Niels van der Perk

Spyder2: Monitor kalibreren voor optimale kleurweergave

zondag 24 januari 2010, 17:23 door | 20.449x gelezen | 16 reacties

Voor een optimale kleurenweergave op je monitor is het eigenlijk het beste deze te kalibreren.
Nu had ik al diverse handmatige (dus zonder software) manieren geprobeerd (Adobe Gamma), maar het zat er voor mijn gevoel toch nog steeds naast.

Na wat verschillende artikelen en reviews op internet te hebben gelezen, leek de DataColor Spider voor mij een optie. Nu heb je van deze Spider een aantal verschillende soorten, beginnend bij redelijk te betalen tot flink duur. Na wat zoekwerk heb ik besloten de Spyder2 Express aan te schaffen. Deze was overigens –waarschijnlijk vanwege de komst van de Spider3– bij Kamera Express ook nog eens in de aanbieding.

Eenmaal binnen gekregen ben ik gelijk met de Spider aan de slag gegaan. Eerst moet je de benodigde software instaleren waarna je het kalibreren in gang kan zetten. Dit werkt erg makkelijk vanwege de duidelijke en heldere opzet van de software die je moet doorlopen.

Allereerst moet je de monitor terug zetten op de fabrieksinstellingen en kan je duidelijk aangeven welke functies er eventueel op je monitor aanwezig zijn. Het werkt ook het beste als je monitor al een half uurtje aan staat, dan is hij lekker opgewarmd.

Kalibratie software


Daarna moet je nog wat kleine instellingen invoeren en vervolgens vraagt de software of je de Spyder2 Express voor het scherm wilt plaatsen. Deze zit –bij lcd monitoren– niet met zuignappen vast, maar hangt door middel van een gewichtje wat je kan verplaatsen netjes tegen je scherm aan. Dit gewichtje hang je achter je monitor of plaats je er bovenop.

Kalibreren


De Spyder2 Express gaat vervolgens diverse kleuren meten. De rode, groene, blauwe en grijstinten worden gemeten. Tevens meet hij de contrastinstellingen en de kleurwarmte. Dit proces duurt een kleine vijf minuten en je krijgt vanzelf een melding als hij klaar is.

Kalibreren


Als hij alles heeft doorlopen krijg je een voor/na functie waarbij je kan zien wat de kalibratie heeft gedaan. Als je dit ziet dan weet je gelijk dat handmatig instellen met Adobe Gamma inderdaad natte vinger werk is. De weergave na kalibratie is echt stukken mooier!

Dit gekalibreerde profiel slaat hij automatisch op als ICC profiel van je monitor. Tevens geeft de software -na een zelf in te stellen aantal dagen- een melding dat je scherm weer gekalibreerd moet worden.

Persoonlijk ben ik erg tevreden met deze kalibratiemethode en heb mijn laptop ook gelijk op dezelfde manier gedaan (en ook hier een hele vooruitgang qua weergave). Wellicht dat ik in de toekomst een duurder broer van de Spyder 2 Express aanschaf, maar vooralsnog voldoet deze prima aan mijn eisen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

16 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zondag 24 januari 2010 om 17:49

  Ik heb de Spyder2 ook. Werkt best redelijk, alleen vind ik de software die erbij zit erg slecht afgewerkt. Iemand een idee hoe dat met de spyder3 is?

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 24 januari 2010 om 18:59

  moet je Brightness niet op 100% zetten voordat je begint ?

 3. John
  John schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:18

  kan ik ook 2 monitoren kalibreren die op een videokaart zitten

 4. Monique
  Monique schreef op zondag 24 januari 2010 om 19:31

  Ik heb de Spyder3elite en daarmee mijn iMac 24' en MacBook gekalibreerd. Werkt helemal prima. Software is heel duidelijk.
  Ik heb meer een probleem met mijn iMac omdat die standaard een 'hoge brightness' heeft (ook bij mininmale instellingen).
  De Spyder3elite meet ook het omgevingslicht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord