Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Review: Birdpix; Praktijkboek reisfotografie

vrijdag 11 december 2015, 13:31 door | 5.972x gelezen | 0 reacties

In oktober van dit jaar kwam uitgeverij Birdpix, met het boek 'Praktijkboek reisfotografie; cultuur, mens en natuur'. Wij ontvingen een exemplaar ter review.

Praktijkboek Reisfotografie


Het boek richt zich met name op beginnende fotografen. Met zeven verschillende auteurs behandelt het boek een breed scala aan verschillende onderwerpen en vormen van fotografie, geschreven in de context van reizen en vakantie. Er is dus voor ieder wat wils te vinden in dit boek.

Wat meteen opvalt als je het boek openslaat, is de prachtige opmaak van het boek. Korte stukjes tekst die makkelijk weglezen met een heleboel prachtige en inspirerende foto's die het verhaal ondersteunen. Bladeren in dit boek is al een genot op zich.

De hoofdstukken


Het boek is opgedeeld in negen verschillende hoofdstukken: apparatuur; voorbereiding; landschap, wildlife; straatfotografie; architectuur; avond- en nacht; dagelijks leven; beeldverhaal. Deze zijn geschreven door verschillende auteurs: Marijn Heuts, Jan Koeman, Bob Luijks, Fokko Muller, Marsen van Oosten, Jeroen Roosen en Chris Strenger.

In het eerste hoofdstuk, apparatuur, worden de verscheidene typen camera's en hun verschillen nog eens kort uiteengezet, evenals de verschillende soort lenzen en statieven. Dat is ook gewoon leuk en interessant om je geheugen weer eens op te frissen.

Het hoofdstuk voorbereiding is er met name op gericht om je als reiziger bewust te maken van de verschillende dingen waar je aan moet denken wanneer je je reis aan het plannen bent. Zo wordt er aandacht besteed aan vervoer en reisgezelschap. Ook is er aandacht voor de verschillende manier van het opslaan van je foto's terwijl je op reis bent.

Reisfotografie praktijkboek


Na de eerste twee hoofdstukken volgen natuurlijk de echt interessante hoofdstukken, en dit zijn de hoofdstukken die gericht zijn op de verschillende disciplines binnen de fotografie. In ieder hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de apparatuur die het beste gebruikt kan worden bij dat type fotografie, en dat is voor de beginnende fotograaf absoluut heel handig.

Buiten dit worden er heel veel tips gegeven, zowel technisch als compositioneel. Het hoofdstuk over straatfotografie kent nog een extra dimensie aan tips, want hierin worden ook tips besproken over hoe je nou het beste vreemde mensen op straat kunt fotograferen. Ook het auteurs- en portretrecht wordt hierin besproken, en dat is denk ik voor iedere straatfotograaf een goede om eens bij stil te staan, zeker wanneer je op reis gaat naar een vreemd land.

Het laatste hoofdstuk, beeldverhaal, behandelt ideeŽn over wat je uiteindelijk met je reisfoto's kunt doen. Leuk ter inspiratie. Alle hoofdstukken zijn verder voorzien van prachtige foto's.

Grote verscheidenheid


Wat ik vooral erg leuk vind aan het boek is dat het zo'n grote verscheidenheid aan onderwerpen behandelt. Dat maakt het in de categorie reisfotografie een zeer compleet boek voor amateurfotografen.

Wat ik ook goed en leerzaam vind aan het boek, is dat er bij iedere foto gedetailleerde specificaties worden gegeven. Zo staat erbij wat de zoom, sluitertijd, ISO en diafragma zijn, maar ook met welke lens het is geschoten, of er een statief gebruikt is, of er geflitst is, et cetera. Ik vind dat persoonlijk altijd erg fijn want dat maakt een foto grijpbaar; je kunt dan precies zien hoe de foto gemaakt is.

Praktijkboek Reisfotografie


Verder zijn de meeste hoofdstukken, buiten de normale tekst en tips om, voorzien van een aantal verdiepingskaders, waarin verder wordt ingegaan op stof die in het boek behandeld wordt. Zo vind je dus de complete basis in het boek, plus al iets meer diepgang. Ze bespreken bijvoorbeeld focusbracketing en sterrensporen in verdiepingskaders.

Het leuke is ook dat iedere discipline die besproken wordt, er ook ťťn is die je in je directe omgeving kunt vinden. Voor straatfotografie hoef je bijvoorbeeld alleen maar je deur uit te lopen, natuurfotografie vind je ook zat in Nederland, en ga zo maar door.

Daarom zijn de tips in het boek niet alleen handig en nuttig voor als je op reis gaat, ook wanneer je gewoon je voordeur uitstapt met je camera kun je ze al goed gebruiken.

Conclusie


Ik vind het dus voor amateurfotografen zeker een aan te raden boek om te hebben. En dat geldt voor fotografen vanuit alle verschillende disciplines. Niet alleen staat er voor vrijwel iedere discipline wat in, het is ook een leuk handvat om je horizon eens te verbreden en inspiratie op te doen om ook andere vormen van fotografie uit te proberen.

GeÔnteresseerd?


Het praktijkboek reisfotografie kun je kopen bij Birdpix voor 27,90 euro. En dat is voor zo'n boek mijns inziens helemaal geen verkeerde prijs.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord