Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper Heij

Review: 3-in-One iPhone lens

woensdag 25 september 2013, 23:06 door | 11.172x gelezen | 1 reactie

De beste camera is degene die je bij je hebt - Chase Jarvis. Absoluut waar, en wat nou als je die camera kunt verbeteren met een leuke accessoire? Klinkt interessant natuurlijk, maar is dat het ook? De afgelopen maand heb ik rondgelopen met niet alleen mijn telefoon in mijn broekzak maar ook met een 3-in-One opzetlens. Tijd om mijn ervaringen met jullie te delen.

Iphone 3 in 1 lens

Laat ik beginnen bij het begin: bij het uitpakken van de lens vallen een aantal dingen direct op. Ten eerste is de verpakking voorzien van een tekst die rechtstreeks van Google Translate lijkt te komen. Gelukkig belooft de leverancier dat hier snel verbetering in komt.

Het lensje zelf is zo gemaakt dat hij over de rechterbovenhoek schuift van je iPhone 5, waarbij je het geheel kunt omdraaien om de lens aan de andere zijde te gebruiken. Een slim ontwerp maar helaas blokkeert het hoekje wel de knop bovenop je iPhone. Ik gebruik die knop zelf vrij vaak dus heel handig is dat niet maar om te garanderen dat je lens altijd op de goede plek zit is een ontwerp als dit wel nodig, elk voordeel heeft zijn nadeel, zullen we maar zeggen.

Stoffen zakje


Het lensje op je telefoon laten zitten is voor de meeste mensen waarschijnlijk geen optie maar daar is over nagedacht: er wordt een klein stoffen zakje meegeleverd waarin je de lens kan bewaren. Helaas blijkt na een paar dagen al dat dit zakje niet al het stof buiten weet te houden: voor gebruik is er eerst een kleine schoonmaaksessie nodig om al het stof van de verschillende stukken glas te verwijderen, waarbij de 'binnenkant' van het lensje slecht bereikbaar blijkt.

Mijn tasje valt daarnaast nu al uit elkaar, de stiksels laten los en één van de twee afsluitende touwtjes is eerder deze week uit het zakje geschoten, kortom: de kwaliteit van het zakje had beter gekund. Daarnaast is er het nadeel dat deze lens niet samengaat met een cover om je telefoon, dat past simpelweg niet.

De opzetlens


Het opzetlensje zelf voelt wel superdegelijk aan en heeft drie extra functies ten opzichte van de 'normale' iPhone camera: Macro, groothoek en fisheye. De groothoek en fisheye zitten er standaard op, voor de macrostand schroef je het groothoeklensje eraf waarna er een ander lensje tevoorschijn komt dat je in staat stelt zéér dicht op je onderwerp te kruipen met een zeer beperkte scherptediepte.

Een leuke functie maar je moet een zéér vaste hand hebben óf je camera ergens op laten steunen om precies het juiste detail scherp te krijgen. De resultaten zijn wel leuk, hieronder enkele voorbeeldjes die ik de afgelopen weken maakte. Alle foto's (behalve die boven het artikel) heb ik bewust onbewerkt geplaatst zodat je een idee krijgt van de kwaliteit van de foto's met dit lensje.

Bitterbal

De groothoek bied je een iets grotere kijkhoek dan de standaard lens. Hieronder een vergelijking tussen de twee. In de praktijk heb ik deze variant van de lens eigenlijk het minst gebruikt en daar is een simpele reden voor: mijn iPhone-camera heeft een functie waarmee ik panorama's kan schieten dus ik heb deze functie eigenlijk niet nodig.

Wellicht handig voor mensen wiens telefoon dit nog niet heeft en in sommige situaties waarbij de panoramafunctie niet werkt of er een rommeltje van maakt, maar die situaties ben ik niet tegengekomen. Een vergelijking tussen de fisheye, wide-angle en standaard iPhone-lens hieronder.

Studio fisheye

Studio wide angle

Studio iphone camera

De laatste variant is de fisheye. Dit is wel een grappige toevoeging en het effect is natuurlijk sowieso grappig. Op feestjes of voor het vastleggen van kleine ruimtes is het een grappige toevoeging op de normale camera.

Mok

Conclusie


Overall is de kwaliteit van het lensje echt prima. Ik heb het ding niet op gekke fouten kunnen betrappen in de korte tijd dat ik er nu mee heb gefotografeerd. Het probleem met dit lensje zit hem wat mij betreft dan ook niet in de lens zelf maar in de toepasbaarheid: het ding verzamelt razendsnel stof, is niet heel makkelijk schoon te maken en de verpakking die je daarbij moet helpen valt nogal snel uit elkaar.

Bij mij zou hij in no-time in de bak met iPhone-gadgets terecht komen die ik nooit meer gebruik. Echter, als je geen problemen hebt met het meedragen (en schoonhouden) van een extra accessoire voor wat meer fotografische mogelijkheden dan is het een leuke toevoeging voor je iPhone-foto's.

iPhone-lens.nl is druk bezig met het uitbreiden van het assortiment en wil de lezers van Photofacts graag korting geven op hun producten. Als je bij je bestelling 'photofacts' als kortingscode invult krijg je daarom 10 procent korting op je aankoop, klik hier om hun shop te bezoeken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper Heij

Over de auteur

Als freelance fotograaf werkt Casper vooral op locatie maar ook regelmatig in zijn studio. Zijn specialisme is automotive fotografie.

1 reactie

  1. Joep bakker
    Joep bakker schreef op donderdag 26 september 2013 om 11:08  | reageer

    Wat gaaf! Ik merk ook bij mijzelf dat ik meer mijn smartphone camera gebruik dan mijn hobby camera. Heb helaas geen iPhone maar als ik hem had gehad dan lijkt me dit een uitstekende gadget! Leuk artikel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord