Ontvang het boek de Straatfotobijbel en laat jouw straatfoto beoordelen - Nu 149 euro voordeel! Word nu lid!
Rick Vermue

Preview; Nikon D90

woensdag 27 augustus 2008, 06:21 door | 29.703x gelezen | 22 reacties

De opvolger van de Nikon D80 is een feit, de geruchten zijn waar, de Nikon D90 is gelanceerd. Om maar met de deur in huis te vallen: het is inderdaad 's werelds eerste digitale spiegelreflex met filmfuntionaliteit, wat mij betreft een revolutie in deze wereld. Op de andere vlakken is het meer een evolutie van de D80 maar dit is niet meer dan logisch.

Nikon D90


De presentatie was 20 augustus in de IJ-kantine op de NSDM werf in Amsterdam Noord, dit betekende dus een week lang mijn mond houden terwijl de geruchten me om de oren vlogen op internet. Leuk om te lezen hoe sommige mensen duidelijk niet hun mond hebben kunnen houden en hoe sommige er compleet naast zitten. Als eerste de specificaties, alleen de belangrijkste zijn genoemd.

Specificaties Nikon D90
- 12,3 miljoen pixels DX-Format (23,6 x 15,8 mm sensor)
- ISO 200 tot 3200 (uitbreidbaar tot ISO 100, ISO 6400), ISO-auto
- Film-functie in HD-ready formaat (1.280 x 720 pixels)
- 11 punts Multi-CAM 1000 AF-module
- LiveView; met gezichtsherkening, normaal AF en groothoek AF stand.
- 3 inch lcd monitor met 920.000 pixels (zelfde als D300)
- Pentaprisma-SLR-zoeker met 96% dekking en ongeveer 0,94x vergroting
- Continuous High-speed: tot 4,5 beelden per seconde
- Maximaal 100 JPEGs of ongeveer 11 RAWs achter elkaar
- Active D-Lighting
- De geļntegreerde flitser is i-ttl gestuurd
- Beeldsensorreiniging
- Afmetigen: 132 x 103 x 77 mm
- Gewicht: ca. 620 gram

Veel elementen zijn overgenomen uit de D300 maar ook elementen uit de instapklasse van Nikon (de D60, D40(x)) zijn aanwezig en dat is ook precies wat Nikon voor ogen heeft met deze camera. Volwassen prestaties uit de D300 met het gemak van de camera’s uit de instapklasse.

In de inleiding is al gesproken over de evolutie ten opzichte van de D80, alle specificaties liggen in de lijn der verwachting en laten geen spectaculaire dingen zien. De focus in deze preview zal dan ook liggen op het element dat deze camera uniek maakt, het maken van filmpjes.

Nikon D90


Filmfunctionaliteit
De filmpjes kunnen worden gemaakt in drie verschillende formaten. Full HD (1920x1080p) zit hier helaas niet bij maar HD-ready (1280 x 720 pixels) is natuurlijk ook niet mis. De encodering gebeurt met MPEG2 en niet met het betere MPEG4. Een filmpje van 8 seconden levert hierdoor een bestandsgrootte op van zo'n 12,9 MB.

De container is AVI dus ongeveer elk apparaat dat met video overweg kan speelt deze bestanden af. De mogelijkheden voor het maken van filmpjes worden natuurlijk uitgebreid door het kunnen verwisselen van lenzen. Een leuk fish-eye effect? Spelen met scherptediepte? Of misschien een vogeltje dat zijn jongen aan het voeren is op grote afstand in een boom met een telelens.

Voor de presentatie was de camera aangesloten op een LCD HDTV via een HDMI kabel. Wat opviel is dat het scherpstellen niet erg snel ging maar dit is makkelijk te corrigeren door handmatig scherp te stellen. Het beeld zag er erg goed uit nadat een collega het beeld van de TV iets had aangepast. Het geluid is iets wat wel een beetje tegenviel, het klonk erg schel en niet erg zuiver. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten.

Video kan op de HD-ready resolutie opgenomen worden met 24 frames per seconde. Het is ook mogelijk terug te schakelen naar lagere resoluties.

Nikon D90; filmoptie


Het interessantste aan de filmoptie is wellicht ook de mogelijkheid om opname te maken waarbij je gebruik maakt van de kleine scherptediepte die je bij fotocamera's doorgaans gebruikt. Hierdoor kun je zeer professionele beelden maken waarvoor je normaliter prijzige videocamera's voor nodig hebt.

Overige info
Verder is er een nieuwe lens aangekondigd; de AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6 G ED VR. Een erg fijn bereik op een DX camera en de VR (Vibration Reduction, ongeveer drie stops) is natuurlijk altijd handig. Met zijn f/3.5-5.6 is hij niet erg lichtsterk maar daardoor wel licht en niet duur.

De prestaties in het veld van de camera en de lens laten nog even op zich wachten, daarvoor is de tijd op een presentatie veel te kort.

Prijzen
De prijzen zijn misschien een beetje gek maar dat had te maken met het BTW tarief dat wel of niet van negentien naar twintig procent gaat. De Nikon D90 body moet 1.039,- euro gaan kosten en zal begin oktober te verkrijgen zijn.

Vanaf 19 september zullen de kit-versies echter al verkrijgbaar zijn. De D90 met een 18-105mm VR objectief gaat 1.289,- euro kosten, de D90 met 18-200mm VR gaat voor 1.735,- euro over de toonbank en de D90 voorzien van 16-85mm VR is voor 1.625,- euro te krijgen.

In oktober wordt er nog een vierde kit aan toegevoegd met de Nikon D90, de 18-105mm VR en de 80-300mm VR.

Conclusie
Nikon heeft met de Nikon D90 een zeer goede, vernieuwende camera op de markt gezet. De filmfunctionaliteit zal door velen als een mooie aanvulling worden gezien maar het zal ook door velen minder gewaardeerd worden. Vergeet dan niet dat je het niet hoeft te gebruiken, zonder deze functie blijft er ook een erg goede camera over.

Nikon D90


Meer informatie:
- Nikon D90 preview op Digifotopro.nl
- Nikon D90 preview op DPReview
- Nikon D90 preview op dSLR.nl
- Nikon D90 voorbeeld afbeeldingen
- Nikon D90 brochure (PDF)

Video
Digifotopro heeft de persvideo's van Nikon online geplaatst en dSLR heeft een interview met twee mensen van Nikon. Ook fotograaf Chase Jarvis maakt een video waarbij hij de Nikon D90 onder handen neemt. De video's vind je hieronder.


Nikon D90 sample video from DIGIFOTO Pro on Vimeo.




Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

22 reacties

  1. roger767
    roger767 schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 06:46  | reageer

    iets te duur als je hem vergelijkt met de Canon 50D

  2. Michel Chan
    Michel Chan schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 07:35  | reageer

    roger767: tja, Ik zou echter de D90 eerder gaan vergelijken met een andere DSLR camera met film functie..welke eigenlijk?

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:08  | reageer

    Leuke feature; die videofunctie.
    In elk geval iets origineels. Wel jammer dat er geen externe microfoon aangesloten kan worden, maar wellicht komt hier nog een oplossing voor in de toekomst. Ik ben benieuwd hoe de videofunctie in de praktijk zal bevallen en of het iets wordt dat veel fotografen zullen gebruiken..

  4. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:21  | reageer

    Het lijkt mij in elk geval een erg leuke camera, die zeker ten opzichte van de D80 een flinke stap voorwaarts is.

  5. Rick
    Profiel Rick schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:26  | reageer

    @ Michel Chan: nee zo moet je het absoluut niet zien, de filmfunctie is leuk en aardig. Het blijft vooral een fotocamera en daardoor moet je hem echt vergelijken met een andere camera om een waardeoordeel te geven

  6. JerryBig
    JerryBig schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 10:04  | reageer

    Ik ben benieuwd hoelang de kritische houding naar de filmfunctie gehoord blijft worden. Over één of twee jaar hebben waarschijnlijk alle merken het en wordt er meewarig gedaan over een nieuw type dat uitkomt dat het niet heeft (zie LiveView).
    Vooralsnog heb ik beide vernieuwingen niet nodig en mis ze dus niet, maar zoals sommige anderen met LiveView hebben ondervonden, soms ga je het zomaar ineens gebruiken en ben je blij dat je het hebt. Zelfs een D3 en een 1D bevatten opties die niet iedere pro gebruikt moet je maar denken.
    Het is een kwestie van tijd, dat voor een deel van de consumenten markt de video- en fotocamera samenvloeit. Een vriend van mij maakte altijd digitale foto's met zijn videocamera. Hij heeft er nu een D80 bij omdat de kwaliteit van de video-foto's toch wel tegenviel. Nu lijkt de trend precies andersom te gaan, terwijl de kwaliteit van de video goed, zo niet beter dan sommige bij videocamera's is.

  7. JerryBig
    JerryBig schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 10:26  | reageer

    @Rick: Ik lees niets over de GP-1 GPS module waar deze camera op voorbereid is en die bijna gelijktijdig op de markt komt. Weet je daar nog wat nieuws over te melden?

  8. Henri
    Profiel Henri schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 15:11  | reageer

    Ziet er (wederom) goed uit.
    YouTube kan alvast wat schijfruimte reserveren denk ik zo.... Kan ieder zijn gefilmd ei lekker kwijt.
    En inderdaad, die GP-1 GPS module lijkt mij erg interessant voor de "ver-van-huis" foto's.......
    Hopelijk worden de GPS mogelijkheden snel standaard op alle D-SLR's. Lijkt mij spannender dan filmen: anders had ik immers al lang een videocamera gehad.

  9. Charles
    Profiel Charles schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 16:19  | reageer

    Jammer, "voorbeeld afbeeldingen" (vierde link hierboven) willen niet goed binnenkomen.

  10. Simon
    Simon schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 16:26  | reageer

    effies ergens een gebeurd naar gebeurt wijzigen...

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 16:31  | reageer

    @Charles; Niet heel vreemd dat die pagina vandaag nogal druk bezocht wordt. knipoog
    @Simon; Aangepast..

  12. Jelte
    Jelte schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 06:14  | reageer

    @ Michel Chan; Alleen om de filmfunctie??
    Want de Canon 50D heeft meer pixels, standaard ISO 100-3200 (uitbreidbaar tot 6400&12.800), De 50D is sneller, meer pixels op het scherm enz..
    Dus wat is jouw reden om een ander merk te kiezen??

  13. Jelte
    Jelte schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 06:20  | reageer

    ^ Ik bedoelde Roger... Sorry!

  14. Pieter
    Pieter schreef op donderdag 28 augustus 2008 om 07:59  | reageer

    Ivm de filmfunctie: er is in de D90 geen AF functie voor video. Je moet zowieso manueel focussen. Vandaar dat het even duurde. vrolijk Maar die video functionaliteit zal in toekomstige modellen waarschijnlijk alleen maar verbeteren.

  15. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 30 augustus 2008 om 16:30  | reageer

    Dit is een bijzondere camera. Filmen en fotograferen was al mogelijk met compacts en met filcamera's, maar nu gaat filmen met een fotocamera doorzetten. Ander opvallend punt is dat de SD-kaart nu doorbreekt in de duurdere camera's. SanDisk heeft gisteren bekend gemaakt met een Extreme III 30MB/s SD High Capacity (SDHC) memory card (da's een mond vol om in een winkel te kopen) te komen en verwijst dan naar de Nikon 90D. En het begint er naar uit te zien dat ook de opvolger van de Canon 5D zulke kaarten nodig heeft om te kunnen filmen.

  16. Henri
    Profiel Henri schreef op zaterdag 30 augustus 2008 om 16:40  | reageer

    @EdC:
    Van het "doorbreken" van die SD-kaartjes wordt ik niet vrolijk!
    Als je geinvesteerd hebt in een aantal CF-kaarten type Extreme IV (8Gb) en een SanDisk Extreme Cardreader, Firewire 800 wordt je niet vrolijk van een nieuwe/ander "standaard".... Dit was voor mij ook een reden om de Canon G9 er niet "bij" te kopen voor onderweg: dan mag ik weer nieuwe kaartjes kopen en vrolijk kijkend langs de kassa...... Zeker voor flink uit de kluiten gewassen D-SLR's en de ook niet bepaald kleine G9 van Canon is een SD-kaartje meer bedoeld voor de kassa kennelijk dan voor de gebruiker!

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 30 augustus 2008 om 17:15  | reageer

    De Canon 50D maakt in elk geval nog wel gebruik van CF. Het zou mij best verbazen als ze hier bij een 5D opvolger voor zouden kiezen. Als ze een CF slot en een SD slot erin plaatsen mag het van mij wel. knipoog

  18. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 8 september 2008 om 09:13  | reageer

    Dit is een terugvindpost (TVP) voor mijzelf.

  19. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 8 september 2008 om 13:09  | reageer

    Maar dan moet ik wel het vakje aanvinken natuurlijk...

  20. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 8 september 2008 om 20:07  | reageer

    Op Think Camera kwam ik (zover ik weet) de eerste review van de Nikon D90 tegen. Zij zijn erg positief over deze opvolger van de Nikon D80 en achten hem beter dan de populair Nikon D200.

  21. Rick
    Profiel Rick schreef op donderdag 11 september 2008 om 14:21  | reageer

    Filmpjes gemaakt met de D90. Ik weet niet of Flickr aan resizing/compressie doet ofzo doet maar goed.

    - film 1
    - film 2
    - film 3

    Vergeet vooral niet om op het fullscreen icoontje te drukken, anders heb je er niet veel aan. Is het uploaden van filmpjes op flickr toch nog ergens handig voor!

  22. catchtheeye
    Profiel catchtheeye schreef op zondag 8 februari 2009 om 21:50  | reageer

    De fotogeschiedenis van nikon gaat al heel ver terug, als je ziet waar we van komen... Het is een pracht van een camera. En goed te bedienen. Mijn vader heeft juist een D300, deze is niet te vergelijken met de D90, veel te "pro" instellingen voor vanalles en nog wat. D90 is eigenlijk perfect, je moet met veel minder rekening houden, en hij heeft 12.3 mlj effectieve beeldpunten. Koop een D90 voor het "gebruiksgemak" met een paar goede lenzen en je kan je meten met professionele fotografen in allerlij omstandigheden.
    Mijn "voorkeur" gaat uit naar de D90 maar er is nog een andere spiegelreflex die me op het gebied van fotografie ook kan bekoren dat is de Fuji Finepix S5 PRO, Nu even (duur) geprijsd als de D90 en kan op het gebied van fotografie iets meer, en de Nikkor lenzen van Nikon zijn perfect compatiebel. Twijfels, twijfels...
    Bij een digitale spiegelreflex is het de beeldopbouw en verwerking dat de doorslag kan geven, de lenzen van nikon zijn meestal al van hoogwaardige kwaliteit.
    Mvg

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.656 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord