Elja Trum

Preview: Nikon D700

dinsdag 1 juli 2008, 08:01 door | 20.425x gelezen | 31 reacties

Hoewel het niet echt meer een verrassing is, is het nu ook officieel; de nieuwe Nikon D700 camera van Nikon. Op internet was de afgelopen dagen al de nodige informatie over de camera te vinden en deze was ook behoorlijk accuraat. Vorige week dinsdag waren wij te gast bij de presentatie van Nikon Nederland en konden we even spelen met het nieuwe model; de full-frame, 12,1 megapixel digitale spiegelreflex van Nikon.

Nikon D700 specificaties
- 12,1 megapixel full-frame (FX-formaat) CMOS sensor
- ISO 200 - 6400 (100 - 25600 met hi1, hi2 en lo1)
- 51 punts MultiCAM3500 autofocus
- DX crop functie
- Live-view (contrast AF)
- 3 inch TFT (922.000 pixels)
- 14 bits A/D conversie, 16 bit beeldverwerking
- Stofreductie systeem
- 5 foto's per seconde
- 8 foto's per seconden met optionele batterygrip MB-D10
- EXPEED beeldverwerking
- Ingebouwde flitser (tot 24 mm groothoek)
- Zoeker met 95% dekking
- Sealing tegen stof en vochtigheid

Nikon D700


Gebaseerd op de Nikon D3
Zoals je kunt zien een camera met mooie specificaties! De Nikon D700 is de tweede camera van Nikon met een full-frame sensor. Nikon lijkt dus de met de Nikon D3 ingeslagen weg voor het FX-formaat door te willen zetten.

De Nikon D700 is voor een opvallend groot deel gebaseerd op de uistekende Nikon D3. De camera's delen onder ander dezelfde sensor en hetzelfde beeldscherm. Vooral de overeenkomstige sensor is een positief punt, want deze CMOS sensor biedt een hoog ISO bereik met weinig ruis. De beeldkwaliteit van deze nieuwe camera zou overeen moeten komen met die van zijn grotere broer.

De dure Nikon D3 is met een aanschafprijs van bij 4.000,- euro voor veel fotografen te prijzig. De Nikon D700 wordt echter zo'n duizend euro goedkoper aangeboden (adviesprijs) en kan dus een interessant alternatief vormen.

Natuurlijk heeft de Nikon D3 nog een aantal puntjes waardoor deze boven de D700 uit steekt. Uiteraard het formaat (met ingebouwde grip op de D3), een 0,02 milliseconde kortere sluitervertraging (oftewel; niet merkbaar), twee CF card aanlsuitingen, groter zoekerbeeld en een hoger aantal opnames per seconde.

Nikon D700 vs Nikon D300


In de hand
De body van de Nikon D700 is beduidend kleiner dan de D3, maar net iets groter als de D300. Het verschil in formaat zit echter vooral in de hoogte waardoor de grip van de D300 ook op de Nikon D700 past. Wanneer je zowel de Nikon D300 en de Nikon D700 in handen hebt is het verschil in gewicht tussen beide camera's goed te merken. De D700 is merkbaar zwaarder.

De zoeker van deze nieuwe camera is met 95% kleiner dan de Nikon D3 (100%), maar uiteraard opvallend groot vergeleken met crop-camera's. Mocht je al een D3 of D300 hebben, dan is het handig dat deze dezelfde accu en acculader gebruiken als de nieuwe Nikon D700. In de zoeker kun je ook (in tegenstelling tot de Nikon D3) een aantal hulplijnen projecteren. Een handige optie die we ook al eerder op andere Nikon modellen zagen.

Knoppen toewijzen op de Nikon D700


Live-view
Er zijn een paar kleine verbeteringen doorgevoerd op de live-view in de Nikon D700. Zo is er nu een virtuele horizon in live-view mode. Handig om je camera recht te houden tijdens het gebruik van live-view.

Ook de autfocus kan gebruikt worden tijdens live-view. De Nikon D700 maakt hiervoor gebruik van contrast AF, vergelijkbaar met compact camera's. Ook kun je tijdens de live-view direct wijzigingen in de witbalans zien.

Het gewicht van de body (zonder batterij) bedraagt 995 gram. De Nikon D700 is vanaf eind deze maand leverbaar voor een adviesprijs van 2.799,- euro. De Nikon D300 blijft overigens ook gewoon bestaan, deze valt toch ook wel in een andere prijsklasse.

Remco (Zoom.nl) met de Nikon D700


Meer informatie
- Nikon D700 preview van DPReview
- Nikon D700 informatie bij dSLR.nl


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

31 reacties

 1. RobertW
  Profiel RobertW schreef op dinsdag 1 juli 2008 om 10:00

  pffff kikke ding! vrolijk Ik denk dat er toch een aantal Canon fotografen een Nikon erbij gaan nemen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 juli 2008 om 10:23

  @RobertW; Ik denk dat de meeste Canon fotografen eerst nog even afwachten of Canon een opvolger van de 5D aankondigt eind augustus.
  Maar inderdaad een mooie camera, die Nikon D700.

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op dinsdag 1 juli 2008 om 11:02

  Ik ben een van die wachtenden... hoewel ik nog steeds enorm blij ben met mijn 5D, en er misschien nog een bijkoop, gezien de 'lage' prijs nu. Die cashback is over, maar de bon een beetje Photoshoppen kwa datum en je kunt er alsnog gebruik van maken... oh, wat zeg ik nu? vrolijk

 4. Pim
  Pim schreef op dinsdag 1 juli 2008 om 11:12

  Hele mooie camera, Hoop echt dat Canon 5d m2 op z'n minst vergelijkbaar is.
  Ik zal nooit een Nikon erbij nemen omdat het simpel weg te duur word om lenzen voor canon aan te schaffen en lenzen van Nikon.

  Daarbij ben ik een zeer tevreden Canon gebruiker die stiekem overtuigd is dat Canon beter is knipoog

  Onzin natuurlijk maar iedere fotograaf heeft zo zijn favoriet denk ik.

  @Elja: Weet jij misschien iets van de Canon 5DM2 want volgens geruchten zou deze juni 2008 uitkomen toch?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord