Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Fujifilm X-T30 - veel camera voor weinig geld

vrijdag 12 juli 2019, 11:33 door | 5.495x gelezen | 1 reactie

De Fujifilm X-T30 is eigenlijk de uitstekende Fuijfilm X-T3, maar dan voor minder geld. De camera maakt gebruik van dezelfde 26 megapixel sensor en dezelfde processor. Hiermee is de beeldkwaliteit van dit goedkopere broertje net zo goed als die van zijn grote broer.

Fuijfilm X-T30

Fujifilm X-T30 specificaties


- 26,1 megapixel APS-C X-Trans BSI-CMOS 4 sensor
- X Processor 4
- Hybride Autofocus systeem met 425 fase-dectie punten
- 20 foto's per seconde (30 met crop)
- 2,36 megadot OLED elektronische zoeker
- 3 inch kantelbaar display
- 4K video (30 beelden per seconde, 10 minuten opname limiet)
- SD(XC) geheugenkaartslot

Verschil met de Fuijfilm X-T3


Wat is dan wel het verschil met zijn grotere broer? De body wijkt natuurlijk af. De X-T30 is iets compacter en is qua uiterlijk eigenlijk gelijk aan zijn voorganger, de X-T20.

Daarnaast is de elektronische zoeker kleiner en bevat ruim een miljoen minder beeldpunten (2,36 versus 3,69 miljoen beeldpunten). Het schermpje van de X-T3 kan over 2 assen kantelen (in plaats van één).

Video is ook iets beter op de X-T3. 4K kun je hierop met 60 beelden per seconde vastleggen. Ook kun je video op de grotere broer met 10-bit opslaan (versus 8-bit).

De X-T30 heeft dan wel weer de beschikking over een ingebouwde flitser. Dat kan in sommige situaties handig zijn (bijvoorbeeld als noodoplossing of als invulflits). De X-T3 heeft geen ingebouwde flitser.

Kleine verschillen dus, waar je maar net behoefte aan moet hebben. Je krijgt met de X-T30 dan wel weer een camera die een stukje compacter is en ook nog eens 156 gram lichter. Dat kan prettig zijn, zeker als je veel op pad of op reis gaat met je camera.

In de hand


De Fujifilm X-T30 is een stevige camera. Hij voelt lekker solide aan. Dat geeft een vertrouwd gevoel tijdens het werken; je hoeft niet bang te zijn dat je snel iets kapot zult maken.

Wel is hij best klein (ook een voordeel), waardoor hij met grote handen soms net wat te krap aanvoelt. Door het compacte formaat kun je hem dan wel relatief eenvoudig nog met je pink ondersteunen. Zo heb je niet het gevoel dat je hem snel uit je hand zult laten glijden.

De draaiknoppen bovenop de camera zijn erg prettig in het gebruik. De overige knopjes en wieltjes zijn wat klein, maar doen wat de bedoeling is.

Fuijfilm X-T30


Ik was bang dat ik de Q-knop vaak per ongeluk zou indrukken, maar dat viel me in de praktijk mee. Ook het joystickje achter op de camera zou je nog wel onbedoeld kunnen gebruiken (waardoor je het scherpstelpunt verlegt).

Prettige bediening


Ik ben erg enthousiast over de camera's van Fujifilm. Het merk levert erg compacte camera's met een retro-body die het erg aantrekkelijk maken om de camera (deels) handmatig in te stellen.

Het aanpassen van een instelling gaat heerlijk eenvoudig en snel. Zeker in combinatie met een objectief die voorzien is van diafragma-ring.

Bij de X-T30 is dit ook weer zo. Boven op de camera kun je met fysieke draaiknoppen de drive-modus, de sluitertijd en de over- of onderbelichting aanpassen. Combineer dit met zo'n XF-objectief met diafragma-ring en je hebt alle belangrijk instellingen onder handbereik.

Fujifilm XF objectieven


Fujifilm maakt flink wat uitstekende objectieven voor hun systeemcamera's. Een groot voordeel hierbij is dat ze ook behoorlijk betaalbaar zijn.

Zelf heb ik tijdens mijn testperiode gewerkt met de Fujifilm XF 35mm f/1.4 R (549 euro) en de Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro (569 euro). Momenteel geld er overigens een cash-back actie waardoor de objectieven nog iets goedkoper zijn dan normaal.

Conclusie


De Fujifilm X-T30 is een uitstekende camera. Lekker compact, maar door zijn fysieke knoppen toch soepel te bedienen. De beeldkwaliteit is uitstekend, de autofocus soepel en snel. Ook de videokwaliteit zijn behoorlijk goed.

Dat maakt de Fujifilm X-T30 absoluut een slimme keuze. Heb je iets meer geld te besteden dan kan het goed zijn om in elk geval beide camera's in een winkel eens vast te houden. De X-T3 is qua body net iets prettiger in gebruik en in de hand. Of dat voor jou de meerprijs waard is kun je het beste zelf bepalen.

Prijs


De Fujifilm X-T30 kost 949 euro. Voor slechts 50 euro extra koop je hem met 15-45mm kitlens. Een prima prijs voor de camera die je hiervoor krijgt.

De X-T30 is beschikbaar in 3 kleuren: zwart, zilver en charcoal zilver.

Fuijfilm X-T30


Meer informatie


- Fujifilm X-T30 review door DP Review
- Fujifilm X-T30 review door Engadget
- Fujifilm X-T30 review door Ken Rockwell
- Fujifilm X-T30 review door Imaging Resource

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Cees de Vries
    Cees de Vries schreef op dinsdag 16 juli 2019 om 12:07  | reageer

    De Q-knop is wel een probleem, wordt heel vaak per ongeluk aangetikt waardoor het snelmenu wordt geopend.
    Maar met de laatste firmware update kan je de Q-knop uitschakelen, een hele verbetering.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord