Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview; Olympus E-30

zondag 9 november 2008, 23:57 door | 10.574x gelezen | 4 reacties

Tijdens de Zoom Experience was de nieuwe Olympus E-30 vanachter glas te bewonderen, maar gisterenavond na vijven werd de camera uit de vitrine gehaald zodat we een eerste indruk van deze nieuwe 12,3 megapixel digitale spiegelreflex konden krijgen. Dit alles onder het genot van een hapje, een drankje en de beats van een DJ.

Olympus E-30


In de hand
Mijn eerste indruk van de nieuwe Olympus camera is erg positief. De camera ligt lekker in de hand; een stevige solide body met de juiste dikte en gemaakt van robuste materialen. Wat opvalt aan de achterkant is de hoeveelheid aan knopjes.

Het uitklapbare scherm is een uitkomst bij het gebruik van live-view. Het schermpje is in bijna alle richtingen te draaien en kan zo probleemloos gebruikt worden om bijvoorbeeld boven een groep mensen uit te schieten of juist laag bij de grond een opname te maken zonder dat je gelijk in de modder hoeft te duiken.

En dergelijk uitklapbaar scherm maakt live-view praktisch bruikbaar en dit is zeker iets dat de grote cameramerken, Nikon en Canon, ook toe zouden moeten voegen aan hun modellen. Nadeel van het uitklapbare scherm is dat het in deze vorm wel wat extra ruimte in neemt ten koste van de grote van het schermpje.

Overigens is het scherm ook in te klappen met het beeldscherm richting de body. Op deze wijze kun je het beeldscherm beschermen tegen eventuele beschadiging tijdens transport. Kan handig zijn als je daar erg bang voor bent. Persoonlijk zou ik het beeldscherm liever altijd direct beschikbaar hebben (waarvoor je natuurlijk ook kunt kiezen bij deze camera).

De optische zoeker heeft een aardig formaat (98%, 1,02x). Hij is een fractie kleiner dan de zoeker van de Olympus E-3 (100%, 1,15x), maar groter dan die op de Olympus E-520 (95%, 0,92x).

Effecten
Vanuit de camera kun je een flink aantal 'bewerkingen' uitvoeren. Olympus biedt bewerkingen zoals softfocus en omzettingen naar zwart-wit. Het nut van dergelijke functies zie ik voor een professionele fotograaf amper in; die zal graag de volledige controle houden over dergelijk bewerkingen. Los daarvan zijn de geboden effecten wel best aardig uitgevoerd en kunnen dan ook handig zijn voor een snelle omzetting of de minder begaafde Photoshoppers.

Vera met de Olympus E-30
Model Vera met de Olympus E-30


De Olympus E-30 wordt gepositioneerd tussen de Olympus E-3 en de 520 in. Zeker wat betreft de techniek zijn er veel overeenkomsten met de duurder E-3. Deze body biedt dan ook een aardig alternatief voor mensen die aanschaf van een E-3 overwegen. De prijs van de nieuwe body zou 1.299,- euro worden. De camera wordt half januari 2009 in de winkels verwacht.

Specificaties
- 12,3 megapixel four-thirds Live-MOS sensor (2.0x cropfactor)
- Beeldstabilisatie
- TruePic III+ beeldprocessor
- Live-view met Contrast-autofocus
- 5 foto's per seconde
- Kantelbare 2,7 inch display
- 100 - 3200 ISO
- Maximale sluitertijd van 1/8000 seconde
- 11 punts autofocus systeem
- Ondersteuning draadloos flitsen
- Antistofsysteem
- Optische zoeker geeft 98% van het beeld weer (1.02x vergroting)
- Compact Flash (CF) en xD geheugenkaarten

In onderstaande video is de korte introductie te zien en een impressie van de avond. De camera krijgt daarbij wat minder aandacht dan wellicht de bedoeling was. Ook ik ben in de drukte vergeten een aantal dingen op de camera uit te proberen waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar was..


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 10 november 2008 om 10:55  | reageer

  Ziet er goed uit en dat uitklapbare LCD zou elke DSLR moeten hebben...
  Wat mij alleen verbaast is dat Olympus met een piepkleine "Four Thirds" sensor werkt en dat dit toch nog grote camera's oplevert. Waarom niet een grotere sensor dan? In alle tests lees ik dat ruis toch de achilleshiel van Olympus is.

 2. ronmoesfotograaf
  ronmoesfotograaf schreef op woensdag 12 november 2008 om 12:19  | reageer

  Draai het verhaal eens om, kijk eerst eens naar waarvoor je hem gaat gebruiken, heb ik meer nodig? Zelf druk ik A1 formaat prints op een Epson 7880 van de Olympus E3 en heb een enorme reserve in kwaliteit.

  Bedenk eens hoeveel pixels een kranten of internet beeld nodig heeft. Over het algemeen gooit men al die dure pixels gewoon weg. Daarnaast doen de Olympus objectieven je versteld staan en zelfs met mijn oude E1 (5 miljoen pix) is de kwaliteit nog indrukwekkend en goed voor redactionele fotografie.

  Een grotere sensor heeft zo ook zijn (dure) nadelen niet alleen bij de aanschaf van de camera, maar alle hardware er omheen ( steeds krachtigere computers en meer opslagruimte) . Mailen van een volledig bestand wordt onmogelijk en ga zo maar door. Houdt jezelf dus niet voor de gek.

  Een grotere sensor heeft ook te maken met de beeldcirkel van de objectieven, de lineaire uittrede is daarbij van groot belang.

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 12 november 2008 om 12:35  | reageer

  @ronmoesfotograaf;
  Ik heb met geen woord gerept over het aantal pixels. Ik heb het alleen over het ruisniveau.

  Ik wil graag zonder flitser werken bij weinig licht bijvoorbeeld.....
  Wat ik ook bedoel te zeggen: Olympus is met een systeem vanaf "scratch" begonnen, waarom dan niet veel compacter als de basis een klein objectief is met een kleine diameter en een zeer kleine sensor? De huidige lijn is niet of nauwelijks kleiner dan de concurrentie, zeker niet als je naar de E3 kijkt.

  Dat Olympus objectieven prima zijn en mooi tekenen weet ik uit eigen ervaring. Dat Olympus mechanisch zeer kwetsbaar is en vaak stuk gaat weet ik helaas ook uit eigen ervaring. zowel mijn eigen apparatuur (zelf meerdere spiegelreflexen van Olympus gehad) als defecte apparatuur die mijn klanten inleverde.....

 4. ronmoesfotograaf
  Profiel ronmoesfotograaf schreef op woensdag 12 november 2008 om 12:57  | reageer

  Mijn Olympussen zijn nog nooit stuk gegaan en ik ben er niet echt zuinig op. Zowat elke zaterdag gaan er 500 opnamen (studio) door heen, de rest van de week is dat wat minder. Bestaand licht fotografie bij huwelijken doe ik ik sinds jaar en dag en ook hier zijn de resultaten gewoon goed afdrukken via Fifocolor Lelystad.

  De body van de E3 is niet zoveel kleiner dan de concurrentie maar de objectieven daarin tegen wel en dat scheelt de helft en vooral de tele's en dat ik graag wat gewicht in handen heb mag duidelijk zijn.

  Op een dag komt er een fotojournalist met de D3 en een groothoek even een kranten foto van me maken omdat ik met de E1 de Bruidsfoto Award 2008 had gewonnen.(Ook bestaand licht foto 800 iso) Het resultaat een vignetTERING van heb ik jouw daar alle hoeken onscherp en veel donkerder en die D3 was ook al 2x ter reparatie aangeboden geweest.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord