Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Lars Paymans

Review: iPhone XS, de nieuwste iPhone-camera

vrijdag 2 november 2018, 15:30 door | 5.399x gelezen | 1 reactie

Een nieuw tijdperk voor fotografie, zo noemt Apple de iPhone XS en de iPhone XS Max. Dit is er op het gebied van de camera allemaal nieuw in de nieuwste iPhone.

De camera van de iPhone XS en iPhone XS Max zijn dit jaar precies hetzelfde. Dat is voor het eerst, want in het verleden gaf Apple de grotere iPhone altijd wat extra camerafuncties mee.

Het maakt in dit geval dus niet uit of je een iPhone XS of een iPhone XS Max koopt. Alles wat we in deze review bespreken geldt dus zowel voor de iPhone XS als de XS Max.

Iphone xs test 01


De specificaties op een rijtje


De iPhone XS is wederom uitgerust met een dubbele cameralens op de achterkant. Deze bestaat uit een 12 megapixel groothoeklens met een diafragma van 1.8 en een telelens met een diafragma van 2.4.

Deze dubbele lens wordt onder meer benut om tot 2 keer optisch zoomen mogelijk te maken. Een groot verschil met oudere iPhones, omdat je hierbij altijd met kwaliteitsverlies te maken kreeg als je een beeld dichterbij wilde halen. Naast de twee keer optische zoom kun je tot tien keer digitaal zoomen, al heb je hierbij uiteraard wel al snel met kwaliteitsverlies te maken.

Nieuw is de sensor in deze camera, die tot twee keer sneller reageert. Die sensor speelt volgens Apple een belangrijke rol bij de nieuwe Smart HDR-functie, de meest indrukwekkende aanvulling op de inmiddels bekende iPhone-camera.

Iphone xs test 02


Smart HDR


Tijdens de onthulling van de iPhone XS stond Apple uitgebreid stil bij Smart HDR. Op deze techniek is het bedrijf zo trots dat het automatisch voor iedere foto gebruikt. Dit werkt als volgt. Als je een foto afdrukt met de iPhone XS worden er in feite meerdere foto's tegelijk gemaakt.

Deze hebben stuk voor stuk een andere soort belichting, zodat er een collectie bijna identieke plaatjes ontstaat met uiteenlopende belichtingsinstellingen.

De iPhone analyseert deze foto's en kiest vervolgens de beste elementen uit deze afzonderlijke kiekjes uit. Deze worden vervolgens met elkaar gecombineerd om één foto te vormen die de optimale instellingen heeft.

Het mooie hiervan is dat dit allemaal volledig automatisch gebeurt in een seconde. Foto's zien er hierdoor automatisch mooier uit, en het verschil ga je zeker merken als je bijvoorbeeld tegen het licht in de lucht fotografeert. In het verleden leverde dit foto's op waarbij de lucht een groot wit vlak werd, terwijl je er met de iPhone XS nog wolken kunt onderscheiden.

Iphone xs test 03


Verbeterde portretfunctie


Een andere vernieuwing die de XS ook volledig aan software te danken heeft is de verbeterde Portretfunctie. Hiermee kon je al een bokeh-effect simuleren door de achtergrond wazig te maken, maar de nieuwe iPhones gaan weer een stapje verder.

Voortaan kun je het scherptediepte-effect achteraf aanpassen, zodat je de achtergrond extra onscherp of gewoon weer scherp kunt maken. Die functie komt goed van pas, want dit portret-effect werkt nog niet altijd zoals het zou moeten. Door de intensiteit vervolgens iets af te zwakken resulteert dit vaak in een foto die er veel geloofwaardiger en mooier uitziet.

Vanaf iOS 12.1, een update die naar verwachting eind oktober of begin november uitkomt wordt ook de optie toegevoegd om voor het maken van de foto de intensiteit van het portreteffect in te stellen. Dat geeft jou nog meer de mogelijkheid om precies de foto te maken die je voor ogen hebt.

Iphone xs test 04


Betere foto's bij weinig licht


Nu we een jaar de iPhone X hebben gebruikt om honderden foto's te maken, viel vooral op dat het toestel moeite heeft met het maken van foto's in het donker.

De grotere sensor en toevoeging van Smart HDR zorgen ervoor dat dit probleem grotendeels wordt opgelost met de XS. De camera moet nog steeds zijn best doen om een scherpe foto te maken in een ruimte met weinig licht, maar de resultaten zijn merkbaar een stuk beter dan voorheen.

IPhone XR kleuren


Conclusie


Als je vorig jaar een iPhone X hebt gekocht, zijn er relatief weinig redenen om dit jaar alweer de overstap naar een iPhone XS te maken. De verbeterde camera is de enige factor waardoor wij een overstap zouden overwegen, en het is een belangrijk verschil met de goedkopere iPhone XR.

Smart HDR is een mooie toevoeging, de verbeterde portretfunctie zorgt ervoor dat we de functie vaker gebruiken en ook de betere foto's in het donker verbetert de grootste klacht die we vorig jaar over de iPhone X hadden.

Apple blijft ieder jaar innoveren als het op smartphonecamera's aankomt, en de iPhone XS is wederom een indrukwekkende stap voorwaarts.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Lars Paymans

Over de auteur

Lars Paymans is redacteur bij BigSpark uit Nijmegen, uitgever van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl. Iedere dag test hij de nieuwste apps, smartphones, gadgets en alles wat nog meer met de telecomwereld te maken heeft. Volg Lars via Twitter of LinkedIn.

1 reactie

  1. Ben
    Ben schreef op dinsdag 6 november 2018 om 12:24  | reageer

    Duidelijk en Leerzaam!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord