Rick Vermue

Preview; Nikon D90

woensdag 27 augustus 2008, 06:21 door | 28.732x gelezen | 22 reacties

De opvolger van de Nikon D80 is een feit, de geruchten zijn waar, de Nikon D90 is gelanceerd. Om maar met de deur in huis te vallen: het is inderdaad 's werelds eerste digitale spiegelreflex met filmfuntionaliteit, wat mij betreft een revolutie in deze wereld. Op de andere vlakken is het meer een evolutie van de D80 maar dit is niet meer dan logisch.

Nikon D90


De presentatie was 20 augustus in de IJ-kantine op de NSDM werf in Amsterdam Noord, dit betekende dus een week lang mijn mond houden terwijl de geruchten me om de oren vlogen op internet. Leuk om te lezen hoe sommige mensen duidelijk niet hun mond hebben kunnen houden en hoe sommige er compleet naast zitten. Als eerste de specificaties, alleen de belangrijkste zijn genoemd.

Specificaties Nikon D90
- 12,3 miljoen pixels DX-Format (23,6 x 15,8 mm sensor)
- ISO 200 tot 3200 (uitbreidbaar tot ISO 100, ISO 6400), ISO-auto
- Film-functie in HD-ready formaat (1.280 x 720 pixels)
- 11 punts Multi-CAM 1000 AF-module
- LiveView; met gezichtsherkening, normaal AF en groothoek AF stand.
- 3 inch lcd monitor met 920.000 pixels (zelfde als D300)
- Pentaprisma-SLR-zoeker met 96% dekking en ongeveer 0,94x vergroting
- Continuous High-speed: tot 4,5 beelden per seconde
- Maximaal 100 JPEGs of ongeveer 11 RAWs achter elkaar
- Active D-Lighting
- De geļntegreerde flitser is i-ttl gestuurd
- Beeldsensorreiniging
- Afmetigen: 132 x 103 x 77 mm
- Gewicht: ca. 620 gram

Veel elementen zijn overgenomen uit de D300 maar ook elementen uit de instapklasse van Nikon (de D60, D40(x)) zijn aanwezig en dat is ook precies wat Nikon voor ogen heeft met deze camera. Volwassen prestaties uit de D300 met het gemak van de camera’s uit de instapklasse.

In de inleiding is al gesproken over de evolutie ten opzichte van de D80, alle specificaties liggen in de lijn der verwachting en laten geen spectaculaire dingen zien. De focus in deze preview zal dan ook liggen op het element dat deze camera uniek maakt, het maken van filmpjes.

Nikon D90


Filmfunctionaliteit
De filmpjes kunnen worden gemaakt in drie verschillende formaten. Full HD (1920x1080p) zit hier helaas niet bij maar HD-ready (1280 x 720 pixels) is natuurlijk ook niet mis. De encodering gebeurt met MPEG2 en niet met het betere MPEG4. Een filmpje van 8 seconden levert hierdoor een bestandsgrootte op van zo'n 12,9 MB.

De container is AVI dus ongeveer elk apparaat dat met video overweg kan speelt deze bestanden af. De mogelijkheden voor het maken van filmpjes worden natuurlijk uitgebreid door het kunnen verwisselen van lenzen. Een leuk fish-eye effect? Spelen met scherptediepte? Of misschien een vogeltje dat zijn jongen aan het voeren is op grote afstand in een boom met een telelens.

Voor de presentatie was de camera aangesloten op een LCD HDTV via een HDMI kabel. Wat opviel is dat het scherpstellen niet erg snel ging maar dit is makkelijk te corrigeren door handmatig scherp te stellen. Het beeld zag er erg goed uit nadat een collega het beeld van de TV iets had aangepast. Het geluid is iets wat wel een beetje tegenviel, het klonk erg schel en niet erg zuiver. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten.

Video kan op de HD-ready resolutie opgenomen worden met 24 frames per seconde. Het is ook mogelijk terug te schakelen naar lagere resoluties.

Nikon D90; filmoptie


Het interessantste aan de filmoptie is wellicht ook de mogelijkheid om opname te maken waarbij je gebruik maakt van de kleine scherptediepte die je bij fotocamera's doorgaans gebruikt. Hierdoor kun je zeer professionele beelden maken waarvoor je normaliter prijzige videocamera's voor nodig hebt.

Overige info
Verder is er een nieuwe lens aangekondigd; de AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6 G ED VR. Een erg fijn bereik op een DX camera en de VR (Vibration Reduction, ongeveer drie stops) is natuurlijk altijd handig. Met zijn f/3.5-5.6 is hij niet erg lichtsterk maar daardoor wel licht en niet duur.

De prestaties in het veld van de camera en de lens laten nog even op zich wachten, daarvoor is de tijd op een presentatie veel te kort.

Prijzen
De prijzen zijn misschien een beetje gek maar dat had te maken met het BTW tarief dat wel of niet van negentien naar twintig procent gaat. De Nikon D90 body moet 1.039,- euro gaan kosten en zal begin oktober te verkrijgen zijn.

Vanaf 19 september zullen de kit-versies echter al verkrijgbaar zijn. De D90 met een 18-105mm VR objectief gaat 1.289,- euro kosten, de D90 met 18-200mm VR gaat voor 1.735,- euro over de toonbank en de D90 voorzien van 16-85mm VR is voor 1.625,- euro te krijgen.

In oktober wordt er nog een vierde kit aan toegevoegd met de Nikon D90, de 18-105mm VR en de 80-300mm VR.

Conclusie
Nikon heeft met de Nikon D90 een zeer goede, vernieuwende camera op de markt gezet. De filmfunctionaliteit zal door velen als een mooie aanvulling worden gezien maar het zal ook door velen minder gewaardeerd worden. Vergeet dan niet dat je het niet hoeft te gebruiken, zonder deze functie blijft er ook een erg goede camera over.

Nikon D90


Meer informatie:
- Nikon D90 preview op Digifotopro.nl
- Nikon D90 preview op DPReview
- Nikon D90 preview op dSLR.nl
- Nikon D90 voorbeeld afbeeldingen
- Nikon D90 brochure (PDF)

Video
Digifotopro heeft de persvideo's van Nikon online geplaatst en dSLR heeft een interview met twee mensen van Nikon. Ook fotograaf Chase Jarvis maakt een video waarbij hij de Nikon D90 onder handen neemt. De video's vind je hieronder.


Nikon D90 sample video from DIGIFOTO Pro on Vimeo.
Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

22 reacties

 1. roger767
  roger767 schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 06:46

  iets te duur als je hem vergelijkt met de Canon 50D

 2. Michel Chan
  Michel Chan schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 07:35

  roger767: tja, Ik zou echter de D90 eerder gaan vergelijken met een andere DSLR camera met film functie..welke eigenlijk?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:08

  Leuke feature; die videofunctie.
  In elk geval iets origineels. Wel jammer dat er geen externe microfoon aangesloten kan worden, maar wellicht komt hier nog een oplossing voor in de toekomst. Ik ben benieuwd hoe de videofunctie in de praktijk zal bevallen en of het iets wordt dat veel fotografen zullen gebruiken..

 4. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 27 augustus 2008 om 08:21

  Het lijkt mij in elk geval een erg leuke camera, die zeker ten opzichte van de D80 een flinke stap voorwaarts is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord