Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Eizo ColorEdge CG2420 monitor

vrijdag 12 augustus 2016, 20:20 door | 10.693x gelezen | 2 reacties

Voor fotografen die hun foto's optimaal willen kunnen beoordelen maakt Eizo de ColorEdge monitoren. Wij gingen aan de slag met de Eizo ColorEdge CG2420; een 24 inch monitor met ingebouwde kalibrator.

Eizo cg2420 frog

In de doos


De Eizo ColorEdge CG2420 wordt lekker compleet geleverd. Naast de monitor en uiteraard een stroomkabel is ook de USB kabel, een mini-display port naar display port kabel en een DVD-D kabel meegeleverd. Ook vind je een schoonmaaksetje in de doos bestaande uit een spray en een microvezel doekje.

De monitor wordt geleverd inclusief kap. Dit is een donkere overkapping die je op de monitor kunt plaatsen en waarmee je invallend licht van de zij en bovenkant voorkomt. Prettig voor als je op jouw werkplek last hebt van dergelijk licht.


In de doos vind je ook een compacte handleiding en een CD-ROM met hulpprogramma's. Hierop staat een uitgebreide handleiding en Eizo's CoolorNavigator software voor het calibreren van je monitor. Op de monitor zit nog een kalibratieraport van jouw specifieke monitor geplakt.

Het is goed om te zien dat de USB aansluitingen aan de zijkant van de monitor inmiddels allemaal USB 3 aansluitingen zijn. Je kunt er dus gewoon je kaartlezer op aansluiten als je snel je foto's wilt overzetten.

Met het blik op de toekomst was het wellicht ook mooi geweest als er al een USB-C aansluiting op gezetten had. Deze aansluiting lijkt de komende jaren de overhand te gaan nemen.

Uiterlijk


De Eizo CG2420 ziet er strak uit. De bezel is een stuk dunner dan bij eerdere Eizo monitoren en dat zorgt voor een slank design. Aan de achterkant ziet een handige greep in het design verwerkt waardoor je de monitor gemakkelijk vast kunt pakken als je hem wilt verplaatsen.

Eizo cg2420 back

Het uiterlijk is niet flitsend, zoals je bij sommige andere merken ziet. In plaats daarvan is het juist degelijk en oogt het erg robuust. Het prettige is wellicht juist dat de monitor weinig aandacht trekt met zijn zwarte matte afwerking. De aandacht gaat dus volledig naar wat er op het scherm te zien is.

Hardwarematige automatische calibratie


Wat ik zelf echt prettig vind aan deze professionele monitoren van Eizo is dat ze zichzelf automatisch kunnen kalibreren. Dat is namelijk echt zo'n klusje waar je als fotograaf niet op zit te wachten.

Deze monitor voert de kalibratie helemaal zelfstandig uit op een moment dat je de monitor zelf niet gebruikt. De kalibrator zit vrijwel onzichtbaar ingebouwd bovenin de monitor. In het verleden zag je hem duidelijk zitten, maar inmiddels is daar geen sprake meer van.

Eizo cg2420 kalibrator

De hardwarematige automatische kalibratie zorgt ervoor dat je altijd zeker weet dat je kleuren goed zijn. De sensor in dit model is overigens niet zo geavanceerd als in duurder modellen van Eizo. Dat kan weinig kwaad, maar als je echt aan een klant moet aantonen dat jouw kleuren accuraat zijn zou je een losse kleurkalibrator moeten gebruiken om de meting en validatie te doen.

De eerste keer kalibreer je de monitor via de bijgeleverde ColorNavigator software van Eizo. Daar kun je ook instellen wanneer de monitor zijn automatische kalibratie moet gaan uitvoeren.

Beeldkwaliteit


Zoals je verwacht van Eizo (en een scherm in deze prijsklasse) is de beeldkwaliteit uitstekend. Het beeld is mat en reflecteert dus nauwelijks. Zeker als je de kap gebruikt zal je geen last hebben van reflecties in een normale situatie.

De 1920 bij 1200 pixels resolutie is prettig op een 24 inch scherm. Het scherm heeft daarmee ook een 16:10 verhouding (in plaats van de meest gebruikte 16:9 verhouding).

Persoonlijk vind ik dat erg prettig werken en het is lekker om net die extra pixels te hebben ten opzichte van het Full-HD beeld (1920 x 1080 pixels). Met die extra pixels kun je net wat meer zien van een webpagina die je bezoekt, een tekst die je aan het schrijven bent of natuurlijk de ruimte om wat meer van je foto te zien tijdens de nabewerking.

Het scherm kan 99 procent van AdobeRGB laten zien en 98 procent van de DCI-P3 kleurruimte. Je ziet dus een stuk meer van de kleuren die in je RAW foto zitten dan je zou zien op een goedkope monitor.

Eizo CG2420 kleurruimte
AdobeRGB (in kleur) ten opzichte van de kleurruimte van de monitor (in grijs)

Dat de monitor zo accuraat is, is belangrijk bij het bewerken van je foto's. Je wilt er bijvoorbeeld voor zorgen dat huidskleuren in je foto perfect weergeven worden en dat bijvoorbeeld grijstinten ook echt de juiste kleur grijs zijn. Als je foto's aanlevert aan betalende klanten, dan verwachten zij dat de kleuren correct zijn.

Wat ook belangrijk is, is dat het beeld heel uniform licht geeft. Dit kan nog wel eens niet het geval zijn bij goedkopere monitoren. Dan worden getoonde foto's bijvoorbeeld lichter of juist donkerder weergeven bij de randen van het scherm.

Prijs


De Eizo ColorEdge CG2420 heeft een adviesprijs van 1.426 euro, maar de straatprijs bedraagt zo'n 1.289 euro. Een stevige prijs voor een 24 inch monitor.

Conclusie


Deze monitor richt zich echt op de professionele fotograaf of stevig gevorderde amateur. De beeldkwaliteit is prachtig en dat is voor een fotograaf natuurlijk erg belangrijk. Wil jij zo ongeveer de beste beeldkwaliteit die je kunt krijgen en is 24 inch voor jou een goede maat, dan is deze monitor perfect voor jou.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 12 augustus 2016 om 21:25  | reageer

  Duidelijke review Elja, Echter voor circa €700,-- kan je ook de Eizo CS2420 kopen. Het grote verschil CG2420 ten opzichte van CS2420 is dat de CG2420 een ingebouwde kalibratie systeem heeft en een kap meekrijgt. Verder zijn de schermen identiek. Of de ingebouwde kalibratie en de kap een meerprijs van bijna €725,-- waard is? Ik denk dat je dan beter de CS2420 kan kopen. Een kalibratiesysteem (€200,--) en kap (€100,--) kan je dan beter los kopen. Op deze wijze kan je circa €425,-- besparen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 13 augustus 2016 om 13:57  | reageer

  @Arthur; ik heb de CS2420 niet getest, maar ik begreep dat er wel meer verschillen zijn dan de kalibrator en de kap. Zo haalt de CS niet 98% van de DCI-P3 kleurruimte en is de helderheid, response tijd en de contrastratio minder.

  Het lijken dus toch niet exact dezelfde schermen te zijn. Al verwacht ik dat de CS2420 inderdaad een erg interessant (en vooral veel goedkoper) alternatief is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord