Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Panasonic Lumix DMC-GF3 preview

maandag 13 juni 2011, 19:53 door | 8.409x gelezen | 5 reacties

Panasonic brengt weer een nieuwe Micro Four Thirds-camera op de markt. De Panasonic Lumix GF3 is beduidend dunner dan de Lumix GF2. En juist om die reden mag de GF3 niet als opvolger worden gezien, ondanks dezelfde beeldsensor van 12,1 megapixel. In het pittoreske Rome had ik de eer om de nieuwe camera alvast te testen.

Het regende voor de officiële press-release geruchten over de GF3. Veel techblogs waren ervan overtuigd dat de DMC-GF3, net als de Panasonic G3 een 16,2 megapixelsensor zou GF2, dankzij de verplaatsing van de flitser - die zit nu in het midden, in plaats van links. Daardoor kun je helaas geen externe flitser meer gebruiken, maar volgens Panasonic gebruikt de doelgroep van de GF-serie die niet of nauwelijks. Een accessoireschoen ontbreekt dus.

Panasonic Lumix DMC-GF2 Panasonic Lumix DMC-GF3

Zoek de verschillen

Full HD video


De camera kan verder Full HD 1080i-video opnemen (dat ziet er zo uit) en heeft een 3 inch touchscreen met 460.000 beeldpunten. De Panasonic Lumix GF3 is vanaf juli leverbaar in diverse kleuren voor een adviesprijs van 499 euro inclusief 14-42mm-kitlens.


Panasonic Lumix GF3 praktijktest


Goed, tot zover de ietwat droge feitjes over de GF3. Afgelopen week was ik op uitnodiging van Panasonic, tezamen met tien andere Nederlandse en Belgische journalisten, in Rome om daar een middag te fotograferen met de DMC-GF3. Tijdens een wandeling door 'de historische binnenstad van Rome' viel me direct op hoe snel en accuraat de autofocus van de GF3 was.

Maar goed ook, want onze tourguide was niet happig op getreuzel. De dame in kwestie wilde heel Rome in een uurtje of twee laten zien, en dus was het rennen geblazen. Bovendien sprak de vrouw ook nog een Italiaanse versie van Stonecoal English dus ik heb geen idee wat ik feitelijk allemaal gezien heb.

Bovendien moest ik tussendoor ook nog een filmpje schieten, dus het zweet droop letterlijk van mijn rug af. Laten we het erop houden dat het mooi, klassiek en historisch was. Of zoals wereldreiziger, publicist, fotograaf en wat al niet meer Johan Elzenga treffend zei: 'Reden om nog een keertje hier terug te komen.'

Terug naar de test. Panasonic mikt met deze camera op de groep fotografen 'die iets meer willen dan een gemiddeld compactje', maar geen tassen met objectieven, statieven en ander fotogerei wil meesjouwen. Een volledige handmatige bediening is dus mogelijk, maar er is ook een iAuto-stand en bestaat er de mogelijkheid te spelen met creatieve filters.

Er zijn er in totaal zes, varierend van sepia en high-key (beiden redelijk standaard) en 'expressive', voor warmere foto's met meer kleurcontrast. Nieuw is het miniatuur-effect. Fotografeer een willekeurig kruispunt van boven en je waant je in Madurodam. Grappig.

Overigens zijn alle foto's geschoten met de nieuw gelanceerde Leica 25mm f/1.4 lens.

Miniature effect
Miniature' geeft een grappig miniatuureffect.

Expressief
Expressief is één van de filters.

Ook bij gebruik van de handmatige instellingen lijkt de camera goed te presteren. Uitgebreide ISO-testen, vertekeningscontrole en dergelijke heb ik niet kunnen doen (nogmaals: zweet op mijn rug) - dat volgt ongetwijfeld later in een uitgebreide review - maar de scherpstelling en kleuren lijken op het eerste gezicht vrij natuurgetrouw.

Panasonic had speciaal voor de trip een model ingehuurd. Terwijl ongeveer iedere journalist/fotograaf zo close mogelijk op de vrouw dook, pakte ik het iets anders aan. Verder viel me de grote hoeveelheid aan gelovigen op en ook dat wilde ik vastleggen.

Model in Rome
Een model in Rome. Ze heeft er zin in. Althans, zo lijkt het.

Non
Let vooral op het gezicht van de non.

Deze camera is dus klein, maar in de praktijk ondervond ik er niet echt hinder van. De besturing gaat overwegend via een touchscreen en een draaiwieltje aan de zijkant. Het scherm reageert verdacht goed, al is het niet van smartphone-niveau. Tot slot nog een videopreview van de Panasonic GF3.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

5 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 13 juni 2011 om 20:06  | reageer

  Achteruitgang, geen hotshoe en lelijk als de pest, lijkt op een bultenaar.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 13 juni 2011 om 20:13  | reageer

  Ik denk inderdaad ook dat veel fotografen het ontbreken van de flitsschoen erg jammer zullen vinden. Het design stoort me verder niet zo. Beelkwaliteit lijkt zo op het eerste gezicht (weer) best prima!

 3. leo
  Profiel leo schreef op maandag 13 juni 2011 om 20:36  | reageer

  Eens met aradilon, een camera moet er toch wel een beetje fraai uitzien. Wat er nu gewonnen is tov van de G2 blijft onduidelijk. Geen mogelijkheid een viewfinder te plaatsen. De foto's zeggen me niet zoveel, lensje lijkt op het eerste gezicht wel aantrekkelijk.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 13 juni 2011 om 21:53  | reageer

  @elja het stoort me enorm eigenlijk, normaal kan het mij niet schelen hoe een stuk elektronica er uit ziet (ik ben een pc-guy), maar in dit geval is het gewoon idioot dat ze er zo'n gedrocht van hebben gemaakt, de GF1-2 vond ik daarentegen niet lelijk. En ik ken uit mijn hoofd al 3 mensen die deze camera niet zouden kopen puur omdat er geen hotshoe meer op staat, wat juist zo handig was.

 5. hans jansen
  hans jansen schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 16:25  | reageer

  Ik vind deze camera eindelijk goed gelukt. Het vorige model vond ik juist erg lelijk. Dit model ziet er in mijn ogen juist erg mooi uit. Deze zou ik best willen kopen. Ben erg benieuwd naar de prijzen én het hangt af wanneer komt de GH3. De GH2 is van vorig jaar. Maar met name is er veel kritiek op de GH2 vanwege het slechte beeld bij weinig licht en hoge ISO.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord