Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon EOS 5D mark IV

donderdag 25 augustus 2016, 20:40 door | 7.909x gelezen | 15 reacties

Canon kondigde vandaag de Canon EOS 5D mark IV aan. In hartje Hilversum kregen we vanmiddag de mogelijkheid even met de camera te werken. In dit artikel onze eerste indruk van deze nieuwe camera.

Canon EOS 5D mark IV


Canon 5D mark IV specificaties


- Full-frame 30,4 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 - 102.400 ISO (32.000 native)
- 61 punts autofocus
- 7 foto's per seconde
- 4K video (30p)
- 3,2 inch touchscreen display (1,62 miljoen beeldpunten)
- Compact Flash en SD(XC) geheugenkaartsloten
- Gewicht: 890 gram
- Ingebouwde GPS
- Ingebouwde Wifi

In de hand


Als je gewerkt hebt met de Canon 5D mark III (of 5Ds of 5D mark II of zelfs de 80D of 7D), dan voelt de camera erg vertrouwd aan. Zelf heb ik de mark III en ik heb ze dan ook naast elkaar gehouden. Er is gewoon vrijwel geen verschil zichtbaar of voelbaar.

Daarmee voelt de camera voor mij direct vertrouwd. Ik hoef niet te zoeken naar settings; alles zit waar je het gewend bent.

Canon 5d mark iv

De camera is, zoals zijn voorganger, wel een solide blok metaal. Dat voelt duurzaam aan, maar is ook best zwaar. Zeker als je een dag aan het fotograferen bent kun je dat wel in je handen voelen 's avonds.

Eindelijk


Er zijn een paar opties die wat mij betreft ook al wel in het vorige model mochten zitten: ingebouwde wifi, GPS en het touchscreen. Andere Canon modellen beschikken hier inmiddels al jaren over. Eindelijk zien we dit nu ook terug in de 5D serie.

Vooral het touchscreen is prettig, want hierdoor kun je razendsnel inzoomen op een bepaald onderdeel in je foto. Wel zo prettig als je even de scherpte wilt controleren. Tot nog toe was dat een behoorlijk gekl**t met de knopjes.

Canon heeft wel direct een goede wifi variant in de camera gestopt. Bestanden kun je namelijk ook direct naar een FTP server sturen, een optie waarvoor je tot nog toe altijd de externe (prijzige) wifi-module voor nodig had.

GPS is natuurlijk prettig voor op reis. Je kunt achteraf precies zien waar je foto's gemaakt zijn. Dit was geen functie die ik specifiek miste, maar het is wel gewoon prettig dat je nu altijd je coördinaten bij een foto kunt krijgen. Je telefoon doet het al jaren standaard.

Uiterlijke verschillen met de 5D mark III


Achterop de camera zit één extra knopje (boven het draaiwiel). Met dit knopje kun je snel van autofocus vlak wisselen. Bijvoorbeeld van een scherpstelling op het middelpunt van het beeld naar een scherpstelling op alle punten (automatisch). Zelf wissel ik niet zo vaak van scherpstelmethode, maar het kan handig zijn.

Canon 5d mk4 back

Een ander (minimaal) verschil dat me opviel waren de kleine lijntjes bovenop de camera bij het prismablok. Deze lijntjes zitten er omdat deze top niet van metaal is (zoals de rest van de body), maar van een heel stevig plastic.

Dit omdat onder het plastic de antenne van de GPS en van de Wifi te vinden is. Metaal blokkeert de signalen teveel. Het plastic oogt overigens helemaal niet anders dan het metaal. Pas als je erop tikt kun je het verschil horen.

Dual Pixel RAW


Wellicht is dit wel de meest opvallende vernieuwing van de 5D mark IV. Met Dual Pixel RAW maakt Canon gebruik van de twee lichtdiodes die elke pixel op de sensor van Canon heeft. Doordat deze pixels telkens net iets uit elkaar liggen kan dit verschil gebruikt worden voor minimale aanpassingen achteraf.

Voor het achteraf aanpassen van je foto heb je wel Canon's eigen bewerkingspakket nodig: Digital Photo Professional (DPP). Met Image Microadjustments kun je dan achteraf de scherpstelling net een klein beetje verleggen. Het gaat dan om een verplaatsing van circa 1 centimeter. Niet extreem veel, maar bij een portret met een kleine scherptediepte kan dit net het verschil zijn tussen wel of geen scherpe ogen in beeld.

Ook kun je gebruik maken van Bokeh Shift. Hierbij verplaats je de achtergrondonscherpte een klein beetje. Hierdoor zou deze wellicht net iets mooier passen bij je foto.

De laatste mogelijkheid die Dual Pixel RAW biedt is Ghosting Reduction. Hierbij kun je ongewenste lichtinval verminderen.

Klinkt allemaal als best gave nieuwe mogelijkheden die handig kunnen uitpakken. Hopelijk komt deze nabewerking ook beschikbaar in Photoshop en Lightroom, maar daar is nu nog niks over bekend. In onderstaande promo van Canon komen de mogelijkheden van Dual Pixel RAW ook even vluchtig voorbij.


HDR Movie


Ook een mooie vernieuwing is de HDR movie modus. Hierbij kun je in full HD filmen met 60 beelden per seconden. Er wordt dan echter een onderbelicht en een goed belicht beeld vastgelegd (om en om). Deze twee beelden worden (direct in de camera) samengevoegd tot een HDR.

Het resultaat is een video waarbij delen die normaal uitgebeten zouden zijn, nu gewoon goed zijn. Het dynamisch bereik is dus in feite een flink stuk opgeschroefd.

In onderstaande video zie je hoe dit er in de praktijk uit ziet.


Canon 5D mark IV versus de 5Ds


Van de 5D bestaat ook nog een andere versie; de Canon EOS 5Ds. Deze camera, die anderhalf jaar geleden aangekondigd werd, heeft maar liefst 50,6 megapixel. Het is daarmee een prima alternatief voor iemand die die hoge resolutie echt nodig heeft.

De Canon 5D mark IV is echter veel beter bij weinig licht (12.800 versus 102.400 ISO), de autofocus is beter, de video is in 4K in plaats van Full HD en hij beschikt over een touchscreen en dual pixel AF.

Los van de hogere resolutie is de 5D mark IV voor de meeste fotografen waarschijnlijk de beste keus.

Vergeleken met andere merken


De Canon 5D mark IV is een flinke upgrade ten opzichte van de Canon 5D mark III. Als je hem echter vergelijkt met de full-frame modellen van Sony en Nikon zijn de upgrades niet zo indrukwekkend.

Zo heeft bijvoorbeeld de Nikon D810 een full-frame sensor met 36,3 megapixels en is het dynamisch bereik van deze camera ook uitstekend. Filmen gaat op deze twee jaar oudere camera nog wel in Full HD formaat.

De Sony a7r mark II is een jaar geleden uitgebracht. Deze camera beschikt over dezelfde lichtgevoeligheid als de 5D mark IV, maar heeft een 42 megapixel sensor. De Sony kan ook in 4K filmen en heeft een indrukwekkend dynamisch bereik.

Beide modellen zijn in de aanschaf goedkoper dan de introductieprijs van de 5D mark IV.

Prijs


Opvallend vind ik de prijs van deze nieuwe camera. De Canon 5D was bij zijn aankondiging nog de goedkoopste full-frame spiegelreflex camera. De Canon 5D mark II was ongeveer even duur met een prijs van zo'n 2.500 euro. Voor de 5D mark III moest opeens al 3.500 euro betaald worden.

De Canon 5D mark IV gaat nu 4.129 euro kosten. Weer ruim 600 euro erbij. Ik heb zelf interesse in deze camera, maar met zulke stevige prijzen moet ik wel twee keer nadenken. En zeker ook even kijken naar wat de concurrentie te bieden heeft.

Meer informatie


- Canon 5D mark IV preview door DP Review
- Canon 5D mark IV preview door Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

  1. Jan Sportel
    Jan Sportel schreef op donderdag 25 augustus 2016 om 21:26  | reageer

    Bedankt Elja voor je snelle en naar mijn mening onafhankelijke preview. Op dit moment heb ik de Mark III en die bevalt uitstekend, maar toch: de Mark IV, dat lijkt me wel wat. Ingebouwde GPS (nu gebruik ik GPS receiver) en Wifi (nu Eyefi).
    Ik wacht de beeldkwaliteit tussen beide camera's af.
    Waar ik wel benieuwd naar ben is of ik dezelfde accu's/batterijgrip kan gebruiken.
    De prijs is ook wel aan de hoge kant, en ik begrijp niet hoe de verschillen tussen de USA en Europa zo uiteen kunnen lopen.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 25 augustus 2016 om 21:39  | reageer

    De batterijgrip past helaas niet. Overige accessoires wel.

    De nieuwe batterijgrip kan overigens niet langer gebruik maken van penlites. Alleen accu's. Die zijn overigens gelijk gebleven.

  3. Gert-Jan
    Gert-Jan schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 09:23  | reageer

    Beste Elja,

    Heb je ook gebruik kunnen maken van de nieuwe objectieven. Ik ben zeer geïntresseerd of het nieuwe 24 - 105 objectief een verbetering is in bijvoorbeeld de scherpte.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 10:09  | reageer

    Gert-Jan; Ik heb wel gebruik gemaakt van de nieuwe objectieven of de 5D mark IV, maar ik heb geen resultaten mee kunnen nemen. Dus ik heb zeker nog niet kunnen beoordelen hoe de verbeteringen zijn.

    Daar heb je waarschijnlijk ook echt een vergelijkende test voor nodig in een gecontroleerde omgeving.

  5. 100
    Profiel 100 schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 10:43  | reageer

    Is het een echte prijsverhoging of de invloed van schommelingen in valutakoersen?
    De "Maximum Retail Selling Price" in de VS is $3499 en dat is volgens mij gelijk aan die van de Mark III in 2012

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 20:51  | reageer

    @100; zo groot zou die schommeling volgens mij niet moeten zijn. Ik heb er nog na gevraagd. Degene die ik sprak van Canon vond het zelf ook vreemd en had de indruk dat er in de dollar prijs iets foutief gecommuniceerd was.

  7. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 21:56  | reageer

    "De Canon 5D mark IV is echter veel beter bij weinig licht (12.800 versus 102.400 ISO), de autofocus is beter"

    Omdat de 5Ds tot iso12800 gaat, wil niet zeggen dat de 5D4 met iso102.400 veel beter is bij weinig licht. Ruisprestaties verbeteren zich maar heel beperkt (halve stop per 5 jaar ongeveer). Het enige nadeel van de 5Ds is dat de native iso maar tot 6400 loopt, waardoor je meer ruis bij de echt hogere iso's gaat krijgen. Maar dat staat los van wat er op de doos staat.

    De autofocus met fotografie is volgens mij nauwelijks veranderd (zelfde aantal focuspunten en evenveel crosstype focuspunten), enkel de spreiding is een tikje groter.

  8. 100
    Profiel 100 schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 01:26  | reageer

    @Elja
    Ik heb het nog even nagekeken en kom tot het volgende:
    De koers op de dag van introductie van de Mark III (2 maart 2012) was $1,32 voor een euro.
    De huidige koers is $1,12. Verschil is dus ruim 15%.
    Daarnaast is de btw ook nog eens omhoog gegaan van 19% naar 21% op 1 oktober 2012 en dat brengt het totaal verschil naar ruim 17% (ca 600 euro). Rond de 4100 euro is volgens mij dan ook verklaarbaar door valuta en btw veranderingen en geen “echte” prijsverhoging.

  9. 100
    Profiel 100 schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 01:39  | reageer

    @Paul
    Als je zegt “halve stop per 5 jaar ongeveer” wat bedoel je dan precies?
    Per pixel, totale sensor, RAW, JPEG?
    Ik begrijp wel dat wat op de doos staat niet heilig is en het soms nergens op slaat (zoals de iso 3,2 miljoen van de Nikon D5), maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat een nieuwere sensor met on-chip AD conversie en grotere pixels betere per pixel ruisprestaties zal hebben dan de 5DS(R).

    Qua autofocus heeft de Mark IV er de “150,000-pixel RGB+IR metering sensor” bij gekregen (zat niet in de Mark III) en werken nu alle focuspunten op F/8 in plaats van op één punt zoals bij de Mark III en zelfs dat ene punt op F/8 was niet standaard, maar is later pas gekomen met een firmware update. Bovendien werkt de autofocus nu tot -3EV (was -2EV) en in live view zelfs tot -4EV.
    Autofocus voor fotografie is niet meer beperkt tot de optische zoeker en Phase Detection Autofocus. De Dual Pixel CMOS AF technologie in live view en de touchscreen functionaliteit zijn snel en zeer nauwkeurig en voor sommige vormen van fotografie erg handig.

    Enfin, ik denk dus dat autofocus grotere stappen heeft gemaakt dan je zegt.

  10. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 07:37  | reageer

    @100: ruisprestatie per pixel is onzinnig en ook met jpeg. Ik bedoel dus over de totale sensor en in RAW. Grotere pixels hebben totaal geen invloed op de totale ruis en dat is de enige manier om te vergelijken. Bij de 1DX2 zag je trouwens ook geen echte verbetering in ruispresaties t.o.v. vorige generatie, dus ik verwacht bij de 5d4 ook nauwelijks verbetering.

  11. 100
    Profiel 100 schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 19:36  | reageer

    @Paul
    Je bent naar mijn mening wat te stellig in je commentaar als je zegt dat grotere pixels geen enkele invloed hebben op ruisprestaties.

    Grotere pixels vangen meer signaal per pixel, dus hebben bij weinig licht (= weinig signaal) een betere signaal/ruis verhouding dan kleine pixels waardoor het mogelijk wordt om nog acceptabele beelden te leveren bij (extreem) weinig licht. Kijk bijvoorbeeld eens naar de sensor van een Canon ME20F-SH (ja, ik weet dat het een video camera is, maar het gaat me om de invloed van pixelgrootte op ruisprestatie en deze camera heeft full-frame sensor, vandaar).
    Die sensor heeft slechts 2,26 megapixel en kan bij extreem weinig licht nog voldoende signaal opvangen en verwerken om een acceptabel beeld te geven.
    Je kunt een 5DS(R) op iso 12800 zetten en de foto 4 of 5 stops onderbelichten om vervolgens te gaan normaliseren naar een correcte belichting van 2,26 mp, maar als je al een herkenbaar beeld krijgt, zal dat nooit de kwaliteit bereiken van een frame grab van de ME20F-SH op iso 200.000 of iso 400.000.

    Kortom, grotere pixels hebben weldegelijk invloed op ruisprestaties in de zin dat ze hogere iso’s mogelijk maken en dat is dan ook precies de reden dat hoge resolutie sensoren een beperkt(er) iso-bereik hebben.
    Hoewel een iso 1600 of iso 3200 foto de afgelopen 10 jaar in raw beeldkwaliteit maar iets meer dan een stop gewonnen heeft zijn de iso’s waarop je tegenwoordig nog acceptabel kun fotografen met veel meer dan een stop toegenomen en ook dat is “ruisprestatie” lijkt me.
    Als voorbeeld de originele Canon 5D, die kwam in 2005 op de markt FF met 12 mp en iso 3200 max.
    Vorig jaar (10 jaar later dus) kwam de Sony A7S II uit, ook met een FF 12 mp sensor. Native iso tot 102.000 en extended tot 400.000.

  12. Bert M.
    Bert M. schreef op dinsdag 30 augustus 2016 om 08:22  | reageer

    Dat is inderdaad een zeer 'stevige' prijs! Ik heb een jaar of 5 geleden nog getwijfeld over de aanschaf van de 5D II, maar het is uiteindelijk een 7D geworden. Ik vraag me af op welke doelgroep Canon zich richt met de 5D IV met een prijs van boven de €4000. De 5D II was destijds voor een veeleisende amateur nog wel betaalbaar maar de IV gaat richting het dubbele. Het is wat Elja ook al aangeeft: er zijn dan nog wel meer camera's op de markt.
    Wat ik me vooral afvraag: hoe nuttig zijn de specificaties van deze camera om deze prijs te rechtvaardigen? Is hier niet een beetje sprake van een Gillette-effect? Gillette brengt regelmatig nieuwe modellen 'hoogtechnologische' scheermesjes uit, nu met '5 scheerbladen' en een batterijtje dat het apparaatje laat vibreren maar scheren deze nu werkelijk beter of is het toch vooral marketing, gericht op mannen die het nieuwste van het nieuwste willen.... knipoog
    Ik vraag mezelf ook af wie er nu ook nog op stap willen met zo'n grote zware camera, ik lees steeds meer blogs van fotografen die er een systeemcamera 'bij' nemen (bijv een Fuji X100) en dan tot de ontdekking komen dat de foto's die ze daarmee maken vaak zeker niet minder zijn dan de foto's uit hun 'pro-camera'. Een goede foto wordt natuurlijk ook niet gemaakt door de camera maar door de fotograaf... Dat een journalist of sportfotograaf een zeer snelle DSLR nodig blijft houden is wel logisch, maar voor onderwerpen die wat meer stilstaan is zo'n supersnelle (en dure/zware) camera eigenlijk helemaal niet (meer) nodig.

  13. Jan Bruijnsd
    Jan Bruijnsd schreef op dinsdag 30 augustus 2016 om 10:02  | reageer

    Ik ben geen beroeps maar hobbyfotograaf. Ik heb vorig jaar juni voor minder dan 1000 Euro een gloednieuwe canon 7D met 18-135 zoomlens gekocht die zo goedkoop was omdat het een overjarig model was (de 7D Mark II was al een tijdje uit). Zo'n Canon 5D Mark IV is misschien wel veel beter maar voor hobby fotografen met beperkt budget is een overjarig model dat ooit een hele goede camera was, ook heel geschikt.

  14. CMK
    CMK schreef op dinsdag 30 augustus 2016 om 11:28  | reageer

    Toch wel jammer dat ze niet gebruik maken vd snellere opslagkaartjes.
    Vroeg me ook af of er nu wel focuspuntafhankelijk spotmeting is ?

  15. Bram van Maas
    Bram van Maas schreef op dinsdag 30 augustus 2016 om 13:09  | reageer

    Ik ben bang door al die forse prijsverhogingen bij Canon dat zij zichzelf uiteindelijk zelf in de voet zullen schieten.Eventueel nieuwe gebruikers zullen nu door de forse prijsverschillen uitwijken naar andere merken en als je eenmaal een body en objectieven hebt dan switch je niet zo snel meer. canon let op je (nieuwe) klanten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord