100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Har van der Zee

Op stap met de Olympus Stylus SP-100

dinsdag 13 januari 2015, 17:29 door | 6.394x gelezen | 2 reacties

Bij Photofacts bespreken en testen we graag de modernste camera's, gewoon uit nieuwsgierigheid: wat is de stand van de techniek vandaag de dag en wat kan mij (de gebruiker) dat voor plezier brengen?

Omdat we enthousiaste fotografen zijn, die meer willen dan een plaatje schieten en (daardoor-) zoveel mogelijk invloed willen uitoefenen op het eindproduct, is het logisch dat vaak de spiegelreflexcamera's en systeemcamera's aan de beurt komen. Graag met de nodige pixels en flink wat glaswerk.

Dit keer neem ik je mee op een stadswandeling in Middelburg afgelopen najaar met een ander soort camera: de super-zoom compact Olympus SP100.

Olympus Stylus SP-100

Olympus SP-50?


Waarom dit type niet SP-50 heet is mij onbekend. Het zou wel logisch zijn, want het bereik is 50 maal zoom. Dat is een heel groot zoombereik. Omgerekend zou je bij een APS-C camera (zoals bijvoorbeeld de Canon 700D of de Sony A6000) een lens moeten meezeulen met een zoombereik van 18 tot 900mm (kleinbeeldequivalent 27 tot 1.350mm). Zo'n objectief bestaat niet, maar als ie zou bestaan zou het een enorme kolos zijn.

Olympus sp100 side

Voor de serieuze fotograaf blijft alleen de optie open, zich een rugzak aan te schaffen en daar het nodige glaswerk in te steken, bijvoorbeeld een 18-200mm, een 200-600mm en een 500-900mm). Je begrijpt: zowel kosten als gewicht lopen hier duidelijk uit de hand.

En dan te bedenken: zo'n superzoom compact als de Olympus SP-100: kost rondom de 300 euro, weegt circa 600 gram en neemt nauwelijks ruimte in. Al is hij wel te groot voor de spreekwoordelijke broekzak. De prestaties zijn ook niet mis: een 16 megapixel sensor maakt afdrukken van A4 formaat zeer wel mogelijk.

Dot-sight


Andere eigenschappen van deze camera liegen er ook niet om. Het is de eerste camera ter wereld met een ingebouwde functie 'dot-sight'. Hieronder wordt verstaan een vernuftig optisch systeem dat een rode punt projecteert in het doorzichtzoeker gebied, waardoor het stukken eenvoudiger is een (vliegend!?) voorwerp te kunnen volgen.

Immers, net zoals bij een verrekijker (en die hebben vaak maar een 7 of 8-voudige vergroting) het is vaak lastig te zien waar je de kijker of in dit geval de camera nou precies op richt.

Olympus stylus sp 100 dotsight

Heb je eenmaal je voorwerp te pakken dan is het –in combinatie met het LCD scherm achterop- eenvoudig om gefocust te blijven, in de letterlijke zin dus.

Super zoom bereik: 50x


Hieronder ziet u twee foto's vanaf exact hetzelfde standpunt genomen: de bekende draaibrug (bij het station) over het kanaal door Walcheren, met aan de horizon de spits van de Lange Jan, de grote kerk van Middelburg.

Allereerst het beeld zoals je dit krijgt in de volledig uitgezoomde stand van de camera.

Walcheren; minimale zoom


Wanneer je vervolgens inzoomt op de kerktoren dan kun je ver doorgaan.
Heel ver.

Gelukkig bevond zich op de plek van de opname een elektriciteitskast om de camera op te steunen, want ook een 1/1000 seconde uit de hand bij dit maximale zoombereik is nagenoeg onmogelijk. Gaat u dus met een 'superzoom' op pad; een klein statief is een aanrader.

Walcheren max zoom


De lichtsterkte van het objectief is zeer redelijk: van f/2.9 in de groothoekstand tot f/6.5 bij maximaal inzoomen. De camera produceert uitsluitend foto's in Jpeg formaat. Dat is wel een beetje jammer, de toevoeging van een RAW formaat zou prettig zijn.

Ook de kleurruimte sRGB kan niet gewijzigd worden. En zo zijn er nog wel een paar aspecten die je graag zelf zou willen instellen, maar ja.. je kan ook niet alles verwachten voor zo'n bescheiden geprijsde camera met superzoom optiek.

Overigens kent de camera een heleboel features die tegenwoordig niet meer achterwege gelaten kunnen worden: beeldstabilisatie (uiteraard, een must), scene instellingen, gezichtsherkenning, life-view, et cetera.

Naast de demonstratiefoto's: van groothoek tot super-tele werden ook 'gewone' opnames gemaakt. De markt was daarvoor een dankbaar onderwerp, evenals het beroemde stadhuis.

Walcheren markt


Ja, als je eenmaal de smaak te pakken hebt: er gaat een wereld voor je open, maar enige beheersing is wel op zijn plaats. Maar toch, een prima camera om er bij te hebben. En bent u niet zo'n fotograaf die bepakt en bezakt op stap gaat: een prima camera voor thuis en op vakantie.

Walcheren stadhuis


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Har van der Zee

Over de auteur

Har van der Zee is (oud-)bedrijfsleider en 70 jaar. Op zijn twaalfde begonnen te fotograferen. Sedert vier jaar publiceert hij 'Op stap met...' waarin hij praktijkervaringen met nieuwe camera's bespreekt. Hij geeft les bij de Volksuniversiteit Soest en privécursus in Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma’s.

2 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 21:31  | reageer

  Hallo Har,
  Ik heb deze camera ook even in bruikleen gehad, ik vond de oplossing voor Vogelfotografie niet prettig werken.

  Groeten,

  Cor

 2. harphoto
  Profiel harphoto schreef op woensdag 14 januari 2015 om 12:49  | reageer

  @cor:

  Hallo Cor, ik kan me jouw mening wel voorstellen. Elektrisch zoomen is ook lastig als je - zoals bij vogels- toch al niet de tijd hebt om op tijd te "stoppen". Maar voor stationaire onderwerpen ver weg is de camera - zeker qua prijsstelling - onverslaanbaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord