Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: Damien Lovegrove - Photographing couples

dinsdag 8 januari 2013, 23:55 door | 7.429x gelezen | 2 reacties

De nieuwste trainingsvideo van de Britse fotograaf Damien Lovegrove, 'Photographing Couples', is gericht op het fotograferen van (verliefde) stelletjes. Een genre dat ook in ons land steeds meer gepropageerd wordt. Wie zich er ook in wil bekwamen, vindt in Damien een prima leermeester.

Vrouwen en stellen


In zijn vorige trainingsvideo 'Simply Boudoir' die afgelopen zomer verscheen, stelde Damien de vrouw centraal. Nu zijn de stelletjes aan de beurt. En in Photographing Couples gaat hij weer op zijn vertrouwde manier te werk: in 24 setups laat hij zichzelf in real time filmen, terwijl hij op pad is met twee stellen die hij in allerlei situaties fotografeert.

Photographing couples video 20

Ervaren modellen


Mijn belangrijkste kritiekpunt op zijn boudoir-video was, dat Damien vooral met professionele of toch in ieder geval ervaren modellen werkt, die hij nauwelijks hoeft te sturen of regisseren. De focus lag daarbij toch weer wat meer op techniek en licht.

Ervaren modellen zijn er ook in 'Photographing Couples', zeker bij één van de twee stellen. Maar de techniek is iets minder prominent aanwezig. Zo fotografeert Damien vooral met veel natuurlijk (tegen)licht, zonder flitsopstellingen. Daarnaast geeft hij, méér dan in de vorige video, nu óók tal van tips over het aansturen van stellen.

Sfeer creëren


Daarbij is het volgens Damien belangrijk om 'momenten' te laten gebeuren en te registreren, niet tevéél willen regisseren. Maar zijn belangrijkste tip is toch vooral om een goede sfeer te creëren. "Happy hapy, niet stressen en met techniek bezig zijn. Vrolijkheid uitstralen, dat krijg je dan ook terug|, aldus Damien.

Een andere goede tip die daarop aansluit is om, waar mogelijk, na het focussen, niet door de zoeker te blijven kijken. “Je onderwerp is in focus, je compositie klopt: dan kom je dus achter je camera uit om contact te houden.”

Photographing couples video 03

Truukje


Een 'truukje' wat de eerste keer wat flauw oogt, voert Damien toch regelmatig op. Als hij een portret van één van de twee wil maken, laat hij de partner naast hem staan. Het oogt wat flauw, maar het werkt echt: minder ervaren modellen laten dan een heel andere, spontanere blik zien dan wanneer je die probeert te regisseren. "De partner is 'niet in the picture', maar het oogcontact brengt wel wat extra's", legt Damien uit.

Houding


Niet elke geportretteerde zal zich snel op zijn gemak voelen voor de camera. De truuk met het oogcontact zal daarbij helpen, maar een ontspannen lichaamshouding doet dat ook. Iemand die rechtop staat, zal snel wat ongemakkelijks hebben. De oplossing: laat je model ergens tegenaan leunen!

Photographing couples video 01

Locatie


Een andere goede tip, die ook nuttig is wanneer je géén stellen fotografeert, gaat over locaties. Veel fotografen denken te groot en te ruim. Damien laat zien dat een stuk muur van slechts een meter breed al genoeg is. Op een ander moment schiet hij in een trappenhuis al drie tot vier totaal verschillende setups.

Het mooiste voorbeeld is scene 11, waarbij drie meter achter model Joanna een dame staat te telefoneren. Dankzij de close up en het gebruik van onscherpte in een bladerdek, ontstaat er toch een prima beeld. Ook regenachtig weer hoeft daarbij geen probleem te zijn. Het gaat nog steeds om de sfeer, aldus Damien, die zijn modellen laat dansen onder een grote transparante paraplu.

Photographing couples video 17

Conclusie


Al met al is 'Photographing Couples' wederom een prima document met bruikbare tips, waarbij de focus dit keer (ook wel, maar) iets minder op techniek ligt, maar meer op interactie met modellen. Voor fotografen, die daarvoor handreikingen zoeken, is dit zeker een aanrader.

'Photographing Couples' van Damien Lovegrove is online te bestellen (40 pond). De video is niet op dvd beschikbaar, maar alleen als download in de webshop.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 9 januari 2013 om 11:31  | reageer

    Zijn foto's zijn sowieso prima. Ziet er interessant en leerzaam uit, wellicht ook maar eens zo'n videootje van 'm gaan bekijken..

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 9 januari 2013 om 11:59  | reageer

    Ik volg 'm al wat langer en in feite doet hij in al zijn video's hetzelfde: realtime laten zien hoe hij werkt, niet meer en niet minder. Maar ik vind ze juist daardoor erg nuttig!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord