Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

Nu ook 'echte' film presets in VSCO

woensdag 4 januari 2017, 16:32 door | 5.386x gelezen | 0 reacties

Een maand na de lancering van Filmborn komt ook VSCO met presets gebaseerd op fameuze analoge films. Onder de naam Film X introduceert de populaire mobiele applicatie een exclusief pakket voor filmsimulatie.

Film X is onderdeel van een nieuw abonnementsplan dat VSCO – voorlopig alleen op uitnodiging – aanbiedt: VSCO X.

VSCO Film verkoopt al langer pakketten met tientallen presets voor Adobe Lightroom. Met de presets kun je bij digitale fotobewerking de analoge “look” simuleren van bekende Kodak, Agfa, Fuji en Ilford films.

Maar we kennen VSCO toch vooral als fotobewerkingsapplicatie voor de smartphone (iOS en Android). En hoewel de bestaande presets van de mobiele VSCO-versie wel een analoog gevoel hadden, koppelde VSCO deze presets nooit aan specifieke films. Met Film X komt daar nu verandering in.

Members only


Om toegang te krijgen tot de Film X presets, is een VSCO X abonnement vereist. Wie in het verleden alle beschikbare presets binnen de app heeft gekocht, ontving – als het goed is – begin december per mail een uitnodiging voor een gratis jaarabonnement. Daarna gaat VSCO X $19.99 per jaar kosten.

VSCO X KP1 preset (Kodak Portra 160)


iPhone 5s, VSCO X KP1 preset (Kodak Portra 160)

Bij de start van VSCO X zijn voorlopig presets voor de volgende films beschikbaar: Fuji Pro 400H (FP4), Kodak Portra 160 (KP1), Kodak Portra 400 (KP4) en Kodak Tri-X 400 (KX4).

VSCO belooft voor de toekomst maandelijkse updates, en toevoeging van meer analoge presets. Of dat de bijna 20 dollar per jaar waard is, zal nog moeten blijken. Zelf vind ik de Portra 'look' niet geschikt voor alle onderwerpen.

Dus ik hoop dat er snel simulatie volgt voor bijvoorbeeld Agfa Vista 200 of 400, de films die ik ook voor mijn analoge fotografie gebruik.

Photo2 VSCOXKX4preset


iPhone 5s, VSCO X KX4 preset (Kodak Tri-X 400)

Aan de andere kant: 20 dollar per jaar is nog geen kop koffie per maand. Dat is een alleszins redelijk bedrag voor een zeer volledige foto applicatie.

Niet voor niks zijn er ook veel niet-mobiele fotografen die hun foto's van systeemcamera of spiegelreflex naar de smartphone exporteren om de beelden snel en eenvoudig in de VSCO applicatie te bewerken.

Niet intuďtief


Zelf heb ik VSCO een tijdje links laten liggen – ik gebruikte Hipstamatic en vooral RNI Films. Ik vond de navigatie binnen de VSCO app niet echt gebruiksvriendelijk en allesbehalve intuďtief.

Gelukkig is na recente updates een en ander wel verbeterd. Zo is de onzalige 'joy stick' verdwenen. Maar het blijft soms een kwestie van icoontjes aanklikken en zien wat het doet.

Daarentegen zijn de resultaten – en daar draait het uiteindelijk om – aanzienlijk beter dan bij andere applicaties. Niet alleen ogen de presets bijzonder goed, ook de mogelijkheden om foto's verder naar eigen smaak te tweaken zijn zeer uitgebreid.

En een leuk extraatje vind ik de mogelijkheid om binnen de app je foto's te posten op een eigen Grid, een minimalistisch ogend fotoblog.

Ik zal daarom het komende jaar voor mijn mobiele fotografie met VSCO X en Film X blijven experimenteren. Ook geďnteresseerd, maar nog geen uitnodiging ontvangen? Dan kun je er hier een aanvragen.

Overigens staat het VSCO X abonnement volledig los van VSCO Film. De pakketten met de presets voor Lightroom zul je nog steeds apart moeten aanschaffen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord