Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Rapid R-Strap; alternatieve draagriem voor je camera

maandag 27 oktober 2008, 19:49 door | 41.766x gelezen | 38 reacties

Ik heb een hekel aan de standaard draagriem die bij de camera wordt geleverd. Zo, dat is eruit. Hoewel ik om me heen veel fotografen netjes hun draagriem zie gebruiken doe ik het al jaren zonder. Mijn camera houd ik in mijn hand of hij zit in mijn fototas. Ik erger me altijd aan de riem; hij zit altijd in de weg wanneer ik een foto wil maken.

Er is n moment dat ik wel een draagriem gebruik; tijdens het fotografen van een huwelijk. Ik heb dan namelijk altijd twee bodies bij me. Eentje vertrouwd in mijn hand en de andere om mijn nek. Ook dan ben ik er niet blij mee; wanneer ik door de knien ga voor een foto hangt het objectief namelijk vaak op de grond. Ik moet dus altijd voorzichtig gaan zitten.

Een tijdje terug zag ik echter een artikeltje op het weblog van Scott Kelby waar hij de Rapid R-strap van Blackrapid bespreekt. Scott kan dat altijd mooi en enthousiast beschrijven en ik besloot 'm gewoon eens te gaan proberen. Het leek me wel wat voor tijdens een trouwshoot.

Bijzonder aan deze draagriem is dat ie niet aan de bovenkant van je camera vast zit, maar dat je 'm vastzet in de statiefplug onderop je camera. De draagriem zelf loopt schuin over je lichaam van schouder naar je zij. De camera hangt dus ondersteboven aan de zijkant tegen je lichaam.

Dit blijkt een ideale positie te zijn, want in n simpele en soepele beweging trek je de camera van je zij en plaats je 'm voor je oog. Na het nemen van een foto laat je de camera eenvoudig weer op zijn rustpositie zakken. Het gewicht van je camera en lens rust ook niet op je nek, maar op je schouder.

Afgelopen vrijdag kwam ie binnen en dus kon ik hem tijdens het weekend mooi een dagje uitproberen tijdens het bezoek aan Landschaftpark Duisburg-Nord. En ik ben overtuigd. De Rapid R-strap is een perfecte oplossing als draagriem. Tijdens het lopen heb je absoluut geen last van je camera en hij is in n beweging direct schietklaar.

Ik heb de draagriem van Blackrapid besteld voor de huwelijken die ik af en toe schiet, maar ik weet nu zeker dat ik hem vaker ga gebruiken. In plaats van een tasje op je schouder om je camera te vervoeren (met alle rompslomp van dien) ga ik vanaf nu gewoon met alleen mijn camera en de 24-70 lens op stap. Gemakkelijker dan een tasje en je hebt er nog minder hinder van ook..

In onderstaande video van Blackrapid wordt de draagriem gedemonstreerd.Overigens ben ik gegaan voor de RS-1; de standaard versie zonder extra vakjes. Vooral om het klein te houden. Aangezien ik 'm nu ook als vervanging van mijn (kleine) tas wil gaan inzetten was de uitgebreidere draagriem met opbergruimte waarschijnlijk handiger geweest.

Is er nu niks negatiefs over deze draagriem te zeggen? Natuurlijk wel. De plug die je in het schroefdraad voor je statief draait is bol en steekt best ver uit. Je camera kan op deze manier niet meer normaal neergezet worden op de onderkant; je moet de camera op zijn zij leggen. Even wennen.

Overigens kun je de camera wel eenvoudig loshaken van de riem. Je kunt de haak ook aan de plug van je statief bevestigen. Bij de statiefkoppen van Manfrotto kun je vaak de camera loskoppelen van de statiefkop. Onder dit loskoppelende gedeelte kun je ook de haak van de draagriem bevestigen.

De draagriem kost 44,- dollar en is te bestellen op de website van Blackrapid. Ik had mijn bestelling met ongeveer een week in huis. Transportkosten zijn iets van 7 dollar. Al met al nog een aardige prijs voor een riem, maar wat mij betreft de aanschaf meer dan waard!

Blackrapid R-Strap RS1

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

38 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 27 oktober 2008 om 20:29  | reageer

  Werkt dit ook met 2 bodies? Tijdens bruiloften loop ik vaak met een draarriem over elke schouder. Het ziet er wel erg handig uit...

 2. roger767
  roger767 schreef op maandag 27 oktober 2008 om 20:43  | reageer

  @ reinoud: ik denk het niet, ik denk dat als je 1 over de linker schouder doet en de ander over de rechter, dat die straps elkaar kruisen, en dat je de camera niet goed omhoog krijgt.
  Lijkt me een leuke strap, alleen niet echt handig als je een dikke jas aan hebt in de winter buiten. Dan zou ik hem gewoon weer om me nek doen.

 3. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op maandag 27 oktober 2008 om 21:25  | reageer

  Nuttige tip, lijkt mij een ideale manier van transport. Om te voorkomen dat je de body niet meer "gewoon" neer kan zetten zou je er voor kunnen kiezen om een "ring" door een van de bevestigingspunten van de camera te halen en hier de R-trap aan bevestigen. De camera hangt dan niet op zijn kop maar op zijn zij. Ik ga hem ook maar bestellen denk ik.

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op maandag 27 oktober 2008 om 21:33  | reageer

  Ik had de titel van Kelby's artikel al gezien, maar nog niet gelezen. Ziet er interessant uit deze strap.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 27 oktober 2008 om 22:13  | reageer

  @Reinoud; Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar. Ik heb ook zo het idee dat dit niet zo goed gaat werken.

  @Roger767; Dikke winterjas is geen probleem. Wat denk je dat ik afgelopen zaterdag droeg?
  De riem is gewoon te verstellen in lengte. Ik had er in mijn winterjas geen moeite mee.

  @Greenfield; Ik denk dat je wel (een deel van) het voordeel van het handige systeem kwijt raakt op het moment dat je de riem vast maakt aan (een van) de bevestigingspunten bovenop de camera.

 6. Ron
  Ron schreef op maandag 27 oktober 2008 om 23:19  | reageer

  Grappige site, maar die Elja Trum moet wel eens iets aan z'n spelling doen! Wordt gelevert met een T. Foei!! En dan een paar regels verder: 'houdt ik mijn hand' weer een T waar die toch echt niet hoort. En dat gaat nou al maanden zo, Elja.

 7. Ron
  Ron schreef op maandag 27 oktober 2008 om 23:24  | reageer

  En dat filmpje over die R-strap is niet echt handig opgenomen. Tjonge jonge, een zwarte draagriem demonstreren op een zwarte trui. Lekker duidelijk! Dom, dom, dom.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 27 oktober 2008 om 23:29  | reageer

  @Ron; Spelfouten kun je het beste per e-mail doorsturen. Ik ben nooit te beroerd ze te corrigeren. Het is inderdaad niet mijn sterkste kant. Maar zeiken is naturlijk wel altijd lekker makkelijk..

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 01:27  | reageer

  Inderdaad, wat een zeikerd is die Ron zeg...

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 06:20  | reageer

  Ongeveer 80% van mijn shots zijn verticaal. Da's een van de redenen waarom ik niet zonder battery grip kan. Ik vraag me af of het bevestigingselement van de strap dan niet constant in de weg zit wanneer ik met m'n hand de battery grip omklem. Heeft iemand daar ervaring mee? Gr. Tonv

 11. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 06:33  | reageer

  Lijkt me een handig systeem, maar ik vindt 44 dollar wel behoorlijk aan de prijs voor 'n riempje met schroefdraad-bevestiging.
  Maar, even een inhoudelijke vraag: als je je statief wilt bevestigen, dan moet je dit er dus weer afhalen ? Mmmmm..

 12. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 07:57  | reageer

  Marcel: nee. In het filmpje laten ze zien dat je hem ook aan bijvoorbeeld een quickrelease van Manfrotto kunt vastmaken

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 08:16  | reageer

  @Tonv; Goed punt. Inderdaad had ik ook last van de plug bij het gebruik van de grip in de portretstand. Dat had ik nog willen noemen in mijn verhaal, maar was ik vergeten.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 11:09  | reageer

  Elja; Na het R-Strap videootje meerdere malen te hebben bekeken lijkt me het manfrotto bevestigingselement een oplossing voor de 'portretstand-georienteerde fotografen. De ring ligt redelijk diep in dit element en zal daardoor niet zoveel hinder opleveren als het behoorlijk uitstekend 'Fasten-R' element wanneer je de grip omklemt. Maar goed, de praktijk moet dat uitwijzen en je dient natuurlijk over een Manfrotto balhoofd te beschikken...

 15. Evert
  Evert schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 14:50  | reageer

  Leuk artikel Elja! Ik doe regelmatig trouwreportages en ben inderdaad altijd in voor dit soort oplossingen, dus ik heb er 1 besteld. De verzendkosten overigens zijn momenteel 12 dollar.

 16. Glenn
  Glenn schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 15:32  | reageer

  Lijkt me wel handig, alleen vraag ik me af of het wel "gezond" is dat je body daar de hele tijd ondersteboven hangt te bengelen...
  Offtopic: ik zie op de foto dat er soort van tape is geplakt onderaan de body, waarvoor is dat ?

 17. jl
  jl schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 18:01  | reageer

  ^ Dat vraag ik mij ook af... Waar is die tape voor?

 18. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 18:07  | reageer

  wat zou er ongezond zijn aan het op zijn kop hangen? In de meeste fototassen en koffers zit de camera ook niet rechtop tijdens transport... En om je nek hangt je body met een telelens ook voorover

 19. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 18:08  | reageer

  Ik had even een mailtje gestuurd met de vraag hoe het werkt met twee bodies en ik kreeg vandaag antwoord:

  Thanks for getting in touch.
  Many people opt to use two of the RS1s (one on each shoulder) when working with two camera bodies. The two straps do not interfere with each other.

  Ik ben benieuwd.

 20. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 19:04  | reageer

  @Glenn; Geen flauw idee; die foto komt van de website van Blackrapid. vrolijk
  Het lijkt me overigens niet dat op de kop hangen een probleem is.

  @Reinoud; Goed om te weten. Ik overweeg ook wel een tweede strap in de toekomst.

 21. MvB
  MvB schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 21:43  | reageer

  Jammer dat de dollar de laatste tijd zo in waarde is gestegen

 22. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 29 oktober 2008 om 22:38  | reageer

  Dat ziet er leuk uit, lijkt mij ook handig!

 23. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 30 oktober 2008 om 23:04  | reageer

  Die vakjes lijken me handig, extra accu, extra geheugenkaart, maar vind het erg prijzig!

 24. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 1 november 2008 om 23:30  | reageer

  Ik houd het bij de gewone neck-strap: tijdens de trip door de States, in New York, heeft een hispanic knaapje mijn camera (D300) uit de hand geslagen (Overigens: deze man liep achter mij langs terwijl ik aan het kadreren was voor het Appollo gebouw in Harlem).
  Blij dat ie toch om mijn nek hing met de neckstrap.... en witjes van de ervaring: gelukkig alleen schrik en geen materiele schade....

 25. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 1 november 2008 om 23:34  | reageer

  @Niels; Bij deze strap zou ie dan even goed niet gevallen zijn.

 26. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 1 november 2008 om 23:53  | reageer

  Er zijn er inmiddels twee naar mij onderweg. Ik zal laten weten hoe dat bevalt met twee bodies

 27. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 6 november 2008 om 00:20  | reageer

  Vandaag zijn ze binnengekomen. Op het eerste gezicht lijkt het prima te gaan met twee bodies. De onderste schuift precies tot aan de plek waar ze elkaar kruisen. Binnenkort eens in de praktijk proberen.
  De clip op de onderkant van de body heeft wel als nadeel dat je toestel niet in de tas of koffer past, maar dan zet ik er wel een Manfrotto snelkoppeling op, zoals in het filmpje

 28. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 6 november 2008 om 00:31  | reageer

  @Reinoud; Klinkt goed.
  Laat weten hoe het verder bevalt; wellicht schaf ik ook nog eens een tweede aan. Overigens past mijn body ondanks de hoge koppeling nog steeds in mijn tas, maar mijn body is niet te groot en mijn tas niet te klein. knipoog

 29. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 14 april 2009 om 16:40  | reageer

  Ze hebben nu zelf een dingetje bedacht om twee rapidstraps te koppelen. Ziet er wel handig uit. Niet moeilijk om zelf te fixen, maar ik gun ze het geld wel om nog meer slimme dingen te bedenken. Ik ben prima tevreden met mijn Rapidstraps (al heb ik helaas niet de zwarte ontvangen maar de camouflageprint, en wel die telefoonhouder eraf gesloopt).

 30. brava
  Profiel brava schreef op woensdag 22 april 2009 om 18:42  | reageer

  Inderdaad tuigje voor double shooters ziet er niet uit maar als het werkt als de enkele straps weer een goed idee. Trouwens wat mij nogal hinderde was de aansluiting op de camerabody ik vind dat nogal een lelijk,onhandige en weinig doordachte knobbel onder je camera. Je zet hem niet even neer en opebergen wordt ook lastiger. Een b.v. Manfrotto snelkoppelingsplaatje werkt ook maar ik vertrouw die schroef met D ring niet zo, die is er immers niet voor gemaakt om d'r een paar kilo aan te hangen. Sinds vorige week ofzo hebben ze bij Black rapid een RVS schroef met rubberlaag als bodyaansluiting en extra sterke D ring en in de verkoop, heb ik dus direct besteld even zien of dat dat is wat er nog mankeerde aan de Black Rapid strap.

 31. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 22 april 2009 om 18:59  | reageer

  Oh ik gebruik ook de Manfrotto koppelplaatjes. Die doen het prima

 32. brava
  Profiel brava schreef op donderdag 23 april 2009 om 09:38  | reageer

  Ik ook maar die schroef met D ring is natuurlijk slechts gemaakt/ontworpen om het plaatje op de body te schroeven niet meer en niet minder. De vraag is hoever steekt die D ring in die schroef als dat heel kort is of het gebruikte staal is relatief zacht kun je de boel verbuigen en heb je kans op ongelukken. Ik weet niet of dat andere merken zoals b.v. Giottos een sterkere aansluiting hebben. De nieuwe RVS schroef met D ring is ervoor ontworpen/gemaakt en klinkt logischer. Aleen wel weer lastig als je afwisselend op statief wilt werken.

 33. brava
  Profiel brava schreef op zaterdag 25 april 2009 om 09:35  | reageer

  Onderstaande Rvs FR-2 gisteren binnen gekregen. Ziet en voelt veel steviger aan dan hetgeen ik nu over het algemeen gebruik (manfrotto plaatje)daarnaast veel minder volume onder de camera en majkkelijker te kantelen naar portret stand. Aanrader.


  FastenR-2
  The new FastenR-2 (FR-2), like the original FastenR-1, is the point of contact between your camera and your R-Strap. The FR-2 is our simple answer to a lower profile, and more secure FastenR. It’s machined from a solid stock of 304 stainless steel, and has an integral D-Ring for coupling to the R-Strap’s ConnectR. The new FR-2 uses a high-grade rubber compression washer to ensure a snug, positive connection with your camera. Switching to the FR-2 offers you more comfort when shooting in portrait, and a sense of security knowing your camera is fastened tight to your R-Strap. Some say it even looks better... All good things.

  FastenR-2 - $12.00

 34. devendra
  Profiel devendra schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 14:39  | reageer

  @Reinoud..
  RS-Strap: De R-Strap maar dan aan twee zijden. Neem twee camera's moeiteloos met u mee!
  De R(S)-Strap van BlackRapid is de meest innovatieve camera riemen die tot nu toe op de markt zijn verschenen. Dit nieuwe product beschermt u en uw camera tegen "het laten vallen" van de camera. Daarnaast zijn het gebruiksgemak en de snelle toegangelijkheid enorme pluspunten van de R(S)-Strap.

  En in NL te verkrijgen..

 35. Lucien
  Profiel Lucien schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 20:43  | reageer

  Maak je eigen r-strap

 36. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 23:29  | reageer

  Hmmm zo'n touwtje over je schouder lijkt me een stuk minder comfortabel als ik de hele dag een D700 body met een 70-200 op mijn zij heb hangen... "knipoog

 37. YoveFotografie
  Profiel  YoveFotografie schreef op maandag 30 januari 2012 om 23:43  | reageer

  Voordat ik over ging naar de Black Rapid had ik gewerkt met de originele neckstraps van Canon, Optech Dual Harness, beiden waren niet ideaal om mee te werken. Vooral de laatste had telkens een vanglus, wanneer je in positie stond te fotograferen en dan weer verder wilde lopen bleef ik wel eens haken aan een dranghek, poort met spijlpunten. Met de Black Rapid heb je dit helemaal niet.

  De Rapid RS-DR1 werkt fantastisch zowel met de batterygrip op de camera als zonder. De rechterzijde van de RS-DR1 werkt ook als enkelvoudige riem met een verlengstuk de Rapid Mod Bert en de Brad voor de bevestiging onder de linker oksel. Zodat ook daadwerkelijk de riem goed stabiel over de ene schouder blijft zitten. Voor mij is echt dé oplossing. De camera is altijd veilig bij je of je moet als fotograaf vallen over obstakels, dan heb je een probleem met het "redden" van twee camera's. Het is een dure investering maar het gebruiksgemak vergeet snel de dure aanschafprijs.

 38. JohnnieS
  Profiel JohnnieS schreef op dinsdag 31 januari 2012 om 17:59  | reageer

  Maak je eigen R-Strap is een goed idee.
  Maar ik gebruik al jaren de BlackRapid R-7 en ben er zeer revreden over.
  alleen bij gebruik in de Camera body heb ik de kriebels,schroef hem liever in het voetje van de Lens,daar heb ik het meeste vertrouwen in.
  Maar voor de rest beslist een aanrader,en je kunt hem steeds verder uitbreiden met nog meer accessories

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord