Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Lars Paymans

Review: iPhone 7 Plus camera

vrijdag 30 september 2016, 20:10 door | 8.580x gelezen | 2 reacties

Apple heeft met de iPhone 7 Plus de ultieme camera-iPhone afgeleverd. Voor het eerst in de geschiedenis van Apples smartphone heeft het toestel een dubbele cameralens. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee.

Zoals je vorig jaar al op Photofacts kon lezen, werd de camera van de iPhone al verbeterd met de iPhone 6S. Een jaar later blijkt dit slechts een voorproefje te zijn op de iPhone 7, een toestel waarbij de camera met afstand de grootste verbetering is.

Zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus schieten mooiere plaatjes hun voorgangers, maar voor fotografen is de grote iPhone degene die direct de aandacht trekt.

De dubbele lens van de 7 Plus


Dit komt door de combinatie van twee 12 megapixel-camera's, die nauw met elkaar samenwerken. Het diafragma van f/1.8 is bovendien groter dan voorheen, waardoor er meer licht opgevangen kan worden.

Dit komt goed van pas als je foto's wilt maken in de avond, maar laat kleuren ook natuurlijker overkomen dan voorheen.

iPhone 7 plus Camera


De nieuwe flitser helpt ook een handje om foto's in donkere omgevingen te verbeteren. Deze Quad-LED True Tone-flitser bestaat uit vier afzonderlijke LED-lampjes die tot 50 procent meer licht produceren dan de iPhone 6S.

Door de dubbele lens kun je voor het eerst optisch zoomen met de iPhone, zodat je het beeld maximaal 2x kunt zoomen zonder kwaliteit in te leveren. Daarna kun je nog tot 10x digitale zoom toepassen, al wordt je foto daardoor al snel erg onduidelijk met veel ruis.

Tijdens het testen van de camera viel vooral het scherptediepte-effect op, ook als je een video opneemt.

Om deze foto's zo mooi mogelijk te houden, ondersteunt de iPhone 7 nu ook RAW DNG-formaten. Je foto's worden automatisch als .DNG opgeslagen zodat ze niet gecomprimeerd worden. Goed nieuws als je de foto's van je camera ook achteraf graag bewerkt.

iPhone 7 Plus foto


Verbeterde selfiecamera


Selfiefans zullen blij zijn om te horen dat Apple eindelijk de kwaliteit van de frontcamera heeft aangepakt. Deze schiet nu foto's met een 7 megapixelcamera, zodat vooral selfies beter uit de verf komen.

Zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus hebben dezelfde frontcamera, net zoals er op beide toestellen optische beeldstabilisatie is.

Later dit jaar voegt Apple met een software-update nog een extra functie toe aan de camera van de 7 Plus. De Camera-app krijgt vanaf iOS 10.1 een nieuwe Portretfunctie waar machine learning een handje helpt om mooiere foto's te maken.

De iPhone herkent in deze modus personen op het plaatje en maakt vervolgens de achtergrond onscherp. Dit levert stijlvolle portretfoto's op die er direct een stuk professioneler uitzien dan de doorsnee smartphonefoto.

Als je niet op deze update kunt wachten, dan kun je nu alvast de iOS 10.1 bèta installeren. Zie ook onderstaande video van Macrumor waar het effect wordt getoond. Wel echt interessant voor fotografen.


Conclusie


De iPhone 6S had al een goede smartphonecamera, maar met de iPhone 7 doet Apple er op ieder gebied een schepje bovenop.

Wil je echter de beste foto's maken, dan ben je dit jaar aangewezen op de iPhone 7 Plus. De dubbele camera zorgt voor prachtige plaatjes, ook als je minder licht tot je beschikking hebt. De mogelijkheid om optisch te zoomen met je iPhone is er bovendien een waar we al jaren op wachten.

Je leest meer over de iPhone 7 in deze iPhone 7 review.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Lars Paymans

Over de auteur

Lars Paymans is redacteur bij BigSpark uit Nijmegen, uitgever van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl. Iedere dag test hij de nieuwste apps, smartphones, gadgets en alles wat nog meer met de telecomwereld te maken heeft. Volg Lars via Twitter of LinkedIn.

2 reacties

 1. Pim van Berkel
  Pim van Berkel schreef op dinsdag 4 oktober 2016 om 15:06  | reageer

  Je zou je inmiddels af kunnen vragen waar de grens ligt tussen de kwaliteit foto's van smartphones als deze of foto's gemaakt met compact-, systeem-, of zelfs spiegelreflex camera. Met daarbij het gemak van "altijd bij je" en het eenvoudige delen van foto's via internet. Wie het weet mag het zeggen.

 2. Ron
  Ron schreef op woensdag 5 oktober 2016 om 11:41  | reageer

  Er zal toch wel verschil zijn tussen een telefoon-lens en een goed objectief dat net zo veel kost als de hele telefoon?
  En de sensor van enkele millimeters zal toch niet net zo goed presteren als een full-frame sensor?

  Het verschil zit meer in de kwaliteit die wij bereid zijn te aanvaarden.

  Hoe vreemd dat de hele wereld naar mp3 luistert terwijl men wel graag een 4K televisie heeft. Je zou dan toch verwachten dat men ook aan beeldkwaliteit van foto's en video hogere eisen stelt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord