100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Spyder2: Monitor kalibreren voor optimale kleurweergave

zondag 24 januari 2010, 17:23 door | 21.145x gelezen | 16 reacties

Voor een optimale kleurenweergave op je monitor is het eigenlijk het beste deze te kalibreren.
Nu had ik al diverse handmatige (dus zonder software) manieren geprobeerd (Adobe Gamma), maar het zat er voor mijn gevoel toch nog steeds naast.

Na wat verschillende artikelen en reviews op internet te hebben gelezen, leek de DataColor Spider voor mij een optie. Nu heb je van deze Spider een aantal verschillende soorten, beginnend bij redelijk te betalen tot flink duur. Na wat zoekwerk heb ik besloten de Spyder2 Express aan te schaffen. Deze was overigens –waarschijnlijk vanwege de komst van de Spider3– bij Kamera Express ook nog eens in de aanbieding.

Eenmaal binnen gekregen ben ik gelijk met de Spider aan de slag gegaan. Eerst moet je de benodigde software instaleren waarna je het kalibreren in gang kan zetten. Dit werkt erg makkelijk vanwege de duidelijke en heldere opzet van de software die je moet doorlopen.

Allereerst moet je de monitor terug zetten op de fabrieksinstellingen en kan je duidelijk aangeven welke functies er eventueel op je monitor aanwezig zijn. Het werkt ook het beste als je monitor al een half uurtje aan staat, dan is hij lekker opgewarmd.

Kalibratie software


Daarna moet je nog wat kleine instellingen invoeren en vervolgens vraagt de software of je de Spyder2 Express voor het scherm wilt plaatsen. Deze zit –bij lcd monitoren– niet met zuignappen vast, maar hangt door middel van een gewichtje wat je kan verplaatsen netjes tegen je scherm aan. Dit gewichtje hang je achter je monitor of plaats je er bovenop.

Kalibreren


De Spyder2 Express gaat vervolgens diverse kleuren meten. De rode, groene, blauwe en grijstinten worden gemeten. Tevens meet hij de contrastinstellingen en de kleurwarmte. Dit proces duurt een kleine vijf minuten en je krijgt vanzelf een melding als hij klaar is.

Kalibreren


Als hij alles heeft doorlopen krijg je een voor/na functie waarbij je kan zien wat de kalibratie heeft gedaan. Als je dit ziet dan weet je gelijk dat handmatig instellen met Adobe Gamma inderdaad natte vinger werk is. De weergave na kalibratie is echt stukken mooier!

Dit gekalibreerde profiel slaat hij automatisch op als ICC profiel van je monitor. Tevens geeft de software -na een zelf in te stellen aantal dagen- een melding dat je scherm weer gekalibreerd moet worden.

Persoonlijk ben ik erg tevreden met deze kalibratiemethode en heb mijn laptop ook gelijk op dezelfde manier gedaan (en ook hier een hele vooruitgang qua weergave). Wellicht dat ik in de toekomst een duurder broer van de Spyder 2 Express aanschaf, maar vooralsnog voldoet deze prima aan mijn eisen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

16 reacties

  1. Mattijs
    Profiel Mattijs schreef op zondag 24 januari 2010 om 17:49  | reageer

    Ik heb de Spyder2 ook. Werkt best redelijk, alleen vind ik de software die erbij zit erg slecht afgewerkt. Iemand een idee hoe dat met de spyder3 is?

  2. fotopeter
    Profiel fotopeter schreef op zondag 24 januari 2010 om 18:59  | reageer

    moet je Brightness niet op 100% zetten voordat je begint ?

  3. John
    John schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:18  | reageer

    kan ik ook 2 monitoren kalibreren die op een videokaart zitten

  4. Monique
    Monique schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:31  | reageer

    Ik heb de Spyder3elite en daarmee mijn iMac 24' en MacBook gekalibreerd. Werkt helemal prima. Software is heel duidelijk.
    Ik heb meer een probleem met mijn iMac omdat die standaard een 'hoge brightness' heeft (ook bij mininmale instellingen).
    De Spyder3elite meet ook het omgevingslicht.

  5. Theo
    Profiel Theo schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:45  | reageer

    Onze fotoclub heeft de eye-one display LT van Pantone,deze werkt ook heel goed, verder meet hij indien gewenst het omgevingslicht, dit moet niet te fel zijn. Ik heb zelf een 20 watt TL (philips Graphica) 5500 kelvin er boven hangen. dus scherm en licht zijn op elkaar afgestemd. De tweede monitor krijg ik niet gekalibreed, als iemand weet hoe hoor ik dat graag.

    Theo

    Theo

  6. youri
    youri schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:57  | reageer

    @John en Theo
    niet als ze op dezelfde videokaart zitten.

  7. dennis van den eijnden
    Profiel dennis van den eijnden schreef op zondag 24 januari 2010 om 20:41  | reageer

    @youri
    Ik begreep bij Kamera-Express dat dat zeker wel kan, maar dan moet je niet de express versie kopen maar de Elite oid; het is puur een softwarematige upgrade.

  8. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 24 januari 2010 om 22:00  | reageer

    Niels, wat voor een monitor heb je onder handen genomen, ééntje met hardware- of ééntje met softwarekalibratie?

  9. Lucien
    Profiel Lucien schreef op maandag 25 januari 2010 om 07:08  | reageer

    Ik heb de Spyder 3 Pro, kan 2 monitors op 1 kaart calibreren.

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 25 januari 2010 om 07:22  | reageer

    @edc: Eentje met een hardware kalibratie.

  11. Geri
    Profiel Geri schreef op maandag 25 januari 2010 om 12:28  | reageer

    Ik ga het na jouw verhaal zeker uitproberen, onze fotoclub is in het bezit van een Spyder 2 die ik kan lenen.

  12. Serge
    Profiel Serge schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 12:39  | reageer

    Zo'n calibrator is zeker een must voor fotografen. Ik heb ooit de EyeOneDisplay2 gehad om nadien een tweedehands i1Pro te kopen. Ik heb ook vernomen dat deze spyders na enkele jaren niet meer helemaal correct meten en zelf moeten geherkalibreerd worden.

  13. James
    James schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 13:46  | reageer

    Heeft er iemand ervaringen met de ColorMunki Photo (http://www.colormunki.com/)
    Iets prijziger weliswaar maar je krijgt er printcalibratie bij.

  14. Hans
    Profiel Hans schreef op woensdag 27 januari 2010 om 14:10  | reageer

    Volgens mij moet je ook vooral niet vergeten Adobe Gamma uit te schakelen. Anders gaat het een eigen leven leiden.

  15. Sjaak
    Sjaak schreef op donderdag 28 januari 2010 om 16:04  | reageer

    Vandaag er ook een aangeschaft en netjes alle monitoren thuis gekalibreerd. Was wel een beetje verbaasd dat Datacolor Spider3Express op hun eigen site voor $89 aanbieden. Dezelfde prijs als we in NL voor de oude versie moeten betalen.... Verder erg tevreden met de werking. Verschil is zeer duidelijk zichtbaar.

  16. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 30 december 2010 om 12:51  | reageer

    Je kunt ook met de spyder 2 meerdere monitoren kalibreren. Je moet dan een eenvoudig truukje uithalen. Kalibreer scherm 1, deze krijgt Spyder2express.icm standaard als kleurprofiel. Hernoem het bestand, wijs dat bestand toe aan je scherm 1 en kalibreer nu je tweede scherm. Dit hoef je nu niet meer te hernoemen. Gewoon een kwestie van de kleurprofielen te hernoemen dus, kan je wel met meerdere schermen doen ook.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.428 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord