Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: het Haida M10 filter systeem en de Red Diamond filters

vrijdag 12 juni 2020, 16:32 door | 5.063x gelezen | 3 reacties

Eind 2015 kreeg ik de beschikking over de filters van Haida. Dit was ter vervanging van mijn tien jaar oude Lee filters. Deze laatstgenoemde filters van Resin kunststof waren aan vervanging toe, en Haida leek een geschikt systeem.

Helaas bleek het systeem niet het meest ideale voor mij, en ik ben verder gegaan met Lee filters. In 2019 heeft Haida echter een heel nieuw systeem op de markt gebracht, met een heel nieuwe filterlijn; het Haida M10 systeem en de Red Diamond filters.

De Haida M10 filterhouder gemonteerd

De Haida M10 filterhouder gemonteerd


Na een intensief gebruik tijdens mijn fotoreis Winter op Lofoten, ben ik onder de indruk geraakt van het Haida M10 filter systeem. Zozeer, dat ik het iedereen kan aanraden. In dit artikel wil ik dit systeem uitgebreid bespreken.

De Haida M10 filterhouder


De basis van het systeem is gelijk aan elk ander filtersysteem. Het bestaat uit een adapter ring die op het objectief geschroefd wordt, waar de filterhouder vervolgens op wordt geklikt. Je koopt een adapter ring voor elk objectief, en je kunt de houder van het ene objectief naar het andere overzetten.

De Haida M10 filterhouder met een 82mm adapter ring, en het CPL drop-in filter

De Haida M10 filterhouder met een 82mm adapter ring, en het CPL drop-in filter


De M10 filterhouder van Haida haak je aan de ene zijde achter de adapter ring, en aan de andere zijde zorgt een geveerde klem voor een goede bevestiging. Het systeem is zo ontworpen dat je deze met één enkele hand op de adapter ring kunt klemmen.

De houder is niet gefixeerd, waardoor deze vrij kan roteren. Zo kun je zonder probleem de hoek van je filter wijzigen. Er is geen gevaar dat de houder los kan komen, iets wat heel belangrijk is.

Een geveerde klem houdt de Haida M10 filterhouder perfect op zijn plek.

Een geveerde klem houdt de Haida M10 filterhouder perfect op zijn plek.


Het bijzondere aan dit M10 filtersysteem is de mogelijkheid tot het plaatsen van drop-in filters. Het is niet alleen geschikt voor vierkante en rechthoekige filters. Bij de houder wordt een drop-in polarisatiefilter geleverd, die heel eenvoudig in de houder valt. Twee kleine kunststof palletjes houden dit filter perfect op de plaats.

Voor zware grijsfilters is het belangrijk om lichtlekkage te voorkomen. Daarvoor heeft de Haida M10 houder aan de binnenzijde een foam laag. Dit sluit een vierkant grijsfilter perfect af. Mocht je echter al een grijsfilter hebben dat voorzien is van een eigen foam laag, dan zul je die laag eerst moeten verwijderen voor je het filter in de M10 houder kunt plaatsen.

De Red Diamond grijsfilters zijn niet voorzien van een foamlaag, zodat je ze direct in de houder kunt gebruiken. Heb je echter al een houder waarin je de Red Diamond grijsfilters wilt gebruiken, dan kun je alsnog de bijgeleverde foamring op het filter plakken.

Er is geen foam laagje op je zware ND filter nodig, deze zit al aan de binnenkant van de Haida M10 filterhouder

Er is geen foam laagje op je zware ND filter nodig, deze zit al aan de binnenkant van de Haida M10 filterhouder


De M10 houder wordt geleverd in een mooi tasje waar je ook het polarisatie drop-in filter kwijt kunt. Met een karabijnhaakje kun je dit tasje aan je rugzak hangen, of aan je riem, of waar dan ook. Voor de filters zelf zul je een apart filtertasje nodig hebben. Of je neemt de filters in de bijgeleverde metalen doosjes mee. Dat kan natuurlijk ook.

De Red Diamond systeemfiltersDe M10 filterhouder is geschikt voor de normale systeem filters van 100 x 100 mm en 100 x 150 mm. Deze schuiven in de slots, zoals dat bij elk andere filterhouder is. Standaard zijn er twee slots, maar Haida levert de spullen voor een derde slot mee.

De glazen filters zijn perfect afgewerkt. De hoeken zijn netjes afgerond, en er zijn geen scherpe randjes te vinden. Dit is niet alleen vriendelijk voor de vingers, maar maakt het ook makkelijker om de filters in de houder te schuiven. Bovendien maakt het de filters minder gevoelig voor breuk.

De afwerking van de Haida Red Diamond filters is perfect.

De afwerking van de Haida Red Diamond filters is perfect.


Kenmerkend voor de nieuwe Red Diamond filters is het geharde glas dat uitermate goed bestand is tegen krassen. Hoewel ik het nooit zal uitproberen, en ervoor waak een filter niet te laten vallen, moeten deze filters ook een mogelijke val kunnen overleven.

Misschien is het belangrijker om te weten dat de Red Diamond filters volkomen kleurneutraal zijn. Ongeacht wel filter je gebruikt, of het nu een grijsverloopfilter is, of een grijsfilter van 3, 6 of zelfs 10 stops, er is geen enkele afwijking in kleur. Hiermee behoren deze filters momenteel tot de beste op de markt.

De Haida Red Diamond geeft een perfect kleurechtheid, ook met gestapelde grijsfilters (Fujifilm GFX100 + 250mm - ISO100 - f/11 - 480 sec met 10 stop en 6 stop grijsfilter samen

De Haida Red Diamond geeft een perfect kleurechtheid, ook met gestapelde grijsfilters (Fujifilm GFX100 + 250mm - ISO100 - f/11 - 480 sec met 10 stop en 6 stop grijsfilter samen


Alle filters worden geleverd in een stevig metalen doosje. De drop-in filters zitten in een kunststof doosje. Dit zorgt voor een onbezorgd vervoer in de fototas. Het is echter zeker aan te raden om een speciaal filter tasje te gebruiken, wat niet alleen minder plek in neemt, maar bovendien makkelijker in het gebruik zal zijn.

De Haida Red Diamond filters en de metalen doosjes. De zware grijsfilters worden geleverd met foam om lichtlekkage te voorkomen, mocht je ze in een houder gebruiken waar al geen foam aanwezig is.

De Haida Red Diamond filters en de metalen doosjes. De zware grijsfilters worden geleverd met foam om lichtlekkage te voorkomen, mocht je ze in een houder gebruiken waar al geen foam aanwezig is.


Er is ook plaats voor drop-in filtersHet bijzondere aan deze M10 houder is de mogelijkheid tot het plaatsen van drop-in filters. Standaard krijg je een circulair polarisatie filter bij de houder geleverd, maar er zijn ook andere drop-in filters verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit grijsfilters, of grijsfilters met een polarisatiefilter geïntegreerd. Een speciaal nachtfilter is ook mogelijk, en een variabel grijsfilter staat op de planning.

Het Haida M10 drop-in filter, verkrijgbaar als polarisatie en ND filters, of combinaties daarvan

Het Haida M10 drop-in filter, verkrijgbaar als polarisatie en grijsfilters, of combinaties daarvan


De drop-in filters zijn gevat in een kunststof frame dat naadloos in de houder past. Indien het filter (ook) een polarisatie filter is vind je een klein wieltje bovenop het drop-in filter dat je in staat stelt om het polarisatiefilter te roteren. Zo kun je de mate van polarisatie onafhankelijk van de positie van het filter instellen.

Mocht je geen filter in dit slot willen hebben, dan heeft Haida een licht blokkade drop-in filter. Dit is in feite alleen het frame, maar dan zonder filter. Zo voorkom je dat er vals licht in de filterhouder komt indien je geen drop-in filter gebruikt.

Het gebruik in de praktijkOp het strand van Skagsanden op Lofoten, een perfecte plek voor het fotograferen met filters. (Fujifilm GFX100 + 23mm - ISO200 - f/11 - 0,9sec met Haida Red Diamond 0,9 GND en polarisatiefilter)

Op het strand van Skagsanden op Lofoten, een perfecte plek voor het fotograferen met filters. (Fujifilm GFX100 + 23mm - ISO200 - f/11 - 0,9sec met Haida Red Diamond 0,9 GND en polarisatiefilter)


De filters zijn uitgebreid gebruikt tijdens de winterse omstandigheden op Lofoten in Noorwegen. Dik ingepakt tegen de lage temperaturen en gure stormachtige wind, heb ik de M10 filterhouder en Red Diamond filters met veel plezier gebruikt.

De constructie van de M10 filterhouder maakt het zelfs met dikke handschoenen mogelijk om deze op de adapter ring te plaatsen. Dit geldt ook voor het plaatsen van de filters, zowel de grote glazen Red Diamond filters, als de drop-in filters. Alleen het filter uit het filter tasje halen is moeilijk met handschoenen.

Met de Fujifilm GFX 100 (beschikbaar gesteld door Cameraland.nl) en het Haida M10 filtersysteem op Lofoten, Noorwegen

Met de Fujifilm GFX 100 (beschikbaar gesteld door Cameraland.nl) en het Haida M10 filtersysteem op Lofoten, Noorwegen


In eerste instantie had ik mijn twijfels over het vrij kunnen ronddraaien van de filterhouder, maar de constructie is dusdanig dat er geen gevaar is dat de houder los komt.

Ik merkte dat het zelfs fijn was dat de houder vrij te roteren was, zodat het eenvoudiger is om de filters in de juiste positie te zetten. Er is geen klein ontgrendelingsschroefje dat in de weg zit.

Conclusie en advies


Na de reis Winter op Lofoten heb ik de filters continu gebruikt in allerlei situaties die minder bar en grimmig waren. Het gebruik van de Haida M10 houder is plezierig en vriendelijk. Elk objectief heeft nu een adapter ring die continu erop zit, zodat ik in een handomdraai, met één hand zelfs, de houder kan plaatsen.

Een van de weinige nadelen aan de Haida M10 is het draaien aan het wieltje met een grijsverloopfilter. Je kunt het glas makkelijk aanraken.

Een van de weinige nadelen aan de Haida M10 is het draaien aan het wieltje met een grijsverloopfilter. Je kunt het glas makkelijk aanraken.


Het enige minpunt dat ik heb ervaren, betreft het rotatiewieltje voor de polarisatiefilter(s). Deze is klein, en zit erg dicht bij een grijsverloopfilter als dit in het eerste filterslot geplaatst is.

Er is dan het risico dat je het grijsverloopfilter raakt bij het roteren van het wieltje. Wanneer het filter in het tweede slot zit, heb je dat risico al veel minder, en bij de vierkante grijsfilters is het helemaal geen probleem.

Afgezien van dat, kan ik de Haida M10 systeemfilter houder en de Red Diamond filters zeer zeker aanraden. Ik ben er van overtuigd dat ze tot de top klasse behoren in het land van systeemfilters.

Een selectie Haida Red Diamond filters op een rij. Het zijn een van de betere filters op de markt

Een selectie Haida Red Diamond filters op een rij. Het zijn een van de betere filters op de markt


Het Haida M10 systeem is ook verkrijgbaar in het grotere M15 formaat, of in het kleinere M7 of M8 formaat, geschikt voor kleinere camera systemen zoals het M43 formaat.

Pluspunten
 • De M10 houder is heel eenvoudig en snel te plaatsen
 • De M10 houder blijf perfect en stevig zitten, terwijl rotatie mogelijk blijft
 • Prachtige afwerking
 • Drop-in filters hebben perfecte afscherming voor lichtlekkage
 • Filterglas is van hoogwaardige kwaliteit en afwerking
 • Filters zijn krasbestendig en kunnen een redelijke val overleven
 • Drop-in filters kunnen geplaatst worden zonder andere filters te verwijderen
 • Drop-in filters zijn ook als grijsfilter in combinatie met polarisatie te krijgen
 • Polarisatiefilter is eenvoudig te roteren zonder filter te moeten verwijderen
 • Geen enkele kleurzweem bij de ND1000, ND64, of gestackte grijsfilters


Minpunten


 • Polarisatiefilter kan niet zonder de M10 filterhouder gebruikt worden
 • Notatie van het type drop-in filter kan beter leesbaar
 • Nokjes van de drop-in filter zijn van plastic (duurzaamheid?)
 • Rotatiewiel van het polarisatie filter is klein en zit dicht bij een grijsverloopfilter
 • Er is geen manier om de rotatie van de M10 filterhouder te blokkeren


Waar zijn ze te verkrijgen?


De Haida M10 systeemfilter houder en Red Diamond filters zijn te verkrijgen bij omnifoto.nl, die deze filters ook beschikbaar gesteld heeft voor deze review. Vermeld mijn naam (Nando Harmsen) bij je bestelling voor een leuk extra'tje.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Paulussie
  Profiel Paulussie schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 16:41  | reageer

  Hallo!
  Ik heb jaren geleden een soortgelijk systeem aangeschaft, met verloop filters e.d. maar heb het al heel snel nooit meer gebruikt. Weet niet hoe deze verloopfilters zijn, maar die welke toen te koop waren, waren veel te scherp begrenst, oftewel de overgang te abrupt, je zag het direct in de foto. Bovendien waren ze van kunststof, en na drie of vier keer al gekrast. Ik was dus snel genezen.
  Enige filters die ik nu nog heb zijn polafilters en een variabel grijsfilter. Dat laatste is echter ook niet echt een succesnummer, als ik weer moest aanschaffen werden het gewoon 2 of meer enkelvoudige grijsfilters.
  Alle andere filtereffecten doe ik wel in de nabewerking, kan ik veel nauwkeuriger bepalen wat er wel of niet aangepast moet worden, en ik hoef niet met zo'n rare toeter op m'n kamers rond te sjouwen.
  Je resultaten zijn wel goed.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 18 juni 2020 om 09:27  | reageer

  @Paulussie:
  Kunststof filters zijn inderdaad gevoelig voor krassen. Je moet er dan ook voorzichtig mee omgaan. Er is ook heel veel kwaliteitsverschil. Met de glazen Haida filters hoef je voor dat soort krassen niet bang te zijn. Wat betreft de begrenzing, dat hangt helemaal af van het type grijsverloopfilter. Je hebt een hard verloop, medium, en zacht verloop, en voor elk type is een toepassing. Het lijkt erop dat je het verkeerde grijsfilter voor jouw fotografie had.
  Grijsverloop kun je inderdaad simuleren in je fotobewerking, maar persoonlijk vind ik het leuker om met mijn fotografie in het veld bezig te zijn, dan in mijn fotobewerkingsprogramma.
  Binnenkort komt de nieuwe cursus fotograferen met grijsfilters online op Photofacts Academy. Daarin leg ik alles uit over het gebruik van dit soort filters

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zaterdag 28 augustus 2021 om 18:01  | reageer

  Mede door deze review een starterkit besteld. Dinsdag in huis

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord