Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elja Trum

Review: Fujifilm X-Pro 2

vrijdag 20 mei 2016, 23:23 door | 10,956x gelezen | 8 reacties

De Fujifilm X-Pro1 was voor veel fotografen reden om over te stappen naar Fujifilm. De X-Pro2 heeft dus hoge verwachtingen te vervullen. Ik ging een paar weken met de camera op stap om te kijken of ik mijn Canon ook in de verkoop kan doen.

Fujifilm X-Pro2

Specificaties Fujifilm X-Pro2


- 24 megapixel X-Trans CMOS III sensor (APS-C formaat)
- Lichtgevoeligheid: 200 - 12.800 ISO
- 8 foto's per seconde (3 met live-view)
- Hybride zoeker (2,36 miljoen beeldpunten OLED)
- 273 autofocus punten (waarvan 169 fase detectie)
- Full HD video (60p)
- Maximale sluitertijd: 1/8.000 seconde (eleketronisch: 1/32.000ste)
- 2x SD(XC) geheugenkaart slot
- 3,0 inch display (1,62 miljoen beeldpunten)
- Wifi

Dat de Fujifilm X-Pro2 lekker compact is vergeleken met een spiegelreflex en ook nog eens een hip retro uiterlijk heeft zal zeker helpen bij zijn populariteit onder fotografen. Wat echter ook erg belangrijk is, is dat Fujifilm ook uitstekende objectieven maakt en dat de sensor ook prima prestaties levert.

Het dynamisch bereik is groter dan bij de modellen van Canon en doet weinig onder voor Sony en Nikon (ook Sony sensoren) modellen. Dat grotere dynamisch bereik is in de praktijk gewoon erg lekker. Je kunt namelijk in de nabewerking heel gemakkelijk nog details terug halen uit de schaduwen.

Fujifilm x pro2 schaduwdetail

1/350s, f/13, ISO 400 @21,4mm

In de foto hierboven waren bijvoorbeeld de bomen op de voorgrond erg donker. Je haalt echter razendsnel het detail in deze bomen terug door in Lightroom de schaduwen op te trekken.

Het gerucht gaat overigens dat Fujifilm voor hun X-Trans sensoren ook gewoon gebruik maakt van Sony sensoren, maar dan met hun eigen afwijkende kleurfilter erop. Dat lijkt te kloppen als je kijkt naar het dynamische bereik en aangezien de Sony sensoren uitstekend zijn is dat ook prima.

Fujifilm X-Pro2; groot dynamisch bereik

1/1500s, f/5, ISO 200 @ 23mm

Het grote dynamische bereik van de camera zorgt ervoor dat je zowel lichte en donkere delen in n foto kunt combineren zonder dat iets helemaal dichtloopt of uitbijt. Uit je RAW-bestand kun je vrijwel altijd de schaduwen weer ophalen.

Bediening


En van de prettige dingen aan de X-Pro2 is hoe lekker eenvoudig alles in te stellen is. Je hoeft voor geen enkele basisinstelling een menu in te duiken. Alle hoofdfuncties zitten, lekker retro, onder draaiknoppen. Het diafragma stel je in op het objectief, de sluitertijd en ISO met de hoofddraaiknop bovenop de camera.

Fujifilm X-Pro2

Belichtingscompensatie is eenvoudig te gebruiken via de draaiknop rechts bovenop. Tijdens het fotograferen ook eenvoudig met je duim te bedienen.

Laat je liever de automaat het werk doen, dan kun je eenvoudigweg kiezen voor de A-stand op n of meer van de drie basisinstellingen.

Autofocus


De X-Pro2 heeft 273 autofocus punten waarvan er 169 over fasedetectie beschikken (een doorgaans snellere methode die je ook ziet in spiegelreflex camera's). Een stuk meer scherpstelpunten dan we zagen in de X-Pro1.

De X-Pro2 weet dan ook snel en prima scherp te stellen. Het is nog steeds niet een ideale camera voor sportfotografen, maar de meeste andere fotografen zullen niet snel last hebben van de autofocus.

Vlotjes scherpstellen

1/1600s, f/2.8, ISO 200 @ 23mm

De autofocus is nog steeds snel genoeg om spelende kinderen vast te leggen.

Lichtgevoeligheid


De lichtgevoeligheid van de camera loopt van 200 tot 12.800 ISO en dan is er ook nog een H(igh) en een L(ow) stand op te vinden. Uiteraard kan de ISO ook automatisch ingesteld worden door de camera.

Het instellen van de lichtgevoeligheid is in eerste instantie wat lastig te ontdekken. Je moet namelijk de buitenste rand van de draaiknop bovenop de camera optillen en daarna verdraaien om de lichtgevoeligheid aan te passen.

Dezelfde draaiknop wordt ook gebruikt voor het instellen van de sluitertijd. Om deze aan te passen druk je het knopje in het midden van de draaiknop in en daarna draai je aan het draaiwieltje.

Fujifilm X-Pro2 ruis

1/60s, f/1.4, ISO 6400 @ 23mm

Ook bij hogere lichtgevoeligheden blijft de beeldkwaliteit goed. Je kunt gerust naar 6400 ISO gaan en ook hogere lichtgevoeligheden zijn nog bruikbaar. Prima prestaties voor een camera met APS-C formaat sensor.

Dioptrie instellingen


Mocht je nu op een gegeven moment denken; waarom wordt het beeld door de zoeker nu niet scherp? Waarschijnlijk heb je dan per ongeluk aan het dioptrie-instellingswieltje gedraaid. Deze zit direct naast de zoeker aan de buitenkant van de camera en kan daardoor nog wel eens per ongeluk verdraaien.

Dioptrie instelwieltje

Mij gebeurde dit tijdens het uittesten van de camera een aantal maal. Onhandig, zeker omdat dit volgens mij niet iets is wat mensen vaak gebruiken, het wieltje mag dus wel wat lastiger te bedienen zijn.

Overigens moet je wat dat betreft ook oppassen voor de belichtingscompenstatie. Die verdraai je ook snel zonder dat het je bedoeling is. Vooral als je de camera uit een tas trekt. Bij deze knop kun je echter snel zien dat ie verkeerd staat, dat is bij de dioptrie instelling minder snel zichtbaar.

Objectieven


Het succes van het Fujifilm X-systeem zit hem volgens mij vooral in de objectieven. Fujifilm heeft een aantal prachtige objectieven beschikbaar voor dit systeem.

Fujifilm x pro2 35mm 23mm


Bij mijn reviewexemplaar kreeg ik drie objectieven meegeleverd. De Fujinon XF 23mm f/1.4 R, de Fujinon XF 35mm f/2.0 R WR en de Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS.

Fujinon XF 23mm f/1.4 R


Zelf was ik direct fan van de Fuijnon 23mm f/1.4 R. Dit objectief, met een brandpuntsafstand vergelijkbaar met een 35mm op een full-frame, levert een heerlijk zachte bokeh en prachtig scherpe foto's.

Wil je dit objectief graag handmatig scherpstellen? Dan schuif je de scherpstelring op het objectief richting de camera. Dat is alles wat je moet doen om over te schakelen op handmatig scherpstellen. Door de verschuiving wordt ook een afstandsschaal zichtbaar om je te helpen met handmatige scherpstelling. Eenvoudig en het werkt prettig.

Fujinon XF 35mm f/2 R WR


Dit objectief is lekker compact. Hierdoor wordt de camera direct een stuk kleiner. Hij is iets minder lichtsterk dan de 23mm, maar optisch doet ie er niks voor onder.

Fujifilm x pro2 onscherpte

1/1250s, f/4.0, ISO 200 @ 35mm

Vergeleken met de X-T2


De X-T2 bestaat nog niet. De X-T1 is echter al weer een tijdje op de markt en de kans is groot dat we binnen een jaar een opvolger zien. De specificaties van de X-Pro2 zijn maar marginaal beter van de huidige X-T1 en de kans is dan ook groot dat de X-T2 qua specificaties behoorlijk vergelijkbaar zal zijn.

Voordeel van de X-T1 is echter dat de camera goedkoper is en een kantelbaar display heeft. De X-T1 kun je al overwegen als interessant alternatief, maar als je nog even kunt wachten kan het de moeite zijn de X-T2 af te wachten. Al zijn er natuurlijk geen garanties of en wanneer deze komt.

Conclusie


De Fujifilm X-Pro2 geeft je de beeldkwaliteit van een spiegelreflex (beter dan sommige reflexen zelfs) in een aangename retro body. Wat veel fotografen aantrekt in deze camera is de prettige manier waarop je sluitertijd, diafragma, lichtgevoeligheid en belichtingscompensatie instelt. Dat geeft je het gevoel weer echt met fotograferen bezig te zijn.

Fujifilms objectieven zijn ook van prima kwaliteit en inmiddels is het aanbod van objectieven met de X-vatting ook al behoorlijk. Qua prijs doet deze camera echter ook niet onder voor een spiegelreflex. Deze camera heeft echter de X-factor en dat maakt het een heerlijke camera.

Ga ik zelf over? Er is eigenlijk geen hele goede reden om dat niet te doen. Ik heb niet het gevoel dat, bij mijn fotografie, er iets zou zijn wat de X-Pro2 niet zou kunnen. Momenteel gaat mijn 5D mark III echter nog niet op Marktplaats, maar wie weet.. als die X-T2 verschijnt...

Meer informatie


- Fujifilm X-Pro2 review door Piet Van den Eynde
- Fujifilm X-Pro2 review door Zoom.nl (Nederlands)
- Fujifilm X-Pro2 review door Greg Theulings (Nederlands)
- Fujifilm X-Pro2 review door DP Review
- Fujifilm X-Pro2 review door Petapixel
- Fujifilm X-Pro2 review door Cameralabs

Prijzen voor de Fujifilm X-Pro2

 » CameraTools  20 mei 2016   € 1,799.00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, portret- en flitsfotografie.

8 reacties

  1. Jan Harm
    Jan Harm schreef op zaterdag 21 mei 2016 om 14:52

    Dank voor de review (en de links naar de andere reviews). Ik denk dat ook mijn 5D mark III en mijn 100 XS vooralsnog niet worden ingeruild (of op marktplaats gezet)Blijft dat het een mooie camera is met idd. schitterende lenzen!En hoewel ik zelf niet of nauwelijks filmsimulaties gebruik ziet de ACROS zwart/wit simulatie er wel heel aanlokkelijk uit.

  2. Peter
    Peter schreef op zondag 22 mei 2016 om 11:34

    Het dubbele kaartslot is voor veel pro's ook een goede aanvulling. Samen met een snelle(re) AF is het voor mij reden om ook de (volledige) overstap te overwegen. Heb recent al wat bruidswerk met de X-T1 geschoten en dat beviel goed (vooral het minder meeslepen van apparatuur).

  3. Ilse
    Profiel Ilse schreef op zondag 22 mei 2016 om 15:24

    Ik heb zelf een Fujifilm X-E2. Daar ben ik super tevreden mee. Ik heb overwogen om voor de X-Pro 1 te gaan maar voelde me er toen nog "niet klaar" voor aangezien ik nog niet zo lang serieus aan het fotograferen ben. Wellicht laat ik me over een tijdje toch overtuigen vrolijk

  4. Fred
    Fred schreef op maandag 23 mei 2016 om 14:19

    Ik heb zelf (oa) een Fuji X-E1 die ik met veel plezier gebruik, qua kleur (zeker huidtinten) vind ik de foto's uit de Fuji echt mooier dan die van mijn Canon spiegelreflex (toch niet het minste model). Ik mis alleen wel de snelheid (met name AF) van de spiegelreflex. Ik volg de Fuji-ontwikkelingen op de voet, en de X-Pro2 lijkt me echt wel weer een topper. Ik ben er wel een beetje verbaasd over hier te lezen dat de specificaties van de X-Pro2 maar 'marginaal beter' zijn dan die van de X-T1... Er zit toch o.a. een flink verschil in sensor? (24MP vs 16MP!).

    Ik vind het in deze recensie bij de bovenste foto wel een beetje jammer dat deze achteraf bewerkt is, dat maakt het toch weer wat lastiger om de output van de camera goed te beoordelen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe donker de boompartij oorspronkelijk was, en of dat echt storend was (op zich zijn die bomen zelf ook weer niet heel interessant).
    De objectieven van Fuji zijn inderdaad erg mooi, maar ik denk dat dat niet de enige aantrekkingskracht is van de Fuji X-camera's: ze zijn natuurlijk ook een stuk lichter dan de zware spiegelreflexen. Er zijn best veel fotografen met bijv schouderklachten die om die reden overstappen naar systeem. En dan lever je bij zo'n X-Pro2 zeker niet in op kwaliteit! Maar de prijs vind ik ook wel stevig, zeker als je in 1x over moet stappen op een nieuw systeem incl objectieven...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.931 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.931 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.