Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review Xpozer 4-pack

vrijdag 19 oktober 2018, 23:46 door | 5.605x gelezen | 2 reacties

Via Demi Verhoeven van Xpozer Europe B.V. kreeg ik de mogelijkheid om een Xpozer 4-pack te bestellen en te reviewen voor Photofacts. Ik had het Amazing Photography magazine al besteld met daarin allerlei geweldige fotoverhalen van fotografen all around the world.

Xpozer selectie bestellingsoverzicht


Daardoor ben ik ook extra geïnspireerd geraakt en het klopt dat je een hoop leert over je eigen foto's als je je foto's aan de muur hangt (liefst in zeer groot formaat) in plaats van dat je ze op je harddisk bewaart.

Elja schreef al eerder een artikel over een Xpozer fotoframe met één enkele foto (die nu op het Photofacts / RentPro kantoor prijkt): Review: Foto afdrukken bij Xpozer.

Ik stuurde vier van mijn beste foto's op, allemaal van mijn Italië-reis in de maand september. Bij die vier foto's ontvang je één frame. Extra frames kun je apart aanschaffen, maar het idee van het 4-pack is echt dat je kan wisselen tussen je fotoprints.

 • Je ontvangt dus 4 fotoprints en 1 wisselframe;

 • De fotoprints kunnen per keer besteld worden (of allemaal in één keer) en is inclusief 4x verzending;

 • Je kunt jouw foto's uploaden in je account en je 'bestelling' daar (per fotoprint) afronden;

 • Je krijgt ook gratis toegang tot de e-course 'van foto naar fotoprint';

 • Ik kreeg een 120x80cm 4-pack aangeboden ter waarde van 239,80 euro.


Xpozer 4-pack


Hoe selecteer je je beste vier foto's?


Alleen, hoe selecteer je je beste foto's voor aan je muur? In het 'Amazing Photography' blad van Xpozer vond ik een leuk artikel met daarin een aantal tips hoe je je beste 4 foto's het beste kunt selecteren. Zeer bruikbaar!

 1. Kies foto's die je inspireren en kijk niet alleen naar de foto's die technisch (qua belichting compositie, et cetera) het beste scoren. Het belangrijkste is het gevoel dat je bij de foto's krijgt.

  Doen ze je teruggaan naar een moment waarop je je gelukkig voelde tijdens je reis (of een ander moment) is van zeer groot belang. Zeker als je een druk leven hebt is het heerlijk om naar zo'n foto te kijken en weer weg te mijmeren in het moment van toen;

 2. Bekijk de muur of de ruimte waarin je de foto's wilt ophangen en vraag je af welk effect je wilt dat de foto's teweeg brengen. Welke stemming moeten ze creëren? Rustgevend of juist opwindend?

  Moeten de kleuren matchen met je interieur of moeten ze juist contrasteren? Realiseer je dat neutrale kleuren (zwart, grijs, wit en bruin) oneindig flexibel zijn. Een neutrale foto past overal tussen;

 3. Kies wel goede kwaliteit foto's. Zowel qua belichting als compositie. Doe je dit niet en is de foto bijvoorbeeld niet scherp, dan blijf je je eraan ergeren.

  De foto hoeft geen 300ppi te zijn om er fantastisch uit te zien in dit formaat. Zeker om dat de kijkafstand met dit grote formaat groter is dan bij kleine foto's voldoet 80ppi vaak al voldoende.


Levering en service


Na een week werd mijn bestelling keurig afgeleverd. Ik had een typefoutje in mijn e-mail adres gemaakt waardoor ik geen bevestigingsmail binnenkreeg na bestelling. Mijn e-mail hierover aan de servicedesk werd correct en zeer snel beantwoord.

Xpozer verpakking


De Xpozer verpakking is heel bijzonder, er werden in mijn geval 4 aparte en bijzonder vormgegeven dozen afgeleverd.

Opvallend en praktisch. De foto's zitten opgerold in aparte dozen en in het onderste (bruine) deel van één van de dozen zit het Xpozer systeem, een compacte handleiding voor het gebruik en twee ophangsystemen inclusief schroefje.

Eén van de dozen kun je bewaren om er je opgerolde foto's in te bewaren die je op dat moment niet op je frame gespannen hebt.

Xpozer fotofolie bevestigingshoekjes


Het unieke ophangsysteem van Xpozer zorgt ervoor dat je je foto's afwisselend en zeer snel en eenvoudig kunt ophangen. Je spant de foto op een frame. Hiervoor zitten er achterop elke afdruk al vier hoekjes bevestigd.

Je plaatst het frame ertussen en in het frame zit een spansysteem ingebouwd waarbij je, door eenvoudig het middenstuk van het frame op zijn plek te duwen, de foto snel en direct goed opspant.

Xpozer frame aanspannen


Als je het eenmaal één keer gedaan hebt, weet je hoe eenvoudig het is en vervang je in een minuutje de ene foto voor de andere. Omdat het zo snel is kun je ook eenvoudig de foto even van het frame afhalen als je hem moet vervoeren. De foto zelf kun je dan oprollen en het frame haal je eenvoudig uit elkaar tot drie losse staven.

Het frame is dusdanig gebouwd dat je foto ongeveer 2,5 centimeter van de muur hangt. Een mooie afstand die ervoor zorgt dat er een kleine schaduw onder de foto ontstaat.

Xpozer frame bevestigen


Bij elk frame worden twee ophangsystemen meegeleverd. Een plastic ophangbeugel, die je met één (meegeleverde) schroef aan de muur kunt bevestigen en vervolgens kun je de Xpozer er eenvoudig ophangen. Je hoeft hierbij niks vast te maken, alleen het middendeel van het frame eroverheen hangen.

Daarnaast worden er nog twee metalen clipjes meegeleverd die je op het frame kunt klikken. Aan beide zijden zit dan een klein metalen lusje waar je een standaard koordophangsysteem (niet bijgeleverd) aan kunt bevestigen.

Het geheel dat je aan de muur hangt is erg licht. Veel lichter dan bijvoorbeeld een metalen lijst.

Xpozer handleidingen hoe op te slaan


De afdrukkwaliteit (op een fotografisch folie) is werkelijk subliem!. Zeer scherpe afdrukken met erg natuurgetrouwe en mooie kleuren. Wat ook erg mooi is, is dat de afdruk mat is, waardoor hij niet reflecteert. Je foto ziet er aan de muur vanaf alle kanten prima uit.

Conclusie


Xpozer biedt een mooi alternatief op bestaande afdrukmethodes. Ik vind vooral de mogelijkheid om snel te kunnen wisselen tussen foto's (die mij altijd vrij snel gaan vervelen) een enorme uitkomst. De afdrukken zien er erg strak, scherp en mooi uit, zelfs op dit toch behoorlijke formaat van 120x80 centimeter.

De prijs is denk ik wel wat hoger dan andere wanddecoratie-afdruksystemen als canvas, aluminium of glasfiber, maar de enorme kwaliteit en flexibiliteit die je hiervoor terugkrijgt vind ik hiervoor ruim compenseren.

Ik ben dan ook erg enthousiast over zowel de kwaliteit als het systeem en ga in de toekomst zeker vaker Xpozer afdrukken bestellen. Waarschijnlijk ook een aantal extra frames om bestaande afdrukken (canvas, aluminium) te vervangen in mijn fotostudio. Een extra (los) frame kost 50 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Raphael De Vos
  Raphael De Vos schreef op donderdag 25 oktober 2018 om 15:04  | reageer

  XPozer is inderdaad zeer praktisch met zijn kwaliteitsvolle frames, waarbij foto's zonder probleem (indien uiteraard van dezelfde grootte) onderling kunnen verwisseld worden. Geniaal idee. Echter één heel spijtige tegenvaller in dit alles: Bij Xpozer is het niet mogelijk jouw foto's in een glanzende "glossy" uitvoering te krijgen. En voor mij maakt een "glossy foto" het geheel nog beter afgewerkt, levensecht door de scherper voorkomende indruk en het meer gesatureerd kleureffect.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 25 oktober 2018 om 18:19  | reageer

  @Raphael: maar met glossy heb je wel last van weerspiegeling en dat wil je ook niet, zeker niet aan de muur!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord