Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michael van Helden

Review: Eyefi mobi WiFi SD kaart

zondag 28 september 2014, 14:32 door | 22.280x gelezen | 8 reacties

Op de Photokina ontving ik een review exemplaar van een Eyefi WiFi SD kaartje. Een SD kaart met ingebouwde WiFi om je bestanden direct vanaf je camera via WiFi door te sturen. Bijvoorbeeld naar je laptop, iPhone of iPad. In 2007 schreef Photofacts al over de eerste versie van de 2 gigabyte Eyefi SD kaart.

Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de eerste versie. Naast de grotere formaten (8, 16 en 32 gigabyte), is het niet meer nodig om contact te maken via een aparte draadloze router met internetverbinding. Je kunt nu rechtstreeks contact leggen met een WiFi apparaat.

Eyefi workflow

De kaartjes zijn compatibel met de meest gangbare camera's. Op eyefi.com kun je controleren of jouw camera ook compatibel is. Aan de andere kant zijn de kaartjes compatibel met iOS, Android en Kindle.

Test met Canon 550D en iPhone 5s


Ik ben zelf gaan testen met een Canon 550D in combinatie met een iPhone 5s op iOS 7. Tot mijn verbazing is er standaard (zonder firmware upgrade) een Eye-Fi settings menu beschikbaar op deze camera uit 2010. Je ziet ook op je homescreen icoontjes van Eyefi. Bijvoorbeeld als er data wordt verzonden.

Eye fi settings a Eye fi settings b

De installatie werkt behoorlijk intuïtief. Je kunt het SD kaartje gewoon in je camera stoppen en foto's maken. Op die manier werkt het kaartje net als elk ander SD kaartje. Wanneer je vervolgens de gratis app download op je iPhone en configureert (dat is in vijf minuten gedaan), kun je op je iPhone op zoek gaan naar het draadloze netwerk van Eyefi.

Hiervoor moet je op je Camera wel Eye-Fi trans op enable zetten. Zorg er tijdens het opzetten van de eerste connectie voor dat je je iPhone redelijk dicht bij je camera (en dus het Eyefi kaartje) houdt. Nadat deze connectie tot stand is gekomen en je de Eyefi app op je iPhone hebt opgestart worden automatisch alle Jpeg foto's van het kaartje doorgestuurd naar je iPhone.

De foto's worden ontvangen in de app. Vanuit daar kun je ze opslaan naar je eigen albums of andere deelmethoden die beschikbaar zijn op je iPhone zoals Twitter, Facebook en Pinterest. Er is geen mogelijkheid om keuzes te maken om bepaalde foto's wel of niet over te zetten. Alle foto's worden in volgorde van datum en tijd verzonden.

Eyefi iphone app Eyefi iphone app 2

Geen RAW bestanden


Let er wel op dat je fotografeert in het Jpeg formaat. RAW bestanden kunnen niet overgezet worden. Dat vind ik wel jammer, maar is op te lossen door te fotograferen in RAW + JPEG. De RAW en JPEG bestanden worden beide bewaard op de SD kaart, de JPEG bestanden kunnen dan verzonden worden naar je WiFi apparaat. Onderweg kun je dan alvast vooruit met de JPEG bestanden. Later kun je vanaf de SD kaart de RAW bestanden gebruiken.

Ik kan mij voorstellen dat dit jammer is voor fotografen die draadloos tethered willen fotograferen. Het schijnt dat deze keuze (geen RAW) gemaakt is omdat het simpelweg te lang zou duren bij de enorme RAW bestanden die camera's tegenwoordig produceren.

Eyefi Cloud service


Er zijn op dit moment steeds meer (nieuwe) camera's die ingebouwde WiFi ondersteunen. Wanneer je zo'n camera hebt, lijkt mij de toegevoegde waarde van deze WiFi kaartjes minimaal. Het bedrijf Eyefi stelt zelf dat deze ontwikkelingen de bekendheid met deze mogelijkheden vergroot en dat daarmee de vraag toeneemt.

Eyefi mobi

Om in de toekomst nog voldoende toegevoegde waarde te kunnen bieden zet Eyefi in op opslag in de cloud. Sinds kort is deze dienst ook beschikbaar in Europa. Eerder dit jaar hadden de Verenigde Staten en Japan de primeur.

Het idee achter deze dienst is dat originele bestanden veilig naar de Cloud verzonden worden. Uiteraard is hiervoor wel een internet verbinding nodig. Vervolgens kun je vanaf al je mobiele apparaten je foto's bekijken en beheren. Ook wanneer je offline bent. Wanneer je weer online bent worden alle apparaten gesynchroniseerd. Dat is wel handig als je meerdere mobiele apparaten gebruikt.

Wanneer je offline bent, kun je bijvoorbeeld op je iPhone nog wel de thumbnails bekijken. Eyefi Cloud zorgt, om ruimte te besparen, voor de juiste resolutie per apparaat. Een foto op je smartphone is dus kleiner dan op je tablet. De originele bestanden blijven bewaard in de Cloud service en kun je via de desktop downloaden.

Bij aankoop van een Eyefi WiFi SD kaartje ontvang je de eerste drie maanden gratis de Cloud service. Daarna kost de dienst 49,99 dollar per jaar. Op dit moment is dat voor onbeperkte opslag. Mocht je na drie maanden toch geen gebruik van willen maken van de Cloud service, dan blijft de normale functionaliteit gewoon werken. Je kunt dan nog gewoon bestanden versturen vanaf je Eyefi kaartje naar je mobiele apparaten.

De vraag is of de focus op foto's bij Eyefi Cloud voldoende is om op te kunnen boksen tegen alle andere Cloud services als Dropbox en Skydrive.

Geen Compact Flash ondersteuning


Eyefi biedt specifiek SD kaartjes en geen Compact Flash kaartjes. In 2011 hebben we een test gedaan met een SD to CF converter. Die test was op dat moment niet zo succesvol. Mogelijk werkt het tegenwoordig beter, maar wij hebben dit niet getest.

Conclusie


De Eyefi is een prima oplossing voor fotografen met een camera die nog geen wifi ondersteund. Het kaartje maakt het erg eenvoudig om je camera met je smartphone of tablet te verbinden en zo bijvoorbeeld onderweg bewerkingen uit te voeren en foto's op social media te plaatsen. Voldoende handig om je laptop thuis te kunnen laten.

Helaas wordt alleen SD ondersteund, fotografen met alleen Compact Flash geheugen op hun camera vallen buiten de boot. De toegevoegde waarde voor de cloud omgeving lijkt minimaal. Het zou mooier zijn als het kaartje zou samenwerken met bijvoorbeeld Dropbox en andere reeds populaire clouddiensten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michael van Helden

Over de auteur

Michael is, samen met Elja, mede oprichter van Rentpro en Photofacts. Als amateurfotograaf richt hij zich op portret-, flits- en reisfotografie. Michael is vader van Louise.

8 reacties

 1. Nico
  Nico schreef op zondag 28 september 2014 om 16:18  | reageer

  hallo ,om op het artikel te reageren ik gebruik in mijn canon 5d mark lll naast mijn comapflash een een wifi sd kaart van transcend .Dit samen met de app op telefoon en tablet werk ook perfect..Op de cf kaart de RAW bestanden en op de sd jpeg

 2. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op zondag 28 september 2014 om 21:47  | reageer

  even een vraag, zijn de camerabody's die hier genoemd worden van een metaal legering of van kunststof?
  dit omdat een metalen kooi het wifi signaal behoorlijk zal dempen, wie heeft ervaring met deze kaartjes en een nikonD300s?. ik schiet nu tethered met een usb kabel van 5 meter maar dat is niet ideaal( ik ben er gelukkig nog niet met mijn voeten achter blijven hangen)

 3. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op zondag 28 september 2014 om 21:53  | reageer

  nog even:
  onderstaande tekst heb ik van de Eyefi site af gehaald en steeds twee meter van je laptop blijven werkt ook niet, is dit nu waar?

  Known Issues
  Eye-Fi has determined that the metal body and frame of the Nikon D300s affects the range of an Eye-Fi card's Direct Mode network. The effective usable range of a Direct Mode network is typically less than 6 feet (2 m). It is best to keep the camera and iOS or Android device as close as possible when using a Nikon D300s with Direct Mode for best possible results.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 29 september 2014 om 14:12  | reageer

  @Gert; het lijkt me dat als Eyefi zo specifiek de Nikon D300s noemt, je inderdaad buiten de boot valt (tenzij die 2 meter genoeg is).

 5. Leo van Vliet
  Leo van Vliet schreef op dinsdag 30 september 2014 om 13:33  | reageer

  ik zie op Amazon dat Sandisk ,Toshiba en Transcend ook WiFi-sd kaarten hebben.
  Mijn vraag is werken die ook samen met Canon of kan je alleen kaarten gebruiken met Eyefi ?

 6. FrankT
  FrankT schreef op vrijdag 3 oktober 2014 om 16:20  | reageer

  @Gert Naar welk apparaat tether je via USB, ik zoek al tijden naar mogelijheid om met Nikon D80 naar een iPad te tetheren (met draad of draadloos). Ken wel de EyeFi oplossing maar die kreeg wisselende reviews (veel storingen), ken ook de CamRanger maar dat is ook prijzig. Voor mij hoeft het niet draadloos, wel simpel & goedkoop knipoog
  Tot nog toe bestond dat niet voor de iPad, Apple heeft teveel 'dichtgezet'. Maar misschien ken jij iets dat ik niet ken?

 7. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op vrijdag 3 oktober 2014 om 18:54  | reageer

  Hallo FrankT
  ik doe dat gewoon naar een laptop (Win7 ) met Nikon camera control pro en dan heb je een viewer nodig en daarvoor heb ik nikon ViewNX
  control pro haalt de foto binnen op je laptop en als viewNX open staat dan krijg je de foto gelijk te zien op je laptopscherm.

 8. FrankT
  FrankT schreef op zaterdag 4 oktober 2014 om 13:55  | reageer

  @Gert: ah ja, ik heb alleen geen laptop.. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord