Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: Hollywood portraits - Damien Lovegrove

donderdag 12 september 2013, 20:19 door | 7.604x gelezen | 2 reacties

Hollywood Portraits Remastered is de nieuwste trainingsvideo van Damien Lovegrove. Dit keer kiest de Britse fotograaf voor de stijl van de Hollywoodfilms uit de jaren vijftig, waarbij hij op zijn vertrouwde manier zijn manier van werken laat zien.

Wat je je kunt afvragen is wat de definitie is van 'Hollywood lighting'. Eén heel klassieke vorm van Hollywood-verlichting is butterfly-lighting, vaak gebruikt voor portretten van (vrouwelijke) Hollywoodsterren. Maar ook de klassieke driepuntsverlichting (hoofdlicht, invullicht en haarlicht/rimlight) is veel gebruikt in de filmstudio's van Hollywood: wie films uit de jaren '50 met - bijvoorbeeld - Marilyn Monroe bekijkt, ziet vaak alle componenten ervan terug.

Contrast en hard licht


De butterfly zien we niet terug in de nieuwste video van Damien Lovegrove. Hij kiest in Hollywood Portraits Remastered voor de sfeer uit Hollywoodfilms van de jaren '30 en '40. Styling, kleding, locatie en - uiteraard - vooral de verlichting die hij laat zien doen denken aan zwart-witfilms uit die tijd, zoals Casablanca. Veel zwart-wit dus, met relatief hard licht en veel contrast. De bijbehorende clichés, compleet met gangster-pistool, schuwt hij ook niet.

Hollywood Portraits 14

Licht


In de klassieke speelfilms werden filmspots gebruikt, die voorzien zijn van fresnel-lenzen. Daarmee is te regelen in welke mate je het licht wilt bundelen. Bij theaterverlichting zijn ze gemeengoed. Naast een paar setups waar Damien het natuurlijk aanwezige daglicht gebruikt, al dan niet aangevuld met reflectieschermen, maakt hij gebruik van continulicht. Weliswaar zonder fresnel, maar wel voorzien van een attribuut dat essentieel is voor dit soort scenes: barndoors.

Deze kleppensets zijn ideaal om exact af te passen hoe wijd je lichtbundel mag vallen. Het continue licht helpt dan natuurlijk wel: ook bij een (reportage)flitser zonder instellicht kunnen kleppen hun werk doen, het inregelen wordt wel een stuk praktischer als je ziet wat je doet.

Sfeer opbouwen


De filmische sfeer weet Damien overigens goed uit te bouwen met behulp van een ander belangrijk attribuut dat hij veel gebruikt, een zogenoemde scatter-gel: een folie die deels transparant is en deels voorzien van min of meer willekeurige zwarte vlekken. Het resultaat daarvan is een mooie verdeling van het licht, met lichtere en donkere 'vlekken', wat mooi past bij de sfeer: alsof kroonluchters de ruimte verlichten.

Hollywood Portraits 15

De gels zijn verkrijgbaar in de webshop van Damien, maar met wat creativiteit maak je zoiets zelf natuurlijk ook. Uiteraard maakt Damien verder ook weer gebruik van wat er op de (overigens erg goed gecaste) locatie 'Pipewell Hall' al aanwezig is: licht via spiegels, kroonluchters, raamlicht of zelf meegebrachte jaloezieën.

Workshop


De opzet van de video is niet anders dan bij de vorige: Damien is aan het werk en wordt al pratend gefilmd terwijl hij bezig is. Tussen de bedrijven door legt hij al doende weer veel uit en geeft hij allerlei tips en tricks. Het werkt in ieder geval wel en is misschien wel de methode die het dichtst het gevoel van een échte workshop benadert. Workshops geeft Damien overigens ook, maar daarvoor zul je in de buidel moeten tasten én op reis moeten - en dus zijn de video's toch wel een alternatief.

Inhoudelijk zijn de verschillende scènes die Damien laat zien heel divers. Van buitenshoots met natuurlijk licht of slim gebruik van reflectieschermen tot binnenlocaties, waar het aantal lampen varieert van één tot zelfs zeven.

Bekijk de 15 minuten durende trailer van de video:


Conclusie


Het is verhelderend om bij dit soort shoots eens niet in de weer te gaan met softbox en flitsers. Automatisch zou je voor het veilige zachte licht kiezen, maar Damien laat zien dat dat zeker niet altijd nodig is. Zacht licht is flatterend en veilig, maar mits goed geplaatst kunnen hardere schaduwen een heel mooie sfeer geven, terwijl ze de huidstructuur bij (vrouwelijke) modellen toch intact laten. Mij heeft de video in ieder geval geïnspireerd om bij modelshoots weer eens van het geijkte pad met de softbox of paraplu af te stappen.

De training video 'Hollywood Portraits Remastered' van Damien Lovegrove is hier als download verkrijgbaar. De 106 minuten durende video kost nu 49,50 Britse ponden. Dat is niet goedkoop, maar als je je wilt verdiepen in deze manier van verlichten is het inhoudelijk wel een aanrader wat mij betreft.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 september 2013 om 20:38  | reageer

  Ziet er zeker interessant uit! Al kan ik me voorstellen dat je wel een beetje misselijk kunt worden van al die vanuit de hand geschoten video met regelmatig onscherp beeld. knipoog

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 13 september 2013 om 08:52  | reageer

  Ik zie nu ook dat in de trailer het geluid niet helemaal synchroon loopt.

  Het misselijke valt (bij mij in ieder geval knipoog ) wel mee. Dit is misschien ook niet het meest gelukkige fragment wat dat betreft. In de meeste scenes zijn we al binnen en hoeft er minder gelopen te worden. Het past wel een beetje bij de losse, geimproviseerde stijl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord