Marije Weterings

Review: Fotograferen met kleurpoeder

zaterdag 11 januari 2014, 23:34 door | 17.662x gelezen | 13 reacties

Na de Meelshoot in 2011 heb ik onlangs een shoot gedaan met kleurpoeder, ook wel bekend als holi poeder uit India. Ik heb in deze fotoshoot gebruik gemaakt van 5 shooters in verschillende kleuren. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van losse zakjes poeder, die we over het model hebben gegooid.

Kleurpoeder Marije Weterings

Materiaal en milieu


De basis van het kleurpoeder is maïszetmeel. Daaraan zijn kleuren en geuren toegevoegd. De gebruikte kleuren zijn E102 E122 E124 en E133. Voor de geurstof is gebruik gemaakt van: lavendel, lavendel olie, thee plant, salie, dille, 2-undecanone, kamille, rozemarijn, rozemarijn olie, azijnzuur (E260). Daarnaast zit er in het kleurpoeder géén zwaar metaal.

Het poeder is ietwat klonterig, maar tegelijkertijd ook lekker stoffig. Tijdens de fotoshoot creëerde dit een stofwolk met zichtbare deeltjes, wat de foto extra spannend maakte.

Timing


Ik heb tijdens deze shoot gebruik gemaakt van vijf shooters en wat losse verpakkingen met poeder, in de kleuren fuchsia, geel, groen, oranje en blauw. Een shooter is een soort confetti-kanon en bevat 100 gram kleurpoeder onder CO2-druk. Een shooter is maar éénmaal te gebruiken.

Essentieel in deze shoot is de timing. Ik heb mezelf en het model qua timing goed voorbereid, maar ondanks dat heb ik een misser gemaakt met de blauwe shooter. Per ongeluk telde ik verkeerd om af naar 0, waardoor iedereen in de war schoot. En ik dus mis schoot. Maar ik ben de beroerdste niet.... ik laat ook even mijn misser zien. Dit toont maar weer aan hoe belangrijk de timing is, wil je met shooters werken.

Kleurpoeder 9786

Overigens, zijn er ook een boel foto's wel gelukt!

Kleurpoeder Marije Weterings

Los kleurpoeder


Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van los kleurpoeder. Deze worden in zakjes van honderd gram geleverd. Het model heeft de poeder in de hand genomen, maar ook heeft een collega-fotograaf de poeder over het model heen gegooid vanuit de hand en als derde hebben we het geprobeerd vanuit een bakje. In het laatste geval kun je twee foto's maken, door de hoeveelheid uit een zakje in tweeën te delen. Door het bakje voor de tijd even om te husselen wordt de poeder iets losser.

Schoonmaken


Zowel het model, als mijn apparatuur, maar ook de natuur zaten vol met los poeder. Het model kon zichzelf goed schoonmaken door zich nadien éérst te föhnen en vervolgens twee maal de haren te wassen. Onze kleding was na goed afstoffen eigenlijk gelijk weer schoon, maar het witte jurkje van het model heeft de was uiteindelijk niet helemaal overleeft.

Kleurpoeder


Achter de schermen


Het makkelijkste is natuurlijk om jullie mee te laten genieten van een film... dan kun je zelf zien hoe alles een beetje in zijn werk is gegaan.


Prijzen


De prijzen voor kleurpoeder zijn goed te doen. Voor een shooter betaal je gemiddeld tussen de 10 en de 15 euro, dat is per foto goedkoper dan met een CO2-machine (zoals die gebruikt is in Hollands Next Top Model), daarmee betaal je gemiddeld 150 euro voor één shot.

Maak je géén gebruik van een shooter, maar alleen van het poeder dan ben je voordeliger uit. Uit één zakje van honderd gram kun je twee foto's maken als je het goed doet en je betaalt per acht zakjes (dus 16 foto's) 15 euro, dus dan kom je op een kostprijs van ongeveer één euro per foto. Dit maakt het voor zowel de professionele alswel de amateur/hobby fotograaf lucratief om foto's met dit thema aan te kunnen bieden aan particulieren en modellen.

Een overzicht van de foto's kun je hier bekijken.

Credits voor bovenstaande foto's gaan naar model Priscilla de Vries en visagiste Windy Wessels

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

13 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 11 januari 2014 om 23:54

  Lijkt me best leuk om ook eens in een shoot te gebruiken. Met die prijzen en het weinige aantal foto's dat je kunt maken moet je wel goed nadenken voordat je aan de slag gaat. Geen kwestie van 'trial and error', dat wordt wat prijzig. Het lijkt wel analoge fotografie. knipoog

 2. Marije
  Marije schreef op zondag 12 januari 2014 om 00:05

  Daarom ook de workshop!

 3. robin
  robin schreef op zondag 12 januari 2014 om 07:57

  Dit brengt mij op het idee zoiets te doen met een groep, naar goed Indiaas voorbeeld. Leuker dan een standaard groepsfoto

 4. Harm
  Harm schreef op zondag 12 januari 2014 om 09:18

  Kijk vooral even op LensRentals.com: How to Ruin Your (or Our) Gear in 5 Minutes (Without Water).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord