Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Freddy Stapersma

Nodal Ninja R1 Ultimate; one row panoramakop

dinsdag 19 januari 2010, 22:58 door | 13.132x gelezen | 7 reacties

Er zijn vele soorten panorama koppen op de markt. Nodal Ninja is een van de grotere spelers op de markt met een hele goede reputatie als het gaat om producten en service. Vandaag test ik de Nodalninja R1 Ultimate. Een 'one row' panorama kop speciaal gericht voor het gebruik bij fisheye lenzen.

Nadat ik Bill Bailey, een van de directeuren van Fanotec en maker van Nodalninja panoramakoppen had geholpen met de Flash panoramaplayer raakte we aan het praten over de nieuwe producten van Fanotec, kreeg ik prompt een Nodal ninja R1 Ultimate toegestuurd.

Nodal Ninja
Foto's van Nodal Ninja website


Dergelijke panoramakoppen kun je gebruiken om panoramafoto's te maken die helemaal rond gaan. Hiervoor is het belangrijk dat je camera precies rond het 'nodal point' van je objectief draait. Wanneer dit juist is ingesteld kun je de panoramafoto ook nog aan elkaar plakken tot één geheel nadat je helemaal rond gedraaid bent.

De R1 is een panorama kop die om de lens wordt geklemt. Dit zie je ook vaak bij grote telezoomlenzen. Dit systeem is vooral handig bij fisheye lenzen en worden veel gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld de Sigma Fisheye 8mm.

De R1 komt in een mooie case met rits. Binnenin zit keurig verpakt de R1 Ultimate. In een apart doosje zit de ring die voor elk lens type speciaal is gemaakt. De R1 Ultimate wordt met de D4 rotator geleverd. Een rotator schroef je op je statief en helpt je om de panoramakop met camera telkens een bepaald aantal graden te draaien. De D4 heeft een aantal klikstops; 180, 120, 90 en 60 graden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk de kop vrij te laten draaien.

Wanneer je zo'n rotator op bijvoorbeeld 60 graden zet, dan klikt ie elke keer vast nadat je weer 60 graden gedraaid hebt. Zo kun je op constante afstand steeds een foto nemen. In het voorbeeld van 60 graden kun je dus met 6 kliks een volledig rondje draaien.

Hij bezit een Arca Swiss compatible quickrelease, en de kop kan in een aantal standen gekanteld worden (-15, -10, -7,5, -2,5, 0, +5, +7.5, +12.5 graden). Bij mijn 8mm is het handig om een kanteling van zo'n 7,5 graden naar boven te doen omdat dan de Zenith (lucht) volledig wordt gedekt.

Indruk
De ring voor de lens is van binnen voorzien van een afneembare kunststof rand welke de vorm van de lens heeft. Hierdoor is het bijna onmogelijk om de ring er verkeerd op te doen. Zeer slim! De ring zelf kan schuiven over een rail op de kop. Dit is nodig omdat elke stand zijn eigen no-parralax point heeft. Het lastig deze telkens op het net te moeten opzoeken. Ik heb een klein kaartje geprint met daarop de waardes van deze standen.

Sigma 8mm f/3.5 DG for Canon
Tilt angle NPP value
+12.5° 1.00
+7.5° 1.65
+5° 1.95
0° 2.65
-2.5° 2.95
-7.5° 3.60

Nodal Ninja


Bij het eerste gebruik viel me op dat de footprint een stuk kleiner is dan bij mijn andere panoramakop, de Nodal Ninja 3MKII. Bij de 8mm van Sigma schuift de lens over de focus ring heen. Aangezien je de lens toch op manual en (bijna) oneindig zet is deze bij mij met tape vastgezet.

De R1 is vrij klein daarom is het handig dat men er een handvat heeft bijgeleverd (niet Standaard?). Deze schroef je in een leeg gat van de rotator waardoor je deze makkelijker kan draaien. Een nadeel van de rotator is dat er stof in kan komen. Nodal ninja heeft hier goed naar geluisterd en heeft daarom dopjes ontwikkeld die in de open gaatjes passen om het stof tegen te gaan. In het gebruik voelt het geheel als een echte Nodal ninja: Zeer robuust, goed gebouwd, en zeer precies te gebruiken.

Een nadeel is de gebruiksaanwijzing. Deze is alleen via internet te verkrijgen. Al met al een mooie aanwinst voor mijn foto hardware!

TOEVOEGING


Spaceoddity shop in Amsterdam


De R1 is speciaal ontworpen om op een simple wijze de zenith te fotograferen door de lens 0 tot 12.5 graden naar boven te kantelen.

omschrijving


Zenith overlap.
Door de lens in 30 graden stand te zetten pak je de volle diagonaal van de sensor + door hem naar boven te kantelen (bij mij 7.5 graden m et camera in 30 graden stand heb je een goed overlap van de zenith (lucht).

Nadir fotografie.
Door hem naar voren te kantelen (45 graden) en op 0 en 180 graden een foto te nemen is de footprint scherp en zo klein dat je deze zeer simpel kan patchen in photoshop.
doordat de ring los gedraaid kan worden is het ook mogelijk de lens in portret stand of landscape stand te zetten.


Stainedglass workshop gallery Enkhuizen in Netherlands

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

7 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 23:08

  Voor ongeveer 250 euro (?) een mooi hulpstuk. Als ik het goed begrijp kun je de ring ook gebruiken als voor een stevige 'portretstand' van de camera. Bij veel statiefkoppen hangt de camera al snel naast het statief. Maar voor dat probleem zijn misschien ook wel goedkopere oplossingen te vinden.

 2. Vaans
  Profiel  Vaans schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 23:16

  Ga je deze nu gebruiken ipv de Ninja 3? Zo ja, waar zit dan het voordeel van dit systeem tov de Ninja 3?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 20 januari 2010 om 06:31

  Op mijn 'to do list' staat o.a. panoramafotografie. Mijn huidige Manfrotto balhoofd 486RC2 is daarvoor niet geschikt en zodoende wil ik me orienteren op dit specifieke terrein. De Nodal Ninja R1 Ultimate ziet eruit als een mooi stuk gereedschap maar de ring om de lens heeft niet mijn voorkeur. Enfin, laat ik maar eens een diepe duik in de panoramamaterie nemen...

 4. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op woensdag 20 januari 2010 om 10:23

  Ik zou wel eens goed uitgelegd krijgen hoe een 360 gaden panorama gemaakt wordt. Soms zie je voorbeelden waar een hoog standpunt is gebruikt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.003 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord