Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Review: Pro Line fotoboek van Saal Digital

vrijdag 22 mei 2020, 13:31 door | 18.271x gelezen | 1 reactie

Saal Digital is een Duitse leverancier die nu ook een paar jaar actief op de Nederlandse markt. Met de Pro-Line fotoboeken mikken ze de laatste tijd ook op de professionelere fotografen. Ik mocht voor hen een fotoboek uit deze lijn testen.

Ik koos uit de Professional Line een boek van 30x30 centimeter met een voorkant in acryl en verder een lederen omslag. Een lijn met een mooi afwerkingsniveau, die voor mij (in prijs en kwaliteit) het vakantiefotoboek wel een beetje ontstijgt.

Het zou een optie zijn om tegen meerprijs aan te bieden aan klanten van bijvoorbeeld een boudoirshoot. Daarom koos ik er dan ook voor mijn recente boudoirwerk te gebruiken voor het boek, als een soort portfolio.

HomeBoudoir album Saal Digital


De acryl afwerking van de voorzijde geeft een luxe uitstraling

Proces en software


Ontwerpen en opzetten van het boek kun je op verschillende manieren aanpakken. Zoals het een professionele lijn betaamt, kan dat door je eigen spreads te uploaden, die je in je eigen software (InDesign bijvoorbeeld) in je eigen opmaak hebt gemaakt.

Desgewenst is daarvoor ook een Saal-plugin beschikbaar (voor Photoshop of InDesign) met de exacte afmetingen. Handig voor bijvoorbeeld trouwfotografen die vanuit een eigen vast template werken. ICC profielen zijn er uiteraard ook, zodat je ook over printprofielen geen zorgen hoeft te maken.

Voor deze review koos ik er bewust voor om de eigen software van Saal te gebruiken. En die doet wat hij moet doen en wat de software van veel andere online services ook doet. Plaatsen van foto's op een grid is wat lastiger dan wanneer je het in een eigen opmaakprogramma doet, maar het is op zich zeker werkbaar.

En het programma geeft keurige waarschuwingen als je foto niet de rand raakt of als de kwaliteit van je gebruikte beeld achterwege blijft, omdat je per ongeluk een low res plaatje gebruikt.

Wat veel van deze software heeft, is een eigen venster met de geïmporteerde foto's. Voor mij niet overzichtelijk, maar gelukkig kun je ook rechtstreeks vanuit verkenner beelden het programma in slepen.

Het verdere afwerken van de opmaak verloopt vrij intuïtief. En ook niet onbelangrijk: het werkt aardig stabiel, zonder vertraging, hapering of vastlopers.

Wat wel jammer is, of eigenlijk een beetje flauw van Saal: er zijn geen schutbladen. Met andere woorden: de eerste en de laatste fotopagina zijn tegen het omslag geplakt. Je verwacht hier wellicht een blanco pagina, of anders is het mooier om dat zo op te maken. Het staat wel ergens in de 'kleine lettertjes', maar naar mijn smaak een beetje verstopt.

Levering


Het boek wordt geleverd in een kartonnen verpakking met een foam beschermhoes. Desondanks zat er in mijn geval toch een deukje midden in de bovenrand. Erg zonde. Dat is niet iets om Saal direct aan te rekenen, maar de bezorgdienst.

Maar toch is het wel iets waar een klant vragen over kan gaan stellen. Heel positief is dan, dat Saal dat direct oppakt: zonder enige discussie kreeg ik het aanbod om een nieuw boek op te sturen.

De acryl voorzijde van het boek is voor verzending afgeplakt met folie om deze extra te beschermen. Die ziet dan ook kras- en vlekkeloos uit.

HomeBoudoir


Boek


En die mooie voorkant wordt gevolgd door stevig, dik papier. Ik koos dit keer voor glans, en dat geeft een mooie, luxe uitstraling. De spreads in het boek liggen ook behoorlijk vlak, wat natuurlijk erg mooi is bij spreads of foto's die over de middenlijn gaan. Dat laatste kan trouwens prima, want er zit geen vouwrand.

200429 HomeBoudoir 010   PhotofactsZelf werk ik veel in zwart-wit, zeker bij boudoir-werk. Voor dit boek heb ik uiteraard een combinatie gemaakt met kleur, om ook dat aspect te kunnen zien. De kleurechtheid is meer dan prima, er zijn geen kleurzwemen te zien.

HomeBoudoir


Spreads lopen naadloos over de middenlijn van de pagina heen. Ook liggen de pagina's behoorlijk vlak


Dat geldt ook voor het zwart-wit: je ziet vaak dat digitale zwart-wit afdrukken op kleurensystemen geprint worden, waarbij ze in veel gevallen toch een kleurwaas krijgen. Bij Saal is die eigenlijk niet aanwezig. Ook komt de scherpte prima over.

HomeBoudoir


Contrast van zwart-wit foto's is prima, ook is er eigenlijk geen kleurzweem te zien


HomeBoudoir


Close up van een pagina in het album

Verbeterpuntjes?


Zijn er ook verbeterpuntjes aan het boek? Met name die geplakte eerste en laatste pagina vind ik jammer. Ik had al gelezen dat dat zo was bij Saal, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat doet.

Ook is de achterpagina wat minder mooi geplakt op het omslag, beetje gebobbeld, vanwege de dikte van het omslag.

HomeBoudoir


De lederen afwerking van de achterkant van het album zorgt voor wat bobbels onder het daarop geplakte laatste fotoblad


Al met al kleine minpuntjes, die niet af doen aan de prijs-kwaliteitverhouding van de albums die verder meer dan prima is!

HomeBoudoir


Foto's over de middellijn is op geen enkele pagina een probleem


HomeBoudoir


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

1 reactie

  1. Martien van Dommelen
    Martien van Dommelen schreef op dinsdag 26 mei 2020 om 10:57  | reageer

    Ik heb ook een fotoboek mogen testen. Het resultaat is erg goed. Je foto’s krijgen een professionele uitstraling in zo’n mooi fotoboek. Één nadeel heeft de acryle voorkant het is erg gevoelig voor krassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord