Antonette de Groot

Nikon Df hands-on preview

dinsdag 5 november 2013, 20:56 door | 8.699x gelezen | 21 reacties

De vandaag aangekondigde Nikon Df is met zijn nostalgische verschijning een opvallende camera. Wat zijn de eerste indrukken van deze fullframe camera in een retrojasje? Photofacts had de mogelijkheid om kort kennis te maken met de Nikon Df.

Eerste indruk


Eerste indruk van de Nikon Df -waarbij de f officieel staat voor 'fusion', maar natuurlijk ook refereert aan de legendarische f-series camera's uit Nikons verleden- is dat deze een stukje groter is dan ik had ingeschat naar aanleiding van de plaatjes die al her en der op internet waren opgedoken.

Ook al is het Nikons kleinste en lichtste fullframe camera, een zakformaatcamera is het zeker niet te noemen. Het gewicht en formaat geven de camera wel een robuust gevoel, je hebt echt wat in je handen. Dat de camera gebruik maakt van een SD-kaart voor de opslag en een kleinere accu -die bijvoorbeeld ook in de D5300 te vinden is- zijn de keuzes die gemaakt zijn om de Df kleiner en lichter te kunnen laten zijn dan de andere fullframes in de line-up van Nikon.

Nikon df AMK 0791
De Nikon Df bleek een stukje groter te zijn dan ik had gedacht

Heb je vroeger een analoge Nikon gehad, dan zullen veel elementen je bekend voorkomen. De grip doet in vergelijking met huidige camera's wat hoekig aan, maar voor velen zal het zeker een vertrouwd gevoel oproepen. Sowieso voelt de magnesium body stevig en solide aan. Deze is op dezelfde manier als de Nikon D800 afgedicht en kan dus wel een spatje regen verdragen.

In de presentatie werden vele camera's uit Nikons verleden getoond, en daarin was goed te zien dat de Nikon Df zijn roots heeft in de ontwerpen van weleer. Het logo op de voorkant van de camera bijvoorbeeld is in het lettertype dat vroeger gebruikt werd, achterop vind je dan wel het logo in de stijl zoals we van de laatste -tientallen?- jaren gewend zijn. Ook het "made in Japan" prijkt weer bovenop de camera.

Als je de achterkant van de camera bekijkt, ben je ook ineens weer terug in het nu. Een groot scherm en alle knopjes zoals we die ook bij de andere camera's gewend zijn. De camera heeft een helder matglas, waarop de gebruikelijke informatie over scherpstelling en belichting te vinden is.

Bediening


Zoals in de aankondiging te lezen valt heeft is de bediening van de Nikon Df grotendeels terug te voeren naar analoge camera's: Bediening van sluitertijd, belichtingscompensatie, M A S P en ISO doe je door middel van de draaiwieltjes bovenop de camera, voor het diafragma vind je aan de voorkant een draaiknopje.

Je kunt -als je wil- het scrollwiel ook toewijzen aan bijvoorbeeld sluitertijd. Als je de sluitertijd instelt op 1/3 werkt de camera in een standaardconfiguratie zoals we die van andere camera's gewend zijn.

Ook al heb ik alleen nog in het staartje van het analoge tijdperk met een spiegelreflex gewerkt, de bediening wijst zich eigenlijk vanzelf. Enige waar ik even naar moest zoeken toen ik de camera in handen kreeg was het diafragmawieltje op de voorkant.

Zoals een van de andere aanwezigen zei: Je wordt je weer bewust van elke foto die je maakt, omdat je niet maar raak kan klikken. Ook voor wie nooit met een analoge camera gewerkt heeft, maar wel weet hoe sluitertijd en diafragma werkt lijkt het me geen probleem om hier snel aan gewend te zijn.

Nikon df
Achter-, voor- en bovenaanzicht van de Nikon Df

Objectieven


Standaard wordt de Nikon Df geleverd met een speciale retro uitvoering van de 50mm 1,8. Dit objectief is ook los verkrijgbaar, met een adviesprijs van 299 euro.

Groot voordeel is dat zo'n beetje alle Nikkor lenzen die ooit uitgebracht zijn op deze camera gebruikt kunnen worden. Ook manuele en non-Ai lenzen zijn compatible, voor de non-Ai lenzen moet je wel in het menu een instelling wijzigen, maar dan werkt ook de lichtmeting gewoon.

Heb je nog F of FE lenzen dan kun je daar met deze camera ook mee aan de slag. Er zijn wel een aantal heel specifieke objectieven die niet werken, maar het gros van wat er nog bij mensen in de kast ligt kan in combinatie met de Df gebruikt worden.

Interessant?


Voor wie gaat de Nikon Df interessant zijn? Nikon gokt met deze camera op mensen die zich willen onderscheiden en voor wie de foto net zo belangrijk is als de uitrusting. Vandaar ook het ontbreken van de flitser en de filmfunctie. De foto en zeker ook de beleving van het maken ervan moeten de camera aantrekkelijk maken voor de puristen onder de foto-enthousiasten en binnen het pro-segment.

Beeldkwaliteit


Waar in deze hands-on weinig over te zeggen valt is over waar elke camera natuurlijk voor dient, namelijk de foto's. Met de sensor van de D4 is het aan te nemen dat de beeldkwaliteit goed is, maar ik heb geen testfoto's om dit te kunnen staven.

Conclusie


Aan alle enthousiaste reacties op diverse websites te lezen is dit een camera waar veel mensen op zaten te wachten en warm voor lopen. Het prijskaartje van zo'n 3000 euro zal niet iedereen direct naar de winkel doen rennen, maar vergeleken bij dat van grote broer D4 wel wat meer bereikbaar.

Voor mijn gevoel is het een camera voor wie heel bewust met fotografie bezig wil zijn, waarbij het zeker zal helpen als je al een Nikon gebruiker bent of bent geweest.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

21 reacties

 1. Stef Sterkenburg
  Stef Sterkenburg schreef op dinsdag 5 november 2013 om 22:50

  Hoewel ik nooit met een analoge spiegelreflex gewerkt hebt vind ik het echt een heel mooi ding. Helaas is het prijskaartje zodanig dat ik het niet de aanschaf waard vind.

 2. Robert
  Robert schreef op woensdag 6 november 2013 om 09:00

  Je hebt me al enthousiast gemaakt met een typo: "adviesprijs van 299 euro." vrolijk

 3. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 6 november 2013 om 09:45

  @Robert Of jij jezelf met selectief lezen? vrolijk Helaas is dat alleen de prijs van het objectief, voor de hele set moet er inderdaad een ribje/nulletje bij....

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 6 november 2013 om 13:55

  Ik snap de vergelijking met de D4 niet. Je bent overigens niet de enige die dat doet, maar afgezien van de vrij standaard 16MP FF sensor lijkt ie er echt niet op. De D4 loopt wat betreft een aantal belangrijke zaken rondjes om de Df (of D800).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord