Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Eizo ColorEdge CG318 4K monitor

vrijdag 17 juni 2016, 14:41 door | 7.645x gelezen | 2 reacties

Er komen steeds meer monitoren beschikbaar die 4K resolutie ondersteunen. Deze hogere resolutie zorgt ervoor dat je een scherper beeld kunt weergeven. Wij gingen aan de slag met de Eizo CG318-4K; een hoge kwaliteit 4K monitor.

Eizo ColorEdge CG318-4K


Eizo ColorEdge CG318-4K specificaties


- 31,1 inch (79 centimeter)
- 4096 x 2160 pixels (DCI 4K) resolutie
- 149 pixels per inch
- IPS paneel
- Wide-Gamut LED backlight
- Maximaal 350 cd/m2 helderheid
- 1500:1 contrastratio
- 9 ms response time
- 99% Adobe RGB gamut (98% DCI-P3)
- Gemiddeld verbruik: 54 Watt
- Gewicht: 12,2 kilogram
- 149 mm in hoogte verstelbaar
- 35 graden naar voren en 5 graden naar achteren te kantelen

4K resolutie


Deze monitor heeft een DCI 4K resolutie (4096 bij 2160 pixels). Deze resolutie is zelfs nog iets hoger dan de UHD 4K standaard van 3840 bij 2160 pixels). Je hebt dus 256 pixels extra in de breedte.

Resolutie


Geschaalde resolutie


De 4K resolutie natuurlijk erg hoog, maar om alles leesbaar te houden wordt bij deze resolutie het besturingssysteem geschaald. Alle vensters en de inhoud worden, zover de applicatie het ondersteund, geschaald getoond.

Dat levert in dit geval op dat ik op de 31 inch 4K monitor van Eizo minder schermhoogte heb dan op mijn eigen 30 inch Dell monitor. Er past minder op het beeld. Dat is natuurlijk jammer, want je verwacht door de hogere resolutie juist meer beeldruimte te hebben.

Je kunt overigens ook wel werken op de echter resolutie, maar dan is alles zo klein dat het niet prettig werkt.

Windows 10 en 4K


Na het aansluiten van de monitor is een restart van Windows vereist om ervoor te zorgen dat alles netjes geschaald wordt. Doe je dat niet, dan kun je rare situaties tegen komen. Windows 10 gaat verder redelijk netjes om met de hoge resolutie van het scherm, maar het gaat zeker nog niet altijd goed.

Zo is nog niet alle software op Windows geschikt voor 4K. Dat zorgt ervoor dat sommige programma's juist onscherp ogen (doordat ze 'opgeblazen' worden) en dat doet behoorlijk af aan de voordelen van de 4K monitor. Werk je met Apple dan heb je deze problemen gelukkig nauwelijks tot niet. Apple heeft dit met Mac OS X en haar eigen Retina schermen al eerder goed voor elkaar.

In Photoshop en Lightroom gaat het grotendeels goed, maar ook hier heeft Adobe bijvoorbeeld een steekje laten vallen. De icoontjes met het aanpassingspenseel, het uitsnijgereedschap en dergelijke worden bijvoorbeeld kleiner weergeven dan normaal.

Lr 4k small icons

In de praktijk levert het niet direct een probleem op, maar het is niet hoe het hoort. Dit heeft overigens niks met de monitor te maken, maar specifiek met hoe er door de huidige software omgegaan wordt met de 4K resolutie.

In Photoshop is het behoorlijk wennen dat plaatjes op 200% zo groot zijn als bij een niet-4K monitor op 100%. Als je afbeeldingen voor het web aan het maken bent levert dat vreemde situaties op. Dit soort vreemde dingen maakt dat 4K momenteel nog niet ideaal is als een computer monitor.

Vergeleken met een 30 inch Dell


Momenteel gebruik ik zelf een Dell Ultrasharp 30 inch monitor. Wat me direct opviel is dat beide monitoren een andere beeldverhouding gebruiken. De Ultrasharp gebruikt een 16:9 verhouding, terwijl de Eizo een 16:10 verhouding heeft.

Dit zorgt ervoor dat de Eizo breder is, maar dat het scherm minder hoog is als de Dell. Zie je de twee monitoren naast elkaar, dan oogt de Dell groter dan de Eizo. Opvallend gezien de 31 inch van de Eizo ten opzichte van de 30 inch van de Dell. Uiteindelijk komt dit doordat het bij schermgrootte gaat om de beelddiagonaal.

Meerwaarde van 4K


Ik heb nu twee 4K monitoren getest, maar ben nog niet overtuigd van de meerwaarde van een 4K monitor voor fotografen. Als je met 4K video actief bent snap ik natuurlijk wel dat een 4K scherm gewenst is. Als fotograaf heb je er in de praktijk minder aan.

Ja, de foto's worden allemaal iets scherper weergeven, maar laten we wel zijn, bij een 27 of 30 inch monitor met bijbehorende hoge resolutie zie je ook geen pixels.

In Photoshop en Lightroom vind ik het vaak zelfs wat lastig. Wanneer je tot 100% op je foto inzoomt kom je namelijk lang niet meer zo dichtbij als voorheen. Pas op 200% zit je op hetzelfde detailniveau als je gewend was.

Beeldverhouding


De 16:10 verhouding die de Eizo heeft is prettig bij het bewerken van je foto's in Lightroom of Photoshop. Je hebt namelijk naast je foto meer ruimte voor werkbalken. Je foto wordt daardoor effectief groter getoond.

Bij puur het bekijken van foto's ben je bij de 16:10 verhouding in het nadeel. Je foto's hebben (doorgaans) namelijk een 3:2 verhouding, veel breder dan 16:10. Hierdoor krijg je aan de zijkanten van de foto grotere zwarte balken dan je op een 16:9 monitor gewend bent.

Ingebouwde calibratie


Wat erg prettig is aan deze Eizo is dat hij beschikt over een ingebouwde kleurkalibrator. Deze zit mooi weggewerkt boven in het scherm en valt tijdens het werken met de monitor totaal niet op. 's Nachts, ook als de monitor dan uit staat (wel aan de stroom uiteraard), wordt dan de kalibratie uitgevoerd.

Eizo cg318 4k calibratie

Je hebt er dus geen omkijken naar. De monitor zorgt er automatisch voor dat altijd de juiste kleuren worden weergeven. Persoonlijk vind ik dit ideaal.

Het kalibreren van je monitor is echt iets dat je (ik in elk geval) anders nooit vaak genoeg doet. Het is gemakkelijk om te vergeten. Bij deze monitor hoef je er dus ook niet over na te denken.

Aansluitingen


De Eizo CG318-4K heeft drie USB 3.0 aansluitingen, waarbij één van die aansluitingen specifiek bedoeld is om (sneller) je telefoon, of een andere apparaat, mee op te laden. Voor het doorgeven van beeld zijn er twee HDMI 1.2 en twee DisplayPort 1.2 aansluitingen.

Eizo cg318 4k back

Vreemd genoeg zit er geen HDMI 2.0 aansluiting op. Daarmee had je HDMI beelden met 60 Hz op 4K kunnen doorgeven, nu kom je slechts op 30 Hz. Wil je meer, dan moet je met de DisplayPort aansluiting werken.

Conclusie


De Eizo CG318 4K monitor is een prachtige monitor. Als jij op zoek bent naar een 4K monitor en je wilt de beste beeldkwaliteit en consistente en ruime kleurproductie, dan is deze Eizo zeker geschikt voor je.

Aan deze kwaliteit hangt uiteraard wel een prijskaartje. De monitor kost momenteel zo'n 4.500 euro. Is dat geen probleem, dan koop je voor dat geld wel echt een top monitor.

Helaas is Windows, en dan vooral de software die er op draait, nog niet 100% klaar voor 4K resolutie. Dat kan dus soms onverwacht grote of juist kleine vensters of onderdelen veroorzaken. Ook moet je er rekening mee houden dat 100% op een foto nu de helft kleiner wordt weergeven dan je gewend was.

Meer informatie


- Eizo CG318-4K review door 4K.com
- Eizo CG318-4K review door Alphr
- Eizo CG318-4K review door Native Digital
- Eizo CG318-4K review door Photo Aesthetics

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. 100
  Profiel 100 schreef op vrijdag 17 juni 2016 om 23:40  | reageer

  Misschien moet je nog even naar het stukje over verhoudingen kijken want het is wat ongelukkig geformuleerd.
  4K DCI is geen 16:10 maar ongeveer 17:9
  3:2 is niet breder dan 16:10, maar juist smaller en 16:9 en 17:9 zijn weer breder dan 16:10 en dus ook 3:2

 2. Rene
  Rene schreef op donderdag 23 juni 2016 om 13:32  | reageer

  Dat klopt, het hele verhaal over de verhoudingen klopt voor geen meter. 16:10 is hoger dan 16:9, je krijger her namelijk 1/9e qua hoogte bij. Daardoor wordt het scherm juist niet breder. Bij gelijke hoogte (in mm) is een 16:9 scherm een stuk breder.

  Ook als je een 3:2 foto op een 16:10 scherm laat zien, dan heb je daarop minder brede balken aan de zijkanten dan bij een 16:9 scherm.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord