Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Review: David duChemin – The Inspired Eye vol. 1

vrijdag 11 september 2015, 20:27 door | 4.570x gelezen | 4 reacties

Dacht jij dat inspiratie vanzelf kwam? Nou, niet dus! Hou maar op met passief wachten op inspiratie en ga aan de slag! Dit is één van de boodschappen die we vinden in David duChemin's "The Inspired Eye", een eBook dat inbegrepen zit in de 5DayDeal die afgelopen donderdag van start is gegaan. Het eBook bestaat uit 3 delen: volume 1, 2 & 3. Hier een review van volume 1.

The Inspired Eye 1 1024x1024


DuChemin spreekt in zijn eBook vooral over creativiteit en inspiratie onder fotografen. Waar komt creativiteit vandaan en hoe kun je het positief beïnvloeden? In volume 1 van het eBook legt duChemin de basis voor volume 2 en 3. Hij doet dit door de grondbeginselen van creativiteit te bespreken en te beargumenteren dat het "krijgen" van inspiratie hard werk is.

Hoewel begrippen als inspiratie en creativiteit misschien wat abstract klinken, zijn de problemen die duChemin beschrijft herkenbaar voor nagenoeg iedere fotograaf. We kennen allemaal dat moment wel waarop je compleet blanco bent en eigenlijk niet goed meer weet wat er in je omgeving nog te fotograferen valt. Terwijl ik het boek aan het lezen was, realiseerde ik me dat het de kunst is om de afwezigheid van inspiratie te zien als een uitdaging.

Aan de hand van 7 punten brengt duChemin je dichterbij je eigen creatieve proces en hoe je dat kunt bevorderen. Om een indicatie te geven: ken je creatieve omgeving; omarm beperkingen; maak meer fouten etc. Met behulp van deze 7 punten, daagt het boek je uit om verder te denken waar je zelf gestopt was en je al geconcludeerd had een fotografisch “writer's block” te hebben. En dat terwijl het enkel nog maar een teaser is voor volume 2 & 3!

Voor mezelf kan ik oprecht zeggen dat het eBook me heeft geïnspireerd om verder te kijken dan ik gewend ben. Het heeft mij uitgedaagd om een stuk bewuster na te denken over mijn gedrag en gewoontes als fotograaf en ik ben ervan overtuigd dat het me gaat helpen als ik weer eens vastloop. Ik vind het dus echt een aanrader.

“Creativity is the path on which we walk. Looking for it is missing the point.” Benieuwd hoe duChemin tot deze uitspraak komt? Bij aanschaf van de 5DayDeal ontvang je (onder andere) duChemin's “The Inspired Eye” volume 1, 2 & 3.

Je kunt de 5DayDeal hier aanschaffen. Door het pakket via deze link aan te schaffen ontvangt Photofacts een vergoeding. Zo help je dus jezelf en ons!

Je kunt het boek overigens ook los aanschaffen via deze link. Let wel op: dit is enkel volume 1, volume 2 en 3 zitten hier niet bij inbegrepen.

“Increase inputs, let them incubate, then get them out there with all the willingness in the world to make mistakes and look foolish.” – duChemin, p. 28

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

4 reacties

 1. Anita
  Anita schreef op zaterdag 12 september 2015 om 15:56  | reageer

  Als review vind ik dit nogal een summier artikel, ik denk dat je het pas een 'review' mag noemen als je er ook de prijs van de "deal" erbij vermeldt... want 127 dollar vind ik niet weinig, zeker niet als dat gebaseerd is op wat vage uitspraken over creativiteit en inspiratie! Ik geloof dat ik liever nog eens wat boeken over fotografie bij de bibliotheek ga halen...
  Iris, je fotografeert pas een paar jaar; niet om onaardig te zijn maar ik herken me niet in je ervaringen. Je schrijft bijvoorbeeld "We kennen allemaal dat moment wel waarop je compleet blanco bent en eigenlijk niet goed meer weet wat er in je omgeving nog te fotograferen valt". Maar eerlijk gezegd heb ik daar nooit last van gehad! Ik denk dat je voor jezelf nog heel veel te ontdekken hebt in de fotografie, maar dat je nu al af en toe inspiratie mist, vind ik eigenlijk niet zo interessant...

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 12 september 2015 om 17:41  | reageer

  Het boek zelf kost los 5 dollar. In de 5daydeal krijg je dit boek en een aantal anderen en ruim 70 uur aan video én een lading presets voor die 127 dollar.

 3. Judith
  Judith schreef op zondag 13 september 2015 om 14:41  | reageer

  Anita wat fijn voor je dat je nooit zonder inspiratie bent! ik denk dat je de tekst van de review wat al te letterlijk, uitgaande van jezelf, uitlegt. Eigenlijk vind ik je commentaar wel onaardig.

 4. Luigi
  Luigi schreef op maandag 14 september 2015 om 10:49  | reageer

  Tja, als je de mening niet deelt met de schrijfster, dan ben je opeens onaardig of telt het commentaar niet voor de meelopers. Dat zie je wel erg vaak hier op photofacts.
  Jammer dat ze zelf ook helemaal nergens op reageert.

  Maar goed, iedereen heeft wel eens een inspiratieloze dag. Surf gewoon wat rond op fotosites en dan komt het wel terug. Daar heb je dit boek niet voor nodig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord