Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Eizo ColorEdge CS270 monitor

donderdag 25 juni 2015, 15:13 door | 9.981x gelezen | 0 reacties

Op 10 juni werd de Eizo ColorEdge CS270 aangekondigd. Eizo richt zich met de ColorEdge serie op de serieuze amateur. Wij konden de 27 inch monitor de afgelopen dagen in de praktijk uitproberen en kijken of deze monitor goed geschikt is voor fotografen.

De 27 inch monitor biedt een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De CS270 is in staat om 99 procent van de Adobe RGB kleurruimte weer te geven. Met zijn uitstekende kleurweergave lijkt de monitor dan ook zeker een prima kandidaat voor fotografen.

Eizo ColorEdge CS270


De Eizo CS270 toont beelden op een maximale helderheid van 300cd/m2. Het scherm is 5 graden naar voren en 35 graden naar achteren te kantelen. Ook kan de monitor 90 graden gedraaid en 15 centimeter in hoogte versteld worden.

Het scherm is mat en spiegelt daardoor nauwelijks.

Design


Design is uiteraard een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het design van de Eizo CS270 niet het allermooiste (maar niet lelijk). De onderste bezel van het scherm wijkt nu af van de rest. Ik had het mooier gevonden als de bezel aan alle kanten gelijk was.

Er zijn fysieke knopjes gebruikt. Sommige mensen vinden dit prettiger dan de touchscreen 'knoppen' op andere monitoren. Waarschijnlijk gebruik je de knopjes zo weinig dat je er in de praktijk weinig verschil in zult merken.

Eizo ColorEdge CS270


Het beeld


Wat me altijd zo bevalt aan Eizo monitoren is het rustige beeld dat de monitor afgeeft. Momenteel werk ik zelf met een 30 inch Dell Ultrasharp. Wanneer je beide monitoren naast elkaar zet kun je het verschil zien.

Het beeld van de Eizo is heel erg egaal; overal dezelfde helderheid. Echt een kenmerk dat je terugziet bij alle professionele Eizo schermen. Dit zorgt ook voor het aangename rustige beeld wat prettig is om naar te kijken.

Op dit scherm zie je foto's zoals ze in het echt zijn. Niet de foto's met teveel aan saturatie, zoals je op veel andere monitoren ziet. Dat ziet er in een eerste oogopslag vaak wel mooi uit, maar geeft een vertekend beeld voor bijvoorbeeld afdrukken.

Kleurprofiel cs270

Dat de monitor 99 procent van het Adobe RGB spectrum kan laten zien, zie je in de afbeelding hierboven. Deze laat het kleurprofiel van de Eizo ColorEdge CS270 zien (in het grijs) afgezet tegen het kleurprofiel dat hoort bij Adobe RGB (in kleur).

Een klein deel van het Adobe RGB profiel komt buiten het bereik van de monitor, maar aan de andere kant komt een groot deel van het profiel van de monitor ruim over het bereik van Adobe RGB heen.

Aansluitingen


De Eizo CS270 beschikt over drie aansluitmogelijkheden: DVI-D, HDMI en DisplayPort. Daarnaast zit er een USB hubje in die je de mogelijkheid geeft om twee USB apparaten op de monitor aan te sluiten.

Vergeleken met andere fabrikant levert Eizo helaas relatief weinig aansluitingen. In de meeste gevallen wel voldoende, maar persoonlijk vind ik bijvoorbeeld extra USB aansluitingen altijd prettig. Helaas zijn de USB poorten nog van de 2.0 variant. De doorvoersnelheid is dus beperkt, maar prima voor bijvoorbeeld het aansluiten van een muis en toetsenbord.

Kalibreren


De Eizo ColorEdge CS270 geeft uiteraard direct na het aansluiten al een uitstekend beeld af, maar Eizo raadt zeker aan een kalibrator te gebruiken om de monitor regelmatig perfect af te stellen. Deze kalibrator wordt niet bijgeleverd, je moet deze los aanschaffen.

Wel levert Eizo zijn ColorNavigator kalibratiesoftware gratis via een download. Dit is prettig werkende software die kan samenwerken met vrijwel alle kalibratoren op de markt.

De software gebruikt de Look-Up tabel in de monitor bij het kalibreren en verzorgt zo een hardwarekalibratie.

Colornavigator cs270

Het kalibreren van het scherm duurt een paar minuten. Het is slim om dit bijvoorbeeld eens per maand te doen. Je kunt de software een waarschuwing laten geven na een bepaald aantal uur werken achter de monitor.

Frame Rate Controle


De Eizo CS270 maakt gebruik van een Frame Rate Control systeem. Hiermee kan de monitor ontzettend fijne kleurnuances laten zien (10 bits kleurenresolutie). Voorwaarde hierbij is wel dat de
videokaart en de gebruikte programma's de nauwkeurigheid van 10 bits ondersteunen.

Bij frame rate control worden bij een pixel razendsnel twee verschillende kleuren achter elkaar getoond. Hierdoor kunnen subtiele kleurnuances worden gesimuleerd die de monitor zelf in feite niet echt kan weergeven.

Conclusie


De Eizo ColorEdge CS270 is een uitstekende monitor voor de fotograaf die hoge eisen stelt aan zijn monitor. Foto's worden er erg mooi op weergeven waarbij vooral het rustige beeld en de egale helderheid opvallen.

De 27 inch maat is een prettige maat om mee te werken en je foto's op te bewerken. De CS270 biedt veel van de voordelen van de professionele Eizo ColorGraphic reeks tegen een relatief zacht prijsje. Dat maakt dat de monitor een prima prijs-prestatie verhouding biedt.

Prijs en beschikbaarheid


De Eizo ColorEdge CS270 heeft een adviesprijs van 1.099 euro en is vanaf juli verkrijgbaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord