Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Nikon Z 50

vrijdag 1 november 2019, 22:44 door | 7.498x gelezen | 4 reacties

Ik kreeg van Nikon de mogelijkheid om een dag met de nieuwe Nikon Z 50 te fotograferen. Deze spiegelloze 20 megapixel camera heeft een APS-C sensor achter zijn nieuwe, grotere Z-lensbevestiging zitten.

Nikon zegt dat de camera ontworpen is voor een generatie fotografen die zichzelf niet als professioneel beschouwt.

Nikon Z50 frontaanzicht


16-50mm pancake en 50-250mm tele


Naast de camera kreeg ik er twee Nikon objectieven bij die zijn ontworpen voor deze sensorgrootte: een 16-50mm f/3.5-6.3 inschuifbare standaardzoom en een 50-250mm f/4.5-6.3 telefotozoom - beide met ingebouwde beeldstabilisatie (Nikon noemt dit Vibration Reduction of VR).

 DSC0150


Belangrijkste specificaties


- CMOS-sensor van 20,7 megapixel
- Twin bedieningsknop interface
- Tot 11 fps fotograferen met AE / AF, 5 fps met livebeeld
- 4K-video tot 30p
- OLED-zoeker met 2,36 miljoen punten
- Kantelbaar Touchscreen (kantelt 90 ° omhoog of 180 ° omlaag)
- Bluetooth-compatibele wifi (via Snapbridge-app)
- Creative Picture Control-effecten

 DSC0393


Z-mount


De Z-bevestiging in Nikon spiegelloze camera's is wel echt revolutionair te noemen. De eerste twee modellen, de full-frame Nikon Z 7 en Z 6, tonen echt deze geavanceerde technologie, met een reeks 'S'-lenzen die tot zeer scherpe resultaten leiden.

Deze DX-body is uitgerust met dezelfde Z-bevestiging die wordt gebruikt op de full-frame modellen, zodat full-frame Z-lenzen rechtstreeks op de Z50 kunnen worden gemonteerd (en de nieuwe Z DX-lenzen passen op de Z 6 en Z 7).

Met dezelfde FTZ-adapter kunnen bestaande DX- en FX-lenzen voor spiegelreflexcamera's ook op de Z50 worden gebruikt. Objectieven met F-bevestiging kun je dus ook gebruiken. De adapter is niet inbegrepen in de tot nu toe aangekondigde kits.

 DSC0429


Kleiner, lichter, goedkoper


Dit is Nikon's eerste spiegelloze camera met een APS-C sensor. Hij is daardoor kleiner, lichter en goedkoper dan de full-frame Z 7 en Z 6 van Nikon. De prijs is ook relatief laag.

 DSC0447


Beeldkwaliteit


De beeldkwaliteit vind ik spectaculair en ongeëvenaard. Kleuren, hooglichten en schaduwen zien er fantastisch uit. De beelden zijn al goed als ze rechtstreeks uit de camera komen.

Mijn Canon foto's zijn net zo goed, maar wel anders. Bij slechte lichtomstandigheden zie je wel kwaliteitsverschil met foto's die gemaakt zijn met mijn fullframe Canon EOS 5d Mark III. De ruis is beduidend minder bij een fullframe.

 DSC0016.jpeg


Bediening en opladen


Er zitten veel directe en programmeerbare bedieningselementen en draaiwieltjes op het toestel. Je kunt hem opladen via USB (geen USB-C-verbinding, maar een oudere Micro-B USB-connector) of met de meegeleverde MH-32-lader.

Het toestel heeft geen beeldstabilisatie (dat zit in de objectieven), NFC of GPS. Bijna alle knoppen aan de rechterkant voor opnamen met één hand, wat erg handig is! Er zijn meerdere belichtingen mogelijk met opties voor toevoegen, lichter, donkerder of gemiddeld.

 DSC0017.jpeg


Diepe grip, pancake kitlens, mechanische zoom


De Nikon Z 50 is niet alleen een verkleinde versie van de Nikon Z 6 en Z 7. Nikon heeft opmerkelijk zijn best gedaan om zo'n kleine camera zo'n stevige grip met één hand te geven.

Los van het formaat van de camera was ik erg onder de indruk van de 16-50 mm kitlens, een superslanke 'pancake'-lens die een 'goede' mechanische zoom gebruikt in plaats van een elektrisch powerzoomsysteem (dat voelt nogal 'afstandelijk'). De 50-250mm telezoom heeft dit ook.

 DSC0463


Autofocus


Het 209-punts fasedetectie-AF-systeem bedekt het grootste deel van het beeld. De 20,9 megapixel DX-formaat sensor leent het snelle, brede Hybrid-AF (autofocus) systeem van Nikon's full-frame 'Z'-camera's, met 209 AF-punten die 90 procent van de sensorbreedte en -hoogte bedekken.

Het continu-opnamebereik van 11 fps (met volledige autofocus en automatische belichting) komt bijna overeen met de Z 6 (en overtreft de Z 7) en maakt hem zeker één van de snelste camera's die er zijn, gelijkwaardig aan vele spiegelreflexcamera's op professioneel niveau.

De camera werkt ook een uitstekend bij weinig licht, met een standaard ISO-bereik van ISO 100-51.200 bij maximaal -4 EV.

 DSC0321


Touchscreen voor selfies en bloggen


Het LCD-scherm kun je 180 ° draaien zodat je een zelfportret zou kunnen maken. Als je dit doet worden meteen veel bedieningselementen vergrendeld zodat je ze niet per ongeluk kunt aanraken.

Het is voornamelijk ontworpen voor selfies en bloggen; Nikon ziet 'influencers' als een groot aandeel van haar doelgroep. Zij gebruiken platforms als Instagram en YouTube om content te delen. Als je de camera echter op een statief zou zetten, zou het scherm bij gebruik op deze manier wel uit zicht verdwijnen.

 DSC0399 1


Electronische zoeker


De Z 50 beschikt ook over een elektronische zoeker. Wel van een lagere resolutie dan zijn full-frame neven en nichten op 2,36 miljoen dots in plaats van 3,6 miljoen, maar het was scherp en vertoont weinig tekenen van vertraging.

Een elektronische zoeker was voor mij wel even wennen als spiegelreflexgebruikster. Maar als je het eenmaal doet, is het zien van het effect van je belichtingsinstellingen door de zoeker voordat je de foto maakt ronduit briljant.

 DSC0449


4K video


De Z 50 schijnt geweldig te zijn voor video (ik heb dit zelf nauwelijks getest, ik ben meer het fotograaf-type..) en schiet 4K over de volledige sensorbreedte in plaats van een bijgesneden versie dat sommige rivalen hebben gebruikt.

4K time-lapse-series kunnen in de camera worden gemaakt, terwijl fotograferen in Full HD extra slow motion-filmmodus kunnen toevoegen.

 DSC0407


Prijs


De prijs zou echter wel eens de grootste troef van Nikon kunnen zijn. Alleen de body, de Z 50 kost al minder dan zijn belangrijkste APS-C-rivalen, de Sony A6400 en Fujifilm X-T30, en de prijs voor de kitlens en dubbele lensbundels is echt vrij opmerkelijk.

De Nikon Z 7 en Z 6 zijn echt paradepaardjes, maar ze kwamen uit voor een hoge prijs. De Z 50 is nu een jaar na de lancering van de Z-mount geïntroduceerd als een excellente, maar toch betaalbare Nikon-systeemcamera voor hobbyisten en liefhebbers.

Veel van deze kostenbesparing is te wijten aan de gebruikte APS-C 'DX'-sensor, zoals gebruikt in het assortiment spiegelreflexcamera's voor enthousiastelingen op instapniveau, en dit heeft de camera in staat gesteld om met een prijskaartje te lanceren van 1.099 euro voor de body.

Voor 1.399 euro heb je de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR + NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objectieven erbij.

Maar de kleinere fysieke sensorgrootte is niet de enige plaats waar besparingen zijn gerealiseerd. Dit model beschikt niet over 'in body image stabilization' (IBIS) en daarom hebben de objectieven die bij het nieuwe model worden geïntroduceerd de ingebouwde vibratiereductie (VR) van Nikon.

 DSC0105


Voorbeeldafbeeldingen


Mijn eerste 'hands-on' tijd met de Z 50 in Lemele was kort. Ik had slechts één dag tijd om hem uit te proberen. Ik verwachtte niet veel van het resultaat, zeker ook omdat ik veel 'wildlife' fotografie heb gedaan. Ik heb veel momenten gemist omdat ik het autofocussysteem nog niet onder de knie had.

En als spiegelreflex-gebruiker moest ik erg wennen aan het gebruik van zo'n kleine systeemcamera met electronische zoeker. Bovendien heb ik veel vogels door het raam heen gefotografeerd, wat het focussen ook niet vergemakkelijkt.

Maar het resultaat verraste me enorm! De shots die gelukt waren (en dat waren er echt veel) waren bijzonder scherp en de kleuren spatten bijna van het scherm!

Je kunt de afbeeldingen in dit artikel (allemaal gemaakt met de Z 50) bekijken om een ​​idee te krijgen van de resultaten waartoe dit toestel in staat is (rekening houdend met het feit dat mijn tijd met de camera kort was), dat ik me vaak in relatief donkere omstandigheden bevond en de camera eenvoudig moest gebruiken bij hoge ISO-instellingen.

 DSC0100


Conclusie


Nikon heeft opmerkelijk zijn best gedaan om zo'n kleine camera zo'n stevige grip met één hand te geven. Hij is enorm compact en licht, terwijl je qua bereik van het objectief en kwaliteit niet lijkt in te hoeven inboeten.

De ruis is onder slechte lichtomstandigheden (zoals de nachtelijke sterrenfoto) wel beter zichtbaar dan bij een fullframe-camera, maar dit was wel te verwachten. Ik ben echt verrast door de kwaliteit van de beelden!

Het kostte wat moeite om het juiste moment te 'pakken' en de focus te vinden, zeker bij wildlife-fotografie, maar je kunt de AI van het toestel ook inzetten hiervoor. Je moet hier echter wel op durven vertrouwen en dat kost even wat tijd. Al met al ben ik erg positief en met dit toestel zou ik graag op reis gaan, vanwege de compact- en handzaamheid ervan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op vrijdag 1 november 2019 om 23:03  | reageer

  Erg mooie foto’s!!!

 2. Karel
  Karel schreef op zaterdag 2 november 2019 om 09:07  | reageer

  f6.3 op 50mm. Dan kan je beter kiezen voor de Fujifilm X-T2 of 3 met kittens die stopt op f4, terwijl je start op f2.8. Of je koopt de XP versies die f2.8 over het ganse bereik hebben. Nikon heeft een serieuze achterstand opgelopen op mirrorless APS-C gebied.

 3. Ronald Maas
  Ronald Maas schreef op dinsdag 5 november 2019 om 13:40  | reageer

  Ik onderschrijf de mening van Karel. Na jaren Nikon gebruik ben ik overgestapt op Fuji. De verschillende filmsoort keuzes ZIJN magistaal wat de kleurweergave betreft. Nikon heeft echt de boot gemist in het mirrorloze APS-C segment.

 4. Karel
  Karel schreef op dinsdag 5 november 2019 om 14:55  | reageer

  Wil je een echt lichtsterk objectief dan ben je verplicht om naar fullframe lenzen over te schakelen bij Nikon. Je betaalt niet alleen meer, je voegt nog eens extra gewicht toe ook voor een lens die niet specifiek gemaakt is voor APS-C formaat. Hulde op dat gebied aan Fujifilm die ervoor kiest om zich vooral toe te spitsen op APS-C formaat met lenzen die echt top zijn. Begrijp me niet verkeerd. Nikon maakt fantastische toestellen, maar spitst zich vooral toe op full frame.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord