Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Preview: Canon 500D

woensdag 25 maart 2009, 23:25 door | 14.988x gelezen | 11 reacties

Kort na de internationale vakbeurs PMA in Las Vegas, maar op een gewone doordeweekse woensdag introduceerde Canon zijn nieuwe 'instap-camera'; de Canon 500D. Een digitale spigelreflex met High Definition video-mogelijkheid en een lichtgevoeligheid tot ISO 3200 (en 12.800 op de high2 setting). Tegelijkertijd presenteerde het cameramerk de bijpassende flitser Speedlite 270EX.

Canon EOS 500D met 280EX flitser


Het gerucht dat Canon met een opvolger van de 450D zou komen circuleert al een tijdje. Maar begin deze maand bleef de introductie uit op de vakbeurs PMA in Las Vegas. Een paar weken later is de opvolger er dan toch. En dat is dan gelijk een camera die de hobby-fotograaf (bijna) dezelfde video-functie biedt als de bijna driemaal duurdere 5D mark II. Een andere vooruitgang is dat ook de ISO-instellingen ruimer worden..

De body van de Canon 500D is qua formaat gelijk aan dat van zijn voorganger (de 450D blijft voorlopig overigens ook nog verkrijgbaar). Wel is de camera voorzien van een ander soort plastic dat het gevoel van de camera merkbaar verbeterd. Voor grotere handen blijft het natuurlijk nog steeds een relatief kleine camera die mogelkijk niet ideaal in de hand ligt. Altijd eerst even proberen voor de aanschaf.

Video
Het verhaal waarmee Canon klanten voor deze hoopt te winnen:
'Registreer elk detail tijdens een huwelijksfeest, een dagje uit met vrienden of de eerste stapjes van uw baby door alles te filmen in Full HD (1080P). Sluit de camera vervolgens via HDMI aan op een HDTV om de resultaten te bekijken.'

Wie met minder dan 1080P genoegen neemt en heel lang wil filmen kan ook nog kiezen voor 720P en VGA resoluties. Met een 32 GB SDHC card kan volgens marketingdirecteur Hans Smittenaar in theorie tot twaalf uur lang worden gefilmd. Maar dan zijn enkele volle reservebatterijen nodig, want flimen met een fotocamera vreet stroom. De batterij is overigens dezelfde oplaadbare lithium-ion batterij LP-E5 die ook in de 450D is te vinden.

Er is ook nog een VGA formaat opname stand; de video wordt dan vastgelegd met een resolutie van 640 bij 480 pixels met 30 beelden per seconde. Opvallend genoeg is de verhouding van het beeld dan 4:3 terwijl het in de twee HD standen een breedbeeld formaat heeft van 16:9. Overigens wordt video in de Full-HD stand met slechts 20 beelden per seconde vastgelegd. Over het algemeen wordt voor video een minimale grens van 24 beelden per seconde aangehouden.

Het is jammer dat de Canon 500D niet beschikt over een microfoon aansluiting. Die heeft de Canon 5D mark II wel en dat kan een behoorlijke hulp zijn voor beter geluid. De ingebouwde microfoon is helaas niet al te bijzonder. Het is aan te raden bij videoopname bij de 500D gebruik te maken van losse geluidsopname.

Display
De Canon 500D heeft het een en ander gemeen met de 5D mark II en 50D. Uiterlijk is dat de hoge resolutie 3,0 inch ClearView LCD scherm. Zo lekker groot scherm laat duidelijk zien wat je filmt. De voor filmen noodzakelijk Live-view is uiteraard ook voor een hobby-fotograaf wel eens nuttig, bijvoorbeeld als hij vanaf een laag standpunt of met de camera boven het hoofd een foto te maken.

De achterwand is weer iets anders ingedeeld dan bij andere digitale EOS-en. Voor wie een ander model heeft, is het weer even wennen. De informatie in het menu is duidelijk en moet het fotograferen eenvoudig maken. Met het boekje of de vereenvoudige gebruiksaanwijzing erbij en een paar dagen 'spelen' heeft de fotograaf het werkend. Wie helemaal blanco begint, kan via Canon of de dealer intekenen voor een gebruikersdag.

Canon EOS 500D - achterkant


ISO
In vergelijking met de 450D gaat de lichtgevoeligheid van de sensor weer een stap vooruit. De Canon EOS 500D krijgt de instelmogelijkheid van ISO 100 tot 3200, via het menu eventueel te vergroten naar 12.800 ISO.

Deze hoge ISO-waarden maken het de fotograaf gemakkelijk. Hij kan nu een goede foto maken bij weinig omgevingslicht. Een foto uit het restaurantje tijdens de vakantie of een foto van een feestje thuis is snel 'gelukt'. Te voorspellen is dat deze camera ook bij bedrijven aftrek zal vinden. Een bedrijfsfeest, een workshop, of een product voor de website is gemakkelijk in beeld gebracht.

Om een indruk te geven van de kwaliteit volgen twee ISO-3200 foto's, zonder gebruik van een flitser gemaakt tijdens een workshop en in een parkeergarage. Nog niet gemaakt met de 500D, maar met de 'bijna nieuwe' Canon 5D mark II. Beide camera's hebben dezelfde Digic IV beeldprocessor, zodat de resultaten waarschijnlijk vergelijkbaar zullen zijn.

Canon 5D mark II - hoge ISO's


Flitser
Gebruik van een flitser is met deze camera misschien wat minder vaak nodig, maar een flitser kan zijn nut hebben. De camera zelf heeft een opklapflitser, die evenals bij eerder bij de 300- en 400 serie hoog boven het camerahuis uitsteekt. Voor wie meer wil heeft Canon vandaag ook nieuwe flitskop gepresenteerd. Deze 270EX flitser heeft een zoomkop die rekening houdt met de instelling van het (zoom)-objectief en hij is draaibaar voor een indirecte flits via het plafond. De energie moet worden geleverd door twee AA batterijen.

Ook deze Speedlite 270EX is een instapmodel. Volgens Canon ligt de adviesprijs op 159 euro. Volgens opgave van de fabriek is deze kop compatibel met alle EOS- en PowerShot camera gebruikers, ook voor de 1D- en 5D-series. Op de demoversie van de Canon 500D was het vanmorgen nog niet mogelijk de flitsintensiteit handmatig via het menu van de camera in te stellen, maar dat zou wel mogelijk zijn bij de camera's die in mei bij de fotohandel worden afgeleverd.

Canon Speedlite 270EX


Prijs en beschikbaarheid
Camera en flitser komen in mei in de verkoop, mooi op tijd voor de vakantie. De Canon 500D body gaat 869 euro kosten; een kit met de 18-55mm IS 969 euro en een kit met het 18-200mm IS objectief 1389 euro. Dit zijn uiteraard adviesprijzen bij de introductie, winkels kunnen ermee gaan concurreren.

Het prijsverschil met de 50D is niet zo heel groot. De 50D staat nu in de winkels te koop voor ongeveer honderd euro meer. Die 50D is steviger van bouw dan de 500D, heeft ook Live-view maar geen video-functie en heeft de voor tijd-opnamen nuttige functie van een opklapbare spiegel.

Meer informatie
- Canon 500D preview op DPReview
- Videopreview van HetBesteProduct (Nederlands)
- Canon 500D preview door Rob Galbraith

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

11 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 26 maart 2009 om 00:05  | reageer

  He EdC. Leuk je vandaag ontmoet te hebben. Het was weer een gezellige introductie met veel (twitterende) collega's.

  640x480 is trouwens altijd 4x3 (4x160 bij 3x160), deze norm is afkomstig uit het oude web verleden en om die reden zit die nog in deze camera. (voor de YouTubers onder ons)

  Of je dezelfde resultaten mag verwachten uit een 500D als uit een 5D als het gaat om hoge ISO waarden, dat betwijfel ik. Ik denk wel dat het een camera is die leuk met hoge ISO waarden kan omgaan, maar niet vergelijkbaar met de 5DmkII, daarvoor zijn de pixels domweg te klein. Dit heeft dus weinig te maken met alleen de Digic 4 processor.

 2. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op donderdag 26 maart 2009 om 00:14  | reageer

  @Brian
  "veel twitterende collega's" Ik voelde me bekeken. Een mens kan niet eens meer anoniem een broodje kaas opeten.

  Nee zonder gein: ik vond het ook een goede bijeenkomst.

  Ik ben benieuwd of deze camera nu aanslaat of niet

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 26 maart 2009 om 12:54  | reageer

  Hey Ed,

  Een interessant artikel, alleen wat die ISO-3200 foto's betreft: in je enthousiasme vergelijk je nu wel de opnamen van een FullFrame met de, nog niet vertoonde, "misschien" resultaten van een "Crop" sensor.....

  En even los van dit artikel:
  Verder is het leuk dat Canon zo voortvarend nieuwe modellen uitbrengt, maar ze zouden er beter voor kunnen zorgen dat ze uit gaan leveren wat ze een half jaar geleden al hebben aangekondigd. Ik zit bijvoorbeeld inmiddels 3 weken te wachten op "mijn" 5D MkII en een 1,4/24 mm L MkII. De levering is inmiddels een echt triest verhaal......

 4. BBasje
  Profiel BBasje schreef op donderdag 26 maart 2009 om 15:56  | reageer

  Heel erg jammer dat de 1080p functie maximaal 20 beelden per seconden aan kan. Maar ja, 720p is toch ook al behoorlijk hoor knipoog En er moet toch een gat blijven met de duurdere Canon 5D mark II.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 26 maart 2009 om 20:15  | reageer

  @Brian en Henri. Het mooie van internet is dat iemand is zegt en andere nuanceren met een 'ja, maar'. Bezoek je deze website omdat je deze camera zou willen kopen, dan weet je nu dus dat het ISO 3200 beeld van de Canon 500D mogelijk een iets lagere kwaliteit heeft dan hier is te zien. We zullen het over een maand weten als Canon testcamera's in omloop brengt en 'iedereen' die kwaliteit zal onderzoeken. Ik hoop dat er dan ook testteams zullen zijn die de appels en peren zullen vergelijken.

  @Brian, je had geen gitaar bij je, anders had ik je nog sneller herkend. Leuk je even te hebben ontmoet.

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 13:59  | reageer

  Dat je er mee kan filmen is natuurlijk wel weer heel erg gaaf! Ben benieuwd hoe deze op de markt gaat liggen!

 7. Pierre
  Pierre schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 17:05  | reageer

  Mijn werkgever zal deze camera best willen kopen. Ik hoop het. Dan kan ik eindelijk met een fatsoenelijke camera foto's van gebruikte auto's maken. Die video lijkt me ook cool.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 21:58  | reageer

  Belangrijk voor het historisch archief. De introductie blijkt samen te vallen met de Photo Imaging Expo in Tokyo. Dat verklaart waarom hij niet op de PMA was te zien. Canon gaf de voorkeur aan introductie tijdens een beurs in de thuismarkt. Met nationale presentaties elders in de wereld.

  @Robbie Veldwijk. Ik ben meer benieuwd naar de kwaliteit van de beelden dan naar hoe een camera in de markt komt te liggen.

  @Pierre. Ik hoop voor jou dat jouw werkgever deze camera koopt en dat je dan zelf met de camera-van-de-zaak mag spelen, natuurlijk. vrolijk

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 18:25  | reageer

  De prijs lijkt nu al te dalen. Op de website van Calumet (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) staat de body voor € 799,00 en de kit met 18-55mm voor 899,00 en de flitser voor 119,00. Alle prijzen inclusief btw.

 10. Marco
  Marco schreef op dinsdag 31 maart 2009 om 21:30  | reageer

  Wat grappig, een flitser die compatible is met de gebruikers! ;o)

 11. ton
  Profiel ton schreef op vrijdag 1 mei 2009 om 11:14  | reageer

  De EOS 500D is heb ik dinsdag j.l. gekocht bij Apollo te Almere body 729,00
  Hij is dus vanaf 28-04-2009 verkrijgbaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord