100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Samsung NX30

donderdag 9 april 2015, 16:38 door | 9.385x gelezen | 0 reacties

Van Samsung ontving ik de Samsung NX30. Niet voor een korte review van een paar weken, maar voor een periode van twee a drie maanden als onderdeel van Samsungs Imageloggers programma. Dat programma zorgde ervoor dat ik er ook echt mee aan de slag moest. Hoe dat beviel lees je in deze review.

Samsung NX30

Samsung Imageloggers


Bij het Imageloggers programma geeft Samsung een camera aan een deelnemer. Deze plaatst gedurende een periode wekelijks een aantal foto's/video's. Een leuke manier om iemand kennis te laten maken met de producten van Samsung.

Gedurende een aantal maanden (inmiddels al weer vorig jaar) heb ik de Samsung eigenlijk als mijn hoofdcamera gebruikt. Mijn verwachting was dat ik mijn Canon al snel zou missen, maar dat viel eigenlijk best mee.

» Bekijk een aantal foto's die ik deelde (#NX30)

De Samsung NX30 is een behoorlijk potente systeemcamera. Eigenlijk kon ik vrijwel alle foto's die ik maakte prima met deze camera doen. De grootste beperking was wellicht het standaardobjectief dat ik bij de camera kreeg; een Samsung 15-55mm f/3.5-5.6 OIS objectief.

Nu fotografeer ik niet zo vaak sport of andere onderwerpen waarbij snelheid erg belangrijk is. De Samsung is zeker niet traag met scherpstellen, maar waarschijnlijk zou een sportfotograaf toch wel te kort komen. In donkere omgevingen had ik ook regelmatig last met goed scherpstellen.

Samsung NX30

Samsung NX30 specificiaties


- 20,3 megapixel APS-C CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 25.600 ISO
- 9 foto's per seconde
- Hybrid AF (105 fasedetectie, 247 contrastdetectie)
- Full HD video
- Wifi en NFC
- Draai- en kantelbaar 3,0 inch display (touchscreen)
- SD(XC) geheugenkaart
- Gewicht: 375 gram

Lightroom 5


Wat ik erg mooi vind, is dat Samsung Lightroom 5 mee levert bij de NX30. Dat is erg prettig als je nog geen Lightroom gebruikt, want Lightroom is hét programma voor het beheren van je workflow en het nabewerken van je foto's.

Uiterlijk


De Samsung NX30 lijkt eigenlijk behoorlijk op een spiegelreflexcamera, alleen dan een stuk compacter. De camera ligt dan ook prima in de hand en op het gebied van de bediening lijkt alles ook erg op een gemiddelde instapspiegelreflex.

Een grappig detail vond ik de ingebouwde hoekzoeker. Je kunt de elektronische zoeker uittrekken en omklappen om zo gemakkelijker onder een moeilijke hoek te fotograferen. Uiteraard kun je hier ook het draai- en kantelbare schermpje voor gebruiken, maar in fel zonlicht kan de hoekzoeker prettiger werken.

Samsung NX30

Het touchscreen is vooral prettig in gebruik bij het bekijken van je foto's. Je kunt dan snel door de foto's 'swipen', zoals je ook op een smartphone doet. Persoonlijk vond ik dit soepeler gaan op de NX30 dan op bijvoorbeeld een camera van Canon met een touchscreen.

In de studio


Een systeemcamera is ook prima geschikt voor gebruik in een studio omgeving. In de flitsschoen van de Samsung NX30 paste ook gewoon mijn Cactus en Elichrom Skyport trigger. Ik kon dus gewoon met mijn Elinchrom studiolampen en ook met flitsers op locatie werken.

Je moet echter wel even een instelling omzetten om nog wat te kunnen zien op het display. Standaard laat de NX30 namelijk een preview zien van je eindresultaat met de huidige instellingen. Dat betekent in het geval van studiofotografie meestal een pikzwarte opname.

Ilse


Lichtgevoeligheid


Foto's uit de Samsung NX30 zijn tot 3200 ISO prima te gebruiken. Daarboven gaat de (overigens prima) beeldkwaliteit toch wel behoorlijk achteruit. De maximale stand van 25.600 ISO is alleen aan te raden als het echt niet anders kan.

Zet je dan je foto om naar zwart-wit en vind je het niet erg dat de ruis wel zichtbaar is, dan is de foto nog best bruikbaar.

Samsung NX30


25.600 ISO

Conclusie


De Samsung NX30 is een erg veelzijdige camera met stevige specificaties voor een dergelijke systeemcamera. De meeste fotografen zullen niet snel tegen beperkingen aanlopen bij deze camera. Hij is verrassend veelzijdig in te zetten. De Samsung NX30 doet niet onder voor een gemiddelde instapspiegelreflex camera.

Alternatieven van hetzelfde merk zijn de Samsung NX500 en de Samsung NX1. Vooral de (nieuwere) NX500 biedt in een compactere behuizing nog betere specificaties voor een vergelijkbare prijs. De Samsung NX1 is interessant voor iemand die professioneel aan de slag wilt met een camera van Samsung.

Meer informatie


- Samsung NX30 review door FStoppers
- Samsung NX30 review door DP Review
- Samsung NX30 review door Imaging Resource
- Samsung NX30 review door Techradar
- Samsung NX30 review door Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Samsung NX30

 » Camerashop.nl  21 september 2015   € 649,00 
 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 694,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 749,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.435 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord