Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review van de Canon RF 600 en RF 800 tele objectieven

vrijdag 5 februari 2021, 16:32 door | 5.296x gelezen | 4 reacties

Canon heeft twee heel bijzondere objectieven voor haar mirrorless camera's: de RF 600mm en RF 800mm tele-objectieven. Ze brengen een extreem lang brandpunt onder handbereik.

Je moet er wel rekening mee houden dat ze f/11 als lensopening hebben. De vraag is: hoe bruikbaar zijn deze objectieven?

Nando fotograferen rf800

De Canon RF 800mm f/11 IS STM is een heel draagbaar objectief.

We kennen ze allemaal. De extreme tele-objectieven van Canon. De enorme witte objectieven, die vele kilo's wegen en een klein fortuin kosten. Ze zijn bijzonder goed, en leveren fantastische resultaten op. Maar ze zijn niet bepaald vriendelijk om mee rond te struinen, of uit de hand te fotograferen.

Nando fun with 800mm

Fotograferen met een Canon EF 800mm f/5,6L IS USM is geen sinecure. Zwaar, groot en eigenlijk niet geschikt om mee uit de hand te fotograferen.

De voordelen van die grote tele-objectieven zijn natuurlijk de fantastische beeldkwaliteit en de relatief grote lensopeningen die het gebruik bij slechter licht eenvoudig maken.

De nadelen zijn het gewicht en het formaat. Maar ook de prijs. Voor een Canon EF 800mm f/5,6L IS USM moet al snel 14.000 euro neergelegd worden.

De nieuwe RF 600mm en RF 800mm zijn een antwoord op de nadelen van de grote witte 'teletoeters' zoals ze wel eens genoemd worden. De RF 600mm en RF 800mm zijn relatief klein, licht en daardoor heel draagbaar. Je stopt ze in je fototas, en kunt er makkelijk een hele dag mee rondwandelen. Desnoods met beiden.

Nando RF600 draagbaar

De RF 600 is relatief klein en licht. Het rondwandelen met dit objectief is geen enkel probleem.

Natuurlijk zit er een adder onder het gras. Die draagbaarheid komt met een trade-off. Om ze zo compact te houden, met het bijbehorende lage gewicht, hebben deze twee objectieven een lensopening van f/11.

Daarbij bedoel ik dan ook dat ze alleen maar een lensopening van f/11 hebben. Er is geen diafragma aanwezig. Dit ontbreken heeft mede gezorgd voor het lage gewicht.

Er is nog iets anders aan de hand met deze twee objectieven. Ze zijn namelijk inschuifbaar, waardoor de fysieke lengte aanzienlijk korter wordt. Het is een heel slim systeem, wat deze objectieven heel bijzonder maakt.

Nando RF600 RF800 ingeschoven uitgeschoven

De Canon RF 600 en RF 800 in zowel ingeschoven als uitgeschoven toestand.

De RF 600mm en RF 800mm hebben gelukkig beeldstabilisatie, en dat is bij deze brandpunten zeker geen overbodige luxe. Met de ingebouwde beeldstabilisatie van de Canon EOS R5 en EOS R6 erbij haal je een stabilisatie van maar liefst 8 stops. Omdat de lensopening f/11 is, kun je zeker elke extra stop gebruiken.

Hoewel de beeldstabilisatie aanwezig is, kun je deze niet schakelen tussen de normale werking en die voor panning, waarbij de stabilisatie in de horizontale richting uitgeschakeld is. Het is alleen maar aan of uit.

Nando bediening RF600 RF800 en IS

De beeldstabilisatie kan alleen aan of uit. Er is ook een focus-beperkingsknop, om het scherpstellen zo optimaal en snel mogelijk te maken.


Wat betekent een lensopening van f/11?


Ik kreeg de RF 600mm en RF 800mm van Canon Nederland ter beschikking om te testen, maar de donkere januari en februari dagen zijn helaas niet ideaal voor deze objectieven.

Door de hele kleine lensopening van f/11 heb je veel licht nodig om een voldoende snelle sluitertijd te verkrijgen. Mocht je dieren willen fotograferen, dan heb je dat zeker nodig.

Sized NH20210116 144449 3

Een rennende meerkoet. Je hebt een snelle sluitertijd nodig om dit vast te leggen. Met f/11 kan dit hoge ISO waarden betekenen. (EOS R5 + RF800, ISO1000, f/11, 1/160sec)

Bij een zonnige, onbewolkte dag zal volgens de f16 regel de sluitertijd bij f/16 gelijk zijn aan de één gedeeld door de ISO waarde. Zet je de camera op ISO100, dan zal de sluitertijd 1/100 sec bedragen. Bij f/11 zal dat dan 1 stop sneller zijn, wat 1/200 sec oplevert.

Een andere richtlijn is de één gedeeld door de brandpuntafstand als minimale sluitertijd om uit de hand te kunnen fotograferen. Bij de RF 600mm zou dan minimaal 1/600 sec nodig zijn, en bij de RF 800mm maar liefst 1/800 sec.

Je begrijpt dat dit vele malen sneller is dan de 1/200 sec bij f/11 op een zonnige dag. De beeldstabilisatie is dus noodzakelijk. OF je moet de ISO waarde hoger gaan zetten.

Heb je donkere weersomstandigheden, dan zal het al snel nodig zijn om de ISO waarde flink te verhogen. Gedurende de tijd dat ik met deze twee objectieven kon fotograferen had ik dan ook vaak ISO1600 of meer nodig, waarbij ik 1/125 sec als langste sluitertijd had ingesteld.

Eigenlijk is voor mijn gevoel al te lang, zeker bij brandpunten van 600mm of 800mm. Zelfs met beeldstabilisatie, en al helemaal met bewegende dieren.

Nando rf800 roek

Een roek. Hoge ISO waarden is onoverkomelijk als je met deze objectieven werkt. (EOS R5 + RF800, ISO2500, f/11, 1/160)

De voordelen van deze objectieven


Je bent bij de RF 600mm en RF 800mm aangewezen op een combinatie van beeldstabilisatie en hoge ISO waarden. Dit zijn de consequenties van een licht en relatief klein tele-objectief.

Dat geringe gewicht betekent wel dat deze objectieven heel makkelijk mee te nemen zijn, en dat het geen probleem is om ermee rond te lopen. Om een idee te hebben, de RF 800mm weegt zelfs minder dan een 70-200mm objectief met f/2,8.

Nando rf600 aalscholver

Het lage gewicht maakte het aantrekkelijk om de RF600 even mee te nemen tijdens het uitlaten van de hond in het park. Anders had ik deze foto van een aalscholver in het warme ochtendzonnetje niet kunnen maken. (EOS R5 + RF600, ISO640, f/11, 1/125)

Een ander voordeel van deze objectieven is de prijs. Dankzij het weglaten van een diafragma unit, complexe beeldstabilisatie opties en het de f/11 lensopening, kost de RF 800mm iets meer dan 1000 euro en de RF 600mm rond de 800 euro. Dat lijkt misschien nog steeds veel, tot je het vergelijkt met een Canon EF 800mm f/5,6L, die veel meer dan tienduizend euro zal kosten

Hoewel de inzet van deze objectieven enigszins voorbehouden is aan normale daglicht situaties, zijn deze objectieven in feite juweeltjes. Ze brengen de extreem lange brandpunten binnen ieders bereik.

Het gebruik in de praktijk


Allereerst viel het op dat beide objectieven de camera blokkeren wanneer ze niet uitgeschoven zijn. Met andere woorden, er kan geen enkele instelling verandert worden voordat je het objectief in de opname stand gezet hebt, en vergrendeld.

Nando schuif eerst open

Eerst moet het objectief uitgeschoven worden voordat je ook maar iets kunt instellen op de camera.

Dat het niet vergrendelen voorkomt dat er een foto gemaakt wordt is goed, maar het helemaal blokkeren van de camera is dan weer overdreven, denk ik.

Het was fijn geweest als het instellen van ISO, autofocus, of andere menu opties gewoon mogelijk was geweest. Van de andere kant is het geen ramp. Je moet er alleen rekening mee houden.

Ik heb beide objectieven veelvuldig gebruikt, onder soms erbarmelijke weersomstandigheden. En dan merk je dat f/11 als grootste lensopening een belemmering is. Maar het lange brandpunt stelt je wel in staat om vogels en andere dieren al vanaf een flinke afstand redelijk goed vast te leggen.

Nando rf800 roodborst

Een roodborst met 800mm gefotografeerd. Hoewel geen schuwe vogeltjes, maakt enige afstand het fotograferen wel eenvoudiger. (EOS R5 + RF800, ISO500, f/11, 1/160)

De autofocus van de RF 600mm en RF 800mm werkt perfect met de Canon EOS R5. Door de kleine lensopening zal echter niet langer het volledige beeldveld gebruikt worden voor autofocus. Je hebt alleen een groot vierkant kader in het midden.

Ondanks dat niet het hele beeld gebruikt kan worden, werken binnen het kader alle opties die het autofocus systeem van de Canon EOS R5 heeft. Er is een volledig functionele lichaam, gezicht, en oog AF, zelfs bij vogels die heel klein in beeld zijn.

Er is binnen het kader ook een heel bruikbare AF tracking. Voor de Canon EOS R6 zal dit vergelijkbaar zijn.

Nando LCDscreen RF800 AF 01

Het focusgebied is kleiner dan normaal, maar oog-AF werkt perfect, zelfs bij kleine vogeltjes.

De AF is zelfs met f/11 heel snel en accuraat waardoor het eenvoudig wordt om vliegende vogels of rennende dieren te volgen. Mits ze ver genoeg weg zijn, want door de kleine beeldhoek van de RF 600mm, en al helemaal de RF 800mm, kan het lastig zijn om je onderwerp perfect in beeld te houden.

Nando RF600 vliegende zwaan

Deze zwaan was best moeilijk te volgen vanwege de kleine beeldhoek van de 600mm. Maar oefening baart kunst. (EOS R5 + RF600, ISO160, f/11, 1/400)

De kleine lensopening heeft geen invloed op de helderheid van de zoeker of het LCD scherm. Dit is natuurlijk dankzij de belichtingssimulatie van de mirrorless camera's. Er zijn een paar dingen om wel rekening mee te houden.

Tijdens het fotograferen in de regen merkte ik dat er een waas kan ontstaan. Dit komt door de enorme hoeveelheid regen waar je doorheen moet fotograferen. Op die manier krijg je niet de optimale scherpte als je een dier op grote afstand fotografeert.

Uiteraard heeft dit niets te maken met het objectief, maar met de omstandigheden waarin gefotografeerd wordt. Dit zal overigens ook gebeuren bij hoge temperaturen door opstijgende warme lucht. Het maakt daarbij niet uit of je de RF 800mm gebruikt of de 14x zo dure EF 800mm f/5,6L.

Nando rf600 buizerd

Fotograferen door de regen heen kan een waas over de foto geven als je onderwerp ver weg zit, zoals deze buizerd. Die onscherpte ligt dus niet aan het objectief. (EOS R5 + RF600mm, ISO1250, f/11, 1/125)

Ook nog een tele converter


Hoe ongelofelijk het ook klinkt, de RF 600mm en RF 800mm zijn ook met de RF 1,4x en RF 2x teleconverter te gebruiken. Daarmee maak je van de RF 600 respectievelijk een 840mm en 1200mm brandpunt. De RF 800mm wordt maar liefst 1120mm en 1600mm brandpunt.

Hou er wel rekening mee dat met de RF 1,4x teleconverter het diafragma f/16 wordt, en met de RF 2x teleconverter eindig je zelfs met diafragma f/22. Dan komt er nog maar heel weinig licht door de RF 600mm en RF 800mm.

Dit betekent langere sluitertijden, of nog hogere ISO waarden. Maar er is een groter probleem dat om de hoek komt kijken.

Nando teleconverters rf600 rf800

De RF 1,4x en RF 2x teleconverters. Of het verstandig is om deze te gebruiken is twijfelachtig.

Elk objectief heeft een optimale scherpte. Deze ligt in veel gevallen ergens rond de f/8 of f/11. Is je lensopening groter, dan kun je last hebben van lensfouten. Is je lensopening kleiner, dan treedt diffractie op en wordt je beeld minder scherp. Overigens, ook de resolutie van de beeldsensor heeft invloed op het moment dat diffractie optreedt.

Dit betekent dat bij het gebruik van een van de twee tele-converters je ver voorbij de optimale diafragmaopening komt. Er treedt dus diffractie op waardoor de foto's minder scherp zijn. Ook vanuit dit opzicht is het gebruik van een teleconverter met deze objectieven niet de beste keuze.

Nando RF600 teleconverter

Deze buizerd is nu in beeld gebracht met 1120mm brandpunt, door de RF800 te combineren met een RF 1,4x teleconverter. Het beeld is niet bijzonder goed van kwaliteit door de afstand en de regen, maar ook door de diffractie die ontstaan is (EOS R5 + RF800 + RF 1,4x TC, ISO2500, f/16, 1/125)


De conclusie


De eerste indruk van de Canon RF 600mm en RF 800mm was gemengd. Dit had voornamelijk te maken met het diafragma. Zonder ze al gebruikt te hebben was het duidelijk dat ze het beste presteren bij goed licht, en met hoge ISO waarden.

Heb je minder goed licht, dan ben je echt aangewezen aan de maximale ISO waarden die acceptabel zijn voor je camera. Gelukkig presteren de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 goed op het gebied van hoge ISO waarden.

Nando RF600mm mus

Een huismusje in het ochtendlicht. Door de kleine lensopening is een hoge ISO waarde nodig. Gelukkig presteert de Canon EOS R5 goed op dat gebied (OES R5 + RF600, ISO3200, f/11, 1/400)

De constructie van deze twee objectieven is heel degelijk en goed. Door het lage gewicht en het uitschuifsysteem ben je eerder geneigd om ze gewoon 'even' mee te nemen. Je moet wel rekening houden dat deze objectieven alles behalve lichtgevoelig zijn.

De kleine lensopening - je kunt niet van diafragma spreken omdat de objectieven geen diafragma hebben - is voor de RF 800mm niet vreemd en heel acceptabel.

Je hebt in het artikel gezien wat het betekent als die lensopening een paar stops groter wordt De grootte van een 800mm objectief met f/5,6 is enorm. Daarmee is de RF 800mm een heel geslaagd objectief.

Nando rf800 kramsvogel

Een kramsvogel is prachtig licht (EOS R5 + RF800, ISO400, f/11, 1/125)


De RF 600mm is echter een ander verhaal. Ook die heeft f/11 als lensopening. Ik denk dat dit een veel geschikter objectief was geweest wanneer deze opening f/8 was geweest.

Ter vergelijking, een EF 100-400mm objectief met een f/5,6 opening wordt met de 1,4x teleconverter een 560mm met f/8. Die 40mm minder maakt niet veel uit, maar die ene stop wel.

De RF 600mm en RF 800mm objectieven zijn in principe geschikt voor de teleconverters. Helaas wordt bij het gebruik van een teleconverter de lensopening zo klein dat diffractie een rol gaat spelen. Daardoor zijn de foto's niet meer zo scherp. Zonder teleconverter is de beeldkwaliteit gewoon goed te noemen, hoewel het niet vergelijkbaar is met de grote witte tele objectieven die ik eerder genoemd heb.

Nando fr800 tc maan

De maan met maar liefst 1600mm. De softe uitstraling is niet alleen door de dunne wolken, maar ook door diffractie. (EOS R5 + RF800 + RF 2x TC, ISO2000, f/22, 1/125)

Ik denk dat de doorwinterde vogel en wild life fotograaf beter af is met een groot, duur, wit tele-objectief met een grote lensopening. Mits je de investering kunt maken. Zeker als kwaliteit en scherpte heel belangrijk is, kan het aan te raden zijn om even goed door te sparen. Ga je echter voor draagbaarheid en flexibiliteit, dan is de RF 600mm en Rf 800mm een heel goed en bruikbaar alternatief.

Wat ik goed vind


 • Klein en compact in ingeschoven toestand (207mm en 259mm lang)
 • Laag gewicht (830 gram en 1260 gram)
 • Makkelijk mee te nemen en mee rond te lopen
 • Goede beeldkwaliteit
 • Gunstige prijs
 • Beeldstabilisatie tot 8 stops met Canon EOS R5 of EOS R6
 • Autofocus werkt met volledig functionerende oog-AF
 • Autofocus is snel en stil


Wat ik minder goed vind


 • Geen instellingen mogelijk op de camera als het objectief ingeschoven is
 • Diafragma f/11 bij de RF 600mm
 • Teleconverter is in feite niet echt bruikbaar door achteruitgang beeldkwaliteit en te kleine lensopening
 • Geen statiefgondel meegeleverd
 • Niet geschikt voor donkere weersomstandigheden
 • Autofocusgebied is een stuk kleiner
 • Geen weather sealing
 • Geen bijgeleverde zonnekap


Bedenk dat de dingen die ik minder goed vind ook deels afhankelijk zijn van de fysieke beperkingen die dit soort objectieven hebben. Zonder die f/11 waren ze bijvoorbeeld niet zo makkelijk mee te nemen. Je moet voor jezelf bepalen wat het belangrijkste is, en wat het zwaarste meetelt.

Nando rf800 aalscholver

Een aalscholver. Het objectief levert een goede beeldkwaliteit op zodat er veel details te zien zijn. (EOS R5 + RF800, ISO640, f/11, 1/125)

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze fantastische objectieven. De Canon RF 600mm f/11 IS STM verandert van eigenaar voor 1.059 euro, de Canon RF 600mm f/11 IS STM voor 799 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Eduard Barreveld
  Eduard Barreveld schreef op maandag 8 februari 2021 om 21:43  | reageer

  Nando,
  een uitstekend en zeer lezenswaardig review!
  Toch blijf ik met één vraag zitten: Ik werk met een Canon 300mm F4 L IS objectief en zou eigenlijk wel wat langer willen. Wat is jou advies (vooral ivm beeldkwaliteit): dit objectief houden en een Canon 2x III extended toevoegen of inruilen voor een 600 mm F11? Dat is één stop minder lichtsterk, maar wel een betere beeldstabilisatie. Maar is het beter?
  Ben zeer geïnteresseerd in jouw antwoord

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 11:05  | reageer

  @Eduard: Ik zou een 1,4x teleconverter kiezen, geen 2x. Dan heb je een 450mm, wat een heel prettig brandpunt is, met f/5,6.
  Mocht dat nog te weinig zijn, dan zou een EF100-400 met 1,4x teleconverter mijn keuze zijn. Dan heb je 560mm met f/8.
  Overigens, de RF600 is alleen voor de mirrorless serie. Als je een Canon mirrorless hebt, kun je ook een RF100-500 overwegen.

 3. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 14:10  | reageer

  Goed en oprecht verhaal!

  Gezien het verhaal ben ik blij met de Sony 200-600. Als liefhebber van wildlife fotografie kamp ik vaak met wat mindere lichtomstandigheden. Natuurlijk groter en zwaarder maar erg scherp en makkelijk inzetbaar, ook als je onderwerp juist iets minder dan 600mm vraagt. Ook handig bij BIF om eerst op te pakken en daarna in te zoomen. Stukje lichtsterker ook natuurlijk. Het voordeel van Olympus is dan weer dat mijn relatief lichte (tweedehands) 300mm F4 Pro effectief een 600mm F4 is. Echter loop ik nog wel eens tegen de beperking van uitzoomen aan en dat een 2.0 crop sensor onderdoet voor een FF met slechtere lichtomstandigheden. Maar voor "macro" en focus stacking vanaf 1.4 meter een topper. Uiteraard liggen de nieuwprijzen aanzienlijk hoger dan genoemde Canon lenzen.
  Als voormalig Canon gebruiker was de 7D II met 100-400 II een fijne combinatie. Ik vind echter de APS-C camera's van Sony niet prettig, vandaar dat de 200-600 nu globaal hetzelfde biedt.

 4. domi
  Profiel domi schreef op dinsdag 23 februari 2021 om 19:03  | reageer

  Dag Nando

  ik heb sinds 2 dagen de 600mm in mijn bezit en ben er wel blij mee. Of vegen nieuwe borstels altijd goed ?
  Hij is in ieder geval lekker licht en gemakkelijk mee te nemen. Op onze dagelijkse wandelingen is het een echte meerwaarde. Gedaan met sleuren met zware tassen en statieven.
  De f11 is tot hiertoe nog geen beperking gebleken. Zelfs met snelle sluitertijden lukte het prima. De belichtingsdriehoek is nu een diagonaal geworden, maar ook dat lukt wel.

  Het scherpstellen vind ik wel wat minder. ik mis de afstandsindicatie op het objectief. Het is nu een beetje gissen en missen. Met je autofocus ben je niets als je een vliegende vogel wil vangen. Nu gebruik ik de AF knop, zet scherp op een onderwerp in de verte en stel met de hand bij zodra ik de vogel in het vizier krijg.

  En...waar ik vooral blij van word is de scherpte. Zoveel beter dan mijn oude Tamron 150-600mm.
  Uiteraard is het niet de scherpte van een peperduur professioneel objectief maar ja, wat ik krijg voor deze prijs is voor mij prima.

  Ah en BTW Ik gebruik hem op mijn Eos R.

  Als je nog wat gebruikerstips hebt hoor ik ze graag

  bedankt voor de review

  Domi

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord