Elja Trum

Preview: Canon EOS 5D mark IV

donderdag 25 augustus 2016, 20:40 door | 6.974x gelezen | 15 reacties

Canon kondigde vandaag de Canon EOS 5D mark IV aan. In hartje Hilversum kregen we vanmiddag de mogelijkheid even met de camera te werken. In dit artikel onze eerste indruk van deze nieuwe camera.

Canon EOS 5D mark IV


Canon 5D mark IV specificaties


- Full-frame 30,4 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 - 102.400 ISO (32.000 native)
- 61 punts autofocus
- 7 foto's per seconde
- 4K video (30p)
- 3,2 inch touchscreen display (1,62 miljoen beeldpunten)
- Compact Flash en SD(XC) geheugenkaartsloten
- Gewicht: 890 gram
- Ingebouwde GPS
- Ingebouwde Wifi

In de hand


Als je gewerkt hebt met de Canon 5D mark III (of 5Ds of 5D mark II of zelfs de 80D of 7D), dan voelt de camera erg vertrouwd aan. Zelf heb ik de mark III en ik heb ze dan ook naast elkaar gehouden. Er is gewoon vrijwel geen verschil zichtbaar of voelbaar.

Daarmee voelt de camera voor mij direct vertrouwd. Ik hoef niet te zoeken naar settings; alles zit waar je het gewend bent.

Canon 5d mark iv

De camera is, zoals zijn voorganger, wel een solide blok metaal. Dat voelt duurzaam aan, maar is ook best zwaar. Zeker als je een dag aan het fotograferen bent kun je dat wel in je handen voelen 's avonds.

Eindelijk


Er zijn een paar opties die wat mij betreft ook al wel in het vorige model mochten zitten: ingebouwde wifi, GPS en het touchscreen. Andere Canon modellen beschikken hier inmiddels al jaren over. Eindelijk zien we dit nu ook terug in de 5D serie.

Vooral het touchscreen is prettig, want hierdoor kun je razendsnel inzoomen op een bepaald onderdeel in je foto. Wel zo prettig als je even de scherpte wilt controleren. Tot nog toe was dat een behoorlijk gekl**t met de knopjes.

Canon heeft wel direct een goede wifi variant in de camera gestopt. Bestanden kun je namelijk ook direct naar een FTP server sturen, een optie waarvoor je tot nog toe altijd de externe (prijzige) wifi-module voor nodig had.

GPS is natuurlijk prettig voor op reis. Je kunt achteraf precies zien waar je foto's gemaakt zijn. Dit was geen functie die ik specifiek miste, maar het is wel gewoon prettig dat je nu altijd je coördinaten bij een foto kunt krijgen. Je telefoon doet het al jaren standaard.

Uiterlijke verschillen met de 5D mark III


Achterop de camera zit één extra knopje (boven het draaiwiel). Met dit knopje kun je snel van autofocus vlak wisselen. Bijvoorbeeld van een scherpstelling op het middelpunt van het beeld naar een scherpstelling op alle punten (automatisch). Zelf wissel ik niet zo vaak van scherpstelmethode, maar het kan handig zijn.

Canon 5d mk4 back

Een ander (minimaal) verschil dat me opviel waren de kleine lijntjes bovenop de camera bij het prismablok. Deze lijntjes zitten er omdat deze top niet van metaal is (zoals de rest van de body), maar van een heel stevig plastic.

Dit omdat onder het plastic de antenne van de GPS en van de Wifi te vinden is. Metaal blokkeert de signalen teveel. Het plastic oogt overigens helemaal niet anders dan het metaal. Pas als je erop tikt kun je het verschil horen.

Dual Pixel RAW


Wellicht is dit wel de meest opvallende vernieuwing van de 5D mark IV. Met Dual Pixel RAW maakt Canon gebruik van de twee lichtdiodes die elke pixel op de sensor van Canon heeft. Doordat deze pixels telkens net iets uit elkaar liggen kan dit verschil gebruikt worden voor minimale aanpassingen achteraf.

Voor het achteraf aanpassen van je foto heb je wel Canon's eigen bewerkingspakket nodig: Digital Photo Professional (DPP). Met Image Microadjustments kun je dan achteraf de scherpstelling net een klein beetje verleggen. Het gaat dan om een verplaatsing van circa 1 centimeter. Niet extreem veel, maar bij een portret met een kleine scherptediepte kan dit net het verschil zijn tussen wel of geen scherpe ogen in beeld.

Ook kun je gebruik maken van Bokeh Shift. Hierbij verplaats je de achtergrondonscherpte een klein beetje. Hierdoor zou deze wellicht net iets mooier passen bij je foto.

De laatste mogelijkheid die Dual Pixel RAW biedt is Ghosting Reduction. Hierbij kun je ongewenste lichtinval verminderen.

Klinkt allemaal als best gave nieuwe mogelijkheden die handig kunnen uitpakken. Hopelijk komt deze nabewerking ook beschikbaar in Photoshop en Lightroom, maar daar is nu nog niks over bekend. In onderstaande promo van Canon komen de mogelijkheden van Dual Pixel RAW ook even vluchtig voorbij.


HDR Movie


Ook een mooie vernieuwing is de HDR movie modus. Hierbij kun je in full HD filmen met 60 beelden per seconden. Er wordt dan echter een onderbelicht en een goed belicht beeld vastgelegd (om en om). Deze twee beelden worden (direct in de camera) samengevoegd tot een HDR.

Het resultaat is een video waarbij delen die normaal uitgebeten zouden zijn, nu gewoon goed zijn. Het dynamisch bereik is dus in feite een flink stuk opgeschroefd.

In onderstaande video zie je hoe dit er in de praktijk uit ziet.


Canon 5D mark IV versus de 5Ds


Van de 5D bestaat ook nog een andere versie; de Canon EOS 5Ds. Deze camera, die anderhalf jaar geleden aangekondigd werd, heeft maar liefst 50,6 megapixel. Het is daarmee een prima alternatief voor iemand die die hoge resolutie echt nodig heeft.

De Canon 5D mark IV is echter veel beter bij weinig licht (12.800 versus 102.400 ISO), de autofocus is beter, de video is in 4K in plaats van Full HD en hij beschikt over een touchscreen en dual pixel AF.

Los van de hogere resolutie is de 5D mark IV voor de meeste fotografen waarschijnlijk de beste keus.

Vergeleken met andere merken


De Canon 5D mark IV is een flinke upgrade ten opzichte van de Canon 5D mark III. Als je hem echter vergelijkt met de full-frame modellen van Sony en Nikon zijn de upgrades niet zo indrukwekkend.

Zo heeft bijvoorbeeld de Nikon D810 een full-frame sensor met 36,3 megapixels en is het dynamisch bereik van deze camera ook uitstekend. Filmen gaat op deze twee jaar oudere camera nog wel in Full HD formaat.

De Sony a7r mark II is een jaar geleden uitgebracht. Deze camera beschikt over dezelfde lichtgevoeligheid als de 5D mark IV, maar heeft een 42 megapixel sensor. De Sony kan ook in 4K filmen en heeft een indrukwekkend dynamisch bereik.

Beide modellen zijn in de aanschaf goedkoper dan de introductieprijs van de 5D mark IV.

Prijs


Opvallend vind ik de prijs van deze nieuwe camera. De Canon 5D was bij zijn aankondiging nog de goedkoopste full-frame spiegelreflex camera. De Canon 5D mark II was ongeveer even duur met een prijs van zo'n 2.500 euro. Voor de 5D mark III moest opeens al 3.500 euro betaald worden.

De Canon 5D mark IV gaat nu 4.129 euro kosten. Weer ruim 600 euro erbij. Ik heb zelf interesse in deze camera, maar met zulke stevige prijzen moet ik wel twee keer nadenken. En zeker ook even kijken naar wat de concurrentie te bieden heeft.

Meer informatie


- Canon 5D mark IV preview door DP Review
- Canon 5D mark IV preview door Photography Blog


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Jan Sportel
  Jan Sportel schreef op donderdag 25 augustus 2016 om 21:26

  Bedankt Elja voor je snelle en naar mijn mening onafhankelijke preview. Op dit moment heb ik de Mark III en die bevalt uitstekend, maar toch: de Mark IV, dat lijkt me wel wat. Ingebouwde GPS (nu gebruik ik GPS receiver) en Wifi (nu Eyefi).
  Ik wacht de beeldkwaliteit tussen beide camera's af.
  Waar ik wel benieuwd naar ben is of ik dezelfde accu's/batterijgrip kan gebruiken.
  De prijs is ook wel aan de hoge kant, en ik begrijp niet hoe de verschillen tussen de USA en Europa zo uiteen kunnen lopen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 25 augustus 2016 om 21:39

  De batterijgrip past helaas niet. Overige accessoires wel.

  De nieuwe batterijgrip kan overigens niet langer gebruik maken van penlites. Alleen accu's. Die zijn overigens gelijk gebleven.

 3. Gert-Jan
  Gert-Jan schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 09:23

  Beste Elja,

  Heb je ook gebruik kunnen maken van de nieuwe objectieven. Ik ben zeer geïntresseerd of het nieuwe 24 - 105 objectief een verbetering is in bijvoorbeeld de scherpte.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 augustus 2016 om 10:09

  Gert-Jan; Ik heb wel gebruik gemaakt van de nieuwe objectieven of de 5D mark IV, maar ik heb geen resultaten mee kunnen nemen. Dus ik heb zeker nog niet kunnen beoordelen hoe de verbeteringen zijn.

  Daar heb je waarschijnlijk ook echt een vergelijkende test voor nodig in een gecontroleerde omgeving.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord