot lichtwaarde -3 EV en dat maakt dat je ook in situaties met weinig licht nog makkelijk en snel automatisch kunt scherpstellen.

Beeldkwaliteit


Mijn D3100 heeft een ISO die loopt van 100-6400 en dan nog twee functies, Hi 1 en Hi 2. die ik eigenlijk nooit goed begrepen heb. Vanaf ISO 1600 krijg je met deze camera al dusdanig veel ruis dat je foto's eigenlijk onbruikbaar worden.

Ik was dus erg benieuwd hoe de D7200 het zou doen bij hogere ISO waardes en dat heb ik dan ook getest. Hieronder zie je 8 foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende ISO's. De foto's zijn ingezoomd om goed zicht te krijgen op eventuele ruis. Ze lopen, van links naar rechts en van boven naar onder, als volgt: 100; 400; 800; 1600; 3200; 6400; 12800; 25600.

ISOwaardes


Wat je ziet is dat zichtbare ruis ongeveer ontstaat bij ISO 3200 (linksonder, je ziet ruis in het rode deel links bovenin de foto). Om te zien in hoeverre dit storend is in een foto, heb ik de foto's met ISO 1600, ISO 3200 en ISO 6400 geëxporteerd.

Je ziet dan dat je bij ISO 3200 toch al wel zichtbare ruis krijgt, als je goed kijkt. De ruis is in deze foto niet heel storend, maar het betekent wel dat je vanaf ISO 3200 moet gaan werken met ruisreductie. De ruis is denk ik licht genoeg, zowel bij 3200 als bij 6400, om met ruisreductie een eind te komen zonder dat je volledige foto zacht wordt.

ISO 3200


ISO 6400 geeft nog steeds een stuk acceptabeler resultaat dan ISO 1600 op mijn D3100 en dat is voor mij dus een stevige verbetering.

In de praktijk


Het allereerste wat me opviel aan de camera is dat hij een stuk stiller is dan mijn D3100. Dat vond ik echt een verademing.

Ik was vooral benieuwd naar hoe deze camera zou functioneren tijdens het fotograferen van een voetbalwedstrijd. Dat doe ik de laatste tijd namelijk vaak, omdat ik dat erg leuk vind. Met 6 beelden per seconde en een flink veel grotere ISO range dan de D3200 waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

Ik had twee verschillende SD kaarten in de twee sleuven gedaan. In sleuf 1 zat een kaart met een snelheid van 45 mb/s, in de tweede sleuf een kaart met een snelheid van 90 mb/s. Ik merkte al snel dat de kaart van 45 mb/s te langzaam was om de 6 beelden per seconde van de D7200 bij te houden. Zo zat ik met regelmaat een aantal seconden te wachten totdat alle beelden vanuit de buffer naar de kaart overgeschreven waren.

Toen heb ik de twee kaarten omgedraaid, en met 90 mb/s werkt de camera meteen een stuk fijner. Met een buffercapaciteit van 18 RAW beelden kun je dan ook echt lekker door schieten.

Voetbal


1/1500s, f/6.7, ISO 400 @ 135mm

Ik had wel de pech dat het die dag heel erg zonnig was en de zon vrij laag stond, wat voor een nogal overheersende nevel over veel van mijn foto's zorgde. Buiten dat vond ik de camera heel fijn in het gebruik tijdens voetbalwedstrijden. Het verschil met mijn eigen camera was heel erg goed te merken.

Ik weet dat het niet de beste sportcamera op de markt is en dat er camera's zijn die meer frames per second hebben. Toch kom je met 6 fps, als je het voor je lol doet, best een eind.

Ik heb de camera ook gebruikt voor een mooie close-up foto van een kitten. Dit was binnenshuis, maar met voldoende daglicht. Ook hier deed de camera zijn werk naar behoren.

Luna


1/180s, f/5.6, ISO 6400 @ 105mm

Wat me tegenviel van de camera is dat hij geen kantelbaar LCD scherm heeft. Dit is zo'n feature die ik in de D3100 echt vanaf het begin al gemist heb. Ik ben inmiddels redelijk geoefend in het schieten vanaf de grond of vanaf mijn buik zonder dat ik kan zien wat ik doe, maar dat is meer noodzaak dan dat ik het leuk vind.

Ik vond het dus erg jammer dat ook de D7200 weer geen kantelbaar scherm heeft. Dat vind ik echt een gemiste toevoeging aan deze camera; met een kantelbaar scherm had ik hem zeker nog een stuk fijner in het gebruik gevonden.

Foto's terugkijken


Een ander nadeel van de camera in het gebruik vond ik dat de camera er vrij lang over doet om de foto's te laden als je wil terugkijken. Op zich is dat niet een heel groot probleem als je niet snel hoeft te zijn, maar tijdens het fotograferen van een voetbalwedstrijd is het toch irritant.

Als je dan even wil kijken of je belichting nog steeds goed is (wat ik toch wel vaak tussendoor extra check), dan ben je toch alweer een paar seconden kwijt en dat is storend als je snel wil of moet zijn.

Conclusie


Ik vond de Nikon D7200 een erg fijne camera om te gebruiken. Hij ligt lekker in de hand, de besturing is even wennen maar wel praktisch, en voor het geld wat je ervoor neerlegt (€1096,-), is het mijns insziens echt een goede camera. Zeker voor mij, aangezien het een cropcamera is en ik dan geen nieuw glas hoef te kopen.

Ten opzichte van mijn eigen camera is hij in bijna alles verbeterd. Hij is sneller in te stellen, functioneert beter met hogere ISO's en met weinig omgevingslicht, is sneller (6 fps tegenover de 3 fps van de D3100), heeft een grotere buffer, twee SD sleuven en is ook nog eens stiller. Het enige jammere is dat de camera geen kantelbaar scherm heeft.

Ik houd deze camera bij het zoeken naar een vervolgcamera zeker in mijn achterhoofd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

13 reacties

 1. Leo Jongen
  Leo Jongen schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 10:45

  Goed artikel, sinds 2013 beschik ik eveneens over een Nikon D3100 en ervaar dezelfde dingen zoals beschreven in het artikel. Voor het moment ben ik toch nog enthousiast over deze camera maar ik ben ook al aan het uitzoeken welke Nikon de D3100 gaat opvolgen.

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 14:26

  Goed en uitgebreid artikel. Maar even een kanttekening bij je uitspraak over ruis: http://prntscr.com/9l7b5s
  ISO3200 van de D7200 is te vergelijken met ISO1600 van de D3100. Dat is 1 stop verschil (geen 2 stops zoals jij lijkt te ondervinden), maar als je gaat kijken naar de werkelijke iso-waardes zijn de verschillen een stuk kleiner en komt het meer in de richting van een halve stop. Nikon heeft de ISO-waardes behoorlijk overrated (nog niet zo erg als Fuji, maar een halve stop is heel flink). In de praktijk betekent het dat je bij dezelfde isowaarde een langere sluitertijd moet gebruiken, of in de nabewerking meer moet opkrikken om de belichting goed te krijgen.

 3. Danny de Jong
  Danny de Jong schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 16:40

  Leuk verhaal, ik heb zelf een D7100 en mijn volgende body wordt een D750 of zelfs een D810, beide full frame. Voor zover ik het begrepen heb kun je gewoon een aps-c objectief op een full frame camera draaien en in de instellingen opgeven dat er een cropfactor objectief is opgezet voor zover dit niet automatisch gaat. Nu zit ook in mijn D7100 de mogelijkheid om de cropfactor van 1,5 te vergroten van 24x16mm naar 18x12mm

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 16:48

  Voor mij is juist de aanwezigheid van een kantelbaar LCD schermpje de reden om niet naar een D750 te kijken. In mijn optiek kan dat allemaal veel te makkelijk kapot. Als je je camera regelmatig onder wat minder vriendelijke omstandigheden gebruikt hoeven dat soort dingen niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord