Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Samsung NX1

vrijdag 2 oktober 2015, 16:53 door | 7.425x gelezen | 4 reacties

Op de Photokina vorig jaar kondigde Samsung de NX1 aan. Deze systeemcamera richt zich op de professionele fotograaf die veel van zijn camera eist. Met specificaties waar de gevestigde orde een puntje aan kan zuigen schept de camera hoge verwachtingen. Wij kijken of de camera aan de verwachtingen voldoet.

Samsung NX1

Samsung NX1 specificaties


- 28,2 megapixel APS-C formaat BSI CMOS sensor
- 15 foto's per seconde
- 4K (UHD) video
- 205 punts fase detectie autofocus op sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 51.200 ISO
- 3,0 inch Super Amoled touchscreen tilt display (1.036.000 beeldpunten)
- Elektronisch zoeker (2.360.000 beeldpunten)
- NFC, Bluetooth en Wifi
- SD(XC) geheugenkaarten
- Weersbestendige body
- Gewicht: 550 gram (zonder batterij)

Samsung komt pas net kijken in de markt voor professionele camera's. Vooralsnog had het bedrijf eigenlijk alleen maar camera's voor consumenten en hobbyisten in het assortiment. De Samsung NX30 was al bruikbaar voor een hobbyfotograaf met wat meer ambitie, maar met de Samsung NX1 wordt echt een camera aangeboden voor de professional.

Met de introductie van de NX1 werden dan ook direct een aantal 'serieuze' objectieven aangeboden zoals de 16-50mm f/2.8 OIS en de 50-150mm f/2.8 OIS. Een lichtsterke standaardzoom en een lichtsterke telezoom. Voor veel fotografen voldoende voor 95 procent van hun foto's.

Samsung NX1

Ook voor fotografen die liever met lichtsterke objectieven met vast brandpuntafstand werken heeft Samsung al een aanbod. Bijvoorbeeld de 85mm f/1.4, de 60mm f/2.8 Macro en 45mm f/1.8. Vergeleken met Canon en Nikon blijft het aanbod in objectieven natuurlijk nog ver achter, maar de meeste fotografen zullen niet heel snel tegen deze beperking aanlopen.

De specificaties voor de Samsung NX1 zijn indrukwekkend. 4K video vinden we bijvoorbeeld nog niet in het professionele aanbod van zowel Canon als Nikon. Alleen Sony heeft op dit vlak ook wat te bieden. Daarnaast zijn ook de specificaties van de autofocus en de snelheid van maximaal 15 foto's per seconde hoger dan in de professionele camera's van de grote jongens.

De RAW bestanden van de Samsung NX1 zijn circa 30 megabyte groot.
Een grootte die te verwachten is bij 28 megapixel.

In de hand


Samsung heeft met de NX1 een stevige camerabody afgeleverd. De camera ligt lekker in de hand en geeft een solide gevoel.

Officieel zou de camera nog onder de systeemcamera's vallen, maar eigenlijk schuif je hem, vanwege zijn formaat en prestaties, direct onder de spiegelreflex camera's (maar dan zonder de daadwerkelijke spiegel en optische zoeker).

Juno met de Samsung NX1


De camera is prima te bedienen en ook de menu's zijn netjes opgezet. Ook is vrijwel alles nog naar smaak in te stellen. Dat kan handig zijn, want sommige dingen staan standaard mogelijk anders dan je gewend bent van een andere merk. Dan kun je dat vaak gewoon aanpassen.

Elektronische zoeker


De elektronische zoeker van de Samsung NX1 is prima en heeft eigenlijk geen last van 'lag', de vertraagde weergave van het beeld. Komend van een optische zoeker is het uiteraard wel echt anders en zeker even wennen. Het went echter redelijk snel en werkt dan best prettig.

Connectivity


De Samsung NX1 beschikt over een flink aantal verbindingsmogelijkheden. Het eerste wat opvalt is de ingebouwde wifi. Niet alleen dat ie aanwezig is, maar vooral dat het de snelle variant is (802.11ac, ook bekend als 5G wifi).

Naast wifi kun je ook gebruik maken van NFC en Bluetooth. Snel je foto's overzetten kan ook met de USB 3.0 aansluiting.

Autofocus


De camera beschikt over 205 scherpstelpunten die over het complete beeld verdeeld zijn. In tegenstelling tot bij spiegelreflex camera's kun je dus ook in de uiterste hoeken snel scherpstellen. In het midden van het beeld zitten 153 kruissensoren. Deze zijn nog nauwkeuriger bij het scherpstellen.

In de praktijk werkt de autofocus prima. Er zijn vrijwel geen missers. Wanneer het wat donkerder is wordt de kans op missers wel groter.

Handmatig scherpstellen


Je kunt uiteraard ook handmatig scherpstellen. Dat werkt via het display nog behoorlijk aardig ook. De elektronische zoeker zoomt in en je ziet aan witte 'highlites' waar het beeld scherp is. Dat werkt in de praktijk best soepel.

Lichtgevoeligheid


De Samsung NX1 kan opgeschroefd worden tot 51.200 ISO. Tot zo ongeveer 6400 ISO zijn de beelden nog best bruikbaar, daarboven gaat het toch wel snel bergafwaarts.

Samsung NX1


4K video


4K video zien we de laatste tijd meer terug in nieuwe camera's, maar het aanbod is nog steeds relatief beperkt. 4K video is vergelijkbaar met een 8 megapixel terwijl het nog steeds veel gebruikelijkere Full HD qua resolutie overeen komt met 2 megapixel beelden. Een flink hogere resolutie dus!

Samsung gebruikt de H265 codec. Eťn van de betere codecs die momenteel verkrijgbaar is en het levert relatief compacte bestanden op. Nadeel is dat nog niet alle software deze codec momenteel standaard ondersteund.

Onderstaande video van Samsung is geschoten met de Samsung NX1. Bekijk hem vooral in de volledige 4K kwaliteit en full-screen (mits je computer en internetverbinding het aan kan).


Wil je met 4K video aan de slag, bedenk dan dat deze hoge videoresolutie ook veel vraagt van je geheugenkaartjes. Een standaard SD kaartje zal niet snel genoeg zijn, je moet dus zorgen voor een SDHC kaartje met UHS Speed Class 3 rating, herkenbaar aan een icoontje dat de letter U heeft met daarin een 3.

Ook de rest van je set-up moet stevig zijn. Een vlotte computer met snelle SSD schrijven is wel zo prettig als je deze video's wilt bewerken, omzetten en bekijken. Ook een monitor met hoge resolutie is aan te raden wanneer je met 4K video werkt.

Op populaire sites als Vimeo en Youtube kun je 4K video reeds uploaden. Veel mensen zullen echter nog niet in staat zijn de video's op de maximale kwaliteit te bekijken. Dit zal de komende jaren waarschijnlijk wel steeds sneller verbeteren.

Samsung in de toekomst


Samsung heeft met de NX1 en enkele andere camera's laten zien dat ze zeker wat kunnen in de fotografiemarkt. Indrukwekkende camera's die stevige concurrentie bieden voor de gevestigde orde. De vraag is echter hoe actief Samsung in de toekomst blijft in de fotografiemarkt.

De afgelopen periode hebben we bijvoorbeeld weinig meer gehoord van de fabrikant. Ik sluit niet uit dat Samsung besluit zich terug te trekken uit de cameramarkt. Dat zou jammer zijn als je net geÔnvesteerd hebt in de NX1 en een aantal objectieven.

Conclusie


De Samsung NX1 is een indrukwekkende camera. De beeldkwaliteit is uitstekend (inclusief een groot dynamisch bereik) en ook in veel andere vlakken overklast hij veel concurrerende camera's. Schiet je veel bij weinig licht, dan werkt de autofocus helaas niet optimaal.

Ook is er dus nog wat onzekerheid over hoe lang Samsung er nog voor kiest om actief te zijn in de camerabranche. Het aantal objectieven is dan ook beperkt en wellicht blijft dat zo.

Los van die nadelen haal je met de Samsung NX1 een uitstekende camera in huis voor een prima prijs. Er zijn maar weinig situaties die je met deze camera niet de baas kan.

Meer informatie


- Samsung NX1 review door Focus (Nederlands)
- Samsung NX1 review door Zoom.nl (Nederlands)
- Samsung NX1 review door Imaging Resource
- Samsung NX1 review door Pocket-lint
- Samsung NX1 review door The Phoblographer
- Samsung NX1 review door Techradar
- Samsung NX1 door DP Review

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Samsung NX1

 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 1.149,00 
 » CameraTools  2 oktober 2015   € 1.399,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 1.499,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Luigi
  Luigi schreef op vrijdag 2 oktober 2015 om 20:11  | reageer

  Highlites?? Wat is dat nou weer?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 2 oktober 2015 om 20:25  | reageer

  @Luigi; een soort witte archering op de plekken waar het beeld scherp is.

 3. Luigi
  Luigi schreef op zaterdag 3 oktober 2015 om 10:23  | reageer

  Bestaat niet, maar highlights wel.

 4. Eugene
  Eugene schreef op zondag 4 oktober 2015 om 12:05  | reageer

  Als ik de promo zie dan zou hij Canon en Nikon en Sony verslaan. De beste beelden tot nog toe. Zo te zien ook geen rolling shutter en worden er hele moeilijke belichtingspunten hier getoond bij keihard zonlicht. Ik vrees toch dat er een paar Japanse techneuten zijn ingekocht met de laatste kennis. Of ........

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord