Har van der Zee

Op stap met.. de EOS 100D, de kleinste in zijn soort

zondag 23 maart 2014, 22:36 door | 6.933x gelezen | 2 reacties

Het is altijd spannend, om met een andere dan je eigen camera op stap te gaan. Mijn kennismaking met de Canon 100D kon kort zijn: de camera lijkt in veel opzichten op mijn eigen 650D en werd – toevallig – op het zelfde moment geïntroduceerd als de EOS 700D (de opvolger van de 650D).

De camera gedraagt zich dus als een zeer vertrouwd exemplaar, maar wat is ie klein! Alles aan de camera voelt vertrouwd, maar.. kleiner. Hij is voor mijn grote handen wat aan de kleine kant maar je hebt hem toch stevig vast, het LCD scherm op de achterzijde is niet uitklapbaar/draaibaar maar verder valt vooral op: hoe klein dat ding is!

Canon 100D versus 700D

De technici van Canon hebben voor mijn gevoel niet een geheel nieuwe camera ontwikkeld, maar component voor component opnieuw doordacht en ge(re-)engineerd. Omdat alles al kleiner en daardoor lichter (?) is, is de camera ook nog een fractie stiller geworden: de Klik van de sluiter/spiegelmechanica is nog meer een klik geworden.

Verbazend was, dat Canon ook nog eens een nog stillere werking van deze combinatie wist te bereiken door -naar ik aanneem- het terugklappen van de spiegel wat minder abrupt te doen plaatsvinden. Ze noemen dit een Stille Sluiter.

CrocusPhF (1100 x 733)

De camera heeft dezelfde 18 megapixel sensor en digic5 processor, maar kent een uitgebreider vorm van autofocus waar een veel groter Live-View gebied (dan in mijn 650D) bedekt wordt: er zijn meer fasedetectie- sensoren die bovendien over een groter oppervlak (Canon stelt: 80 procent) zijn verdeeld.

Het LCD scherm is als gezegd vast gemonteerd (de camera staat so wie so wat dichter bij compact-camera's) en toont nu in preview het effect van de zgn. 'creatieve filters' op de –dan nog te maken– opname. Een eigenschap die ook bij de 700D is opgenomen.

Wil je echt met een compacte camera op stap, dan helpt het weinig wanneer je aan een kleine body een 'groot stuk glas' monteert. Dat was wellicht ook de reden dat ik de camera toegestuurd kreeg met twee objectieven: de EF-S 18-55mm f/3.5 - 5.6 IS STM (zogezegd de standaardlens) en de 40 mm 'pancake'. Ik kon het niet laten ook mijn 18-135mm eens op deze compacte camera te monteren.

Inderdaad: alles voelde vertrouwd en werkte prima, maar soms moest ik nog wel even 'studeren': zo was de functie van het instelwiel achterop veranderd: geen afzonderlijke functies behorend bij de op/neer/links/rechts knop; die werden nu via het Quick (Q) menu op het LCD scherm aangestuurd of “doorgebladerd” met dezelfde knop.

PhF MG 0019

Ook hier al genoemde Scene keuzes worden nu via het LCD scherm gemaakt, zodat ook daar op de (afmeting/ het aantal standen- van de) PSAM-mode knop bespaard kon worden.

De 40mm lens is een leuk objectiefje: reuze plat, maar met een cropfactor van 1,6 kom je uit op licht tele en dat is nou weer jammer. Een 22mm of iets dergelijks zou leuk zijn. Dan wel gelijk van interne stabilisatie voorzien, want zo'n lichte camera houd je minder stil dan een zware jongen.

Conclusie


Algemeen was mijn indruk, dat de camera, die aanmerkelijk compacter gebouwd is dan zijn 650D/700D voorgangers, weinig inlevert aan functionaliteit en hanteerbaarheid.

De camera komt erg dicht in de buurt van Canon EOS M systeemcamera (daarover binnenkort), maar is en blijft een volwassen spiegelreflexcamera, met name (ook) goed geschikt voor full-frame video, dankzij het verbeterende autofocus systeem.

Prijzen voor de Canon EOS 100D

 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 355,00 
 » CameraTools  21 september 2015   € 389,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 389,00 
 » Bol.com  8 december 2013   € 429,00 
Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privécursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

2 reacties

  1. leo
    Profiel leo schreef op maandag 24 maart 2014 om 02:07

    Full-frame video? op een APS-C ? Ben het eens met de hoek van de 40mm lens, lijkt me niks op een APS-C . Ook het gewicht kan een rol spelen, maar een 40 mm blijft een 40 mm en dat moet toch uit de hand kunnen? De rest van de beetje behoorlijke objectieven zijn te groot voor zo'n klein ding. Het is maar waar je van houdt, als het dan echt klein moet zou mijn keus niet hier op vallen. Dan maar een Canon g1x.

  2. Daan
    Daan schreef op maandag 24 maart 2014 om 15:43

    Het spijt me dat ik het schrijf, maar vond het niet zo prettig weg lezen en de twee foto's doen volgens mijn bescheidde mening de camera geen eer aan. Kan me niet voorstellen dat dit de beste foto's zijn die je met de camera gemaakt hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.417 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord