Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Nikon D3300

vrijdag 14 augustus 2015, 11:02 door | 8.777x gelezen | 1 reactie

De Nikon D3300 werd in januari vorig jaar aangekondigd en is hét instapmodel van Nikon voor beginnende fotografen die met een spiegelreflex aan de slag willen. Het eenvoudigste cameramodel van Nikon weet echter nog steeds prima te presteren.

Nikon D3300

Nikon D3300 specificaties


- 24,2 megapixel APS-C formaat CMOS sensor
- 3,0 inch display (920.000 beeldpunten)
- 5 foto's per seconde
- 11 punts autofocus
- Lichtgevoeligheid: 100 - 12.800 ISO
- Full HD video

Nikon d3300 back

Ten opzichte van de Nikon D5300


De Nikon D3300 heeft ook een grotere broer; de Nikon D5300. Als je 200 euro meer te besteden hebt kun je ook kiezen voor dit model. Je krijgt dan de beschikking over een draai- en kantelbaar display, 39 punts autofocus en ingebouwde wifi en GPS.

De camera bevat verder dezelfde sensor, dus qua beeldkwaliteit hoef je geen verschil te verwachten. Of je de hierboven genoemde verschillen de meerprijs waard vind kun je zelf bepalen.

Andere alternatieven


Voor wie in de markt is voor een Nikon D3300 is het ook slim om te kijken naar andere alternatieven. Elk merk biedt wel een instapspiegelreflex aan. Bedenk hierbij dat je niet alleen kiest voor één camera, maar voor een compleet systeem.

Zowel bij Nikon, Canon als Sony kun je hier eigenlijk niet meer fout gaan. Andere merken zijn ook prima, maar richten zich vaak meer op specifieke wensen. Neem ook een kijkje bij systeemcamera's. Deze compacte camera's bieden vergelijkbare beeldkwaliteit in een compact jasje. Je mist alleen een optische zoeker.

Bediening


De camera ligt goed in de hand, vooral als je wat kleinere handen hebt. Heb je wat grotere handen dan kun je niet al je vingers kwijt op de grip. Dat is uiteraard wat minder prettig bij het vasthouden.

Nikon d3300 back

Dat de camera zo compact is zorgt er ook voor dat de knopjes best klein zijn. Alles is nog steeds wel goed te bedienen, maar mocht je zelf een grotere camerabody gewenst zijn, dan voelt het allemaal wat priegelig.

Het menusysteem is niet heel prettig. Er worden lange lijsten gebruikt waarbij je veel moet scrollen. Het kan daardoor flink zoeken zijn naar de gewenste instelling. Via de i-knop kun je wel redelijk vlot de belangrijkste instellingen veranderen.

Beeldkwaliteit


Dat de Nikon D3300 het instapmodel van Nikon is betekend niet dat je er geen mooie foto's mee kunt maken. De beeldkwaliteit van de camera is prima. Ook in combinatie met de kitlens, een Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II, kun je prachtige foto's maken. Zie bijvoorbeeld het portret van Floor hieronder.

Floor


1/125s, f/5.6, 100 ISO @ 42mm

Vervang je de kitlens door een beter objectief, dan zal je als beginnende fotograaf zeker niet snel tegen beperkingen aanlopen.

Prijs


De Nikon D3300 kost je momenteel in de winkel 419 euro. Je hebt dan alleen de body zonder objectief. Die heb je uiteraard ook nodig en voor slechts 50 euro extra krijg je de Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR II erbij. Dit kitlens presteert prima voor zijn lage prijs en beschikt zelfs over beeldstabilisatie.

Wil je meer uit de camera halen, dan adviseer ik je daarnaast om er een 50mm f/1.8 bij te kopen. Dit objectief kost 189 euro, maar geeft je veel lichtsterkte en een goede kwaliteit voor een lage prijs.

Conclusie


De Nikon D3300 is een uitstekende camera voor beginnende fotografen. De beeldkwaliteit is uitstekend (zeker in combinatie met een beter objectief) en doet niet onder voor veel duurdere modellen.

Wel is de camera redelijk basis; je mist veel functionaliteiten die niet direct nodig zijn om goede foto's te maken, maar wel gewoon heel prettig zijn. Denk daarbij aan een draai- en kantelbaarscherm, wifi en GPS en bijvoorbeeld een geavanceerdere autofocus.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Nikon D3300

 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 329,00 
 » CameraTools  16 februari 2016   € 329,00 
 » Mediamarkt  21 september 2015   € 419,00 
 » CameraNU.nl  19 augustus 2015   € 419,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 16:40  | reageer

    Nikon was ooit marktleider maar zakt heel snel?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord