Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Review: Canon 60D

dinsdag 29 maart 2011, 21:52 door | 51.032x gelezen | 15 reacties

Canon heeft enige maanden geleden een nieuwe camera in de xxD lijn op de markt gebracht, de Canon 60D. Deze 60D is niet heel lang na het op de markt komen van de 50D geïntroduceerd en de verwachtingen van de Canon 60D waren redelijk hoog. De mogelijkheid om deze 60D te testen heb ik dan ook niet aan mij voorbij laten gaan. In dit artikel lezen jullie mijn bevindingen met de Canon 60D.

Canon 60D

Specificaties Canon EOS 60D


- 18 megapixel APS-C CMOS sensor
- 1.6x cropfactor
- DIGIC 4 processor
- 5.3 foto's per seconde
- 9 punts cross-type autofocus systeem
- 3,0 inch TFT display (1.040.000 pixels), uitklapbaar
- SD geheugenkaartslot
- Live-view
- Full-HD video
- Stofreinigingssysteem
- Weerbestendig
- ISO 100 – 6.400 (uitbreidbaar naar 12.800)
- Digitale waterpas
- Externe microfoon / HDMI aansluiting

Eerste indruk


Bij het eerste contact met de camera valt mij gelijk op dat hij lekker in de hand ligt en degelijk aanvoelt. De grip heeft een mooi formaat waardoor je camera stevig beet kunt houden. De magnesium behuizing is wel door aluminium vervangen, en ik was eigenlijk bang dat de camera daardoor 'plastic' aan zou voelen. Gelukkig is dat niet zo en heb je nog steeds een 'dikke' camera in je handen.

Door de veranderingen die Canon in dit model heeft doorgevoerd lijkt deze camera zich wat meer te richten op de gevorderde amateur in plaats van de professionele fotograaf. Waarschijnlijk heeft Canon hierbij gewoon goed gekeken naar de groep gebruikers die vorige modellen aankochten. Veel professionelere gebruikers kiezen tegenwoordig blijkbaar voor een 7D of nog hoger model.

Ik heb het gewicht van de Canon 60D even vergelijken met een Canon 40D; de body van de 60D weegt 798 gram, en de body van een 40D weegt 818 gram (beide inclusief de accu). Qua gewicht dus te verwaarlozen. Al met al een goede eerste impressie!

Een uiterlijke wijziging is dat de camera kleiner is dan zijn voorganger. Ook wordt er gebruik gemaakt van SD(HC) geheugenkaarten in plaats van de Compact Flash kaarten die we tot nog toe in dit segment zagen.

Grote vernieuwing is uiteraard het draai- en kantelscherm op de camera. Dat lijkt wellicht in eerst instantie niet zo'n bijzondere aanvulling, maar bij bepaalde vormen van fotografie kan het erg handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je voor een macro foto de camera laag bij de grond plaatst, of juist in een drukke omgeving over een groep mensen heen wilt fotograferen. Een mooie aanvulling!

Canon 60D - top

Bediening


Ten opzichte van mijn huidige camera zitten de meeste functies nog wel op dezelfde plek. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de meest vreemde apparaten binnen tien minuten volledig doorgrond heb, maar zeker als Canon gebruiker hoef je niet voor avonden handleidingen lezen te vrezen.

De menustructuren zijn volledig overzichtelijk en hebben verschillende kleuren gekregen ter verheldering. De aan- en uitknop is bij het programma keuzewiel terecht gekomen en verder is er een extra knop voor de live-view functie bijgekomen. Er is wel wat met locatie van de knoppen geschoven (waarschijnlijk ook ten behoeve van de ruimte voor het uitklap schermpje), maar dat mag geen naam hebben.

Op het programmawiel is ook een 'bulb' stand (B-stand) te vinden en kan je één favoriete stand voorprogrammeren via je menu. Deze is weer oproepbaar via de aanwezige C-stand op het programmawiel.

Er is nog meer veranderd boven op de body. In het verleden hadden de knoppen bij de LCD een dubbelfunctie; je kon er twee instellingen mee uitvoeren. De functies die hier verdwenen zijn moet je nu via het menu of het Quick-scherm aanroepen.

Canon 60D

Flitsen


Net als de Canon 7D kun je met de Canon 60D nu ook gebruik maken van de draadloze TTL-flitsaansturing. Handig wanneer je wat creatiever aan de slag wilt met je flitsers.

Filmen


Op de Canon 60D zit ook een 1080p Full-HD video functie. Canon speelt hiermee goed in op de behoefte om ook te kunnen filmen met een digitale spiegelreflex. Of je het nu wilt of niet, ik denk dat filmen wel een grote rol gaat spelen binnen 'fotografie'.

Een goed voorbeeld is een prachtig gedrukt fotoalbum met huwelijksfoto's waar in de voorkant van het album een iPad verwerkt is met daarop de highlights in zowel foto als film. Toch handig als je dit met één en de dezelfde camera kan doen, en alleen maar wat geheugenkaartjes hoeft te wisselen.

Tijdens het filmen kun je ook een foto maken. De camera slaat dan een foto in de hoogste resolutie op. Helaas gaat het filmen niet in de achtergrond door; je krijgt dan een stilstaand beeld in je video. Met behulp van de HDMI aansluiting kun je direct vanaf de camera foto's en video's op een televisie afspelen.

In onderstaand promotie filmpje worden functionaliteiten van de Canon 60D ook op een mooie manier uitgelegd. De video is ook geheel geschoten met Canon spiegelreflex camera's.


Cropfactor


De 60D heeft een cropfactor van 1.6x wat binnen de XXD lijn een voortzetting is van zijn voorgangers. Ik heb zelf (buiten gehuurde toestellen) weinig met full-frame geschoten, en ik ben eigenlijk gewend om een met een crop toestel te fotograferen. De voordelen van een crop camera ten opzichte van een full-frame zijn legio, maar dat geldt omgekeerd natuurlijk ook.

Megapixels


Ook de megapixels zijn bij deze 60D weer wat omhoog geschroefd. Door de modellen heen gaan deze met een stijgende lijn mee omhoog: de Canon 40D heeft 10,1 megapixel, de 50D heeft 15,1 megapixel en deze 60D is op 18 megapixel gestrand. Uiteraard is dit enorme hoge aantal pixels mooi meegenomen, maar wel moet je een tas met geheugenkaartjes bij je hebben want een gemiddelde RAW is 20 megabyte groot.

De mogelijk om op sRAW te fotograferen is ook in het menu in te stellen. Hierbij zakt de grootte van een RAW bestand met de helft; deze zijn dan nog (maar) rond de 10 megabyte groot. Het voordeel is dan behoud van de RAW bewerkingsmogelijkheden terwijl je wel kleinere bestanden hebt.

Auto focus


Het autofocussysteem is met het 9 punts cross-type systeem niet veranderd ten opzichte van zijn voorgangers. Een prima accuraat en goed autofocus waar dan ook weinig op aan valt te merken. Wanneer de autofocus niet helemaal werkt zoals het hoort (front- of backfocus) kon je deze bij de Canon 50D nog fijnafstellen in de camera. Helaas is deze mogelijkheid bij de Canon 60D verdwenen.

Ruis


De Canon 60D heeft een flinke stap vooruit gedaan op het gebied van de maximale lichtgevoeligheid (ISO). Je kan de camera instellen tot ISO 6400, wat nog uitbreidbaar is tot 12800. Ter vergelijk: een 40D kan maar tot ISO 1600, uitbreidbaar naar 3200. In onderstaande afbeelding heb ik de 60D naast een 40D getest.

Dit geeft duidelijk weer dat je met een Canon 40D liever niet boven de ISO 800 wilt komen. Met de nieuwere Canon 60D kun je gerust nog wat stapjes hoger gaan. De Canon 60D ligt qua ruisniveau feitelijk gelijk aan de Canon 7D.

ISO

RAW bestanden


De RAW bestanden die uit de Canon 60D komen zijn jammer genoeg niet in Photoshop CS3 of CS4 te openen door het gebruik van de Camera RAW functie. Mocht je nog een oudere versie van Photoshop willen gebruiken, dan kun je de RAW bestanden wel gemakkelijk omzetten naar het DNG formaat. Je kan hiervoor een programma downloaden van de Adobe site. Gebruik je Lightroom dan kun je met de nieuwste versie ook gewoon de RAW bestanden van de Canon 60D openen.

Zeker voor de toekomst is het DNG formaat handig, je bestanden zijn veel meer toegankelijk dan de originele RAW bestanden. Het tweede bijkomende voordeel is dat ze iets kleiner zijn dan de RAW bestanden. Het is dus best verstandig je workflow aan te passen en je RAW bestanden standaard naar DNG om te zetten.

Beeldkwaliteit


De Canon 60D is afgeleverd met de 'kitlens'; de Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM. Een prima objectief die voorzien van de bekende Image Stabilizer van Canon. Dat maakt deze lens een goede allround lens die prima presteert en die een goede weergave heeft.

Om toch weer het verschil tussen de Canon 40D en de 60D aan te geven heb ik onderstaande foto gemaakt met beide camera's op identieke instellingen. Op beide foto's heb ik op het gelijke punt scherpgesteld, het lijkt alsof de 40D toch net wat scherper uit de hoek komt aan de bovenkant van het vaasje. De beeldkwaliteit van de 60D erg goed, maar de 40D komt toch ook nog een flink eind mee.

Test

Conclusie


Met de Canon 60D heeft Canon weer een goede camera in de markt gezet. Ik heb bij het testen ook nog wat L glas op deze body gehad en daarmee zit de camera nog beter in zijn vel. Het uitklapbare TFT scherm is erg handig bij filmen en fotograferen via de live-view modus. Een absolute plus!

Stap je over van een Canon 500D of 550D dan is dit een mooie stap omhoog. Al zou je ook kunnen overwegen direct door te sparen voor een Canon 7D. De Canon 60D is een mooi voorbeeld van twee vliegen in één klap slaan: in uitstekende kwaliteit filmen én fotograferen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 60D

 » Bol.com  21 juni 2013   € 695,00 
 » CameraTools  28 februari 2013   € 699,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 749,00 
 » CameraTop100  3 januari 2013   € 777,00 
 » Foka.nl  28 augustus 2012   € 799,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 1.009,00 
Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

15 reacties

 1. Robink
  Robink schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 22:12  | reageer

  Werkt de AF bij het gebruik van live-view? Anders lijkt het me nog best lastig om boven je hoofd te fotograferen.

 2. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 23:19  | reageer

  lekker prettig geschreven review....leuk dat je ook even raw en dng aanhaalt.....welke L lenzen heb je gebruikt als ik mag vragen 70-200 f/4 of de bekendere 24-70?

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 maart 2011 om 01:25  | reageer

  @Niels Leuke review!

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 30 maart 2011 om 07:21  | reageer

  @Robink: De autofocus werkt inderdaad gewoon in de live view modus. Wel is deze minder snel in tegenstelling tot door de zoeker fotograferen. Voor bijvoorbeeld macrofotografie is het perfect.

  @nldazuu: Ik heb de 70-200 L én de 24-70 L erop gehad. knipoog

  @Arno: bedankt voor je reactie.

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 30 maart 2011 om 09:14  | reageer

  Goede en complete review. Ik ben wel altijd erg sceptisch als het gaat om weer een nieuwe update, gezien het tempo waarmee de fabrikanten komen. Mijn 30D als backup bevalt vooralsnog prima. Want zie je ook een echte meerwaarde t.o.v. de 40 of 50D?

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 30 maart 2011 om 09:41  | reageer

  @Erik: Ik ben onder de indruk van de ruis prestaties van de 60D. Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de 40D. Bij de test heb ik de ruisreductie nog uitgeschakeld gelaten, deze kan je op de 60D ook nog inschakelen waardoor de ruis nog beter onderdrukt wordt.

  Filmen is voor mij persoonlijk (nog) een overbodige optie, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen hier wel baat bij hebben.

  En ja, de techniek loopt maar door, wellicht wordt de volgende release in de XXD lijn wel een Full Frame? vrolijk (TIP!)

 7. gast schreef op woensdag 30 maart 2011 om 11:16  | reageer

  Leuk om dit te lezen allemaal,zelf een 40D (2x) wel jammer dat er andere geheugenkaartjes gebruikt worden, moet die dan ook weer gaan vervangen.
  uitklap baar scherm en minder ruis is zeker het overwegen waard !

  bedankt

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 30 maart 2011 om 23:20  | reageer

  Niels, mooie impressie van de prestaties. Kun je iets zeggen over de zichtbaarheid van het beeld op het scherm. Ik gebruik live view een enkele keer en vind dat overdag nauwelijks bruikbaar.

  Overigens, wat is de 5D mkII goed in het filmen! Maar dat wisten we al. vrolijk Overigens, het filmpje is voor mij weer het bewijs dat je sommige dingen beter met een filmpje kunt uitleggen/demonstreren dan in woorden en foto's.

 9. gast
  gast schreef op donderdag 31 maart 2011 om 01:56  | reageer

  Prima review, Niels. Het scrollwiel achterop zit nu dacht ik lager en is (door verwijdering joystick) nu omgeven door een schakelclicker. Levert dat nog kans op verkeerde instellingen per ongeluk op en zit het wiel nu niet te laag? Verder jammer dat AF-microadjust is verdwenen, zit er nog wel een aansluiting voor studioflitser op de 60d?

 10. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 31 maart 2011 om 09:29  | reageer

  @EdC: de zichtbaarheid van het scherm is erg goed. Zeker door de kantelfunctie kan je de zichtbaarheid optimaal houden en hem zo bijvoorbeeld uit het harde licht draaien.

  @Gast: het scrollwiel is inderdaad lager gezet en qua grootte ook wat geslonken. Ik merk inderdaad dat je - als je door bijvoorbeeld het menu gaat - snel verkeerd drukt. Zeker de "schakelaar" in het midden is erg gevoelig.
  Dit vindt ik bij bijvoorbeeld de 40D beter, omdat het wiel groter is.

  Een studioflitser kan je niet meer direct aansluiten, dit kan via een Hotshoe of een x-contact. Hier zie je een afbeelding van de beschikbare aansluitingen aan de zijkant van de body.

 11. Brian
  Brian schreef op zondag 3 april 2011 om 17:49  | reageer

  Bij de foto-vakhandel hoorde ik dat niet elk Canon L-objectief geschikt is voor de 60D.
  Hoe weet ik welke L-lens wel of niet op de body past ?
  In de beschrijving vind ik er niets over.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 3 april 2011 om 19:56  | reageer

  @Brian; bij die vakhandel weten ze volgens mij niet goed waar ze het over hebben. Elk Canon EF en EF-S objectief is prima geschikt voor de Canon 60D. Inclusief alle L-objectieven dus.

 13. Brian
  Brian schreef op maandag 4 april 2011 om 11:09  | reageer

  Dat is inderdaad wat ik ook dacht.
  Ik heb de 70-200 mm f/4 IS USM lens gekocht, en dat is volgens hun de enige L-lens die geschikt zou zijn. De andere lenzen uit de serie zouden enkel voor analoog en FF geschikt zijn.
  Het enige waar je dus (bij mijn weten) rekening mee moet houden is het omrekenen van het brandpunt (cropfactor x 1.6), toch?
  Bedankt voor de reactie !

 14. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 4 april 2011 om 12:16  | reageer

  @Brian: Ik weet niet welke fotowinkel je dat heeft verteld, maar deze hadden vast een leuke aanbieding met een 5D mark II? vrolijk

  Volgens mijn weten passen - zoals Elja zegt - alle EF of EF-s lenzen op deze 60d, mijn test was namelijk ook met de 24-70 F2/8 L, en deze deed het erg goed..

  Je omrekening is inderdaad juist.

 15. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op maandag 6 februari 2012 om 20:13  | reageer

  Niels nu weet ik het zeker de Canon 60D wordt mijn volgende camera vrolijk Nu nog even ergens hem kopen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord