Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Preview: Canon 450D

donderdag 24 januari 2008, 22:34 door | 57.534x gelezen | 61 reacties

Vanmiddag was Photofacts aanwezig in het DSB Stadion te Alkmaar bij de persbijeenkomst over (onder andere) de nieuwe Canon 450D. Na een smakelijke lunch en het verplichte marketing praatje konden we een pre-productie model van de 450D uitproberen. Uiteraard hebben we de camera even uitgebreid bekeken en kunnen je nu onze eerste bevindingen delen.

Let op:
Naast deze preview hebben we inmiddels ook de complete review van de Canon 450d beschikbaar.


De specificaties van de camera waren vanochtend al bekend, maar we zullen ze nog even kort samen vatten. De Canon 450D beschikt over een 12,2 megapixel CMOS sensor. Dankzij de Digic III processor kan de camera 3,5 foto's per seconden vastleggen in 14 bits RAW formaat. Vorige modellen beschikten over 12 bits RAW formaat, in vergelijking met deze toestellen kan de 450D meer kleurgradaties vastleggen (iets wat je in de praktijk overigens niet tot nauwelijks zult kunnen zien).

De body is lichtjes verandert ten opzicht van de Canon 400D. Er is gebruik gemaakt van een type kunststof op de grip waardoor deze net een klein beetje prettiger in de hand ligt dan zijn voorganger. Het blijft echter een kleine camera en aankoop van de optionele battery-grip is wellicht aan te raden.

Een paar punten die ons opvielen belichten we hier even extra:

SD geheugen
De Canon 450D is de eerste digitale spiegelreflex van Canon die gebruik maakt van SD(HC) geheugen. Vervelend voor mensen die overstappen van een ouder model. Hun huidige geheugenkaarten kunnen de prullenbak in. Gelukkig zijn geheugenkaarten tegenwoordig zo goedkoop dat dit nauwelijks een belemmering mag vormen bij de keuze om over te stappen. Voor amper 10 euro koop je al 1 gigabyte SD geheugen.

Menustructuur
Canon 450D; menu layoutDe menustructuur die eerder gebruikt werd op de 1D(s) mark III en de Canon 40D is nu ook overgenomen op het instapmodel. Dat is mooi, want deze opbouw van het menu werkt erg prettig en duidelijk.

Het grote verschil zit 'm vooral in het gebruik van meerder 'tabbladen' zodat je niet langer in een pagina hoeft te scrollen. Daardoor zie je direct of het gezochte menu item onder het betreffende tabblad te vinden is.

Ook prettig is de manier om door het menu te navigeren. Waar je bij de 400D eerst naar het tabblad moet navigeren om over te schakelen naar het volgende tabblad kan dit nu rechtstreeks. Een kleine verbetering die in de praktijk tijdens een shoot kostbare seconden kan schelen. Om nog meer tijd te besparen kun je veel gebruikte menu instellingen ook in een persoonlijk menu plaatsen zodat je er snel en gemakkelijk bij kunt komen zonder lang te moeten zoeken.

Canon 450D; weergave instellingen
Weergave van de instellingen is licht aangepast


Live view
De Canon 450D is de eerste Canon digitale spiegelreflexcamera met een scherpstelling functie tijdens het gebruik van Live-view waarbij het niet nodig is om de spiegel eerst neer te klappen. Er wordt gebruik gemaakt van contrast detectie om scherp te stellen, zoals ook bij compactcamera's gebeurd. Nadeel van deze methode is de snelheid van het scherp stellen; deze is namelijk nogal laag. In de praktijk duurt het gauw 2 tot 4 seconden voordat het gewenste punt scherp is.

Gelukkig is tevens de op de Canon 40D gebruikte methode beschikbaar. Hierbij klapt de spiegel weer naar beneden en wordt er op de traditionele manier scherp gesteld. Zodra je de knop weer los laat klapt de spiegel weer ophoog en verschijnt er weer beeld op het scherm. Wanneer je Live-view geactiveerd hebt druk je op de * knop om scherp te stellen. De gewenste methode kun je in het menu opgeven.

Vooral overstappers van compactcamera's zullen blij zijn met deze verbeterde Live-view. Het lijkt tenslotte sterk op de wat je gewend bent bij een compact camera. Ik kom nog steeds mensen tegen die raar opkijken wanneer ze horen dat je bij mijn digitale spiegelreflexcamera niet op het LCD scherm je compositie kunt bepalen. Bij de Canon 450D kan dit dus wel.

Overigens zou ik niet aanraden om op deze manier je spiegelreflex te gebruiken, je mist behoorlijk wat stabiliteit waardoor je foto's snel onscherp kunnen worden. Daarbij is het ook niet de snelste manier van werken. Live-view blijft echter handig voor bijvoorbeeld product- en macrofotografie.

Canon 450D Live view
De Live-view functie


Zoals hierboven te zien is kun je tijdens Live-view ook direct een histogram van de opname bekijken. De kleine vierhoek in het midden van het scherm geeft de plek aan waar scherpgesteld wordt (contrast AF mode). Je kunt deze rechthoek met behulp van de pijltjestoetsen over het gehele beeldvlak bewegen en zo precies bepalen waar er scherpgesteld moet worden. Zodra de rechthoek groen wordt is de scherpstelling voltooid (normaal is de rechthoek wit).

Spotmeting
Canon 450D; spotmetingEen functionaliteit waarvan ik blij ben dat hij eindelijk toegevoegd is aan de instapreflex reeks is de spotmeting. Tot dusver was deze belichtingsmeting methode alleen voorbehouden aan de hogere modellenlijnen. Met spotmeting kun je een klein gebied in het midden van het zoekerbeeld gebruiken om het licht te meten op een specifieke plek.

Bijvoorbeeld een persoon die in het donker voor een fel verlicht raam staat. Wanneer je een algehele lichtmeting uitvoert zal de opname verkeerd belicht worden en waarschijnlijk zowel het raam overbelicht als de persoon onderbelicht zijn. Door een spotmeting uit te voeren op de persoon gebruikt de camera de correcte lichtinformatie om ervoor te zorgen dat de persoon goed belicht is (en het raam overbelicht).

ISO instellen
Nu ook hoge ISO waarden zorgen voor ruisarme beelden kun je deze lichtgevoeligheidsinstelling steeds meer gaan zien als een derde waarde in de camera instellingen voor een juiste belichting. Je bepaald een correct belichte opname namelijk door een combinatie van sluitertijd en diafragma. Wanneer je de lichtgevoeligheid mee neemt in deze berekening kun je nog ruimer omgaan met de benodigde sluitertijd en diafragma.

Het is daarom prettig dat de Canon 450D een nieuwe specifieke ISO knop heeft die handig onder handbereik is geplaatst. Je kunt de ISO nu snel aanpassen zonder dat je ogen van de zoeker hoeft te halen. Aangezien de ISO nu ook weergeven wordt in het zoekerbeeld wordt het kinderspel de ISO in luttele seconden aan te passen.

Canon 450D; ISO instelling bij de hand
ISO instelling bij de hand


Conclusie (voorlopig)
Zo op het eerste gezicht lijkt de Canon 450D weer een uitstekende opvolger in de lijn van instapreflexen. Op bijna alle punten zijn verbeteringen doorgevoerd en de 450D is geenzins meer het kreupele kleine broertje die de 300D ooit was. Met spotmeting, live-view en een 12,2 megapixel sensor zijn er nog maar weinig redenen om te kiezen voor zijn grotere broer, de Canon 40D. Canon zet met de 450D weer een uitstekende camera neer!

Vanaf maart 2008 zal de 450D in de winkels beschikbaar komen.
De Canon 400D blijft overigens voorlopig nog gewoon te koop naast de nieuwe Canon 450D.

Meer informatie:
- Canon 450D microsite
- Kort filmpje over de auto-lighting-optimizer
- Canon productpagina
- DPReview; overzicht van de veranderingen

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

61 reacties

 1. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op donderdag 24 januari 2008 om 23:07

  Zo te zien op DPreview is de 450D gelukkig wat groter geworden dan de 400D. Met name de grip onder de ontspanknop lijkt wat groter. Elja, jij hebt 'm inmiddels in je handen gehad (lucky dog knipoog ), kun je dat bevestigen, dat -ie dus iets makkelijker vast te houden is dan de 400D?
  Dat vind ik namelijk één van de grootste minpunten van de 400D: Die takke-kleine grip. Voor mij is de 450D nog even geen optie, de 400D voldoet nog prima (als ik tenminste niet m'n 40D gebruik). Ook zijn andere accessoires (accu, grip) niet uitwisselbaar met de 400D waardoor een upgrade mij waarschijnlijk te duur wordt.

 2. Richard de Klein
  Richard de Klein schreef op donderdag 24 januari 2008 om 23:07

  Elja, je maakt het me met je review niet makkelijker. Toch denk ik dat ik voor de 40D kies. Vooral vanwege zijn robustere uiterlijk en de beschikbaarheid. Spotmeting is trouwens bij beide een goede toevoeging.

 3. Michael
  Profiel  Michael schreef op donderdag 24 januari 2008 om 23:11

  Wow, wat een geweldige camera! Misschien dat ik mijn 350D toch maar een keer inruil. T.o.v. de 400D vond ik de verschillen nog niet zo spannend. Met de 450D toch echt wel! Ga ik toch nog over op SD geheugen knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 januari 2008 om 23:18

  @Michael; Vanaf de 350D is het zeker een upgrade waard. Vooral het 3 inch grote scherm zal je goed bevallen.

  @Willy; Ik had het ook gelezen op DPReview, maar ik moet eerlijk zeggen dat mij het verschil niet goed is opgevallen. Het blijft erg klein. Wanneer ik 'm ter review heb zal ik beide eens goed met elkaar vergelijken, maar dat zal nog wel een paar weken/maanden duren.

  @Richard; Sorry. vrolijk
  Inderdaad, op de Canon 450D moet je toch nog zo'n 2 maanden wachten. In die tijd kun je een boel mooie foto's maken! De Canon 40D is in elk geval een uitstekende camera. Voor jou is het wellicht ook nog leuk mijn review erover te lezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord