Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Luminar 2018

vrijdag 17 november 2017, 17:17 door | 11.680x gelezen | 6 reacties

Op 1 november kondigde Skylum (voorheen MacPhun) de nieuwe versie van haar vlaggenschip-applicatie Luminar aan. Luminar 2018, dat nu beschikbaar is als pre-order, is een belangrijke upgrade ten opzichte van de huidige versie, Luminar Neptune.

Dit lijkt geen incrementele update, maar een dramatische upgrade, en het voelt bijna als een geheel nieuwe applicatie, die nu zowel voor Mac- als voor Windows-platforms beschikbaar is.

Luminar 2018


Wat zit er (nog) niet in


Voordat ik er dieper op in ga, even een korte opmerking over wat er niet in deze versie zit. De onlangs gedelegeerde asset manager zit nog niet in de eerste versie van Luminar 2018.

Deze zal pas volgend jaar worden toegevoegd tijdens de updatecyclus van de 2018-versie. Wat er wel in zit: een nieuwe gebruikersinterface, enkele belangrijke prestatieverbeteringen en een aanzienlijk verbeterde RAW-engine.

Skylum lijkt serieus van plan te zijn het op te nemen tegen Adobe. Het ontwikkelteam heeft ook zeker geluisterd naar de feedback van gebruikers bij het werken aan de nieuwe versie.

Hoewel er nog steeds ruimte is voor verbetering, maakt 2018 grote vorderingen op dit gebied. Met de vorige versie waren er wat problemen met de verwerking van raw-bestanden. De kwaliteit was wel oké, maar ook weer niet geweldig.

Ten tweede was er geen mogelijkheid voor toepassing van lenscorrectie of verwijdering van aberratie. Het grootste probleem was echter de manier waarop het ruisreductie aanpakte. Het gebruikte de bedrijfstechnologie van de "ruisloze" toepassing en paste het toe als een afzonderlijke laag. Het was extreem traag en omslachtig.

Dit is nu allemaal vervangen door een geheel nieuwe manier van werken.

Luminar 2018 overzicht filters


Belangrijkste nieuwe functies


Als eerste is er een nieuw "Raw Develop" -filter, dat uit drie tabbladen bestaat. De eerste geeft je de gebruikelijke basisbedieningen, zoals belichting, hooglichten enzovoort.

Het tweede tabblad bevat besturingselementen voor lenscorrecties en aberratiecorrectie en de derde heeft besturingselementen voor geometrie, zodat je de perspectiefvervorming kunt corrigeren.

De lenscorrecties zijn helaas alleen handmatig uit te voeren op dit punt. Dat geldt zowel voor vervormingscorrectie als chromatische aberratiecorrectie. Dat is een beetje teleurstellend, aangezien de meeste andere software deze dingen automatisch of op basis van een profiel voor je uitvoert.

De handmatige vervormingscorrectie is van eenzelfde soort die je bijvoorbeeld in Lightroom vindt en werkt via een eenvoudige schuifregelaar. Dit werkt prima voor de meeste objectieven, maar voor ernstige vervorming, zoals die op compactcamera's, is het niet genoeg om volledig te corrigeren.

De software heeft dan echt lensprofielen nodig. Ik vermoed dat hier wel een open source-database van bestaat die ze zouden kunnen gebruiken, dus hopelijk komt dit in een toekomstige versie.

Ondanks deze beperkingen, kun je deze beeldproblemen in de software nu tenminste corrigeren, zonder een uitstapje naar een een andere applicatie te hoeven maken. Het feit dat het wat omslachtig werkt moet je dan maar op de koop toe nemen.

Het derde tabblad bevat besturingselementen waarmee je allerlei vervormingen (transform) kunt aanbrengen en je beeld kunt rechtzetten.

Raw Develop Mode


Het ruisonderdrukkingssysteem is volledig vervangen. Ruisonderdrukking is niet langer een afzonderlijke passage maar is nu echt een filter. Bovendien werkt het effectief in realtime. Dit is zo'n groot verschil met de vorige versie, het is nauwelijks te vergelijken.

Je hebt knoppen voor helderheid, kleurruis en een boost-schuifregelaar die het algehele effect bepaalt. Het werkt snel en redelijk goed. Je hebt echt alleen maar kleine hoeveelheden luminantiereductie nodig om het al effectief te laten zijn.

Luminar denoise filter


Het verscherpen is ook verbeterd en de bedieningselementen wijken enigszins af van de vorige versie, met de toevoeging van een "halo-reductie" -optie. De combinatie van deze twee nieuwe filters geven je veel meer controle over de kwaliteit van je beeld en maken een enorm verschil in het resultaat, mits zorgvuldig gebruikt.

Luminar verscherpen


De prestaties van de applicatie als geheel zijn aanzienlijk toegenomen. Het laden gaat veel sneller en het decoderen van onbewerkte bestanden is ook merkbaar sneller. Ik opende hetzelfde bestand in Luminar Neptune en vervolgens in 2018.

2018 was minstens twee keer zo snel, zo niet sneller voor het openen van een onbewerkt bestand. Het geheel lijkt veel eenvoudiger, het verschil is echt goed waarneembaar!

RAW-kwaliteit


En dan nu de belangrijkste update: de kwaliteit van de RAW-conversies. De vorige versie had het probleem dat RAW-afbeeldingen soms wat plat of vlak werden ingeladen en dat de conversies soms niet bijzonder goed geprofileerd waren.

Dat is nu verbeterd en afbeeldingen hebben nu veel beter contrast en kleur wanneer je ze laadt. Ze zijn nog steeds niet zo goed als goed geprofileerde afbeeldingen, gebaseerd op de eigen kleurprofielen van de camera's, maar dat kan mogelijk worden aangepakt met een van de andere functies van de software, het LUT-hulpprogramma, waar ik later op terugkom.

De afbeeldingen lijken nog steeds wat vlak maar ze zien er ongeveer net zo goed uit als in Capture One of Lightroom. Ruis wordt veel beter gereduceerd en zelfs voordat je de nieuwe verscherpingstool gebruikt, ogen de afbeeldingen over het algemeen al scherper.

Het enige probleem dat de kwaliteit aanzienlijk kan afleiden, is het ontbreken van automatische correcties van chromatische aberratie. Dit moet nu met de hand en is behoorlijk tijdrovend.

Luminar Raw bestand voor en na


Voor opnames met goedkopere lenzen die aanzienlijke aberraties hebben, is dit het enige punt dat het beeld echt degradeert. Over het algemeen ogen ze allemaal ruisvrij en scherp, zonder duidelijke artefacten.

Er is echter een zeer nuttig nieuw filter, dat mogelijk als basis kan dienen om dit in de toekomst te corrigeren. Er is een nieuw filter met de naam LUT-mapping (LUT = Look up Table). Je kunt een standaard LUT-bestand laden en dit toepassen op je afbeelding.

LUTS komen vrij veel voor in de videobewerkingswereld. Veel ervan worden gebruikt voor creatieve doeleinden. Ze kunnen worden gebruikt voor van alles en nog wat; van het corrigeren van loggamma tot filmkleurensimulaties.

Andere nieuwe filters


Er zijn nog een aantal andere nieuwe filters die wellicht interessant zijn. Hieronder twee van mijn favorieten:

Matte Look biedt je een hulpmiddel om een ​​verbleekte filmlook te creëren. Normaal bereik je dit effect met de curve-tool, door het zwarte punt te verhogen en het witte punt te verlagen.

Het Matte Look-filter gaat echter veel verder dan dit en heeft een reeks opties voor het simuleren van kleuren en effecten die normaal worden geassocieerd met een "film" -achtige look, met name verouderde film.

Luminar matte look effect


Het andere coole nieuwe filter is het Sun Rays-filter. Het lijkt in eerste instantie op een gimmick, maar het is eigenlijk best gaaf. Ik weet niet hoe ze het doen (waarschijnlijk een soort Luma-toets) maar de stralen zien eruit alsof ze eigenlijk achter een deel van de scène vandaan komen.

Als je bijvoorbeeld het effect over bomen sleept, ziet het eruit alsof ze van achter de bomen komen.

Het resultaat hiervan is behoorlijk realistisch, vooral als je een beetje met de instellingen speelt. Het is waarschijnlijk het nuttigst voor het verbeteren van opnames die al een zonnevlam in zich hebben.

Luminar Sun Rays filter


Een ander leuk nieuw filter is Brilliance / Warmth dat een set met twee besturingselementen toevoegt. De ene wordt "Vividness" genoemd en het lijkt wat op Vibrance.

Ik weet niet precies hoe het werkt, maar het werkt. Met de andere bediening kun je een warmer of koeler effect geven en dit werkt een beetje anders dan alleen de witbalans aanpassen. Het biedt natuurlijk ogende resultaten.

Nog een paar nieuwe kenmerken


Er waren nog een aantal zaken die me opvingen tijdens het uitproberen. Je kunt nu je Photoshop- of plug-ins van andere applicaties gebruiken als plug-in in Luminar.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld de effecten van Nik-software kunt gebruiken vanuit de software. Ze worden als nieuwe laag in Luminar aan je bestanden toegevoegd zodra je klaar bent met de plug-in.

En er is nu ook een handige kleine knop over het presetspaneel om snel een nieuwe laag toe te voegen, wat handig is als je presets als een nieuwe laag wilt toepassen. Je hoeft niet eerst naar de bovenkant van de interface te gaan, je kunt er gewoon vanuit het presetspaneel op klikken.

Add new layer


Algemene impressie


Over het algemeen ben ik erg onder de indruk van Luminar 2018. Het is een belangrijke upgrade, maar meer dan dat, Luminar wordt een belangrijke speler. Nu de RAW-conversie behoorlijk is verbeterd, worden ze een concurrent waarmee rekening moet worden gehouden.

Zeker zodra ze de eerder aangekondigde functies voor asset management toevoegen. Ook de automatische lenscorrecties moeten natuurlijk nog toegevoegd worden, omdat gebruikers dit naar mijn mening zullen eisen.

En hoewel de huidige methode beter is dan helemaal geen lenscorrecties hebben, zal het zeker niet goed genoeg zijn voor degenen die Lightroom gewend zijn, waar lensscorrecties op basis van metadata en profielen de norm zijn.

Eerlijk gezegd is dit mijn enige echte kritiek op de software. Ik ben ook relatief weinig bugs tegengekomen en dat is bijzonder gezien het feit dat ik een betaversie gebruikte.

De enige andere verandering die ik graag zou willen zien, die volgens mij nuttig zou zijn, heeft te maken met de manier waarop presets werken. Op het moment dat je een preset toepast, overschrijft het alles wat je momenteel in je filterstack hebt.

Luminar over the top


Dit maakt het moeilijk om presets te gebruiken voor het opslaan van algemene instellingen voor individuele filters, zoals je met Lightroom zou doen.

Als je bijvoorbeeld verscherpinstellingen opslaat als een voorinstelling en ze vervolgens wilt toepassen op een andere afbeelding, verwijder je eventuele andere filters die je momenteel niet hebt, als je de verscherpingsvoorinstelling die je hebt gemaakt selecteert.

Je kunt dit omzeilen door nog een laag toe te voegen, maar ik zou graag een optie zien om toe te voegen aan de huidige lagen in plaats van te overschrijven.

Met Luminar 2018 kun je serieus geavanceerde setups maken. En je kunt veel gecompliceerdere bewerkingen uitvoeren dan in Lightroom. Hoewel Lightroom bijvoorbeeld gemaskeerde selectieve aanpassingen kan uitvoeren, zijn deze beperkt.

In Luminar kan elk filter zijn eigen masker en mengmodus hebben. Daar bovenop kunnen filters worden gegroepeerd in lagen en elke laag kan ook een masker- en overvloeimodus hebben. Dat niet alleen, maar je kunt meerdere afbeeldingen in hetzelfde document combineren voor meerdere belichtingseffecten, texturen, enzovoort.

In combinatie met de mogelijkheid om plug-ins nu te gebruiken, wordt Luminar nu een erg omvangrijk en verfijnd bewerkingsprogramma. Ze doen dit door hun eigen richting te bepalen in plaats van een poging te ondernemen een "Lightroom-achtige" clone te worden.

Ik kan niet wachten om de assetmanagement-kant van Luminar te zien wanneer deze wordt vrijgegeven. De preview ervan zag er heel goed uit, dus als ze hier net zoveel energie in steken als in de rest van de software hebben, denk ik dat we een serieuze zwaargewicht concurrent in de imaging-software zullen krijgen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

  1. CC
    CC schreef op vrijdag 17 november 2017 om 21:03  | reageer

    Een zwaargewicht? Kom nou: de combinatie Bridge, ACR, Photoshop wordt niet eens benaderd door Luminar! Een leuke vervanging voor Lightroom misschien, maar meer ook niet.

  2. ldoetje
    ldoetje schreef op maandag 20 november 2017 om 00:01  | reageer

    Ben het eens met CC. Vind het programma een lachertje. In de windows-versie is er geeneens een pipet aanwezig voor de witbalans.

  3. Roger
    Roger schreef op dinsdag 21 november 2017 om 13:56  | reageer

    Heb Adobe CC, met lightroom, ps en bridge, en nu ook Luminar 2018. Dat luminar niet echt alles kan als de Adobe combo, akkoord, maar voor de gemiddelde hobbyfotograaf is het wel top, zeker gezien de prijs, eenmaal € 59 tegenover maandelijks € 13........

  4. gast schreef op woensdag 22 november 2017 om 16:31  | reageer

    Na de laatste update van Adobe werkt de "nieuwe" Lightroom Classic CC nog langzamer (hoe is het mogelijk?). Ik overweeg serieus met Adobe en hun cloud abonnement te stoppen. Wellicht is Luminar een goed alternatief en zeker waard om te proberen. Ik werk al jaren met Lightroom en het programma is best goed, maar ook niet perfect! Ik denk dat het tijd wordt voor een verandering.

  5. hein9@xs4all.nl
    Profiel hein9@xs4all.nl schreef op zaterdag 2 december 2017 om 10:27  | reageer

    Ik kocht onlangs Luminar als alternatief voor Lightroom.
    Een probleem van Luminar dat niet overgaat is, dat elke keer als ik een bewerkte foto wil croppen Luminar afsluit .
    Inmiddels 5 mailtjes aan Macphun support gestuurd.
    Alleen automatisch gegenereerde antwoorden ontvangen met het verzoek om geduld te hebben om dat er dagelijks duizenden problemen gemeld worden, dat men het met de huidige staf niet aankan en dat er extra personeel ingehuurd moet worden om de problemen te kunnen aanpakken.
    Wees heel voorzichtig met het aanschaffen van Luminar!
    Lightroom werkt bij mij snel en stabiel, ik was alleen niet erg gecharmeerd van een abonnement
    Hein Leenstra

  6. Koen Van de moortel
    Profiel Koen Van de moortel schreef op dinsdag 16 januari 2018 om 17:26  | reageer

    Ik heb een paar uur zitten spelen met Luminar 2018 (voor Windows) en kan u meedelen dat het nog VOL met mankementen zit! Dit is op dit moment zeker nog geen waardige vervanger voor Lightroom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.174 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord