Michelle Peeters

Review: SAAL Digital fotoboek

vrijdag 19 januari 2018, 20:40 door | 12.314x gelezen | 22 reacties

SAAL Digital is een nieuwe aanbieder op de Nederlandse markt. Ze bieden fotoboeken, fotoprints, posters etc. aan. Ze sponsoren hun berichten op Facebook en Instagram en nodigen professionele of hobbyfotografen, bloggers of modellen uit om hun fotoboek te beoordelen en te reviewen.

De fotoboeken van Saal Digital hebben al vele awards gewonnen, dus ik was erg benieuwd naar de kwaliteit. Reden genoeg om dit fotoboek eens te bestellen en er een review over te schrijven.

SAAL digital design software


Ik ontving een code voor een waardebon van 100 euro en net voor het verstrijken van de geldigheidsduur vond ik een gaatje in de agenda om er werk van te maken. In dit artikel mijn bevindingen.

Ik maak regelmatig fotoboeken, via verschillende aanbieders, waarbij Albelli en Blurb altijd mijn voorkeur hadden. De foto's kwamen hierbij mooi uit en de software gaf voldoende creatieve vrijheid. De Blurb software bood zelfs de mogelijkheid om het album geheel naar eigen inzicht op te maken met Adobe InDesign.

Bij andere leveranciers kwam het in het verleden vaak voor dat je vast zat aan vooraf bepaalde, automatische layouts, waarbij je foto's soms verkeerd of lelijk werden afgesneden.

Keuzemogelijkheden


Saal-Digital biedt de keuze uit diverse fotoboeken. Zo zijn er boeken met spiraalbinding, een softcover boek, en hardcover boeken (met wel weer de keus voor een gewatteerde cover, een softcover dus).

Ook kun je kiezen voor extra dikke, haast kartonnen pagina's. Ik koos een normaal hardcover boek. Daarbinnen kun je kiezen uit A5, A4 en A3 boeken, soms staand, soms liggend en soms vierkant. Ik koos 28×28 vierkant.

SAAL digital-design levertijden en productkeuze


Binnen de hardcover boeken kun je het aantal pagina's per spread toevoegen. Dat is prettig, je zit dus niet (zoals bij het softcover boek) vast aan vaste aantallen. Kies je verkeerd, kun je in de software eenvoudig pagina's toevoegen of verwijderen tot maximaal 120.

Qua cover en papier kies je voor mat of glans, en als je geen foto op je cover wil, kies je een (nep)leren kaft. Tenslotte behoren een cadeaubox en het weglaten van een barcode tot de (betaalde) mogelijkheden.

De software


Als de software eenmaal gedownload en geïnstalleerd is, werkt alles erg soepel, snel en gemakkelijk. Je kunt eenvoudig je product kiezen en het invoegen van foto's geeft geen problemen. Dit in tegenstelling tot sommige andere fotoboeken-software.

Saal-digital toolbar


Saaldigital toobar


Daarnaast kun je kiezen voor verschillende sjablonen (one-minute fotoboek of auto-layout) of een lege layout. Ik heb de lege layout gekozen, voor optimale creatieve vrijheid. Dat betekent mooie grote foto's verspreid over twee pagina's.

Je kunt kiezen voor automatisch' vullen (één pagina of alle pagina's) waarbij je van tevoren de foto's selecteert die geplaatst moeten worden.

Ook kun je AutoLayout activeren waarbij er een layout voor je bedacht wordt waarin de foto's automatisch geplaatst worden. Dit kun je zelfs achteraf nog doen.

Je krijgt dan wel de waarschuwing dat door het toepassen van een nieuwe lay-out er eventueel afbeeldingvensters, teksten en cliparts verwijderd of verschoven worden.

De foto's sleep je vanuit de Bronnen van de afbeelding aan de linkerkant van je scherm gewoon naar je fotoboek. Vervolgens kun je ze daar naar wens verschuiven, groter/kleiner maken (trekken aan de hoekpunten), in- en uitzoomen, horizontaal/verticaal spiegelen, draaien, en croppen. Ook krijg je meteen te zien hoe de afbeeldingskwaliteit is.

Saal digital fotos slepen bewerken


De afbeelding verwijder je weer net zo gemakkelijk met de 'delete' knop en je kunt diverse stappen terug om handelingen ongedaan te maken met de Ctrl/Cmd-Z knop.

Je kunt je foto's gewoon over de naad van je pagina laten lopen, omdat de pagina's geen vouw laten zien (het zijn lay-flat pagina's). Dit is ideaal voor als er een foto op zowel de linker als rechterpagina valt.

Je kunt vulvensters maken die je vult met een kleur naar wens. Daarbinnen kun je dan weer een tekstvenster aanmaken zodat je tekst er bijvoorbeeld (binnen een foto) wat meer uitspringt.

Wat ik heel professioneel vind is dat Saal Digital een eigen Photoshop plugin heeft die je helpt met het behouden van de juiste afmetingen en proporties. Met behulp van de plug-ins worden de sjablonen automatisch gegenereerd en kunnen ze als basis voor je fotoboek worden gebruikt.

Je kunt de exacte afmetingen van de pagina's, de afloop en andere indicaties voor de rug op de omslag zien. De plug-in voor Photoshop CC en InDesign CC kun je downloaden vanuit Adobe Add-ons.

De verleiding om achtergrondkleuren en cliparts toe te voegen aan de pagina's kon ik ternauwernood weerstaan. Fijn dat het kan, maar ik koos voor een foto-achtergrond. Vaak dezelfde foto als op de pagina, maar dan met verlaagde dekking.

Cliparts-Achtergronden- Layouts


Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk pagina's verwijderen of kopiëren, tekst toevoegen of halverwege je product wijzigen.

Mijn boek bestaat uit 80 pagina's, wat een boel scrollen over de tijdbalk betekent. Er is geen eenvoudige manier om bijvoorbeeld de tweede spread naar achteren te verplaatsen, omdat er geen overzicht van je hele boek in thumbnails bestaat.

Je kan een spread wel verslepen, maar alleen binnen het zichtbare deel van de tijdlijn. Verplaatsen naar het eind kost zo negen sleephandelingen.

Omdat SAAL Digital een Duits bedrijfs is leidt de 'übersetzung' uit het Duits nog weleens tot spelfouten als 'verspeelt' en 'uitgebreidt'. Als ze voet aan Nederlandse grond willen krijgen, zouden ze daar een Nederlander eens goed naar moeten laten kijken.

Je kunt je boek als PDF exporteren. Dat lijkt een uitkomst maar is eigenlijk een wassen neus: op elke spread staat met grote letters 'voorbeeldweergave' geschreven. Wel in foutloos Nederlands!

Beeldoptimalisatie


Het is belangrijk dat je je foto's optimaliseert voor print. Je foto's moeten dus bewerkt (en verscherpt) zijn voordat je ze in het boek schuift. De software van Saal Digital geeft helemaal onderaan je scherm aan uit hoeveel pixels een spread bestaat bij 300 ppi.

JPEG-bestanden van zo'n 3000 pixels voldoen prima. AdobeRGB en sRGB kunnen allebei, Saal Digital stelt een ICC-profiel ter beschikking. Zo kun je in Photoshop 'softproofen'. Je krijgt dan een idee van hoe de kleuren er in de print zullen uitkomen.

Saal digital beeldoptimalisatie


Productie en levering


Als je tevreden bent met de lay-out van het boek kun je het gaan bestellen. De prijs wordt netjes weergegeven, inclusief B.T.W. en exclusief leveringskosten a 4,95 euro.

Je uploadt het bestand je krijgt meteen de verwachte levertijd te horen. Die levertijd is ongeveer één week. Waar je rekening mee moet houden is dat de boeken worden gemaakt in Duitsland. Dat betekent dat het 2-3 extra dagen kan duren voordat het boek daadwerkelijk op je deurmat ligt.

Saal Digital verpakking


Eindresultaat


Ik koos voor een vierkant boek van 28×28 centimeter. Omdat ik dat het mooist vind en ik mijn andere fotoboeken in dit of het 30x30 centimeter formaat heb.

Bovendien kun je dan zowel horizontale als verticale foto's even groot in het boek opnemen. Je houdt dan wel wat boel loze ruimte over, maar dat vind ik de professionele look van een boek juist ten goede komen.

Voor zowel de cover als de binnenbladen koos ik glanzend papier, omdat ik dat mooier en professioneler vind ogen.

Het boek werd na een kleine week door DHL afgeleverd. In een stevige kartonnen verpakking, met om het boek een foam hoes. Goed beschermd dus! Het boek ziet er professioneel uit. De cover is prachtig glanzend en het boek oogt stevig en recht. Het valt mooi dicht.

Als je begint te bladeren vallen de dikke pagina's en de kwaliteit van de druk op. De foto's komen mooi tot hun recht, eigenlijk zijn het ingebonden kwaliteitsafdrukken.

Saal Digital - gedrukte boek


Conclusie


Ik ben erg enthousiast over het gebruik en de mogelijkheden van de software en de kwaliteit van het boek. Het ziet er professioneel, chique en degelijk uit. De prijs is vergelijkbaar met andere aanbieders.

Het enige minpuntje ten opzichte van Albelli vind ik dat er geen mogelijkheid bestaat om een gratis online versie van je fotoboek te maken. Albelli heeft deze optie wel en ik vind het een ideale manier om je album met veel mensen te sharen. Het album blijft ook online staan, totdat je het zelf verwijdert.

SAAL Digital heeft regelmatig aanbiedingen om kennis te maken met allerlei producten waardoor je flink kan besparen. Dat zijn weer heel wat extra spreads in je boek.

Wil jij ook de service van SAAL Digital uitproberen? Download dan de software op de website en probeer het uit!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

22 reacties

 1. Richard van Mook
  Richard van Mook schreef op vrijdag 19 januari 2018 om 22:28

  Als je een pdf maakt is het wel mogelijk om het woord voorbeeldweergave weg te halen. Je kunt het zelfs veranderen in een ander woord.
  Een nadeel is dat je niet met ideal kan betalen. Eerder kon je gewoon betalen met een rekening die je kreeg als het boek klaar was. Die moest je per ommegaande betalen. Nu moet je betalen met een creditcard of PayPal. Ik heb ze allebei niet.
  Voor mij een reden geweest om te stoppen met Saal.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 19 januari 2018 om 23:29

  @Richard: ok, dat is goed om te weten! Jammer inderdaad dat je niet met ideal kunt betalen, hopelijk passen ze dat nog aan in de toekomst.

 3. hypofocus
  Profiel hypofocus schreef op zaterdag 20 januari 2018 om 11:44

  Betalen met paypal is ook erg eenvoudig.
  Je hoeft alleen een account aan te maken en je kunt je bankrekening er aan koppelen. Paypal schrijft dan gewoon steeds met een doorlopende machtiging de bedragen af als je iets afgerekend hebt bij een webwinkel.
  En een voordeel van paypal: hele goede kopersbescherming. Als iets niet aankomt en de webwinkel geeft geen thuis, dan krijg je netjes je geld terug.

  Je hebt voor paypal dus ook geen creditcard ofzo nodig.
  Je moet alleen even door het registratie proces. Maar daarna is het erg handig, omdat je bij heel veel (ook interenationale) winkels met paypal kunt afrekenen.


  Ik heb zelf heel goede ervaringen met Saal. Ook de extra dikke foto boeken zijn prachtig. Ontzettend netjes afgewerkt en top afdruk kwaliteit. Tegen een hele gunstige prijs.

  Wat ik (vooral voor bedrijven) wel een nadeel vindt met Saal Digital, is dat ze geen factuur excl. btw voor je maken.
  Je moet dus eerste Duitse BTW betalen en dan in Nederland ook nog eens Nederlandse BTW.
  Maar zelfs dan blijven ze met stip de beste kwaliteit leveren voor die extreem concurrerende prijs.

 4. Frans
  Frans schreef op zaterdag 20 januari 2018 om 11:50

  Interessant artikel. Hoe verhoudt het fotoboek van Saal zich naar uw mening tot de fotoboeken van Blurb?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord