Elja Trum

Review: Canvas afdruk van Herinnering op Linnen

dinsdag 28 juni 2011, 22:37 door | 16.260x gelezen | 17 reacties

Aan een foto die alleen ergens in een mapje op je computer staat heb je eigenlijk maar weinig. Veel beter is om zo nu en dan een mooie afdruk van een mooie foto te laten maken. En dan het liefst in een groot formaat, bijvoorbeeld op canvas. Reden genoeg om de dienstverlening van aanbieder Herinnering op Linnen te proberen.

Persoonlijk vind ik het uitzoeken van dÚ foto die je op canvas gaat laten afdrukken het moeilijkste gedeelte. Het voelt alsof je daar echt de beste foto voor moet kiezen, want zo'n afdruk is tenslotte duur.. Toch?

Canvas aan de muur

Nu is duur een relatief begrip, maar wat mij in elk geval opviel is hoe goedkoop een canvasafdruk tegenwoordig is. Voor 31 euro heb je een afdruk van 70 bij 50 centimeter. Dat vind ik echt goedkoop als je bedenkt dat je niet alleen een afdruk op canvas koopt, maar ook een houten framewerk waar het doek op gespannen zit. Overigens hanteren andere aanbieders ook vergelijkbare prijzen.

Positief bij Herinnering op Linnen vind ik ook dat de verzendkosten direct in de prijs verwerkt zitten. Er komen dus geen onverwachte kosten bij. Ik ontving het doek na 8 dagen thuis. Niet heel snel, maar ook niet extreem langzaam dus. Wel iets om rekening mee te houden wanneer je het doek snel nodig hebt.

Achterkant van het canvas

Eerder heb ik een canvas afdruk laten maken door Top-canvasfoto. Ik heb dit doek vergeleken met het exemplaar van Herinnering op Linnen. Wat me hierbij in elk geval opviel was de wijze van opspannen van de foto. Bij het oude doek ziet dit er allemaal wat minder solide uit.

In bovenstaande foto is het verschil van beide methoden te zien. Het oude doek (geel) is overigens ook op een minder dik frame gespannen. Volgens mij kon ik destijds niet anders kiezen. Bij Herinnering op Linnen krijg je, als ik het goed begrijp, standaard ook een frame van twee centimeter. Je kunt echter ook kiezen voor een frame met een dikte van drie centimeter zonder meerprijs.

Wat ook opvalt is dat het doek bij Herinnering op Linnen gespannen wordt over een stevig stuk karton. Aan de achterzijde zie je dus niks van het doek zelf. Ik kan me voorstellen dat dit het geheel steviger maakt en dat het daarbij voorkomt dat het doek door kan schijnen (wanneer je het niet tegen een muur hangt).

Detail canvasdoek

Wanneer je het doek heel nauwkeurig bekijkt zie je dat delen van de foto die feitelijk niet dichtgelopen zijn dit op het doek wel zijn. In de detailopname hierboven zie je een gedeelte waar de trui wat dichtgelopen is. In de foto zelf is dit overigens ook echt het geval, maar op het canvas was het dichtgelopen gebied iets groter. Overigens vond ik dit erg minimaal en niet storend.

Wat me verder opviel was dat er soms lichte beschadiging op het doek zaten, voornamelijk op vouwplekken. In mijn geval was het nergens zo ernstig dat het echt opviel, zeker niet van een afstandje. Daarbij waren deze plekjes vooral te vinden aan de achterzijde.

Conclusie


Ik ben erg tevreden met de afdruk van Herinnering op Linnen. De kwaliteit is prima, zeker voor de bijbehorende prijs. Reden genoeg om met enige regelmaat een nieuw doek te bestellen. Dan blijft hooguit de vraag waar je al die oudere doeken gaat laten..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

  1. Mark
    Profiel  Mark schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 23:47  | reageer

    Hoi Elja,

    Mooi om te horen dat ze goede kwaliteit leveren.
    Heb je met een speciale reden gekozen voor Herinnering op Canvas?

  2. Joop
    Profiel  Joop schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 23:49  | reageer

    Leuke review Elja. Ik heb zelf ook twee doeken van HerinneringopLinnen.nl, inderdaad van prima kwaliteit. Ook leuk om te melden is dat als je haast hebt bij je bestelling, je naar ze toe kunt rijden in Montfoort (dacht ik?) en ter plekke je foto kunt laten afdrukken. Ik geloof dat ik niet langer dan 20 minuten heb zitten wachten. Je kan dan ook nog wat kleine bewerkingen laten uitvoeren. Misschien niet direct gewenst/noodzakelijk voor de doelgroep van Photofacts, maar ik vind dat echt super service!

    Daarnaast zou je denken dat het omvouwen van een foto een vrij behoorlijk deel van je foto wegvalt, maar ze pakken een minimale strook die over de rand heenvalt en rekken die vervolgens uit. Dat valt absoluut niet op en geeft je toch het mooie effect van die zijkanten.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 23:56  | reageer

    Nuttige toevoegingen Joop! Het viel me inderdaad ook op dat er veel foto overgebleven was ondanks de dikke rand, maar zo uitgebreid had ik daar niet naar gekeken.

    @Mark; goed dat je het nog even vraagt, ik had het in de review duidelijker moeten maken. Ik ontving van Herinnering op Linnen de vraag of ik hun product wilde reviewen. Het canvasdoek heb ik dus gratis ontvangen als reviewexemplaar. Verder was er geen specifieke reden om voor deze aanbieder te gaan.

  4. Jaap B.
    Jaap B. schreef op dinsdag 28 juni 2011 om 23:59  | reageer

    Ik weet het niet; blijf van mening dat canvas niet geschikt is voor de afdruk van foto's. Maar realiseer me dat dat persoonlijk is. Ik heb vorige week een foto op het grootste formaat laten afdrukken bij Xpozer (eerder besproken op dit formum) en ben heel erg onder de indruk. De afdruk is prachtig en het resultaat ziet er profi uit. Het was natuurlijk wel veel duurder dan canvas, iets van 128 euro geloof ik.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 juni 2011 om 00:03  | reageer

    @Jaap; persoonlijk bevalt Canvas me prima, maar Xpozer staat ook nog op mijn lijstje om te reviewen. Moet ik al weer op zoek naar een mooie foto.. knipoog

  6. jeroenzelle
    Profiel jeroenzelle schreef op woensdag 29 juni 2011 om 08:33  | reageer

    Ok .. moment! Dit is GEEN canvas doek, maar zoals hun bedrijfsnaam al zegt. Een linnen doek! Dat is ook de reden waarom er karton achter het doek zit, omdat linnen meer doorschijnt dan canvas.

    Citaat van CanvasCompany: "Een canvas doek wordt gemaakt van de vezels van de cannabisplant, een linnen doek van de vezels van de vlasplant. Wij printen onze foto’s op canvas, omdat linnen een nadeel heeft ten opzichte van canvas: het is harder en er zitten kleine gaatjes in, met als gevolg dat je er doorheen kunt kijken."

    Elja, is het niet een idee om een canvasdoek test te doen op Photofacts, maar dan bij een aantal bedrijven dezelfde foto te laten afdrukken? En dan gewoon proberen of ze het willen sponseren? En misschien dan foto van een lezer te gebruiken ervoor?

    Zowiezo heb ik 2 bedrijven die ik ken, die dat geen probleem zou vinden. En ook als je een Xpozer afdruk wilt voor een review, dan kan ik dat wss wel regelen voor je. Heb goede contacten met het bedrijf wat de fotoafdrukken voor het Xpozer doek doet.

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 juni 2011 om 08:47  | reageer

    @Jeroen; ja, daar heb ik ook aan zitten denken; zo'n test.
    Ik ben ook helemaal voor het gebruik van een foto van een lezer!

    Het zou natuurlijk helemaal goed zijn als we achteraf een doel hebben voor die foto, dat we een tiental (?) van dezelfde foto's zo nog nuttig in kunnen zetten.

    Overigens vond ik dit linnen doek niet minder mooi dan het canvas doek dat ik vorig jaar besteld hebt.

    Ik stel voor dat we de grote canvastest 2011 gaan opzetten voor Photofacts. Laten we op het Phototalk forum de details bespreken!

  8. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 29 juni 2011 om 09:18  | reageer

    Heb een aantal jaren geleden een doek bij Herinnering op Linnen besteld, maar was daar toen helemaal niet tevreden mee... Veel te felle kleuren, slecht opgespannen etc.

    Linnen heeft sowieso de neiging uit te gaan zakken en voor zover ik kan zien is het doek wel opgespannen maar zijn er geen spietjes gebruikt. Maar misschien dat de toevoeging van karton dat wel wat tegen zal gaan.
    Nadeel van linnen is dat het niet elastisch is, mocht je er een keer per ongeluk tegenaan stoten dat heb je er meestal een permanente deuk in zitten. Ook zal het doek waarschijnlijk niet afgelakt zijn, waardoor het meer last heeft van verkleuren/vergelen.

    @Elja Heb nu drie jaar ervaring met (zelf) canvas drukken en opspannen, als je nog een deskundige nodig hebt voor de test???

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 juni 2011 om 09:26  | reageer

    @Antonette; graag! Zo te lezen kritisch en met genoeg ervaring met canvas. vrolijk

  10. ingrid
    ingrid schreef op woensdag 29 juni 2011 om 09:47  | reageer

    Er zit vreselijk veel verschil in canvas afdrukken, sommige aanbiers noemen zelfs hun plastic afdrukken canvas.
    De dikte van het doek en het al dan niet aflakken ervan zorgt ook voor kwaliteits verschillen, ook op langere termijn. De elastischiteit van het gebruikte materiaal kan zorgen voor deuken. Hierbij moet je natuurlijk altijd rekening houden dat het een natuurprodukt is.
    Ik ben benieuwd naar je test, daar ik zelf bijzonder kritisch ben op dit soort aanbieders.

  11. jeroenzelle
    Profiel jeroenzelle schreef op woensdag 29 juni 2011 om 11:05  | reageer

    @Elja,

    Ik zou graag ook er wel bij willen helpen. Zie het forum.

  12. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 29 juni 2011 om 15:36  | reageer

    Een goed idee, om er meerdere naast elkaar te zetten, want een review van een doek, met alle respect, heeft natuurlijk niet zoveel meerwaarde. Ben inderdaad wel benieuwd naar de kwaliteiten naast elkaar!

  13. Klaas.J.
    Profiel Klaas.J. schreef op woensdag 29 juni 2011 om 16:29  | reageer

    Goed idee om dit even aan de orde te stellen. Nu hoorde ik van een paar mensen dat als je op canvas laat printen dat contrast en kleurverzadiging significant minder zijn dan op papier.Is dat zo, en zo ja, helpt het dan om bij printen op canvas je opname juist iets extra contrast en verzadiging mee te geven? Voor zover ik opnamen op canvas heb bekeken, herken ik het wel dat ze soms wat "flauw" zijn.

  14. Jan
    Jan schreef op woensdag 29 juni 2011 om 16:56  | reageer

    Een goeie leverancier moet in staat zijn met de juiste profielen ook contrastrijk en verzadigd af te drukken en anders kan sprayen helpen, maar dat kan een testvariant zijn.

  15. roysfoto
    roysfoto schreef op woensdag 29 juni 2011 om 23:55  | reageer

    Ik liet bij deze aanbieder ook al een linnen afdruk maken, en ben er bijzonder tevreden over.
    Ook als ik ze vergelijk met de canvassen die ik al liet maken.
    Het zijn wel allemaal sterk bewerkte foto's, op groot formaat.
    Gewone foto's laat ik liever op bv geschept papier printen, dat staat mooier vind ik

  16. Margo
    Profiel Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 14:56  | reageer

    Ik heb een canvasfoto van Herinneringen op Linnen ontvangen tegen een review op mijn fotoblog. Ik was en ben heel tevreden. Toch blijf ik het gevoel houden dat foto's op papier 'horen'.

  17. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 2 juli 2011 om 15:36  | reageer

    Ooit eens een foto gewonnen op linnen, ik vind het afschuwelijk. Geef mij maar mooi papier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.629 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord