Elja Trum

Preview; Canon 5D mark II

donderdag 25 december 2008, 23:59 door | 15.907x gelezen | 45 reacties

Later dan gebruikelijk kreeg ik ditmaal de Canon 5D mark II in handen. Canon organiseerde geen speciale persbijeenkomst, terwijl ik dat juist graag gezien had voor deze camera. Op de EOS Discovery heb ik de 5D opvolger dan ook pas voor het eerst goed kunnen proberen. In deze Canon 5D mark II preview mijn eerste indruk.

Echt laat dus, want de meeste mensen die hem in voorbestelling hadden, hebben de camera inmiddels al thuis staan. Op internet zijn dan ook al genoeg echter reviews te vinden. Onderaan dit artikel vind je linkjes naar reviews die ik tegen ben gekomen.

Canon 5D mark II


Bij de EOS Discovery werden nog geen productiemodellen gebruikt, dus officieel mag je nog niet teveel opmaken uit de beeldkwaliteit. In de praktijk is het verschil meestal amper merkbaar met een productiemodel. Het was ook gewoon toegestaan om zelf je geheugenkaartje in de camera te stoppen en ook om te filmen.

Minder flexibel was de man achter de balie over de werkruimte. Ik mocht van hem nog geen meter van de balie weglopen waardoor ik wat betreft foto's en video's maken erg beperkt werd. Gelukkig bood het plafond van de hal een aardig beeld om hoge ISO foto's te maken en mijn eigen camera werd dan maar onderwerp van een kort probeerseltje met de videofunctie.

In de hand
De Canon 5D mark II ligt gewoon lekker in de hand. Vergelijkbaar met de oude 5D en een stuk beter dan de vele malen kleinere Canon 450D of 1000D. De camera is erg solide afgewerkt. Ik heb de camera zowel met als zonder grip in mijn handen gehad en moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog twijfel of ik een grip zou kopen.

Zonder batterijgreep is de camera immers al groot genoeg. In tegenstelling tot de instapmodellen van Canon is een grip bij de 5D mk2 niet nodig. Het geeft je echter wel extra ruimte voor accugebruik en daarbij is het fotograferen in de portretstand een stukje prettiger met de grip. Voor een accessoire van 235,- euro is het in elk geval iets om te overwegen.

Full-frame
Net als zijn voorganger is de Canon 5D mark II een full-frame camera. De sensor is dus even groot als het negatief bij de analoge film camera's vroeger was. Het voordeel hiervan is dat je objectief ook daadwerkelijk het brandpuntsafstand heeft waar ie voor bedoeld is. Nadeel is overigens dat alle EF-S objectieven niet bruikbaar zijn op deze camera.

Behalve het brandpuntsafstand (een 24mm is weer een echte groothoek en schroef je een 12mm objectief op je lens dan moet je moeite doen je voeten niet op de foto te krijgen) is ook de scherptediepte kleiner bij een full-frame camera. Dit betekent dat het gedeelte dat scherp is op een foto kleiner is dan bij een crop-camera. Vooral voor creatieve fotografie waarbij je speelt met scherptediepte is dit ideaal.

Nog een voordeel van full-frame is dat er meer ruimte is voor pixels op de sensor. Ze kunnen in verhouding verder uit elkaar staan dan bij een crop-camera bij eenzelfde resolutie. De sensor is immers groter. Nu heeft Canon deze extra ruimte voornamelijk gebruikt om meer pixels in te proppen, maar de kwaliteit -gezien per pixel en vooral bij hogere lichtgevoeligheden- ligt vaak hoger bij grotere sensoren.

Canon 5D mark II


Videofunctie
Bijzonder aan de Canon 5D mark II is natuurlijk ook de nieuwe videofunctie. Het is de eerste digitale spiegelreflex van Canon die over deze functie beschikt. Over het nut valt te discuseren, maar uiteraard is het ook je eigen keuze om er gebruik van te maken of de optie links te laten liggen.

Om de videomode te gebruiken moet je eerst overschakelen naar live-view (met de knop die hiervoor linksboven naast de zoeker zit) en vervolgens kun je direct gaan filmen door op de grote 'select' knop te drukken. Nogmaals drukken en de camera stopt met opnemen. Eenvoudig genoeg dus, maar er zijn geen extra knopjes voor aangebracht. Geen interesse in de filmfunctie? Dan laat je 'm net zo makkelijk links liggen..

Vincent Laforet heeft met zijn film Reverie laten zien waar de filmfunctie van de Canon 5D mark II toe in staat is. Een indrukwekkende film die ook nog eens binnen één weekend opgenomen is. Mocht je hem nog niet gezien hebben, dan is het zeker de moeite waard de film te bekijken.

Waarschijnlijk zullen de meeste fotografen niet direct een op een dergelijk niveau films maken, maar dat de mogelijkheid er is vind ik persoonlijk wel interessant. Ik kan me best voorstellen dat ik bijvoorbeeld tijdens een bruiloft zo nu en dan een kort filmpje zou maken. Dat kan een aardige aanvulling zijn op een reportage.

Autofocus op de Canon 5D mark II werkt gewoon tijdens het maken van een video. Er wordt echter wel gebruik gemaakt van het tragere contrast-autofocus. Natuurlijk kun je daarnaast ook handmatig scherpstellen. Deze laatste optie is, met een beetje oefening, waarschijnlijk het meest geschikt.

Wanneer je tijdens het filmen de ontspanknop in drukt kun je gewoon een foto maken. Wel wordt de video hiervoor onderbroken. Je mist dan circa een seconde beeld. In noodgevallen kun je vanuit de video zelf ook een zogenaamde 'still' pakken; je hebt op de HD resolutie een feitelijk 30 foto's van 2,3 megapixel per seconde.

Er zijn overigens twee videostanden; de Full-HD stand en de VGA stand. Het full-hd formaat levert enorme bestanden op en je kunt er maximaal 12 minuten achter elkaar mee filmen. Uiteraard kun je dan wel direct weer beginnen met een nieuwe opname, dus in de praktijk zal deze grens niet zo'n probleem hoeven zijn.

Voor gebruik van de filmmodus zul je moeten beschikken over een groot en snel geheugenkaartje. Behalve video neemt de Canon 5D mark II ook direct geluid op. Hier kun je met de standaard mono opname niet te veel van verwachten, maar gelukkig is er ook de mogelijkheid om een externe microfoon (dan wel ook in stereo) aan te sluiten. Wil je het helemaal goed doen dan zul je het geluid seperaat opnemen, maar dat zal voor de meeste fotografen zeker te ver gaan.


© Vincent Laforet


Hierboven een kort filmpje gemaakt met een Canon 5D mark II hangend aan een op afstand bestuurbare helicopter. Het bijzondere effect in het filmpje is mede te danken aan de gebruikte tilt-shift lens. De hogere resolutie versie is ook aan te raden (bron: Vicent Laforet blog).

Lichtgevoeligheid
Een ander sterk punt van de Canon 5D mark II is de lichtgevoeligheid van de sensor. Het ISO bereik loopt van 50 tot 25.600 ISO. Een enorme bereik! Persoonlijk is dit voor mij een van de belangrijkste redenen om zelf de Canon 5D mark II aan te gaan schaffen.

Tot 6400 ISO zijn de foto's zelfs zonder extra nabewerking gewoon nog goed bruikbaar. Bij mijn Canon 400D is de koek bij ISO 800 toch al aardig op. Dat betekend dat je 3 stops extra licht krijgt zonder dat de beeldkwaliteit er op achteruit gaat. Een geweldige prestatie en hiermee komt de Canon 5D mark II qua lichtgevoeligheid ook op (ongeveer) gelijk niveau als de uitstekende Nikon D3.

Canon 5D mark II op 6400 ISO


In de afbeelding hierboven zie je een 100% crop met op de achtergrond de volledige foto. De crop geeft tevens een indruk van de resolutie van de sensor. Zoals je kunt zien is er wel sprake van ruis, maar bij afdrukken tot 20 bij 30 centimer verwacht ik zeker geen problemen. En dan is er hier ook nog geen nabewerking op toegepast.

Megapixel kanon
De 5D mark II is voorzien van een full-frame sensor met maar liefst 21,1 megapixel. De sensor verwerkt de beeldinformatie ook nog eens naar RAW bestanden met 14 bist per pixel per kleur. Dit alles zorgt voor enorme bestanden. De volledige RAW bestanden zijn zo'n 20 a 25 megabyte per foto. Bij aanschaf van een Canon 5D mark II moet je de 8 en 16 gigabyte geheugenkaartjes dus niet vergeten.

Wil je zo nu en dan ook wat familiekiekjes schieten dan kun je er gelukkig ook voor kiezen om op sRAW te schieten. Hierbij kun je in twee stappen de resolutie verlagen terwijl je toch gewoon RAW bestanden krijgt in plaats van Jpegs. De sRAW1 lijkt me met 10 megapixel een mooie tussenmaat om minder belangrijke foto's mee te schieten.

Canon 5D mark II


Zwarte pixels
Zoals bij zoveel nieuwe camera's hebben de pixelpeepers bij de Canon 5D mark II een fout ontdekt. Bij grote contrastovergangen heeft de camera last van zwarte pixels in het beeld. Dat klinkt ernstiger dan het is, want met de enorme resolutie zul je de zwarte pixels in een afdruk niet terug zien.

Canon heeft bevestigd dat er een probleem is met de zwarte pixels en zijn aan het kijken naar een oplossing. Canon is hierover ook met een officieel standpunt gekomen:

We have learned that some users of the Canon EOS 5D Mark II digital SLR camera have identified two types of image quality phenomena that appear under certain shooting conditions.

- “Black dot” phenomenon (the right side of point light sources becomes black)
- Vertical banding noise

We are currently investigating and analysing the causes, and examining measures to reduce or eliminate these phenomena by providing correction firmware. An announcement will be made on the Canon Web site when such measures have been determined.

Details of the phenomena and shooting conditions under which they are likely to occur are as follows.

“Black dot” phenomenon
When shooting night scenes, the right side of point light sources (such as lights from building windows) may become black. The phenomenon may become visible if the images are enlarged to 100% or above on a monitor or, if large prints of the images are made.

Vertical banding noise
If the recording format is set to sRAW1, vertical banding noise may become visible depending on the camera settings, subject, and background.

Vertical banding noise is not noticeable if the recording format is set to sRAW2.
Vertical banding noise does not occur if the recording format is set to RAW or JPEG.
Noise can be reduced if C.Fn II-3: Highlight tone priority is set to 0: Disable.


Er wordt verder gewerkt aan een oplossing. Waarschijnlijk zal dit middels een firmware update ook op reeds verkochte modellen doorgevoerd kunnen worden.

Voorlopige conclusie
Zoals het er na uit ziet is er weinig aan te merken op de nieuwe Canon 5D mark II. De camera is een prachtige opvolger voor de populaire en uitstekende Canon 5D. Voor de gevorderde amateur, maar zeker ook voor de professional is dit een camera die nog jaren vooruit moet kunnen. Het is te hopen dat Canon wel snel met een update komt om de probleempjes op te lossen die bij de eerste modellen zijn waargenomen.

Zelf sta ik op het punt een Canon 5D mark II aan te schaffen. Ik heb er nog geen in bestelling, dus het zal nog wel een aantal weken duren. De 5D mark II is schaars verkrijgbaar..

Meer informatie
- Canon 5D mark II sample foto's
- 14 dagen met een 5D mark II
- dfpro; 5D mk2 en D90 vergeleken met videocamera'
- Canon 5D mark II white-paper (PDF)
- Canon 5D mark II hands-on review door Digital Rev
- Canon 5D mark II first look door Anandtech
- Canon 5D mark II review door Photography BLOG
- Canon 5D mark II review door Pro Photo Home
- Canon 5D mark II review door Phil Holland
- Canon 5D mark II review door Camera Labs
- Canon 5D mark II review door Photo Review
- Canon 5D mark II review door Pop Photo
- Canon 5D mark II review door Roland Lim
- Canon 5D mark II review door Ken Rockwell
- Canon 5D mark II review door Imaging Resource


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

45 reacties

 1. aradilon
  aradilon schreef op vrijdag 26 december 2008 om 00:23

  Ik wil je toch op 1 foutje betrappen, de Nikon D90 was de eerste Dslr met video functie ook al was dit maar een maandje.
  Mooie en handige preview voor de rest§ vrolijk .

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 december 2008 om 00:24

  @Adadilon; Vandaar dat ik ook zei dat het de eerste van Canon was. knipoog
  Maar Nikon was zeker de eerste met een videofunctie op een digitale spiegelreflex.

 3. aradilon
  aradilon schreef op vrijdag 26 december 2008 om 00:36

  Oei daar heb ik precies over gelezen, ik moet wel zeggen dat de 5D mark II wel de enige van de 2 is die ook echt goed is, nikon heeft ook geen of bijna geen ervaring met video camera's.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 december 2008 om 05:02

  Het is waarschijnlijk de meest begerige Canon camera op dit moment. Eens kijken of de prijzen in de loop van volgend jaar in Beijing (waar ik woon) nog wat willen zakken voordat ik er een aanschaf. Hij wordt hier nu al te koop aangeboden voor rond de 1900 euro. De komende tijd ga ik veel fashion schieten wat vaak hoge resoluties noodzaakt en De 5D MKII lijkt me een uitstekende camera voor dit doel. Vanwege m'n voorliefde voor de portretstand (en m'n overmaatse handen) zou ik de 5D MKII met een batterygrip prefereren ondanks z'n goede ergonomie. Nu nog even doorploeteren met m'n 40D + batterygrip (wat geen straf is)...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord